Noteikumi gan deklarē ko citu…
Atrodi lūdzu zīmi “velosipēdu ceļš”, kas ir minēta tevis pieminētajā likumā, un tad paskaties, kāda zīme stāv uz vanšu tilta.
Šis ir vairākkārt minēts - “veloispēdu ceļš”
un “gājēju un velosipēdu ceļš”
ir divas dažādas lietas.
konkrētajā punktā nav atsauces uz ar konkrētas zīmes apzīmētu ceļu, es to tulkoju kā jebkuru ceļu, kura nosaukumā ir šie divi vārdi “velosipēds” un “ceļš”.
piemēram punktā par aizliegumu ir apakšpunkts, kur konkrēti ir norādīts kas tas ir par ceļu.
“230.9. braukt pa ceļu, kas apzīmēts ar 548.ceļa zīmi.”
bet apakšpunktā par “velosipēdu ceļu” nav norādīts, ka ar to būtu jāsaprot ceļš, kurs apzīmēts ar 413. ceļa zīmi.
Un neko tur velo nebremze, reali viduvejs velobraucejs kareiz pabrauc garam tai vietai uzreiz ar autoplusmas asti, kas tikko skersoja krustojumu pie teatra. pec tam uzreiz “klusums”.
[quote=despecs]… es to tulkoju kā jebkuru ceļu, kura nosaukumā ir šie divi vārdi “velosipēds” un “ceļš”…[/quote]Es atkal uzskatu, ka likumi nav tā vieta kur būtu, kas jātulko un pa vārdam jāliek kopā. Bet taisnība, ka citos likumos ir normālas norādes, bet te nē, kas atstāj vietu diskusijām…
ja jau par vanšu tiltu iesākāt, tad varbūt kāds var paskaidrot uz vanšu tilta (virzienā no centra uz pārdaugavu) izvietoto zīmju darbības principu - uz pirmā staba ir zīme “70”, uz nākošā “gājēju un velosipēdu ceļš”? tad kā sanāk - mašīnas brauc pa velosipēdu/ gājēju ceļu, vai arī velosipēdiem/ gājējiem atļauts pārvietoties ar ātrumu līdz 70km/h?
faktiski pec likuma ja, gajejiem un velo lidz 70.
Tas pats kas velo nedrikst parsniegt atrumu dzivojamos rajonos un t.t.
bet… pec fakta gajejs ‘nebrauc’, ta ka drosi vari skriet virs 70
Agrāk braucu pa tilta “veloceliņu”, bet šogad ikreiz braucu pa brauktuvi → tur ir pietiekoši plats, 3 joslas, gludāks segums, netraucē gājēji, nav jāveic bīstamais pusloks tilta vidū, nav bīstamais uzbrauciens tilta sākumā un bīstamais nobrauciens tilta beigās (tas ir spēkā, braucot no jebkuras puses), un ātrāk/taisnāk sanāk. Vienīgā nelāgā vieta ir - virzienā uz Pārdaugavu jāprot aizbraukt taisni, kad mašīnas vēlas tikt lejā uz Ķīpsalu. Neviens te nezīmējas, tā ir ērtāk, drošāk un ātrāk. Pabrauciet un salīdziniet!
brauciet kur patīk, man vienmēr ir paticis braukt pa šiem bīstamajiem puslokiem un no(uz)braucieniem, neesmu nereizi šķērsojis ar velo vantenieku pa brauktuvi :). Saleniekam ir vēl vairāk “bīstamo” vietu :). Kā arī mtb gonkās ir nesaskaitāmi daudz bīstamu vietu, tāpēc laikam lielie bari brauc SEB parketniekos :).
viss augstākminētais ir mans subjektivais viedoklis.
Taureni, neviens patiešām nezīmējās un pēc CSN viss ir kā pienākās. Un Vanšu tilts ir tik plats, ka viens riteņbraucējs tur neko un nekam netraucēs.
Skatoties kāds ir brauciena mērķis. Ja vajag kaut kur tikt, tad jābrauc pa brauktuvi.
Ja plānots flirts un amizieris, jaunā kostīma un klaņu izrādīšana, tad pa celiņu.
Šodien braucot aiz viena cita, iebraucu bedrē un nostiepos uz veloceliņa. Principā negaidīju, ka tur būs bedre. Bet bija viena, nevīžīgi atstāta pēc kāda staba demontāžas. Pilnīgs stulbusms, braucu tur katru dienu. Pagājušo gadu pa visu sacensību sezonu nebiju ne reizi nolicies nevienā meža takā.
Līdz šim, neskatoties uz tehnisko stāvoli, biju cītīgs veloceliņa lietotājs. Bet šodien sasitu roku, sabojāju šifteri, nolauzu zvaniņu un radās tāda dusma par bedrēm uz celiņa, ka es turpmāk droši vien braukšu pa ielu.
Priekškam man riskēt ?! Pagaidīšu, kad beidzot savedīs kārtībā, citādi ir pilnīgs haoss. Noteikumi, kas saka, ka jābrauc pa celiņu, gājēji, kas klenderē, velosipēdisti, kas neievēro virzienuz, trajektorijas. Un tas viss pa bedrainu veloceliņu, bez horizonālajiem apzīmējumiem, ar ceļa zīmēm, kas atrodas tieši uz celiņa braucamās daļas.
Tā kā solidarizēsimies un brauksim pa ielu, vietās kur celiņš nav kārtībā!
Pareizi, brauksim pa ielu, jo ielas mums perfektas, bez bedrēm!
Ir daudz perfektākas salīdzinot ar to miskasti, pa kuru mums itkā būtu jābrauc!
Ati, sveicu bariņā, kas izvairās no veloceliņu lietošanas. Man pirms neilga laika, braucot uz ~30, gandrīz pretī uzbrauca puika-BMXists, kurš uzsāka braukt zigzaga veidā visa celiņa platumā, neskatoties uz priekšu it nemaz.
Tādi tie veloceliņi ir. Nupat uz jaunākā eksemplāra (centrs-Berģi) knapi tiku garām vienam puišelim, kas mēģināja izstiept sev garāku, braucot “bez rokām”, vinš tā grīļīgi zigzagā tur peld un i nemana, ka es viņam mēģinu tikt garām.
A par vanšu tiltu iznāk dažādi, puse uz pusi. Dažreiz pa brauktuvi, dažreiz pa celiņu. Sastrēgumstundā esmu iecietīgs pret autovadītājiem un uz brauktuves nelienu, sestdienu rītos gan var :)
ārā no centra pa ventenieku nekad nebraucu pa trotuāru (gājēju un velosipēdu ceļu) - braucot pa to nav reāli paspēt uz darbu :D
Atpakaļ kā nu kuro reizi.
Pateikšu 2 iemeslus, kādēļ es uzspļauju (atvainojiet par valodu) zīmēm (veloceliņu (lai arī kas tie tādi nebūtu)) savā ikdienas maršrutā:
- Pieņemot, ka es braucu pirmo reizi, manā ceļā zīme 1. punktā vēsta, ka es braucu pareizi. Par to, ka es braucu nepareizi, es uzzinu tikai punktā 2. Acīmredzami, ka es, visticamāk, vairs atpakaļ negriezīšos, lai tiktu tiltam otrā pusē, jo parasti jau mēs steidzamies.
- Manā skatījumā šis ‘‘veloceliņš’’ ir nepilnības kalngals. Kapēc? Jo tas it kā zināmu gabalu iet un tad pēkšņi beidzas Vanšu tilta pakājē centra pusē. Īsti nesaprotu, kā var ‘‘uzstādīt’’ sistēmu, kas nav līdz galam pabeigta un cerēt, ka visi to ievēros. Kurš tad gribēs lietot nepilnvērtīgu sistēmu, meklējot analoģijas IT pasaulē?
P.S. Kapēc ieliku 3. punktu un tos melnos aplīšus…
Parasti 3. punktā ripinos lejā, lai gar Statoilu izbrauktu uz Muitas ielas, tādēļ lai nebūtu jāgaida un jāriskē pie Vanšu tilta uzbrauktuves (braucot no centra labajā pusē).
Savukārt, vakaros, kad maz mašīnu, braucot pa Valdemāra ielu taisni nevis pa ‘‘veloceliņu’’, Melnie punkti vienmēr sagādā raizes (kur mašīnas nobrauc no Valdemāra un uzbrauc uz tās). Un pamatoti, jo vienā no tiem mani nesen noslaucīja džips. Pēdējā laikā tomēr cenšos apbraukt šos punktus :)

Tad jau varētu vienu Vanšu tilta pusi atvēlēt riteņbraucējiem un otru pusi gājējiem, ja jau daļa tik ļoti vēlas ievērot zīmes…
Kopš esmu uz šosejnieka, veloceliņu uz vantinieka neizmantoju, jo tur tiešām ar manu ātrumu ir daudz bīstamāk nekā uz brauktuves. Kā jau tika iepriekš minēts - ja esi laiskā atpūtas braucienā, veloceliņa izmantošana ir obligāta, bet, ja brauc mērķtiecīgi ar lielāku ātrumu, labāk izmantot brauktuvi.
Bet mani pēdējā laikā satrauc cita problēma - atsaldeņi ar velosipēdiem, kam sarkanā gaisma nav šķērslis. Pirms pāris dienām kādi trīs ap kādiem 21 blieza pa Brīvības ielu, neapstājoties praktiski nekur. Nu un šodien vienam tādam es gandrīz ieliku sānā. Uz gājēju pārejas no Katedrāles uz Elkoru viens “velosipēdists” ar ķiveri izdomāja, ka sarkanais nav šķērslis. Bet mani ta nepamanīja.
Ķivere pret stulbumu nepasargās.