ČURU TUNELIS…trāpīgi pateikts :)
a kas tur taads?
kaadu briidi diendienaa braukaaju - normaali! peedeejaas reizes shovasar. nekaadu probleemu. tiesa gan, tikai posmaa - Lielvaarde - Riiga.
ja gribas adrenaliinu kjert - iesaku pa Tallinas shoseju pabraukt, ja veel traapaas, ka fuure fuuri dzen - tad ir taa pagruuti notureeties uz ritenja…
uz tās šosejas ir gan jaukas, gan pat ļoti nejaukas vietas.
Atgriežoties pie vecās tēmas par velo braucēju kultūru izdomāju jaunu terminu: “velosipēdisti - parazīti”…tie ir velosipēdisti, kuri esot blakus veloceliņam, vienalga brauc pa brauktuves daļu un velosipēdisti, kuri brauc pa veloceliņu pretējā virzienā nekā norāda zīmes.
Jāatzīmē, ka “velosipēdisti - parazīti” paliek arvien vairāk…
[quote=Taurenis]Atgriežoties pie vecās tēmas par velo braucēju kultūru izdomāju jaunu terminu: “velosipēdisti - parazīti”…tie ir velosipēdisti, kuri esot blakus veloceliņam, vienalga brauc pa brauktuves daļu un velosipēdisti, kuri brauc pa veloceliņu pretējā virzienā nekā norāda zīmes.
Jāatzīmē, ka “velosipēdisti - parazīti” paliek arvien vairāk…[/quote]
Lai nerastos iespaids, ka spēju spiest tikai no “vienas puses”- esmu auto/moto braucējs ar 16 gadu stāžu.
~5 pēdējos gadus agrā pavasarī pārsēžos uz velo, ar auto pārsvarā braucu pa ziemu un uz sacensībām brīvdienās.
Par terminu “velosipēdisti - parazīti”, uzskatu ka Tavs, Taureni, termins ir pilnīgi garām un tam nav absolūti nekāda pamatojuma! Nav Latvijā neviena tāda ceļa posma, kur blakus vai netālu esošais veloceļš būtu ierīkots un reāli funkcionētu tā, lai kaut kādā veidā atvieglotu autotransporta satiksmi. Veloceļš ir vienkārši- nice to have, nav mums vēl uz ielām desmitiem tūkstoši velobraucēji, kā piemēram Amsterdamā.
Runājot par konkrētām vietām:
a) Vanšu tilts- ja es minu no Jūrmalas, pa Kalnciema ielu, interesanti zināt, kā man būtu jāmenedžējās, lai nokļūtu uz veloceliņa joslas- neliels cyclocross, ričuks uz pleca un leciens pāri barjērai???
Vēl jo vairāk marķējums uz asfalta sen ir nodilis un 99% gājēju ignorē ietves sadalījumu.
b) Lielupes tilts, virzienā no Rīgas, ja es minu pa Ulmaņa gatvi uz Jūrmalu- līdzīga situācija.
Ar augstāk minēto es gribēju pateikt, ka nekas būtiski autotransporta kustībā ne uzlabojās, ne pasliktinās, ja kāds velosipēdists neizmanto blakus esošo “ekstru”- veloceliņu. Tā vienkārši ir tukša, praktiskā latvieša, autobraucējā cepšanās, jo kājas noņemšana no gāzes pedāļa un “paņemšana” 1- 1.5 m tuvāk ceļa viduslīnijai ir pārāk grūts un nesaprotams uzdevums vienai lielai daļai mūsu autobraucēju un izraisa stresu!
pilnīgi piekrītu Reinim!
tas tāpēc ka daļa veloceliņu ir pilnīgā tirsā.
braucot pa ceļu var turēt normālu vidējo ātrumu, bet braucot pa veloceliņu ik pa laikam ir jābrauc pāri ielām un jālaiž mašīnas+gājēji kas maisās pa kājām…
…laikam bija jāpiemetina, ka biju domājis to pašu Vanšu tilta posmu…vienkārši iznāk katru dienu mīt gan turp, gan atpakaļ un bieži “sapucējušies” raideri reāli traucēdami satiksmi spītīgi min pa braucamo daļu un vēl pārkārtojas pa joslām…nedaudz tracina gan…
Pēc epizodes vakardien uz Vanšu tilta ietves, kur puisītis, ķerdams kaut kādu vēja pūstu nieku, gandrīz paskrēja priekšā braucošajam velosipēdistam zem riteņiem (un nē, velosipēdists negonkoja, brauca uz normāliem 20 km/h), kārtējo reizi pārliecinājos, ka veloceliņi (tie, kuri ir kopīgi ar gājējiem un veidoti, vienkārši sazīmējot marķējumu, kas izdziest 2 mēnešu laikā) nekādā veidā neuzlabo satiksmes drošību. Ja man no centra jābrauc tālāk uz Kalnciema ielu, tad braukt pa tilta ietves daļu nozīmē pēc tam n reizes šķērsot ielas un lēkāt pa apmalēm, kas viennozīmīgi rada vairāk riskantu situāciju, nekā braukšana pa brauktuvi (kur joslas ir pietiekami platas, lai automašīnas varētu apbraukt velosipēdistu). Tas pats pretējā virzienā. Esmu cieši pārliecināta, ka, piemēram, velosipēdists, kurš ar šosejnieku uz 30 km/h nāk no treniņa, daudz labāk iederas uz brauktuves, nevis uz ietves :)
Es vakar uz Bastejkalna tiltiņa vienai zosij gandrīz sānus uzšķērdu ar bremžu rokturi. Trīs zosis vēsā mierā gāja tieši pa veloceliņu (gājēju puse bija brīva) un brīdī, kad apdzinu, pēkšņi parāvās pa kreisi.
IMHO vēl vairākām paaudzēm un domēm ir jānomainās, lai varētu runāt par kaut kādu braukšanas/iešanas kultūru un normāliem veloceliņiem.
btw interesanti ir eksemplāri, kuri brutāli slāj pa brīvības ielas jauno veloceliņu (tur kur atsevišķas “joslas” gājējiem un braucējiem), pietam visdažādāko vecumu un dzimumu pārstāvji. braucot garām vienmēr aizrādu, ka te ir veloceliņš. daļa uzreiz - oi toč, un pārceļas uz gājēju “joslu”, citi ignorē, bet viens tantuks (zolīda ap 40) man uzkliedza, ka es viņai redz nenorādīšu kur viņai iet :))
cik ir redzēts skandināvijā tad velocelini ir uz ielas nevis trotuāra.
pie mums savukārt vietās, kur tā jau ir šauras ietves ieliek klāt veloceliņu.
tīri atskaitei jau der, bet reāli nav lietojami šādi veloceliņi.
es visus velocelinja gaajeejus censhos ciitiigi apzvaniit, pasham ir sanaacis netiishaam slaat pa velocelinju aarzemees un tur mani apzvanija taapat, manupraat normaala prakse …
[quote=SiSe]maršrutā pa vantinieku braukāju jau kādus gadus 6 un tikai vienu vienīgu reizi esmu riskējusi braukt pa brauktuvi (laikam dzīvot gribās). arī tagad, ikdienā braukājot uz/no darba ievēroju “pareizās” puses, lai gan kādreiz tā nedarīju (no rītiem negibējās ostīt “propkas” aromātu).
man jau šķiet, ka visi tie argumenti, ka veloceliņu nebraucu “jo mums tur nav priekšroka; daudz gājēju; citi neievēro pareizo braukšanas virzienu utt.” neiztur kritiku. ne nu tur to cilvēku pūļi pārvietojas, ne arī tādas riteņbraucēju masas kā vienības braucienā; vienkārši daudziem žēl lietot bremzes un kādreiz palaist i cilvēkus, i pretimbraucošos biedrus.[/quote]
Braucot no centra samērā bieži man nākas pārbraukt tiltu pa brauktuvi, jo par cik pilsētā pārvietojos ar vello tikai pa ielām ( ja vien tas ir iespējams), tad tas pēdējais krustojums pirms tilta no kura autiņi izgriežās uz to ir nejēdzīgi uztaisīts… JO bieži gadās, ka kāds ar purnu izlīdis jau uz brauktuves, tad nākas nedaudz atkāpties no brauktuves malas lai to apbrauktu, un tad jau lekšana uz augstās apmales kļūst par akrobātiku.
PRIECĒ ka beidzot Brīvības ielas Gaisa tiltam noasvaltēja pienācīgu uzbrauktuvi virzienam uz centru tilta kreisajā pusē… kad tāda būs arī Vantiniekam, kā arī kādus 3 m pēc pēdējā krustojuma joprojām tiks dota iespēja pa tādu uzbraukt uz ietves, tad arī 100% gadījumu braukšu pāri pa ietvi.
Par virziena ievērošanu uz vanšu tilta es domāju pagaidām nav vajadzības, nav tik daudz to riteņotāju, lai radītu smagas neertības, vienkāši esam pieklājīgi viens pret otru(ritenis - ritenis, ritenis - gājējs) un nebūs nekādu problēmu… Tas uz ietves/(ķipa) veloceliņa. pa braucamo daļu ar nekāda vaina, ja ritenis brauc vienā līnījā(negroza stūri 10x metrā) un ar 30km/h(ko uz ta celiņa iedpējams dabūt tikai vēlā naktī, kad neviena nav), man braucot tu ar auto riteņi nemaz netraucē, pat neprasās īpaši kkur pārkārtoties. Uz mūsu šaurajiem lielceļiem, tur jā, ir grūti braukt, bet ja velosipedists ir paredzams, nevis ka tie kas līkumo pa ceļu un nedod dievs brauc pa asfaltu pret spalvu( ja gadās, brauc, bet come on pa zālīti un tuvāk grāvītim, nav ko citus nerrot) tad ir braucams gabals, vienīgi mašinistam tās 20 sek vajag nedaudz vairāk uzmanības veltīt ceļam un savam stāvoklim uz tā, bet toties pamodīsies, ja paspēja izmigt zāģējot lielo gabalu, protams velo ar jāskatās vai tas auto maz var pabraukt garām(man dzirde ir pašvaka, bet ja nav “banāni” ausīs, tad uz dzirdi var pateikt, kad tuvojas smagais un jāsāk skatīties vai šamējais normāli tiek garām)… Viss vairāk jau visus uz mūsu ceļeim iegāž attieksme man priekšroka un tu ej uz 3 burtiem, man arī ta bija, bet es no tā tiku vaļā, kļuvu pieaudzis. BRAUCAM UZMANĪGI UN PIEKLĀJĪGI, tad šādi temati izpaliks…;)
Viedi vārdi!
Atgriežos pie vecās tēmas, tagad daudz tiek runāts par velosipēdistiem Vs gājējiem Vs autobraucējiem, par cieņu vienam pret otru u.t.t… Kārtējo reizi nākas novērot nevēlēšanos vai “zīmēšanos” no velobraucēju puses. Brauc puisis no centra uz Vanšu tilta pusi, tanī laikā, lai uzbrauktu uz tilta veloceliņa (visi autobraucēji viņu palaida garām) minētais puisis, sapucējies, ja nemaldos “TREK” formā ar MTB, turpina ripināt pa brauktuvi reāli traucējot automašīnu kustībai. Cik zinu, par šādiem gājieniem ir piemērojams reāls sods, jo blakus ir veloceliņš. Varbūt pietiek “zīmēties”, bet sākam ievērot noteikumus? Tas pats attiecināms uz lielāko daļu velokurjeru, kuri neievēro luksoforu gaismas signālus, ja kas, pie sarkanās gaismas pāri ielai braukt ir aizliegts!
Taureni, blakus topika jau aprunats _ brakt paraleli gajeju un velobrauceju celinju ir atlauts
Sorry, nelasīju, bet manā skatījumā, tas nav pareizi…
vai nu es nemāku lasīt vai kautko pārprotu, tikko pārskatīju CSN, tur stāv rakstīts
- Velosipēdu vai mopēdu vadītājiem aizliegts:
…
230.6. braukt pa ceļu, ja tam blakus atrodas velosipēdu ceļš;