[quote=gasha]Reku te tika pieminēts noskrien.lv. Pa lielam jau velo ir līdzīgs skriešanai, ar dažām atšķirībām (brīvgaitas slodze).
Es pēdējos 10 gadus sačos ar velo nebraucu, tikai skrienu. Tas ko “locinsh” raksta attiecas arī uz skriešanu:
Trenniņu skaits nedēļā ir 3-6 atkarībā no varēšanas. Bet ir būtiska atšķirība starp formas uzturēšanu (velo 100km nedēļā, skriešana 30-40km nedēļā) un trenniņiem, lai uzlabotu kautko. Tas precīzi tāpat attiecas uz staigāšanu, klinšu kāpšanu un droši vien citiem sporta/izklaides veidiem.
Varu pieminēt dažus tipiskus skriešanas grafikus, vidēji trennētam vecim ap 40gadi (max HR 180).
Variants 1:
skrienam otrdien, ceturtdien pa 1h +/- 10km vidēji uz pulsu 126-137 (70%-75%), svētdien garais 20km.
atpūta ir svarīga, ideāli 2 dienas starpā, jo citādi traumas viegli dabūt. nekāds super progress nebūs, bet ok.
lai to pavilktu, nevajag nekādu bāzi baigo. vnk jāskrien.
Variants 2:
pirmdien lēnais, otrdien intervāli, trešdien pēc izvēles, ceturtdien vidējais, piektdien lēnais, sestdien garais.
pats galvenais nevajag uzreiz skriet ilgi, katrs trenniņš 30-40+ min. Ja organisms nespēs pavilkt, trešajā dienā jau sajutīsi. pats galvenais ir atpūta. un tas ir pat svarīgāk par trenniņu dažreiz. svarīgi organismam dot dažādas slodzes, 70-75-80-85-90% HR. ja vari pavilkt, būs rezultāti.
Variants 3:
skrienam regulāri katru dienu, piemēram uz darbu, ātri/lēni katru dienu pa 5-15km, arī sestdien/svētdien. tas visiem neder. to varbūt Matīss no noskrien.lv var pavilkt :) Velo pasaulē arī daži zināmi maniaki :)
Es ikdienā nespēju salasīt pietiekami daudz kilometrus/stundas, braucot uz darbu ar velo. Es varu salasīt 300-400km ar velo mēnesī braucot apkārt pa pilsētu. Dubļu takas pie mājas nav… Man patīk sēdēt uz velo, bet nosaukt to par trenniņu ir grūti. Sporta dakteris pateica, ka man ir jāskrien vismaz 40min, braukt ar šosejnieku 20min pa Brīvībeni nederot :([/quote]
Attiecībā uz skriešanu varu pateikt no pieredzes, ka VISlielākā jēga ir no intervālu treniņiem. Savulaik pietika ar diviem skriešanas intervālu treniņiem nedēļā (plus katru dienu pilsētas režīms ar velo transportējoties), lai 10km sačos 2mēn laikā ātrumu tā paceltu, ka noņēmu nost ~9minūtes no sava sākotnējā laika. Ja agrāk skrēju to gabalu 55+min, tad pēc treniņiem varēju noskriet jau 46+ min… Tas tā - ja laika maz, bet gribas arī rezultātu. Tikai vajadzētu kkur izrakt normālu treniņu plānu, lai nesačakarē veselību pats domājot kaut ka’dus treniņplānus. Atceros, ka es toreiz izmantoju Rīgas Maratona lapā pieejamo Romāna Meldera 10km treniņplānu, kurš bija sastādīts pēc principa laiks tādā vai šitādā pulsa zonā (nu tur tik min iesildīšanās 2min zema zona, 4min vidēja, tad atkal tik min zema, utt.), kur gan bija 4i treniņi nedēļā, bet es to laika trūkuma dēļ modificēju, atstājot divus garākos treniņus, kur vienu skrēju darbdienas vakarā, otru - kkad brīvdienās. Pirmo mēnesi mocoties ar tām savām pulsa zonām šķita, ka nav man lemts skriet, pēc mēneša sāku just rezultātus, ka skrienot tajās pašās pulsa zonās treniņa laikā noskrietais attālums manāmi pieauga.