Zobratu tīrīšana / mazgāšana

Ar ķēdi viss ir skaidri un vienkārši, bet parasti visu sacūko uzlikšana atpakaļ.
Maksimālajā variantā noņemu un vaitspirtā izskaloju kaseti, bet tas nepalīdz priekšējiem zobiem un ko darīt minimālajā, kad labākajā gadījumā noņemta ir tikai ķēde (rats iekš velo)?

Kādus līdzekļus un rīkus lietojat, kādā secībā? Vai pēc tam kaut kā apstrādājat (vasko, eļļo, žāvē?).
Patreiz chainring’iem izlīdzos ar vaitspirtā samitrinātu zobu birstīti un beigās ar lupatiņu noslauku, bet šaubos par efektivitāti.

Ja ķēdi kop, tad uz zobratiem nekas cits kā putekļi un dubļi nemaz nevar būt.

Kā tos putekļus un svarīgākais - dubļus dabūt nost? Birste smiltis tikai pastumda, bet nokrīt labi, ja kādi 30%.
Izmazgāju ķēdi un pēc 10 apgriezieniem šņirkst, kā dzirnaviņas.

Pēc pieredzes ar vaitspirtu rumbā, nav vēlme daudz ap chainring’iem un BB laistīties.

Bet tikko piem. izbraucu pa šmerli kur 2…3 reizes tiku cauri baltajām smiltiņām, zobrati ir tā nobērti, ka ar Barbieri, pat ķēdi nevar atmazgāt, būs jāņem nost.

Vienmēr esmu darījis tā, ka ķēdi ņemu nost. Iemetu pudelē ar benzīnu, kārtīgi izskaloju visus sūdus. Pēcāk ar asu saimniecības birtsti noberžu ķēdi ar to pašu fairy. Ar kaseti daru tā, ka iemetu ratu vannā, paņemu to pašu saimniecības birsti, aplaistu kaseti ar faity un tad noeržu kaseti spīdīgu. Reizēm noņemu nost, kad sagribas iztīrīt un sasmērēt rumbu ar jaunu smēri. Priekšējiem zobratiem ņemu talkā to pašu birsti un fairy un istabā uz grīdas paklāju plēvi un visu noberžu. Pēdējā laikā biežāk ir tā, ka klaņus ātri noņemu un nomazgāju. Nav jau baigā problēma. Ķēdi pēcāk ar Muc-Off Bike Spray sapūšu. Baigi labā mantiņa, lai izpūstu ūdens no velodaļām un tās viegli iesmērētu ar kaut ko smērvielai līdzīgu.

Vannā… uz paklāja… uff o_0. Un klaņiem (square taper, ALU) nav ierobežots (1…2?) montēšanas reižu skaits? Bet pieņemtu tev ir vismaz octalink.
Ta jau vien jābrauc kā ir un biežak jāmaina… nezinātu, ka te daži pat dušā kopā ar velo iet, domātu ka joko.

Intereses pēc, kā un cik ātri pēc fairy tu viņu žāvē/apstrādā, lai nesāk rūsēt? Asa - t.i. dzelzs birste?

Vai ir vērts pirkt specializētu kasešu birsti, jeb nebūs labāk par prastu, šauru birstīti?

Man vienmēr likās, ka ķēdes noņemšana ir daudz ķēpīgāks darbs par riteņa izvilkšanu. :)
Bet ko es parasti daru - tā kasešu birste, taisnību sakot, neko neatšķiras savās īpašībās no parastas birstes.
Noņemu riteni nost, uzlieku uz ceļgaliem un tik tīru tos netīrumus ārā ar jebkādu birsti un virtuves salvetēm! Kad galvenais iztīrīts, tad pārpalikumus var iztīrīt ar lupatiņu, bāžot to starp zobratiem un vicinot turpu-šurpu.

Nekad neesmu ņēmis nost ķēdi. Benzīns + collīgā pinzele. Tas, kas aplīp ap chainringiem viegli nonāk nost. Kasete gan man nekad nav bijusi netīra.
Beigās visu noskaloju ar ūdeni un atstāju, lai pažūst. Pēc tam šķūnī iekšā.

Es lietoju šādu aerosolu - http://www.motipdupli.de/?L=2&id=1549 (var iegādāties Prismā). Uzpūš, tad ar ūdens strūklu noskalo. Labākam rezultātam var patrīt ar kādu jau augstākpieminēto birsti ( man ir tāda cietiem sariem). Tiešām labi notīra eļļas paliekas kopā ar dubļiem.

+1

[quote=KumachanIkemen]
Noņemu riteni nost, uzlieku uz ceļgaliem un tik tīru tos netīrumus ārā ar jebkādu birsti un virtuves salvetēm! Kad galvenais iztīrīts, tad pārpalikumus var iztīrīt ar lupatiņu, bāžot to starp zobratiem un vicinot turpu-šurpu.[/quote]

Tāpat, ar lupatiņu, dažās minūtēs kasete ideāli tīra. Lupatiņu tai vietās labāk apstrādāt ar vaitspirtu utml. šķīdinātāju.

Ķēdei leitoju “Powerlink”, lai var ātri noņemt. Ķēdi puslitra burkā, kur ieleits nedaudz vaitspirts (vai jebkas cits, kas šķidina eļļu), kārtiigi izkratam, ņemam ārā un uzreiz kārtīgi izskalo ar ūdeni (ar šļūteni, zem krāna vienalga). Ja vajag atkārto vairākas reizes.
Kasetei ņemam augstāk redzamo zobratu birsti (vai ko tamlīdzīgu), pamērcējam tajā pašā vaitspirtā, kas burkā un beržam kaseti, kārtīgi slapinot ar to vaitspirtu, lai visi mēsli labi izšķīst. Pēc tam uzreiz, kamēr vēl nav piekaltis izskalojam ar ūdeni.
Klaņu zobratus tieši tāpat.
Piecu minūšu darbs un viss spīd un laistās, kā jauns.

Kr4 pamēģināju ~45 minūtes. Kasete spīd, rāmi centra mazgāšanai dušā nenesu. Tagad vēl 30min vajadzēs berzt dušu un rāmi ap monobloku. Sūdīgs variants.

Vienu pašu ķēdi ar powerlinku noņemt, 2x ar vaitspirtu, 2x ūdens/fairy, nopucēt powerlinku, uzlikt, saeļļot aiziet 15miņas. Bet tas vismaz notiek burkā un nepiedirš visu apkārtni.

Izskatās, ka ātrāk par visa izklāšanu ar avīzēm un vākšanu būs skrūvēt nost kaseti, rullīšus un izmantot kādu “pusdienu trauku”:

Tajā tad varētu pēc tās pašas metodes, kā ķēdi. Kā kasete izturās pret regulāru noņemšanu?

Jautājums par klaņu zobratiem gan saglabājas.

Man šķiet, Tu konkrēti visu sarežģī.
Ķēde: noņemt, ielikt traukā(veļas mzagājamais, mīkstinātājs-1,2 vai 4 l katra ziņā) vaitspirta 200,300,400 gr, aizskrūvēt vāciņu, sakratīt, paskalināt - ķēde tīra, visi netīrumu nost. Pietiek 1x. Tad ar izliektu āķi(izmantoju pakaramo no ķīmiskās tīrītavas) izceļu ārā TĪRO ķēdi un ielieku līdzīgā traukā ar ūdeni. Izņemu, apžāvēju un ķēdi var likt uz velo. Izmantotais vaitspirts paliek turpat pudelē un var turpināt lietot visu sezonu, kā nu kuram tīk.
Kasete: neko neņemu nost, ar vaitspirtā samitrinātu lupatiņu starp zobratiem - ideāli tīrs.
Klaņi-zobrati: tāpt kā kasete.

Man šķiet, ka te visi sarežģī. Pēc izbrauciena pa dubļiem/lietu/putekļiem/sniegu, nomazgā velo ar karčeri un būs tīri gan visi zobrati, gan ķēde. Ieeļļo ķēdi un brauc tālāk. Gultņi no mazgāšanas nobeigsies tik pat ātri, kā normāli minot.

Nu ar Meridām jau vienkārši :p un ka tik pēc gada atkal kantorim jauna nav jādiedelē :p

Meridas nav jāmazgā, jo netīrāk, jo labāk - liesmas neredzēs.

Nez kur jūs braukājat, kad aizsitat ar sūdiem kaseti. Man pa retam kasetē kāds koka gabals iestrēgst. Izčakarē ārā ar kādu šauru puļķi(pakaramais no vešūža ir gana labs variants) Ķēdi galvenais tīriet. Un to pārspīlēto ņemšanos ar mazgāšanu ar nesaprotu. Kurš vannā bāž kurš dušā, slimi cilvēki.

Kaseti un klaņus ar bildē redzēto birsti,ķēdi ar ķēdes tīrītāju(nopirku Elkorā).Tad saeļļoju un viss.Nost neņemu vispār.Tik īsto eļļu vēl neesmu atradis:)

Mazliet papačkājos, izskatās nekādas slaucīšanas smiltīm īpaši nelīdz un tur vajag lielu daudzumu šķidruma, lai viņas vienkārši aizskalotu.
Dzīvoklī patreiz labākais izskatās atlaist eļļu ar vaitspirtu un tad ar kādu spaini ziepūdens pagalmā kārtīgi nomazgāt tos chainringus.

Cenšoties nepie*irst telpas ar viegli mitrām birstē, švammēm, vai lupatiņām smiltis nost nedabūn. Visgrūtāk dabūt nost tieši no zobrata/ķēdes rullīša galvenās saskares virsmas, jo briste notīrot plakni, taisni uz kantēm visu drazu sagrūž un tad var mazgāt ķēdi cik un kā grib, bet uzliekot atpakaļ atkal būs netīra.

Manuprāt tauta visu pamatīgi sarežģī.
Ir nepieciešamas divas lietas:
a) mazgājamais šķidrums
b) birstīte
kā tieši to izdarīt, viegli un kvalitatīvi, gaidam video.
man apnicis vienu un to pašu skaidrot uz pirkstiem,
nedaudz paciešamies un saule uzleks.