khe, vakar vienai tantei izteicu savu viedokli par viņas garastāvokli mēnešreižu laikā: braucot pa Bruņinieku ielu uz ietves pretī vārtiem bija nolikts auto, atstājot ~40cm mazu spraudziņu kur tikt garām, meģināju pa turieni izlīst un mašīnas vadītāja, kura tajā brīdī nāca ārā pa šiem vārtiem pamatīgi sabijās un ļoti audzinošā tonī izteica man savus uzskatus kas ir velosipēdisti un pa kurieni tādiem jābrauc :)
…ja ir labs garastāvoklis, dažreiz apstājos uz “OLIMPIJAS” veloceliņa, un cenšos gājējiem izskaidrot viņu tiesības un pienākumus…neaizmirstot “piemetināt”, ka viņiem nav taisnība :)
Nu jā, par to sarkano arī ir pašam ir škrobe, citādi varētu likt uz lauku riteņa un biedēt meža zvērus.
Man pretī Preses namam arī nesen nācās ar bračku apbraukt nedisciplinētu pieaugušo ur1u baru, iet pa ceļu 2 veči, bāba+viens sīcis, kas pa malu šiverējas, a jamie pašā vidū, nu mēs godīgi apbraucam katrs pa savu pusi… Ko domājies, vecene paver muti “oi to oģin po odnoj storone, to drugoj po drugoj”. Es šai pretī, ka šis ir arī velobraucēju ceļš un ka satiksme ir intensīva, jāskatās kur ej, bet ar smaidu tā. Šai tur vecis kautko nomurmulēja, lai mēs braucot pa zāli, es šim ar tādu dzēlīgu smīniņu atteicu, ka tur stikli un riepas būs pušu, mināmies tālāk, cilvēki nebija agresīvi, tikai vienkārši pārlieku aprobežoti :)
Ikdienā vizinos pa Ikšķiles-Ogres virzieniem, un tur kaut kā iztieku bez zvaniem, taurēm, sirēnām… Ja gājējs mani neredz, tad paklikšķinu ar bremzes rokturi, un gājēji pieklājīgi padod ceļu.
Bet cita lieta Rīgā. Te laikam ļaudīm dzirdes un redzes problēmas, un riteņbraucējs (ne vien uz braucāmās daļas) uz velo celiņa, trotuāra u.c. vispār netiek uzskatīts par pilntiesīgu satiksmes un sabiedrības locekli. Nomācoši, tiešām nomācoši ir tāda attieksme no auto vadītājiem un gājējiem.
Šķiet Rīgas riteņbraukšana man asociējas ar regulāri dzirdētiem komentāriem “vai tad mežā nav vietas, kuda prjoš, brauc kā traki, utt”. Nezinu, kurš no Rīgas riteņbraucējiem taisa tādu PR, bet šķiet sabiedrības viedoklis jau iesakņojies:(
Bēdīgi…
Šorīt bija labais: ap plkst. 0730 braucu uz darbu gar Preses namu, skatos, uz velo celiņa stāv milzīgs JEEP ar EST numuriem. Pieripinu klāt, atbalstos pret kravas kasti un tikko gribu sākt “svinīgu” uzrunu, kā dzirdu: “Labrīt, mēs atvainojamies, ka traucējam Jūsu kustību, lūdzu jums paciņa “Paulig” kafijas, un laimīgu ceļu…”. Izrādās oriģināla akcija…un “svinīgā” runa izpalika…biju pat patīkami pārsteigts :)
es reiz braucot pa ietvi ar zvaninju uzlkinkšķināju vienam vīram, kas rakņājās pa uz ietves novietotu miskasti (netiku viņam garām). par to saņēmu pamatīgas lamas un informāciju, ka riteņbrucējiem nav jābrauc pa ietvi un jātraucē cilvēkus. es pieklājīgi atvainojos sakot, ka nezināju, ka viņš ir cilvēks (nu jā, parupji, bet tā sanāca). tad viņš piedraudēja mani novākt :)
uz veloceliņa zvaniņš noder, bet uz parastas ietves gan nevisai. briesmīgi skaļas signāltaures pielietojums vispār liekas nevajadzīgs. Piekrītu Alias par to “Vai tad tiešām ar lielgabalu pa zvirbuļiem jāšauj?”
Varbūt forumā ir kāds ceļu policists, kurš varētu atbildēt: “Vai var sodīt gājēju, ja tas pārvietojas pa marķētu veloceliņu, kurš domāts tikai un vienīgi velosipēdistiem?”
Uz gājējiem ta darbojas visvienkāršākais zvaniņš bet es apsveru iespēju iegādāties ko jaudīgāku un skaļāku lai varētu savlaicīgi brīdināt autovadītājus savādāk šamie kā parasti pārvērtē manu braukšanas ātrumu un visai bieži man nogriež galveno ceļu.
Nu Tu Anderson dod! Katrs sevi “cienīgs” autovadītājs :) mūsdienās uzgriež savu audio aparatūru MAX, un Tu vari pirkt “DAJEBKO”, tāpat Tevi nedzirdēs…
P.S. Man arī dažreiz patīk autiņā uzgriezt decibelus, bet nekad neaizmirstu, ka pirmāmkārtām, tomēr esmu velosipēdists…un čekoju spoguļus…dažreiz arī palaižot raiderus vietās, kur tas nemaz nav jādara…
Tas ir tas pats,ja gājējs atrodas uz ielas braucamās daļas (kur brauc auto) un iet pa turieni. Sodīt jau parasti soda autovadītāji - notriecot tos cilvēkus.
P.S. Neesmu ments.
Arī daži labi velobraucēji nav labāki klausoties mp3 … es uzskatu ka tas ir bīstami, jo nedzird kas notiek apkārtnē, sacensībās arī tādi ir, apdzenot vari bļaut gan "pa labo"gan “pa kreiso”, bet nedomāju , ka varētu tapt sadzirdēts…
Uz ceļa tas vispār ir bīstami, man ir gadījies metrus 50 braukt aiz velosipēda, kurš reāli fano par lielajās austiņās dzirdamo
kādu reakciju tu gaidi? ka priekšā braucošais apstāsies, nokāps no velo un tev salutēs? ja man kāds saka “pa labo” es ar to saprotu ka viņš mani apdzīs pa labo malu, es turpinu braukt nemainot savu trajektoriju, bet rēķinos ar to ka netaisīšu nekādus manevrus labajā virzienā jo tur tūliņ būs riteņbraucējs. un es pēc šāda uzsauciena pirkstu gaisā neceļu, dodot mājienu ka esmu signālu sapratis.
[quote=Trojs]Arī daži labi velobraucēji nav labāki klausoties mp3 … es uzskatu ka tas ir bīstami, jo nedzird kas notiek apkārtnē, sacensībās arī tādi ir, apdzenot vari bļaut gan "pa labo"gan “pa kreiso”, bet nedomāju , ka varētu tapt sadzirdēts…
Uz ceļa tas vispār ir bīstami, man ir gadījies metrus 50 braukt aiz velosipēda, kurš reāli fano par lielajās austiņās dzirdamo[/quote]
tās popkultūras (subkultūras, kaut vai klasikas) slāpju remdēšana ar austiņām, publiskā telpā (iela, parks, mežs), ir kaut kas defektīvs… tu vienkārši nekontrolē situāciju - jeb vajag zīmi uz dibena “pārvietojas cilvēks ar dzirdes traucējumiem”…
P.S. klausoties skaļu mūziku iekš auto, tomēr dzirdi kaut kādu fonu, austiņas izslēdz visu…
P.P.S. pats, klausoties iekš auto skaļu mūziku, gandrīz dabūju “ātros” sānos… tas auto vienkārši bija humpals, un specsignāls bija it kā šofera blakussēdētājs kaķi žņaugtu…
es lasu šo topiku un esmu no tiesas pārsteigts, ka šāda tēma turpinās jau trešajā lappusē…
Vai es kaut ko nesaprotu? Kāds man var vienkāršiem vārdiem izskaidrot problemātiku?
nebija doma uz self safety… vienkārši, patiešām nedzird…
P.S. iedomājies:
kaut kāds metāls, taka, alus, kvadrocikls…
vai:
klusums, puksti, pīkstieni, kretīns ar kvadu…
Grey taisnība. Jautājums topika sākumā bija gana konkrēts, bet tad panesās pārdomas. Būsim solīdi, un uztveram, ka šis mans posts ir pēdējais…info dēļ, postu ārā nedzēsīšu.