ar 5min pa maz būs. tur pat vienas gonkas apskats neikļausies, ja filmē +/- pa nopietno.
vēlreiz jāātkārto, ka brīvais laiks vai algots darbs (operators) ir obligāts. citādi ātri metīs plinti krūmos.
mellaisa, pasaki ko tu pīpē, es ar gribu tādu mantu…
Kāds sakars LTV1 ar sporta raidijumiem? Tam ir LTV7.
Ar fotokameru filmēt? Tev visi mājās?
Gatavie CMS ir krietni labāki nekā paštaisīta studentu lapele, uz WP griežas dažas lapas, kuras dienā desmitiem un simtiem tūkstošu unikālo ip apmeklē…
Top Gear krīzes budžets ir 200k mārciņas. Dažkārt ir smieklīgi kā ātruma cilts mēģina kautko atdarināt. Tikpat smieklīgi ir Top Gear AUS/RUS.
Un vispār, ir iemesls kāpēc Ivars pārtrauca Velomāniju. Vai tiešām domā ka cilvēks ar ļoti lielu režisora pieredzi, profesionālu tehniku un ļoti lieliem sakariem velo pasaulē (lasi - IJSA/veloserviss/un šo sarakstu varam turpināt ilgi) neturpinātu raidījumu bez iemesla? Tam vajag lielu budžetu, daudz laika un galu galā, cik cilvēkus interesē kautkāds veloraidijums? 5k cilvēkus? Nu labi, būšu superoptimistisks un teikšu 15k ieskaitot tos, kas intereses mākti skatās to raidijumu jo pa tv neko citu nerāda. Un cik skatās to pašu ātruma cilti? Pāris reizes vairāk salasās…
Bet vispār par TV aizmirsti. Nav jēgas tur līst. Tv vispār ir ir kautkāds man neizprotams standarts paredzēts bezdarbniekiem. Es skatos kad man ir laiks un vēlme un nespēju iedomāties ja man būtu jāgaida raidijums kautkādā noteiktā laikā x un jāpakārto viss pārējais lai to nenokavētu. Atvainojos, bet TV ir fufelis un tur līst nav jēgas. Powers būs ja liksi webā to visu. Būs gan auditorija, gan pašam dzīve vieglāka. Bet pajautā sev, vai tavs entuziasms neizsīks pēc pāris epizodēm? Vai būs vēlme ieguldīt savu laiku un naudu par to neko nesaņemot($)?
Ja tiešām par visām četrām turies pie idejas, tad kā jau teicu, taisi to visu webā ~15min epizodēs(tādi ir25-30min raidījumi TV ja izņem reklāmas laiku) un taisi intervijas ar braucējiem, veikaliem, uzmet aci kādam interesantam produktam veikalā, braukāt pa sačiem. Es noteikti skatīšos ja tāds būs. Bet nu entuziasmam jābūt milzīgam. Karogu rokās un uz priekšu, bet ja šaubies tad aizmirsti.
[quote=Kaspars]mellaisa, pasaki ko tu pīpē, es ar gribu tādu mantu…
Kāds sakars LTV1 ar sporta raidijumiem? Tam ir LTV7.
Ar fotokameru filmēt? Tev visi mājās?
Gatavie CMS ir krietni labāki nekā paštaisīta studentu lapele, uz WP griežas dažas lapas, kuras dienā desmitiem un simtiem tūkstošu unikālo ip apmeklē…
Top Gear krīzes budžets ir 200k mārciņas. Dažkārt ir smieklīgi kā ātruma cilts mēģina kautko atdarināt. Tikpat smieklīgi ir Top Gear AUS/RUS.
Un vispār, ir iemesls kāpēc Ivars pārtrauca Velomāniju. Vai tiešām domā ka cilvēks ar ļoti lielu režisora pieredzi, profesionālu tehniku un ļoti lieliem sakariem velo pasaulē (lasi - IJSA/veloserviss/un šo sarakstu varam turpināt ilgi) neturpinātu raidījumu bez iemesla? Tam vajag lielu budžetu, daudz laika un galu galā, cik cilvēkus interesē kautkāds veloraidijums? 5k cilvēkus? Nu labi, būšu superoptimistisks un teikšu 15k ieskaitot tos, kas intereses mākti skatās to raidijumu jo pa tv neko citu nerāda. Un cik skatās to pašu ātruma cilti? Pāris reizes vairāk salasās…
Bet vispār par TV aizmirsti. Nav jēgas tur līst. Tv vispār ir ir kautkāds man neizprotams standarts paredzēts bezdarbniekiem. Es skatos kad man ir laiks un vēlme un nespēju iedomāties ja man būtu jāgaida raidijums kautkādā noteiktā laikā x un jāpakārto viss pārējais lai to nenokavētu. Atvainojos, bet TV ir fufelis un tur līst nav jēgas. Powers būs ja liksi webā to visu. Būs gan auditorija, gan pašam dzīve vieglāka. Bet pajautā sev, vai tavs entuziasms neizsīks pēc pāris epizodēm? Vai būs vēlme ieguldīt savu laiku un naudu par to neko nesaņemot($)?
Ja tiešām par visām četrām turies pie idejas, tad kā jau teicu, taisi to visu webā ~15min epizodēs(tādi ir25-30min raidījumi TV ja izņem reklāmas laiku) un taisi intervijas ar braucējiem, veikaliem, uzmet aci kādam interesantam produktam veikalā, braukāt pa sačiem. Es noteikti skatīšos ja tāds būs. Bet nu entuziasmam jābūt milzīgam. Karogu rokās un uz priekšu, bet ja šaubies tad aizmirsti.[/quote]
Varbūt nevajag tam visam uzreiz uzgāzt tik milzīgu negatīvisma vilni. Ievirzi šo budžeta/tehnikas/laika/entuziasma/ideju jautājumu savādākā formā un izklāsti pa punktiem 1), 2), 3) lai cilvēki saprot ar ko viņiem ir jārēķinās pirmkārt, vai kas sagādā vislielākās grūtības utt. Mani, piemēram, interesē šīs projekts (nu varbūt ne projekts, jo tam pat nav “apvalks”) bet pati ideja, cik tas ir sarežģīti utt. Ļoti priecātos, ja pārējie ar pieredzi kabatās skaidri un gaiši formulētu tapšanas specifiku, piem. naudu vajag tik un tik, aparatūru tādu un tādu, laiku vienam sižetam utt.
Mēģinam pārkāpt savam ego/mentalitātes īpatnībām/reālismam-pesimismam! :)
Paldies Kaspar, ņemšu tavu viedokli ar vērā… Prieks, ka cilvēki domā konstruktīvi, nevis tikai iemet kādu smaiļiku…
Es teiktu ka tas pat ir par daudz priekš interneta (arī TV) raidījuma. fotokamera ir vajadzīga filmām ar lielu mākslu, bet visam parējam, tā var radīt liekas problēmas un papildus izmaksas. Pilnīgi droši pietiek ar 1/2,5" vai pat 1/4" matricu var filmēt, ja vien ir saprašana kā ar to rīkoties. Ja liek uz Vimeo vai Youtubes, tad 1080 pat vispār nav vajadzīgs un pilnīgi pietiek ar 720.
P.S. karbonwheel, uzsit man mailu vai atstāj savu - ir šis tas padomā ;)
qwe, tu nesaprati.
Ar fotokameru nav nopietni filmēt, jo tā nav paredzēta filmēšanai. Sakratītu video nav forši skatīties.
Tas ir skaidrs, ka mūsdienu fotokameras var filmēt ļoti labā kvalitātē un pat ‘augstās kvalitātes’ digitālā televīzija par kuru LTC ir tik lepna ar saviem 576i der tikai telefonam, taču galvenais jau ir dabūt kautvai vecu daudzmaz profesionālu videokameru lai varētu filmēt braucot uz tā paša moča. Ar fotokameru tiešām tur būs krateklis. Nevajag arī par skaņu aizmirst, netaisīs jau intervijas ar iebūvēto mic. Sarakstu var turpināt gari. Labāk sakontaktēties ar Ivaru un viņš paskaidros to visu labāk nekā mēs visi un vēl kaimiņu nataša kopā.
Kaspar, par šo gribētu iebilst [quote]Ar fotokameru filmēt? Tev visi mājās?[/quote]
Pēdējā laika tendences ir tādas, ka fotokameras lieliski pilda video funkcijas. Piemērs nav tālu jāmeklē - viens no LV top filmētājiem Reinis Traidās lielu daļu savu darbu filmē ar Canon 7D http://vimeo.com/reinistraidas. Te arī praktiski padomi http://reinistraidas.lv/raksti/2010/08/17/canon-7d-video-rezims-lietas/.
Protams, tas viss aprīkots ar steadicam vai stabilizatoru.
Principā var filmēt pat ar iPhone4 - intervijai pietiktu, bet tik kustīgai tēmai kā velo gan ne:) Te vislabāk būtu GoPro http://www.goprocamera.com/, kas priekš iegūtā rezultāta pat nemaksā tik daudz.
Un, starp citu, wordpress ir drausmīgi lēns un prasa ui kādu optimizēšanu, lai kaut cik darbotos. Iz pieredzes tā teikt. Šajā gadījumā pat nevajag nekādu cms - pilnīgi pietiek ar profilu vimeo vai youtube.
Par ideju - morāls atbalsts:) Par TV piekrītu - nav jēgas (ja nu vienīgi ar laiku kāds kanāls vēlāk pats neuzprasās)
kratekli noņem statīvs, steadycam, kaut vai kakla siksna, papildus atsvars utt, un ar kameru tur ir netieša saistība. Ārējo miķi var pieslēgt lielai daļai kaut cik sakarīgu camcorderu. Tā ka praktiski ne jau tehnika ir šeit šķērslis, bet gan finansu trūkums. Bet nu saprotams ka ar pro kameru ir patīkamāk un ērtāk filmēt :)
teorijā viss ir vienkārši, praktikā pavisam savādāk.
Tas pats par idejām - var daudz ko prātot un plānot…
Atkarībā no stila un kvalitātes būtu interese par šādu raidījumu.
Kas atiecas uz translāciju TV ēterā (runāju par komercTv, nevis valsts), tad situācija ir tāda, ka uz doo brīdi nevienai nav naudas, lai kaut ko pirktu un vispār šādi raidījumi uz TV nāk gatavā formā ar saviem sponsoriem un maksā par ēteru.
Tā kā, ja Tev nav baiġie gali TV, tad ceļš uz YouTube - vismaz sākumā, kamēr nepierādīsi, ka tavs veidotais projekts ir Wow!!!
Uzpriekšu un lai veicas
Liekas, ka pat evelo.lv iekš 2010 sezonas vairs netaisīja trases apskatus. Interesanti, kāpēc?
Cik ir standarts resursu patēriņam priekš kvalitatīva video? 1 min. atbilst 1 dienas darbam, vairāk/mazāk? Piemēram, 1 lapa jēdzīga satura uz A4 ir minimums 1h, bet izcils teksts uz A4 lapas prasa 1 dienu.
Daudz maz normālu lietotu pusprofesionālo kameru var nopirkt lētākā eos cenā ~300-400Ls.
Diez vai pēc gonkas iesi taisīt interviju ar Ušakovu un bāzt viņam sejā…fotoaparātu :D Nesmīdini, ja dara, tad dara līdz galam, nav ko ar krāniņiem gleznas zīmēt.
Man šķiet, ka jūs te par kamerām aizrāvāties. Tik jēlai idejai nav vēl par agru domāt ar ko tiks filmēts?
Sākumā vajag izdomāt “kas” tiks filmēts un jāapzin potenciālā mērķauditorija. Tad var sākt domāt “ar ko” filmēt un “kur” to atrādīt.
Nedomāju, ka daudzi gribēs skatīties video, kas filmēts izejot ielā ar telefonu un vienkārši filmējot velobraucējus, vai kāda veikala pārdevēju, kas monotonā balsī stāsta par jaunāko pievedumu. Raidījumam vajag scenāriju.
Tālāk jādomā par raidījuma vadītājiem/reportieriem/viesiem/whatever. Nevar bāzt kadrā tīni ar pubertitātes pēdām uz sejas un smagi ielaistu disleksiju.
Un tikai tad var domāt par filmēšanas tehniku. Vēlams jau tomēr studijā (vismaz improvizētā) ar TV standartiem atbilstošu tehniku. Ar mobilo filmēts drauga lēciens no Vanšu tilta nav atskaņojams TV pa tiešo un kādam ir jātērē laiks (jāmaksā nauda), lai pārtaisītu.
Ar foto kamerām filmētos amatieru video var izmantot par sacensībām. Teiksim piedāvāt kādiem frīlanseriem, nopirkt viņu filmētos materiālus.
P.S. Kaspars savā postā paspēja mani 2x pārsteigt - ar prātīgo tekstu par filmēšanu ar fotokameru un pēc tam bezcerīgi stulbo par TV kā nelietojamu. ;)
Manuprāt, jebkurš no xc.lv foruma apmeklētājiem būtu laimīgs par šāda raidījuma izveidi. Lai arī kur to rādītu un kādā kvalitātē. Manuprāt, svarīgākais jau šeit tomēr būtu paša raidījuma saturs + regularitāte. Ja raidījums aiziet pa tēmu velo sacensību apskats vien un veikalu reklamēšana, tad tas ir galīgi garām, jo ļoti ātri apniksies vieni un tie paši personāži, vieni un tie paši reklāmu ruļļi, vietas, notikumi u.t.t. Ja raidījums vienu reizi paviesosies pie BMX, otru reizi XC, trešo ŠOSEJAS gonkās un ceturto vēl DH vai VELOORIENTĒŠANĀ vai kādos PIEDZĪVOJUMU SAČOS, un vēl paintervēs ne tos spēcīgākos braucējus, bet gan vnk mirstīgos, vot tad gan būs Ok. Īsie klipiņi webā nu jau ir daudz, arī latviešu meistaroti (skatīt tos, kas ir vairāk uz DH, DIRT un parku noslieci), kā arī remonta video… Pilna Youtūbe. Vēl uzskatu, ka milzīga nozīme ir arī tam pašam režisoram (vai arī kā tur pareizi, scenāristam, …) un raidījuma vadītājam, resp. tam kurš runās mikrofonā. Ja tur būs stostīšanās, nezināšana, bailes vai sazin kas vēl, tad atkal būs garām. Es pats gadus pāris atpakaļ arī esmu veidojis vnk video sižetiņus un zinu, cik nenormāli grūti un laika patērējoši tas ir. Tur vajag vai nu šausmīgu entuziasmu, vai arī palielu daudzumu ar skonošo. Bet citādi novēlu veiksmi un noteikti esmu par kaut kā sakarīga izveidi. Ja iekš TV, tad jau vispār :D
Davai, reāli ieinteresētie un darīt gribošie savācās MiiT kafūzī (Lāčpleša 10) un apspriež. Man šķiet, ka īpašnieki arī varētu būt ieinteresēti.
Par to kā filmēt un kur rādīt var vienoties pēc tam. Auditorijai it kā vajadzētu būt - pēdējo 2-3 gadu laikā interese par velo ir nopietni pieaugusi.
Šis raidījums noteikti nebūs peļņas avots, tomēr būtu labi atrast kādu stimulu cilvēkiem, kas to darīs, galvenokārt aiz entuziasma. Un nebūs nekāds pasaules gals, ja raidījums pēc sezonas nomirs, projekta autori būs guvuši pieredzi.
Vispār Kaspars prātīgi raksta.
nu par to filmēšanu, ja grib sacenes filmēt (it īpaši ja trase ātra un īsa - Baloži), tad visos stūros vajadzēs pa operatoram. (Tagad sareizinam labas videokameras ~400Ls x N).
Vnk finiša spurta skats nedod nekādu priekšstatu par gonku. Šosejai atkal rolleri+benzīns+“pilotu” vajadzēs. A mežā kaut kādus 3-4 kvadraciklus. Tas ja pieiet nopietni tai lietai. Ideālā variantā helicopter+cam. Tur vēl lielākas iespējas + izmaksas. Papildus action-am vajag kādas pāris onboard kameras.
Un atkal - brīvs laiks un lieli $/human-resursi tam visam nepieciešami - tas, kurš uzskata, ka var nostāties malā un vnk grozīt videokameru smagi kļūdās.
A vnk sižetus jau jā - tur jau vairāk radošais darbs pie cilvēkiem. Tehnika nav noteicošais.
Dodiet cilvēkiem izklaidi (mūsdienās sinonīms action
) - un jūs mīlēs :). Garlaicīgas lietas nevienu vairs neinteresē.
- Ideja ir baigi labā.
- Galvenais, lai raidījums ir domāts plašākai auditorijai (sākot no tiem, kas brauc nopietni un beidzot ar tiem, kas tikai pēdējā gadā sākuši mīties uz skolu). Svarīgi, lai raidījumā ir ne tikai saču apskati, jaunāko detaļu testi u.tml., bet arī padomi pareizai braukšanai, pieslēgšanai, intervijas ar jau minētajiem mirstīgajiem ļaudīm, varbūt veloceliņu testi un visādi jaunumi, kas saistīti ar velodzīvi iekš LV, vajag arī iepazīstināt ar LV velotūrisma maršrutiem, velo vēsturēm, dāžādību, īpatnībām. Visām šitām lietām varbūt arī nemaz tik daudz tehnikas un kameru nevajadzētu. Puse no šīm lietām mūs xc.lv regulāros patērētājus neinteresē vai ir jau labi zināmas, tomēr ar šādu vispusīgu raidījumu būtu iespējams piesaistīt DAUDZ lielāku skatītāju pūli. Un, lai arī tas ir grūti, tomēr feināk būtu iziet uz TV, kaut vai ar laiku (bet tas tik mans subjektīvais skats pa to TV).
Novēlu veiksmi un riktīgu gribu šito visu dzīt uz priekšu, galu galā jebkāds raidījums būtu labs un interesants, neatkarīgi no izšķirtspējas, ne/pupaina raid. vadītāja, raidījuma demonstrēšanas vietas.
varbūt var palīdzēt: http://www.artetv.lv/about/
ventspilī kalnā es foķēju, džekiņš blakām filmēja ar diezgan nopietnu verķi
Pamatideja ir iekļaut tēmas no visiem zināmajiem un ne tik zināmajiem velo stiliem. Notikumi tajos, specifika(ka tehnikas, tā braukšanas), būs daudz tēmas iesācējiem, ja sanāks sarunāt ar treneriem, tad veidosim ieskatus par treniņu metodiku. Ka arī par uztura bagatinatājiem. Protams sacensību apskati. Īsumā tā, bet cik spēsim pavilkt redzēsim. Uz doto brīdi izskatās ka pirmais treileris būs gatavs uz decembri, tad mums ir jaiesniedz prezentācija, kkādā pasākumā, pats neesmu informēts tik sīki, mans kolēģis zin plašāk, lai varētu vieglāk dabūt pirmos investorus, tad arī nodosim klipiņu jūsu vērtējumam… Protams visiem visi raidījumi nebūs interesanti, tēmas būs vai zināmas vai vienkāši neinteresēs, bet centīsimies ieurbties katrā tematā tik dziļi, lai arī lielai daļai zinātāju parādītu ko viņi nebija pamanījuši. Bet pagaidām tā ir tikai ideja. Priekš trešās plānošanas dienas nevar tik daudz apgūt no visa, kas vajadzīgs. Ļoti ceram uz jūsu komentāriem un priekšlikumiem, jo vairāk to būs, jo vieglāk un ātrāk sanāks pilnveidoties. Mums būs ļoti vajadzīgs jūsu atbalsts.