Vai Velokurjeri ciena citus satiksmes dalībniekus?

Šodien ap 1pm sanāca braukt pa Brīvības ielu, gar vecajiem VEF korpusiem Juglas virzienā. Pēkšņi redzu, ka man pretī, pa braucamo daļu pret spalvu lido velokurjers dzeltenā formas krekliņā ar dižo piegādes mugursomu plecos. Kad biju jau gandrīz tam blakus signalizēju, par atbildi šis kurjers parādīja vidējo pirkstu. Vai tiešām satiksmes noteikumu pārkāpšana velokurjeriem ir atļauta? Šoreiz man bija iespēja ļaut šim lidonim pabraukt garām, bet ne vienmēr satiksmes situācija ļauj izvairīties no pretimlidojoša idiota. Vai vispār man vajadzēja dot ceļu šim braucējam, ja viņš lidoja pret spalvu?
Aicinātu šo velokurjeru (arī citus velobraucējus) cienīt pārējos satiksmes dalībniekus uz ielas, tad arī būs vairāk tolerances pret velobraucējiem un mazāk traģisku atgadījumu uz ielas.
Konkrētais lidotājs bija no www.velokurjers.lv, vismaz šīs kompānijas formu bija uzģērbis.

Kretīnu ir visur, ar to ir jāsamierinās un jābūt tam gatavam.

Jautājums: “Vai vispār man vajadzēja dot ceļu šim braucējam, ja viņš lidoja pret spalvu?”

Atbilde: Nē, ceļš šajā gadījumā nebija jādod, droši varēji triekt nost.

[quote=Fredo_Hanss]Jautājums: “Vai vispār man vajadzēja dot ceļu šim braucējam, ja viņš lidoja pret spalvu?”

Atbilde: Nē, ceļš šajā gadījumā nebija jādod, droši varēji triekt nost.[/quote]
ar šādu domu gājienu tālu netiksi…

Fredo Hanss, tu nav riteņbraucejs.Tavs sapņu auto - BMW?

Manuprāt Fredo_Hanss atbildēja pēc principa - kāds jautājums, tāda atbilde.

[quote=Fredo_Hanss]Jautājums: “Vai vispār man vajadzēja dot ceļu šim braucējam, ja viņš lidoja pret spalvu?”

Atbilde: Nē, ceļš šajā gadījumā nebija jādod, droši varēji triekt nost.[/quote]
Pareizi, droši triec nost, bet pēc tam nebrīnies, ka dabūsi sēdēt cietumā. Jo ceļu satiksmes noteikumos ir tāds punkts, ka avārijas situācijā jādara viss iespējamais, lai izvairītos no CSN, it sevišķi, lai izvairītos no smagu traumu radīšanas cilvēkiem.
Mazs offtopic: kad brauc pāri Lielupei no Jūrmalas šosejas puses, var iegriezt divreiz pa labi RIMI stāvlaukumā. Pirmoreiz iegriež Viestura ielā, kas tur ir vienvirziena iela. Par cik es tur netālu dzīvoju, veselas 4 reizes esmu redzējis, kā dažs labs to nepiefiksē un pa to pašu Viestura ielu pretējā virzienā griež no RIMI ārā. Ļoti amizanti - iekārtojas it kā pirmajā rindā, bet tajā pašā rindā pretī griež iekšā mašīnu plūsma no Jūrmalas centra puses. Asi nokauc bremzes, skan signāltaures. Starp citu, visos 4 gadījumos tās bija blondīnes.

Rakstot šo komentāru, nebiju pārliecināts, vai mani sapratīs tā, kā to vēlējos pateikt. Bet prieks, ka ir tādi, kā Bigfish, kas saprot. :)

es gan nestradaju velolukurjers.lv jeb vic, bet zinu ka visi kuru tur stradaa, ir kurjeri ar vairku gadu pieredzi šajā jomaa. kaut kā nevaru iedomties šo situciju.
turklāt jautājums, vai tas kurjers tiešām rādīja vidējo pirkstu, jo kurjeriem ir paradums, ja signalizē tad pasveicina paceļot roku. un vai viņš negatavojās uzbraukšanai tiltā, vai arī nebrauca pa ietvi pret “spalu”.

turklt ja ir bijis tads gadjums, kam ir iespejamība 20pret80, tad nevajag traucēt kurjeram ar savu zvanīšanu, bet gan turpini ceļu. tagadējiem kurjeriem ir daudzu gadu pieredze šādā darbā,tapēc viņi tevi apbrauks tā ka Tu pat nepaspēsi pat noreaģēt.
ievietoju vienu mazu kurjera rakstu par mūsu darbu.

Ejot pa ielu garām aiznesās 2jaunieši ar ričukiem,kas aprīkoti ar disku bremzēm,hidrauliskajām dakšām un amortizatoriem- tā saucamie raideri.Cilvēki neko nesakot pavirzās no ceļa un nepievēršot īpašu uzmanību turpina savu ceļu, pārrunā savas lietas,neņemot verā ka braucēju ātrums bija diezgan iespaidīgs.Tiesa- cepuri nost džeku priekšā,viņi tiešām teicami apbrauca pilsoņus,prasmīgi lietojot bremzes un fizikas likumus. Bet ne jau par to ir runa. Pēc kāda laiciņa pa ietvi aizbrauc kāds kurjers.Pazīt šos darba rūķus ir vienkārši- liela soma uz muguras un ķivere.Bet kas notika ar tiem pašiem cilvēkiem,kas bija mierīgi palaiduši iepriekšējos 2jauniešus? Sākās sašutuma vētra- ‘ko viņš iedomājas,ar riteni pa ietvi,lai brauc pa ielu!’, vai arī- ‘iemācies braukt,neredzi,ka te cilvēki iet?’.Man aiz pārsteiguma atkārās žoklis un acis iepletās ka 2 šķīvji.Tā neko! Pats esmu strādājis par kurjeru,tāpēc jums pilsoņi varu pastāstīt kāpēc kurjeri vispār brauc pa ietvi.
Pirmām kārtām- braukt pa ielu ir praktiski neiespējami,jo kaut arī ceļu satiksmes noteikumos ir velobraucēja 1m attālums,kas viņam arī pieder,tieši šajā 1 metrā no malas ir notekcauruļu lūkas un parējā draza(ieskaitot stiklus un akmentiņus),kas no automašīnu vilkmes ir sagājuši pa malām.Ja riteņbraucējs brauc savā 1metrā,viņam sanāk apdraudēt satiksmi un pašam sevi,jo diemžēl mašīnas nebrauc savā joslā,bet mēģina izspraukties gar malām,nobraucot dažus milimetrus gar riteņa stūri!Un kas notiks ja aizķers? Riteņbraucējs vainīgs- redz,nebija savā metrā! Pie kam,rīgā ir ļoti nepieklājīgi trolejbusu un autobusu šoferi,kas speciāli stumj ārā kurjerus no viņiem piederošā metra,tikai tāpēc ka ritenis nebrauc 50km stundā un bremzē.Paklausieties kādreiz kāda trolejbusa šofera monologu braucot garām kurjeriem! Nākošā lieta-braukšana pa ietvi notiek kādas mājas numura meklēšanas gadījumos,bet ja arī braukšana ir tikai lai ātrāk tiktu uz priekšu,tad varu liekot roku uz sirds teikt,ka vismaz no manas puses tā ir notikusi pēc iespējas piesardzīgāk.Es nesaku ka ņemu riteni pie rokas čāpoju uz priekšu.Jābremzē-īpaši ja iet mazi bērni,tiek stumti bērnu ratiņi un ja iet veci cilvēki. Pie kam mīļie pilsoņi- ja redziet ka brauc kurjers,tad lūdzu neleciet malā,bet turpiniet doties jums vēlamajā virzienā,ticiet vai nē,bet jau braucot caur pūlim,kurjers jau redz kur ir ‘spraugas’ kur līdz ar nagiem var izbraukt,nevienu neaizķerot(nobiedēšana gan nav paredzama,vai nobīsies vai nē).Un kurjers arī ļoti labi rēķinās ar to,kur cilvēks iet,ies un cik daudz viņš mainīs attālumu no otra cilvēka pagriežoties vai apstājoties.Es protams saprotu ka nav patīkami redzēt kādu pilnā ātrumā nesamies virsū un kad liekas ka beigas klāt,tad notiek ass pagrieziens,bet diemžēl tāda ir kurjera darba specifika-pēc iespējas kvalitatīvāk un ātrāk nogādāt sūtījumu.Jūs domājiet ka kurjeri vadā vēstules no vienas vecas tantiņas pie otras? Jums žoklis atkārtos zinot ko viņi pārvadā un cik km nobrauc dienā lai nopelnītu tāpat kā jūs,dārgie kājāmgājeji.Tāpēc būsim iecietīgi.Jā protams,ir bijuši gadījumi kad kāds kurjers uzbrauc cilvēkiem(nu kur tādi rodas), un ka arī pie sarkanā metas pāri mašīnu plūsmai šķērsām pāri… njā… Nu piedosim un būsim saprotoši

Man, lasot šo tēmu, rodas dažādas pārdomas:

1. Interesanti, vai rakstītājs ir tik svēts un var, roku likdams uz sirds, apgalvot, ka viņam sirsniņa ir dzidra kā kristāla oliņa un melnumiņu tajā nemaz nav?
  2. Interesanti, vai šis rakstītājs pats 100% vienmēr ievēro visus ceļu satiksmes noteikumus - joslas, virzienus, luksoforus, gājēju pārejas u.t.t.? Vai tiešām pat vēlu vakarā, izvērtējot visus potenciālos riskus un redzot situāciju uz ceļa, nekad nav pārbraukts pie sarkanās gaismas vai noīsināts kāds ceļa posms?
  3. Interesanti, vai šī topika rakstītājs situācijā, kad pats pārkāps ceļu satiksmes noteikumus, nāks nokārtu galvu un šajā forumā atklās jaunu tēmu, rakstīdams un nosodīdams sevi, cik viņš necienīgi izturējies pret šo pareizo pasauli?

Man jau personīgi šķiet, ka ne mēs visi esam svēti! Un velokurjeri, kas visu dienu atrodas uz ielas un ar to pelna naudu, pietiekoši izvērtē riskus un zina, ko dara! Protams, tas dažbrīd var būt kaitinoši un viņiem nevajadzētu sevi pārvērtēt, bet… bet es jau saprotu, ka nekāda avārija nav notikusi! Būtu Tu pats pret viņu izturējies iecietīgi un nesignalizējis, nesaņemtu pretī vidējo pirkstu!!! Domāju, ka saproti, ka ar neiecietību un agresivitāti nevienu nepārmācīsi un neizaudzināsi par perfektu satiksmes dalībnieku, bet veicināsi pretī tieši tādu pat neiecietību pret sevi! Kā saka: kā sauc, tā atsaucas! ;)

[quote=arturinss85]es gan nestradaju velolukurjers.lv jeb vic, bet zinu ka visi kuru tur stradaa, ir kurjeri ar vairku gadu pieredzi šajā jomaa. kaut kā nevaru iedomties šo situciju.
turklāt jautājums, vai tas kurjers tiešām rādīja vidējo pirkstu, jo kurjeriem ir paradums, ja signalizē tad pasveicina paceļot roku. un vai viņš negatavojās uzbraukšanai tiltā, vai arī nebrauca pa ietvi pret “spalu”.[/quote]
Šis konkrētais gadījums bija patālu no tilta, prtējā ielas pusē bija Elkor centrs. Brauca pa ielas braucamo daļu, no ietves to atdala zaļā zona. Sveicienu no vidējā pirksta rādīšanas gaišā dienas laikā var atšķirt ļoti labi.
Autobraucēji nav enģeļi, es arī, bet braukšana pret spalvu manā skatījumā ir viena no bīstamākajām lietām ko vispār var darīt. Es saktos uz priekšā barucošo auto, bedrēm, bet pilnīgi noteikti nesagaidu, ka kāds Brīvības ielā varētu plēst pa pirmo rindu pretēji kustības virzienam. Tas ir pašnāvības mēģinājums. Autovadītājs, kas notrieks šo braucēju noteikti nejutīsies laimīgs, kaut tā nebūs viņa vaina negadījumā. Velokurjera darbs nav attaisnojums ignorēt pārējos satiksmes dalībniekus.
Kurjers, kurš apmēram 1pm brauca šajā maršrutā arī kautkā nav pieteicies, kaut zinu, ka lielākā daļa no viņiem apmeklē šo portālu regulāri.

arturins85 perfekti attelo problemsituaciju ar kurjeriem un citiem individiem, kas isti neparzin celu satiksmes noteikumus… jo ja jau nezin noteikumus, tad var neceret, ka dzive bus viegla uz celja - 1m no celja malas - sads likums sen jau ka nepastav - tagad to formule vienkarsi - ritenbraucejs drikst braukt no cela malas tik talu, cik ir uzskatams par nepiecieshamu drosai brauksanai, bet jacensas braukt pec iespejas tuvak cela labajai mala utt…

attiecigi - ja nezini, tad nebrinies, ka citi nerespekte…

velokurjeri laikam ir ne tikai vieno no bīstamākajām un visvairāk nopeltajām profesijām. bet tai pat laikā arī visintresākā kurā esmu stradājis.
varētu pat teikt ka kurjeri ir pilnīgi citas “sugas” pārstāvji no pārējiem. te būs dažas būtiskas atšķirības.

1. mūs uz ielām var viegli pamanīt jebkurā diennakts laikā, neatkarībā no apgaismojuma, jo mums ir gan velogaismas, gan vienmēr pamanāmi atstarotāji.
  2. CSNg kuros ir iesaistīti velosipēdisti, velokurjeri cieš labi ja 1% no šīm situācijām. šī gada laikā man ir zināms tikai viens gadījums, kad trolejbuss nogrieza ceļu kurjeram, kā dēļ neizbēgami tika sabojāts velosipēds.
  3. velokurjeri strādā cauru gadu, vienalga kādi laikaapstākļi. citi velobraucēji, ar velo pārvietojas tikai sausā un siltā laikā. protams ar izņēmumiem.
  4. velokujeri varbūt arīneievēro CSN, bet viņi nekad neapdraud liekine savu ne cita veselību , lai tikai nogādātu ātrak sūtījumu galā. tas nav mūsu intresēs.
  5. velokurjeri spēj pārvietoties gan pa ietvi gan brauktuvi. braucot pieredzējuši velokurjeri spēj pārvietoties ar diezgan lielu ātrumu, pie reizes saglabajot koncentrēšanos un spēju strauji reaģēt, jo velosipēdi vienmēr ir tehniskā kārtībā.
    6)velokurjera darbs un riteņbraukša nav tikai mūsu darbs vai hobijs, bet tas ir dzīvesveids

P.S. tas attiecināms uz kurjerpastu kurjeriem, kuri regulāri redzami pie Brīvības pieminekļa, gaidot sūtījumu.

http://www.likumi.lv/doc.php?id=21205

1. Velosipēdu un mopēdu vadītājiem pa ceļu atļauts braukt vienā rindā iespējami tuvāk brauktuves labajai malai. Netraucējot gājējus, atļauts braukt pa ceļa nomali, bet velosipēdu vadītājiem - arī pa ietvi.

Velosipēdu vadītāji treniņnodarbību laikā vai organizētu sacensību laikā, ja tos noteiktā kārtībā pavada speciāli aprīkoti automobiļi, drīkst neievērot šajā punktā, kā arī šo noteikumu 162. un 164.punktā minētās prasības, ja tiek nodrošināta ceļu satiksmes drošība.

Interesanti, ko eagle darīs, ja šis kurjers šeit pieteiksies? :) Gaidīsi, kad viņš Tev publiski atvainosies, nožēlos grēkus un solīs tā vairs nekad nedarīt?
Ko Tu gaidi no viņa? Kaut kādu gandarījumu savai godkārei? Jo es jau no visa Tava teksta saprotu, ka ne jau CSN neievērošana Tevi aizvainoja, bet tieši tas vidējais pirksts…! Un par to Tev vajag kaut kādu gandarījumu!!!
Tikai nepiemirsti, ka vidējo pirkstu Tu saņēmi tādēļ, ka pats pirmais signalizēji! Iedomājies, ja Tu nebūtu signalizējis, pirksta arī nebūtu…! :)

Jā, vajadzēja tam kurjeram padot vēsu dzērienu un kādu uzkodu, jo tas nebija pārasts atsaldēts tēls, kā pirmajā brīdī varētu likties, bet gan debesu sūtnis, kas pārbauda ļaužu godkāri. Tie, kas savā godkāres apmiglotajā prātā uzskata, ka braukt pa pretējo joslu ir nepareizi, un tādēļ signalizē ar savu spēkratu bazūnēm, šādi izrādot necieņu sūtnim, pār tiem nāk augstāk minētā debesu sūtņa bardzība vidējā pirksta veidolā acumirklī, kā arī tie nolemti mūžīgai braukšanai ar maksimas velosipēdiem aizsaules velotrasēs. Savkārt tie viedie, kas atpazīst debesu velosūtni, arī piedzēruša mērkaķa uzvedības modelī slēptu, un izrāda tam cieņu - tos aizsaulē sagaida karbona ikstēeri un pirmie koridori, āmen.
Ite, misa est!

Satiksmes drošība jāievēro arī velo kurjeriem, jo precīzi tādu pašu tekstu, ar gluži pārdabiskām spējām, var bīdīt motociklisti, taksisti, mirobusiņu šoferi un preču piegādātāji, pat trolejbusu šoferi… galu, galā visi!!!
Un arī pirkstus mētāt citi prot … un katrs pats saņems savas rīcības augļus…

No eagle aprakstītās situācijas var izdarīt secinājumu, ka tā rīkoties nav pieļaujami … Nevienam!!!

nav rīgā velokurjeru, kuri nepārkāptu csn. perfekti ievērojot csn, kurjeriem nebūtu iespējams nedz laicīgi nogādāt sūtījumu adresātam, nedz normāli nopelnīt. tomēr vairums kurjeru, braucot pa sarkano gaismu, vai pa pretējo joslu, vai nogriežoties neatļautā vietā utt., cenšas netraucēt citiem braucējiem un neapdraudēt sevi un citus. braukt pa pretējo joslu gar malu mēdz lauku onkuļi pa ceļiem, kur nav ietvju. eagle aprakstītajā vietā ir plata ietve, un gājēju tur nekad nav tik daudz, lai tie traucētu braukt pa to. jebkurš pieredzējis kurjers (un jebkurš cits saprātīgs velosipēdists) tur, ja reiz iegadījies tajā ielas pusē, būtu braucis pa ietvi. fig zin, varbūt velokurjers.lv ir kādu jaunu, nepieredzējušu čali darbā pieņēmuši.

viss ir jauki līdz tam brīdim, kamēr abi reizē neizdomā apbraukt viens otru. Tad abi slimnīcā varēs mētāt pirkstus un zvanīt zvaniņus.
Parasts velosipēdists nešķiro vai braucējs ir kurjers vai nekurjers, un nav paredzams vai tas turpinās braukt taisni vai veiks apbraukšanas manevru. Man vairākkārt ir bijušas situācijas kad ielā ar blīvu satiksmi pretī brauc velosipēdists un i nedomā ka viņam vajadzētu mani apbraukt.