Šobrīd, kamēr ir nesezona, ir doma izpildīt savu pilsoņa pienākumu un kļūt par asins donoru. Tā kā šobrīd ir arī aktīvs treniņlaiks vēlos noskaidrot, vai asins nodošana uzlabos fizisko kondīciju, ja pieņemu, ka es ielieku to pašu treniņa laiku kā, ja nekļūtu par donoru. Subjektīvi liekas, ka uzlabojumiem vajadzētu būt, jo organismam ir liels asins deficīts, tātad organismam būs jāpielāgojas darboties efektīvāk. Pēc 2 mēnešiem, kad asins apjoms būs atgūts, kopumā fiziskai formai vajadzētu būt labākai, nekā tad, ja asins netiktu nodotas. Vai šāda loģika arī darbojas realitātē?
Kad gāju par donoru, man kategoriski aizliedza tajā pašā dienā iet uz baseinu un smagus treniņus arī vismaz pāris dienas labāk neplānot. Organismam asins nodošana tomēr rada papildus slodzi. Power+10 gan neizjutu, drīzāk -1 tuvākajās dienās.
Esmu samērā regulārs donors un asins nodošanas dienā iesaka ne tikai izmantot brīvo darba dienu bet arī pavadīt to mierīgi, bez fiziskas piepūles. teorija par SEB +10 manuprāt nav nopietni. Ja patiešām grib organismu uztjūnēt, tad ir vērts dzīvot ārzemēs augstu kalnos, cerībā ka palielināsies hemohlobīna līmenis un tu spēsi efektīvāk izmantot skābekli, kas ir šeit pie mums jūras līmenī.
Asins donoru centrā arī uzzināju ka man ir mazliet augstāks hemoglobīna līmenis asinīs kā draugiem. Ja minimums, lai varētu nodot, bija ap 130, tad man bija >145, kas gan atbilda normai
Nejauc ar “asins” dopingu, kad pie optimālās formas asinis “nolēja” un pēc tam sezonas grūtajos brīžos iepumpēja atpakaļ? :)
Starpcitu, latviešu zinātnieka atklājums, laikam, 60. gados.
spriežot pēc tava komentāra, es asinis savā mūžā esmu nodevis vairāk reizes, kā tev gadu, un asinis esmu nodevis 5 reizes. Dzīve nesākas un nebeidzas ar SEB koridoriem, puika!
To, ka aerobās spējas krīt uzreiz pēc nodošanas to es ļoti labi zinu, bet mani interesē efekts pēc 2 mēnešiem. Teorētiski dozējot slodzes pie sarkano asins ķermenīšu deficīta, organismam vajadzētu reaģēt ražojot tos vēl vairāk kā bija iepriekš, tātad, teorētiski, tad, kad sarkano asins ķermenīšu deficīts ir likvidēts, aerobajām spējām vajadzētu pārsniegt to līmeni, kas tiktu sasniegts bez asins nodošanas. Vai kāds var apstiprināt/noraidīt šo apgalvojumu ar pētījumu/praktisko pieredzi?
[quote]When donating blood, 450 mL of whole blood is removed. According to clinical studies, plasma levels can fall 7% to 13%, but recover to normal levels within 24 hours. Hemoglobin on the other hand, requires 3-4 weeks to fully recover. Although recovery after donation is relatively fast, there is still a noticeable decrease in performance capabilities within the first couple of weeks.
galvenokārt tādēļ, ka nododot asinis, cilvēks zaudē ~10% no asins tilpuma, kas galvenokārt ir ūdens. agresīvi hidrējoties, šo ūdens deficītu cilvēks atgūst dienas laikā, bet sportošana pilnīgi noteikti traucē atgūt ūdens daudzumu. tāpēc iesaka nesportot.
es pagājušo vasar katru reizi kad nodomāju, ka varētu aiziet nodot asinis un apskatījos vadc lapu lai noskaidrotu, kur atrodas izbraukuma buss, vienmēr saaukstējos iepriekšējā dienā pirms pasākuma :D