“Ziemā distanču slēpošana ir sporta veids Nr.1.”
Ko domajat par kalnu sleposanu?
“Ziemā distanču slēpošana ir sporta veids Nr.1.”
Ko domajat par kalnu sleposanu?
kur var nopirkt un cik maksaa ruļļi???
“Ko domajat par kalnu sleposanu?”
Kam tas jaut. adresēts, man? :)
Kalnu slēpošana izkopj ķermeņa pārvaldīšanas tehniku lielā ātrumā, kas XC braucējam ir ļoti noderīgi. Mūsdienīgos sporta literatūras avotos tiek norādīts uz diviem kalnu slēpošanas, diemžēl, mīnusiem. 1 - nobraucienos pulss paaugstinās (es pats nenodarbojos, tāpēc man nav izjūtas, cik daudz), kas it kā ir labi - trenē sirdi. Bet patiesībā treniņam būtu bijis daudz vērtīgāk, ja pulss paugstinātos dēļ organisma pieprasījuma pēc intensīvākas barošanas ar skābekli nevis dēļ stresa (kas nobrauciena apstākļos ir neatņemams, ja vien nav nomierinošas zāles iedzertas:)) 2- kalnu slēpošanā liela slodze ķermenim sanāk uz vērpi, it sevišķi ceļgaliem. Cilvēka ķermenis ir vāji evolucionējis tādā virzienā, lai vērpi varētu pieskaitīt pie tā pamatkustībām… dabiskāk, drošāk un pareizāk ir trenēt pamatkustības (skriešanas, mīšanas).
Tāpēc kalnu slēpošanai nevajadzētu kļūt par galveno ziemas treniņu sastāvdaļu. Vēl viens mīnuss nāk sniega dēļiem nevis slēpēm, jo tie izkopj ķermeņa asimetrisku stāvokli un kustību (ar vienu plecu pa priekšu). Simetriju ir svarīgi saudzēt, it sevišķi peldēšanā, bet ja peldēšana īpaši neinteresē, tad arī uz riteņa pēc intensīvas dēļošanas labais un kreisais pagrieziens liksies kā divas pilnīgi atšķirīgas lietas.
neliels komentaars par deeljoshanu konkreeti.
no malaas skatotoes taa var likties, ka brauc ar vienu plecu pa priekshu.
iisteniibaa taa brauc iesaaceeji. friistails ir iznjeemums, bet tuuliit paskaidroshu kaapec.
taalaak attiistoties:
slaloma pareiza poziicija ir abi pleci vienaa liinijaa perpendikulaari braukshanas virzienaa .profiem pat gurni ir taisni. izvirziita ir tikai viena kaja uz priekshu. iegulshanaas un balanss liidziigs sleeposhanai.
friistailaa nedriikst atstraadaat vienu pusi, tev ir jaapaarvalda perfekti abas. rotaacijas biezhi vien ir nepilnas, daudz kas notiek, braucot ar “neeerto” pusi. liidzsvara aparaats paaraak nepierod pie asimetrijas, tieshi otraadi, ir jaamaak aatri paarsleegties.
protams sleepes ir draudziigaakas ritenjbraukshanai, bet deelis nebuut nav naidnieks. es iisti nejuutu sarezhgjiijumus ne labajam ne kreisajam pagriezienam peec ziemas sezonas, gluzhi otraadi, koordinaacija ljoti uzlabojas.
varbūt arī es drīkstu iespraust kādu komentu? manuprāt, kalnu slēpošana kā tāda velosportam var palīdzēt tikai ar vispārējas koordinācijas paaugstināšanu, reakcijas uzlabošanu, varbūt arī ar muskuļu pieradināšanu anaerobai darbībai, nu kaut kā tā. vairāk jau pozitīvā ir velobraukšanas izmantošanā priekš kalnu slēpošanas vasaras periodā. uzlabojot aerobo līmeni, var veiksmīgāk darboties arī anaerobajā, kas sacensībās kalnu slēpošanā ir vitāli nepieciešams. protams, pirms sezonas nepieciešama arī svaru zāle, lai ir spēks, ko likt lietā. Tādi grandi, kā Hermans Maijers, mīšanos plaši izmanto trenniņu procesā. Ja pareizi atceros, tad viņš kā goda viesis ir piedalījies arī TDF atklāšanas gonkā gadus atpakaļ un parādījis rezultātu, kas daudz neatpaliek no profiem.
Palīdz jau visas fiziskās aktivitātes, tikai cik lielā mērā…
Visefektīvākā nenoliedzami ir distanču slēpošana, neaizmirsīsim, ka šādu cross-training - tikai otrādi, veic vasarās mūsu biatlonisti!
Pats arī ziemā pievērsīšos šim sporta veidam, tikai jāiegādā inventārs…
iepriekšējo sezonu uzsāku pēc aktīvas dēļošanas ziemā (2-4x nedēļā) un uz velo jutos ļoti labi un spēcīgi. simetrijas problēmas nejutu :)
Nezinu par vērpēm slalomojot, bet kārtīgi gāžot pa melnajām trasēm tie muskuļi, kas sākas no ceļiem uz augšu dabū baigi trūkties! Man jau laikās, ka no velobraukšanas man tie musīši ir pat ļoti OK, bet izrādījās ka neLatvijas apstāķiem nekā :P
Jox: dēļotājiem pēc ziemas sezonas gan jau labprāt prasās viens klanis garāks par otru :D
kartīgi gāžot pa zilajām trasēm garos nobraucienos spiedienu uz kājām var dabūt ne mazāku:)) četriem, pieciem līkumiem pietiek tikai ar spēku, bet tālāk kājas var sākt neturēt. tāpēc jau arī vasarai tas velo ir tik noderīgs:))
veel jau pastaav arii taada lieta kaa traumatisms, kas kalnu sleeposhanaa ir diezgan augsts- var gadiities ka liidz jaanjiem var neatguuties- kaa manam darba koleegjim - uz jaanjiem saaka staigaat tikai bez krukjiem. Vot pasleepoja!
Es neapgalvoju, ka visi dēļotāji uzreiz (sezonas laikā!) nepratīs vairs vienādi uz riteņa izdarīt labo un kreiso pagriezienu, bet ja jāizvēlas, ar ko ziemā nodarboties, tad peldētājiem, riteņbraucējiem un skrējējiem (triatlons) iesaka izvēlēties sporta veidus ar simetrisku stāju/sēžu/guļu. Uz dēļa, grozies kā gribi, viena kāja brauc pa priekšu, otra aiz muguras, vienu pagriezienu veic virzienā uz ceļgalu ielocīšanu, otru uz pretējo.
Lai visiem ziemā labi sportojas! Es izvēlos Ogres Zilo kalnu distances slēpošanas trasi.
Pfff - pa zilajām trasēm “gāžot” var labi uztrennēt rokas un muguru. Visu laiku jāatgrūžas uz tām sasodīti īsajām nūjiņām :o
Bet vispār kautkur tieši lasīju, ka MTB labākā slēpošanas alternatīva ir tieši slaloms, nevis distancens…
tas protams ir atkarīgs no tā, vai māk slēpot, vai arī tikai nolaisties no kalna :)) jebkurā pietiekami garā zilajā trasē karvējot var dabūt tādu spiedienu un dedzināšanu uz “ļaškām”, ka maz neliksies:))) un karvējot kāds arī ar līkumiem nobrauks pat ātrāk, nekā atstumjoties ar nūjām:)))
Kur tev spiediens? Ja pirmstam alu sadzeras tad ganjau :D
Bet pareizi saki - vajag karvēt, tas ir labi ātrāk kā stumt sniegu, bet to pa melno, pa melno!!! :P Tas labi trennē sirdi uz paaugstināto pulsu un ražo ļoti daudz adrenalīna :D un tad kad visas tās jezgas beigās tev ir jābremzē tad sajūta ir tāda, ka tev mugursomā ir ielīdis Šķerbatihs :D
A par ruļļiem runājot - mēģinājis neesmu un nedomāju, tas man liekās TIK garlaicīgs pasākums, tāpatkā stenēt piepir…ā svaruzālē :D
Tāpēc arī balsoju par distancenēm. Ceru arī ne tikai balsot bet šoziem arī pabraukāt… ;)
to KKTK
ja Tavs uzvārds būtu Ciaguns vai Doršs, domāju tā nerakstitu:))) pasaki, kur Latvijā ziemā slēpo, lai zinātu, kur nebraukt:))
man liekas, uz 1… 2 stundīgu aerobo slodzi (kas mums ir vajadzīgs!) Ciaguns un Doršs nevarētu konkurēt ar mūsu labākajiem XC braucējiem un garo distanču skrējējiem…
Ja nemaldos, tad Ciaguns ir startējis 2006. gada MTB tautas klasē Krimuldā
Vieta:169 1484 Ivars Ciaguns Sigulda 1:36:48 +0:19:33 21,2 798
Ciaguna vārdu var pameklēt SEB pirmajos posmos, bet no jaunajiem slēpotājiem - derēs arī uzvārds Benhens (20.v. Tautas kopvērtējumā), Daugulis - abi parādās arī Trek kausu rezultātos. :)
Tikai jautājums, vai šis līmenis ir sasniegts tikai un vienīgi ar kalnu slēpošanu, visdrīzāk jau tomēr nē.
Pēc iepriekšējās kalnu slēpošanas sezonas pavasarī uz riteņa sēsties bija vai cik grūti - tieši zudušās izturības un muguras sāpēšanas dēļ.
laikam neliela nesaprašanās ar pēdējiem komentiem- te šie slēpotāji nebija izcelti kā paraugs velomaratonos, bet gan kā atbilde KKTK par viņa attieksmi tehnikā pret kalnu slēpošanu (skat augstāk un vairāk kompleksi:)))- labi tehniski nobraukt no kalna vai nolidot ar kantainām acīm- ir divas dažādas lietas:))
bet useram taisnība- nevis kalnu slēpošana palīdz braukt ar velo, bet velo trenniņš līdz zināmam līmenim ir dikti labs kalnu slēpošanas fiziskai sagatavotībai (protams ne tikai velo)
man ar palodzi arii tiiri labi pie sirds iet zilaas trases, un tieshi karveeshana tur ir baudaamaaka (dienas saakumaa) deelj gludaa seguma. melnaas biezhi vien taapeec melnas, ka nekoptas.
plus veel tas, ka zilaas ir pietiekoshi droshas maukshanai pa taisno. kad aatrums tuvojas simtam, ir gana labi :) nekaads mellums neprasaas.
bet kas vienaa kuurortaa zils vai melns, citur sarkans, it depends.
melnaas - taas jau pashpaarlieciibas celshanai- “uhh, tiku dziivs liidz lejai”