fans.lv sola no 28 februāra ziemas sezonas izpārdošanu, sportlandā ar izpārdošana - 20% tāpēc domāju kādus slēpju zābakus labāk gādāt un cik liela nozīme ir slēpju zābakiem slēpojot tīri tehnikas ziņā?
Pagaidām potenciālie varianti varētu būt
Rossignol X-7 Skate
Rossignol X-9 Skate
Rossignol X-9 Pursuit
Fischer RC3 Skating
X9 skate labākais, jo dārgāks = labāks? :) bet cik liela atšķirība slēpojot?
nu jā, izmēri, izmēri … tāpēc ar gribu noskaidrot par ko vērts maksāt un par ko nē
vienu gonku vai treniņu var nobraukt arī ar sūdīgiem zābakiem, jo visu šā vai tā izšķir trenētība un tehnikas pārvaldīšana, ko esi iemācījies gadiem, tā arī ir tā atšķirība. Jo sliktāks zābaks, jo grūtāk slēpot, kamēr trenētība to pārsver tikmēr liekas, ka var maksāt “it kā” par to pašu mazāk, bet ar laiku tu saproti, ka tas gluži nav tas pats.
ko nozīmē grūtāk slēpot? 5 sekundes uz 1km?
gadiem mācītas tehnikas pārvaldīšanas nav, ir slēpots tikai 16x un tikai šoziem, tāpēc ar tādi jautājumi :) vienkārši ir pārāk liela cenu starpība starp lētākajiem zābakiem pa ~80Ls un dārgākajiem pa ~250Ls, sanāk pat 3x starpība
Vēl atšķirība ir tāda, ka visi nosauktie ir slidsoļa zābaki, bet Rossignol X-9 Pursuit ir duatlona zābaki (izmantojami gan klasiskajam, gan slidsolim).
Jautājums: cik ļoti “universālie” zābaki neatbilst klasiskajam pieņēmumam, ka universālas lietas īsti neder nevienai no disciplīnām un tomēr, ir švakāki? Proti, vai labāk tomēr ir ieviest atsevišķus klasikas un atsevišķus slidsoļa zābakus, nevis bakstīties ar universālajiem?
p.s. lūdzu, šis nav uzbrauciens, tas ir saudzīgs jautājums no pilsones, kura pati šobrīd meklē labus zābakus klasikai.
cik nu sanācis pievērst uzmanību zābakiem, tad klasikas zābaki ir kādus 300 gramus vieglāki nekā slidsoļa vai universālie zābaki, vismaz man interesējošo cenu galā
ja pareizi atceros veikalā teikto, tad universālajiem zābakiem būs lokanāka zole nekā slidsoļa zābakam
Imho zābaku piemērotību var noteikt tikai, uzvelkot tos personīgajās kājās (un arī pastāv iespēja, ka pēc laika izrādīsies - nav lāgā). Man ir X-9 Skate un esmu ļoti apmierināta, lai arī reizēm nez kāpēc zābaks spiež uz vienas pēdas nerva un nedaudz tirpst. Paralēli ir sanācis palietot vienus it kā labus un dārgus Fischer zābakus, un radās iespaids, ka tie ražoti sadarbībā ar spāņu inkvizitoriem - potītes spiež, pēda tirpst; pēc 2h braukšanas knapi var aiziet līdz mašīnai. “Grūtāk slēpot” var nozīmēt ne tikai sekundes uz kilometru, bet tieši komfortu kājām (no kā arī ātrums, protams, cieš).
Starp X7 un X9 ir klases atšķirība. Ja gribas slēpot abos soļos, tad labāk X9 pursuit. Jo tas nav standarta combi zābaks, bet gan domāts sacensību režīmam.
Šobrīd zābaks no zābaka pat vienam brendam atšķiras. Tāpēc bez laikošanas nevar pirkt ne vienu, pat TOP zābaku.
[quote=aigarss]Starp X7 un X9 ir klases atšķirība. Ja gribas slēpot abos soļos, tad labāk X9 pursuit. Jo tas nav standarta combi zābaks, bet gan domāts sacensību režīmam.
Šobrīd zābaks no zābaka pat vienam brendam atšķiras. Tāpēc bez laikošanas nevar pirkt ne vienu, pat TOP zābaku.[/quote]
Pēc manas pieredzes- nepietiek pat tikai ar laikošanu, ideāli būtu “iztestēt” trases apstākļos. Ceru, ka kādi tirgoņi ir ieviesuši testus arī distancenēm.
[quote=barbala]Jautājums: cik ļoti “universālie” zābaki neatbilst klasiskajam pieņēmumam, ka universālas lietas īsti neder nevienai no disciplīnām un tomēr, ir švakāki? Proti, vai labāk tomēr ir ieviest atsevišķus klasikas un atsevišķus slidsoļa zābakus, nevis bakstīties ar universālajiem?
p.s. lūdzu, šis nav uzbrauciens, tas ir saudzīgs jautājums no pilsones, kura pati šobrīd meklē labus zābakus klasikai.[/quote]
tu jau pati atbildēji uz savu jautājumu. No savas pieredzes varu teikt, ka klasikā ir ideāli, ka potīte ir pilnīgi brīva (par zoles lokanību nemaz nerunājot), bet slidiņā pilnīgi otrādāk, potītei jābūt ciešai. Tāpēc arī īstie klasikas zābaki ir zemie, bet īstie slidiņa augstie.
Es gribu atsākt slēpošanu, neesmu to darijis ļoti sen. Pēdējās bija krievu laiku plastmasenes un parastie slēpjuzābaki ar 4 caurumiem galā. Jautājums- izvēlēties slidsoļa vai univerisālos zābakus. Vai ar slidsoļa zābakiem klasiku nemaz nevar paslēpot? Principā slēpošu tik slidsoli. Kāda starpība starp stiprinājumiem?? Varbūt varat ieteik sakarīgu veikalu, kur man visu šo paskaidros.
paldies
[quote=martinsb]Es gribu atsākt slēpošanu, neesmu to darijis ļoti sen. Pēdējās bija krievu laiku plastmasenes un parastie slēpjuzābaki ar 4 caurumiem galā. Jautājums- izvēlēties slidsoļa vai univerisālos zābakus. Vai ar slidsoļa zābakiem klasiku nemaz nevar paslēpot? Principā slēpošu tik slidsoli. Kāda starpība starp stiprinājumiem?? Varbūt varat ieteik sakarīgu veikalu, kur man visu šo paskaidros.
paldies[/quote]
Es slēpoju ar Fischer RC5, katalogā norādīts SKATE/COMBI, laižu pārsvarā klasikā, viss ir ok, un nu slidsolī pats pa sevi saprotams ar viss ir ok! Pieļauju, ka jāņem stiprinājumi COMBI,(klasikai mīkstāka gumija, slidsolim cietāka) tātad COMBI gumija būs kā reiz abiem soļiem. J agribi izteiktu slidsoļa zābaku, tad tas būš dārgāks, jo kā jau teicu, vismas Fischer katalogā tīrie skate ir RC7 un RCS.
ja slēposi tikai slidsolī, tad nav ko lauzīt galvu, ņem max labus slidsoļa zābakus un miers, klasikā šļūkājot ar slidsoļa slēpēm zābaki būs mazākais kas satrauks :)
Stiprinājumi ir 2 veidu - SNS un NNN, attiecīgi vispirms atrodam ērtākos zābakus, tad piemeklējam stiprinājumus.
NNN vēl ir opcijas, ka stiprinājumi skrūvējas pie slēpes un stiprinājumus var uzlikt un regulēt bez skrūvēm, saucas NIS
sakarīgie veikali? nez, droši vien mysport, ceļotājs, uz ziemu arī trekveikalā slēpes saradušās … vēl slēpes var mēģināt iegādāties elkorā, sportlandā … fans šobrīd esot kaut kādas atlaides ziemas inventāram līdz 5. decembrim