slēpju smērēšana

ir radusies doma pašai sākt smērēt savas distanču slēpes. tad nu jautājums, kā un ar ko jūs smērējat slēpes? protams ir variants turpināt nest uz servisu, lai meistari sasmērē.

Vienreiz speciāli iegādājos Toko gludekli un visus pārējos rīkus slēpju karstajai smērēšanai. Kad vajag, smērēju savas slalomenes. Distancenes man nav, bet gan jau viņām vis tas pats. Domāju, ka nekas labāks nav izdomāts. Tur ir katrai sniega temperatūrai un struktūrai savs vasks. Ir arī lētāki un dārgāki (sacensību) vaski.
Ja grib lētāk, tad jau ir visādas smēres veiklos piejamas, bet rezultāts gan jau ka nebūs tik ideāls.

labāk nes uz servisu. kaut arī vēlme darīt to pašam ir vairāk kā apsveicami un ja arī finanses nav problēma, tomēr sākumā vajadzētu iepazīties ar smērēšanas pamattehnoloģiju pirms pašam reāli sākt kaut ko darīt. Lai stādītos priekšā kas ir slēpju smērēšana pastāvi blakus servisā kad smērē un tad arī radīsies konkrētāki jautājumi ko varētu nosaukt arī par sākumu.

http://www.swixschool.no/web/index2.html

o, paldies.

lai veicas. es pats slepes esmu vaskojis tikai vienu reizi. pec tam pat no stavaka kalna vareju mierigi nokapt, jo neslideja VISPAR. iemesls laikam bija tas, ka vasks bija maziem minusiem, bet sleposanas diena negaiditi bija uznacis sals ap -15.

kops ta laika neesmu vairs meginajis ar to (vaskosanu) nodarboties. pat uz sacensibam ne.

man ir doma sākt ar pašu vienkāršāko smērēšanu.kā veiksies un kā slīdēs to vēl redzēs.

Smērēšana nav nekāda kodolfizika, pamatlietas var pašmācības ceļā iemācīties.
Knifi par vasku atbilstību sniega, gaisa temperatūrai, mitrumam utt. un uzklāšanas viltībām jau ir pieredzes jautājums, kas nāks ar laiku ;)

[quote=wrongway]Smērēšana nav nekāda kodolfizika, pamatlietas var pašmācības ceļā iemācīties.
Knifi par vasku atbilstību sniega, gaisa temperatūrai, mitrumam utt. un uzklāšanas viltībām jau ir pieredzes jautājums, kas nāks ar laiku ;)[/quote]
“kodolfizika”??? …tur taisnība, ja runa iet par ikdienas slēpotāju, jo pamatlietas var iemācīties gandrīz jebkurš. Bet ja paskatīsimies tai lietai no otras puses, tad slēpotāju lielvalstīm (krievijai, vācijai, norvēģijai) ir pat atsevišķas nodaļas institūtos, kuras pēta un izstrādā ne tikai pašas smēres, bet arī to uzklāšanas paņēmienus. Tur jau runa varētu būt tuvu “kodolfizikas līmenim”.

Diez vai slēpošanas lielvalstu izlašu sportisti meklē padomus xc.lv forumā…

Nopirku jaunas slēpes un viņām ir uzklāts tehniskais vasks. Jautājums vai var pāris reizes izbraukt ar tādām pašām vai tomēr vajag savaskot?

Pāris reizes var izbraukt, tiesa gan pa mīkstu segumu uz cieta būs ātri nost.

Vai tehniskais parafīns ir noņemts nost vai gribi braukt ar tādām, kā ir no veikala plaukta? Protams, ka arī tehniskais parafīns kaut kā slīdēs, un arī slēpe’m nekas daudz nebūs, bet pēc idejas tas tam nav domāts, tāpēc ir speciālie parafīni

Kādā temperatūrā labāk smērēt pēdas zonu klasiskā stila slēpēm? Istabas vai āra temperatūrā?

Pirmo kartu iztabas temperatura un otro ara temperatura :)

Pirmo kartu iztabas temperatura un otro ara temperatura :)[/quote]

Nu re, tagad bilde skaidra :)

cik bieži vispār ir jāsmērē/jāvasko slēpes? ik pa noteiktam km skaitam? atkarībā no laika apstākļiem?

Parasti es slēpes parafinēju ik pēc 2treniņiem,un protams vērību piegriežu gaisa temperatūrai :) Nedrīkst nolaist līdz līmenim kad slēpes virsma ir balta :)

Ja slēpes nav gluži lētais gals, droši vien der veikt pirmo sagatavošanu, uzklājot ļoti daudzas vaska kārtas - tad līdz baltai virsmai nodrāzt neizdosies (šis prieks maksā 20-30 Ls). Caurmērā smēru atjaunot prasās pēc 4 līdz 6 stundām braukšanas.

tie 2 treniņi ir 2x15km? 2x20km?
3…4 reizes nedēļā slēpojot pa stundai, pusotrai laikam jau jādomā kā pašam slēpes smērēt? pēc darba atbraukt mājā un pēc tam vest slēpes smērēt prasa laiku, kura jau tā nav, jo citās dienās citi sporti un nodarbes