Līdz šim bija “universālās” slēpes, jeb klasiskās slēpes ar īsāku garumu kā vajadzētu un nūjas, ar lielāku garumu kā vajadzētu, lai varētu slēpot abos stilos ar vienām slēpēm.
Tagad jūtos no tā izaudzis un radies jautājums:
kādam jābūt slēpju un nūju garumam slidsoļa slēpēm?
Mans augums 182 cm, svars (ja būtisks) - 78 kg.
Kā ir ar zābakiem - kuri labāki, un ar ko labākie atšķiras no lētākajiem?
Tikai uz veikala personāla ieteikumiem negribētos paļauties.
Paldies par padomiem.
[quote=artis-l]Slēpes 192cm, nūjas 165cm.
Labajos zābakos kāja stāv stingrāk, garākos braucienos pēdas nesāp un ir ērtāki. Saku pēc savas pieredzes.[/quote]
Par nūjām teoretiski pareiz, bet nu katram viņas uz jušanu vajag…man ar ir 165cm nūjas, bet uz 179cm auguma.
Slēpes gan jskata individuāli, te nu galīg nav standarta viena. man mājās stāv vienas 184cm garas Atomis WC, kurām visū rakstīts ka der līdz 80kg
[quote=vasis8][quote=artis-l]Slēpes 192cm, nūjas 165cm.
Labajos zābakos kāja stāv stingrāk, garākos braucienos pēdas nesāp un ir ērtāki. Saku pēc savas pieredzes.[/quote]
Par nūjām teoretiski pareiz, bet nu katram viņas uz jušanu vajag…man ar ir 165cm nūjas, bet uz 179cm auguma.
Slēpes gan jskata individuāli, te nu galīg nav standarta viena. man mājās stāv vienas 184cm garas Atomis WC, kurām visū rakstīts ka der līdz 80kg[/quote]
Tieši tā - nūjas ap 165 cm, savukaart slēpes vari izvēlēties sākot no sava auguma līdz pat 195 cm, domāju, ka Tavā gadījuma uz Tavu svaru taisnība būs kaut kur pa vidu - katrā ziņa jāskatās, ko saka ražotājs par konrēto modeli - vai precīzi uz konkrēto svaru jābūt vai tomēr kādiem 10 kg virs svara utt. + ja ir iespēja, obligāti paliec zem svara testera! Zābākus vairāk iesaku skatīties pēc ērtības nevis cenas, kaut gan cena ar kvalitāti šajā segmentā ik pa laikam korelē. Slidsolim svarīgi, lai zole stingra un kājas stabilas. No dārgā gala visu ražotāju zābaki pa lielam ir labi!
Protams, ir vēl virkne subjektīvu un objektīvu kritēriju, piemēram, LV trašu segums, reljefs, Tava tehnika un galu galā sajūtas, kas tad arī novedīs Tevi pie pareizā inventāra! :)
cik katram ir augums, slēpju garums slīdsolim?
Vislaik liekās ka derētu nedaudz īsākas slēpes, jeb jāpiestrādā pie slēpošanas tehnikas? Esmu 183 cm, slēpes 190
un tomēr , atgriežoties par slēpju garumiem, esmu 183, svars 76, uz ko viens pazīstams slēpju ražotājs iesaka slepju garumu 187-192 Stiff/192 Med. Kādās situācijās labāk uzvestos īsākās slepes un kādās garākās? Vislaik slēpojot ar 190 garām slēpēm tāda sajūta ka ar īsākām būtu ērtāk…
Un ko nozīmē Stiff un Medium un kurš ir labāks :D ?
Slēpes nav jāņem pēc stiff un medium, bet pēc svara un trases (cieta/ mīksta). Rupji runājot, ja svars 76 kg un slēpe domāta 70kg, būs laba vairāk mīkstai trasei , bet ja slēpe 80, tad cietai - varbūt, jo vēl jāskatās galu indeksi, karkasi utt utjp. Ja paņemsi 76 kg domātu slēpi, tad vari sākt skatīties pēc karkasa der mīkstai vai cietai trasei. Rīgai es ņemtu cietai trasei, siltam laikam - sevišķi ja tie būtu Fisheri.
[quote=wheelie]un tomēr , atgriežoties par slēpju garumiem, esmu 183, svars 76, uz ko viens pazīstams slēpju ražotājs iesaka slepju garumu 187-192 Stiff/192 Med. Kādās situācijās labāk uzvestos īsākās slepes un kādās garākās? Vislaik slēpojot ar 190 garām slēpēm tāda sajūta ka ar īsākām būtu ērtāk…
Un ko nozīmē Stiff un Medium un kurš ir labāks :D ?[/quote]
Katram slēpju ražotājam ir jābūt tabulai ar piemērotajiem slēju izmēriem un cietību pret slēpotāja svaru. Man pašam ir 181cm un arsenālā ir 2 pāri slēpju: viens 192 otrs 195. Ar 195 ļoti nedaudz bet var just ka slīdamība ir labāka, bet ar īsajām ir vieglāk kāpt kalnos un manevrēt nobraucienos. Arī MySport pārdevējs stāstīja ka garākas slēpes slīd labāk bet vajag mācēt viņas novaldīt.
Par nūjām iesaku paņemt vismaz +5cm garākas, kā raksta viedās grāmatās jeb iesaka veikalā, tad zāģēt pa 2.5cm īsākas un testēt. tādā veidā sajutīsi savu nūjas garumu. Jo kad ieliek roku “cimdiņā” vai “lentā”, tad satvēriena augstums atšķiras, t.i., vienāda garuma nūjām ar dažādiem cimdiņiem vai lentām satvēriena augstumi būs dažādi.
Slēpēm noteikti vajag 192, bet nūjas 160cm noteikti ir par īsu. Iegādājies 165 un tad pats nogriez 2cm un būs tieši laikā :)[/quote]
Īsināt var jebkuras mūsdienās nopērkamās nūjas? Vai ir materiāli, kurus nevar/nav ieteicams īsināt? Vai modeļi kuriem kāta diametrs samazinās jau no pašas augšas, un noīsinot rokturis vairs nav nostpināms? Rokturu noņemšana nevar sagādāt grūtības?
Matu fēns arī der, un neko nepiededzinās. Ar ūdeni uzmanīgi, pārturēju lētos korķa rokrurus ūdenī, kirķis sasūca ūdeni un sūdā pārvērtās.
Es lieku atpakaļ ar karsto līmi - var arkal ar karstumu dabūt nost
Īsinot / zāģējot karbona nūju, obligāti pāris reizes stingri aptiniet zāğējuma vietu ar izolācijas lentu !!! Ja rokturu ( korķa) noņemšanai izmanto ūdeni, tad tās arī ieteicams vispirms aptīt ar izoleni un tad mērkt ūdenī, pretējā gadījumā lētākie izstrādājumi tiks neatgriezeniski sabojāti. Neviens nepērk 1.70 nūjas un tad zāģē uz 1.50. Tad loģiski ka arī augšējais diametrs būs lielāks nekā 20cm zemāk. Ne diena pret nakti bet būs. Lejas galu pie lāpstiņas 99,9 % neviens nezāģē, tur gan diametrs strauji izmainās un lāpstiņu vairs neuzmauksi! Iegādes izvēle atkarīga no kādas krāsas patīk un maciņa biezuma :)
Kā jūs to ideālo garumu nosakat- augums -18…20cm? Augums ar zābaliem vai bez? Nūjas garums no apakšas līdz augšai, vai līdz vietai, kur cimdiņš stiprinās rokturī?