Topiks ir labs, bet katrs jau noskaņojas savādāk. Varu uzrakstīt šo to no savas puses.
Lielā mērā esmu noskaņojuma cilvēks. Atkarībā no noskaņojuma, pirms katra starta es uzstādu sev konkrētu mērķi, ko gribu (un varu) šodien realizēt. Atkarībā no mērķa tiek izstrādāta stratēģija un pie tās arī cenšos pieturēties. Tā kā nebraucu pirmo sezonu, problēmu sabalansēt spēkus pa visu distanci man nav.
Es domāju, ka topika autoram kā reiz trūkst skaidri definētu mērķu.
Man šķiet pilnīgi nepareizi, ka par tādām lietām tiek domāts trasē - tas ir jādefinē ārpus tās. Līdzīgi kā KKTK es gonkas laikā domāju tikai par gonku. Jebkuras blakusdomas tiek izslēgtas. Ja tādas tomēr parādās, zinu, ka kaut kas ļoti nav kārtībā. Prāts visu laiku seko līdzi visai informācijai: trases segumam, ātrumam, sirds ritmam, trajektorijai, konkurentiem, utt - cenšoties uzturēt maksimālu tempu ar optimālu enerģijas patēriņu un sasniegt tos mērķus, kas nosprausti.
Kā jau noslēgtam cilvēkam, man ir problēma - es neprotu normāli atpūsties izklaidējoties. Sacensības kā reiz ir tā vieta, kur es varu atslēgties no visa. Izlādēt visas uzkrājušās emocijas, sāpes un skumjas, transformējot tās enerģijā un novadot to uz pedāļiem.
Arī Eduardu, šķiet, saprotu. Droši vien pirms starta viņš arī sajūt nelielu stresiņu, bet jau pirmajos metros viss ir aiz muguras. Tas ir tas, kam esi mērķtiecīgi gatavojies un vari sevi apliecināt. Sajust to, kā ķermenis Tev klausa un vari kontrolēt visu: sirds ritmu, elpošanu, kadenci, ātrumu, utt. Faktiski, justies dzīvs.
Visiem tiem, kuriem trases beigās kļūst grūti, gribu atgādināt, ka lielu lomu šeit spēlē ne tikai psiholoģija, bet tīri praktiska gatavošanās gonkai. Vismaz nedēļa pirms gonkas ir jāplāno pakārtoti tai, lai pirms tās esi pilnīgi atpūties un pilns ar enerģiju. Pavisam īsi runājot, dienu vai divas pirms gonkas nebraukt smagus un nogurdinošus treniņus. Braukt vajag, bet tā, lai tērējas tikai muskuļos uzkrātā enerģija/skābeklis, nevis organisma rezerves. Bez tam vismaz dienu pirms gonkas ir jāpievērš uzmanība uzturam - ir kārtīgi jāēd un daudz JĀDZER. Tas, ko tu ēd sacensību dienā vairs nav tik svarīgi. Pirms starta ēst nevajag - tas dos pretēju efektu. No rīta var apēst kādu putru, makaronus vai citu ogļhidrātiem bagātu produktu. Jādara viss, lai uz starta nostātos enerģijas pilns.
Un pavisam iesācējiem, kas lasa šo topiku. Nekādus enerģijas dzērienus! Riekstukalnā biju liecinieks, ka viens džeks stundu pirms starta iztukšoja Red Bull. Un pirms paša starta vēl pa virsu uzdzēra Battery. Interesanti, kā viņam pēc tam gāja…