Diez, ja es laukos pļauju zāli sienam ar izkapti un skaldu malku, man arī vajag taisīt slodzes testu?
Tieši tāpēc es nesaprotu cilvēkus, kas bez bāzes(pamata) trenējas pie trenera un brauc intervālus čakarējot organismu. Cilvēks praktiski tikko apsēdies uz velosipēda un organisms vēl nesaprot ar ko saskaras. Sabrauciet bāzi un tad trenējaties.
Testu iziet gan vajadzētu, tas ir 100%, jo jāsaprot kā organisms reaģē pie lielas slodzes.
Man nav vēlēšanās par visu šo rakstīt, tomēr ne Local.Auth., ne Member+ nepasaka to, ko prasās pateikt:
- Topika autorei, jādomā, vecums ir 24+, un viņa neraksta par tieksmi trenēties maniakāli, līdz krišanai vai nespēšanai aizmigt vēlu vakaros. Līdz ar to sirds sabojāšanas risks ir ļoti zems, jo tādā vecumā organismā strādā iekšējais regulators, kas normē maksimālo slodzi (ja nesporto CNS šoka stāvoklī:)
- Pirms regulāri trenēties, zināt svarīgāko par savas sirds veselību tomēr ir mūsdienu norma. Dārgie sporta lab. slodzes testi iesācēja līmenim nav vajadzīgi. Nepamatoti tiek aizmirsts ehokardiogrāfijas un funkcionālās diagnostikas tests, kam ģimenes ārsts var uzrakstīt nosūtījumu, un ko var iziet pa lēto. Apspriežoties ar kardiologu, tajos testos būs atrodams viss nepieciešamais saprātīgu treniņu uzsākšanai, un pat vairāk.
Riskam pakļauts ir bērnu un pusaudžu sports. Mēs zinām vai varam iedomāties klasiskas situācijas bērnu skrējienos, atkarībā no vecuma, teiksim, 400 m un 800 m. Izdalīsim Jānīti un Pēterīti, kas abi uzsāk skrējienu mežonīgā tempā (bērnu skrējienu klasika tās krāšņumā). Jānītis, tādā trakā skrējienā sajuzdams skābekļa badu, atlaiž tempu. Pēc finiša Jānītis ātri atgūstas, bet tētis viņam ceļā uz mājām pārmet mīkstčaulību un negribēšanu cīnīties. Pēterītis skrējienā krietni vairāk ietekmējas no tēta uzmundrinājuma saucieniem, mauc pusšoka CNS stāvoklī, finišē pirmais. Taču pēc finiša viņš nevar atiet, ceļā uz mājām mocās ar vājumu, vakarā nevar aizmigt. Tēti tas nepavisam neuztrauc, viņš tikai lepojas, ka viņa puika prata distacē izlikt sevi un uzvarēja.
Un tā daudzas reizes. Vidusskolas vecumā Jānis būs veselīgs, ar saglabātu sirdi, un ja vēlēsies trenēties izturības sportā, būs tam derīgs. Pēteris, neapskatot šeit medicīnisko diagnozi, pat tūrisma pārgājienu nevarēs veikt ar normālu pašsajūtu.
Bērnu sports vispār tizls pie mums. Jo netiek trenēti bērni kā atlēti bet žmiegti ārā lai būtu pjedestāla vietas visādās vietējās un starpvalstu sacensībās. Tas laikam rada bonusus to treneriem un iespējams ar galvu slimajiem vecākiem kaut kā uzlabo garastāvokli.
Man pirmais posta ieraksts arī bija jautājums - ko vēlies panākt, kāds mērķis?? Bez tā vispār nav jēga runāt tālāk.
Divi lielākie foruma km krājēji uzraksta, ka gadā vajag sabraukt 10k+ km… Protams nav slikti, ja ir tāds entuziasms un brīvais laiks. Veselībai par sliktu nenāk. Bet labi, ja 1% no riteņbraucējiem lv tik daudz sabrauc. Labā ziņa ir tas, ka pārējie, kuri sabrauc mazāk, nemaz tik ļoti nemirst no sirdskaitēm. Un vēl labāka ziņa ir tā, ka tie kuri neko nedara mirst biežāk :D
Es rakstīju ka apjoms jāpalielina, respektīvi šogad tik cik ir, nākamgad nedaudz vairāk, utt…, utt…
Ja tiec līdz 10k, tad tas nav daudz, sanāk mēnesī 800km, jeb nedēļā 200km. Kas tas ir? Ja nepatīk braukt ar velo, tad protams var likties daudz.
Un paskatoties strava, 10k sabrauc ļoti daudzi, vismaz no mana burbuļa un tas nav 1%, nevajag fantazēt.
vēl jau no svara ar kāda tipa velo savāc 10k. Uz šoseinieka svilpodams, tur citi ātrumi. Uz kalninieka jāiespringst.
ja gadā sabrauc 10k +, tad jau sebos un vivusā top 60 var iebraukt :D
Absurdas muļķibas vilkt korelācijas starp nobraukumu un rezultātu.
Es rakstīju ka apjoms jāpalielina, respektīvi šogad tik cik ir, nākamgad nedaudz vairāk, utt…, utt…
Ja tiec līdz 10k, tad tas nav daudz, sanāk mēnesī 800km, jeb nedēļā 200km. Kas tas ir? Ja nepatīk braukt ar velo, tad protams var likties daudz.
Un paskatoties strava, 10k sabrauc ļoti daudzi, vismaz no mana burbuļa un tas nav 1%, nevajag fantazēt.[/quote]
Precīzi uzrakstīji… tavā burbulī… :D Cik degunu ir tavā burbulī?
Sabraukt 10k+ km sezonā ir tiešām liels izaicinājums pat ja patīk braukt ar velo. Būs jāpierunā arī dibens :D
Ja brauc ar šosejnieku, tad tik traki nemaz nav.
Cerams ka topika autorei tagad skaidrs kaadaas pulsa zonas braukt :D
Kaa noverteet cik brauceejam laba vai slikta baaze? Pulss pret WKG attieciiba or something?!
Nav jau obligāti visiem braukt tos 10k vai vairāk. Galvenā doma tāda, ka iesācējam, kas gadā sabrauc pāris tūkstošus, nav vajadzīga strukturēta treniņprogramma, pulsa zonas un kardiologa, dietologa un sporta psihologa konsultācijas.
Veselam cilvēkam iedzīvoties veselības problēmās vienkārši sabraucot pāris tūkstošus km ir praktiski neiespējami. Vienkārši vajag ieklausīties, kā organisms reaģē uz intensitāti un ilgumu. Parasti problēmas sākas, kad iesācējs ar mazu kilometrāžu mēģina no sevis izspiest pasaules klases rezultātus.
Un paskatoties strava, 10k sabrauc ļoti daudzi, vismaz no mana burbuļa un tas nav 1%, nevajag fantazēt.[/quote]
Visi jau nav Tev līdzīgie maniaki (šoreiz labā nozīmē), kas brauc puteņos, negaisos un -20grādu temperatūrā. Normāla velosezona (izņemot pagājušo gadu, kad sniega faktiski nebija) tomēr ir kādi 7-8 mēneši, nevis 12. Un 300km nedēļā nozīmē ~45km dienā jeb ~1,5-2h uz velo katru dienu (gan jau Tavā burbulī čaļi šo smiedamies nobrauc stundas laikā ar kafijas dzeršanas pauzi pa vidu :D).
Ko jūs varat ņemties ar tiem nobraukumiem?? Viens pa meža single track stundā nobrauc 18-20km, cits pa granteni 25km, vēl kāds cits pa Pleskaveni vispār 35km. Baigi jauni objektīvs rādītājs.
Atgriežoties pie tēmas, jo man tomēr interesē šī lieta.
Būtu forši, ja būtu pieejams kaut kāds info kaut kur, ko darīt cilvēkiem, kas vēlas uzsākt braukt. Piemēram tas pats T2W uzrakstītu dažādus scenāriju, atkarībā no mērķiem, vecuma, sagatavotības līmeņa, vismaz pa īsiem punktiem.
1)…
2)…
3)…
4)…
Man liekas tas būtu forši un no tā info mēs varētu atsaukties un arī diskutēt ar savu pieredzi, redzējumu utt…
Citādi katru reizi ir šīs nebeidzamās diskusijas ar apvainošanu. Katram ir sava pieredze un ja viedokļi un/vai pieredze atšķiras, tas ir forši, jo tā mēs varam iemācīties kaut ko jaunu. Vai saprast kāpēc tas cilvēks tā domā.
Vot šitais būtu stipri vērtīgi, daudz ko ja var sagrābstīt pa internetiem, bet gribas tādu casual, bet pārbaudītu informāciju, nelienot pārāk dziļumā.
Esmu klausījies arī dažus T2W podkastus, bet tur par tik augstām tēmām runā, ka es esmu sev nosolījies - ja pieķeršu sevi interesējamies par strukturētiem treniņiem un treneriem, tad uzreiz mainīšu hobiju ;) Nu nafig man tas viss, ja man par to algu nemaksā. Pie tam tajos podkastos vadītājs pārāk daudz lien ar savām gudrībām un neļauj treneriem un citiem pieaicinātajiem izteikties, grūti klausīties.
Vot šitais būtu stipri vērtīgi, daudz ko ja var sagrābstīt pa internetiem, bet gribas tādu casual, bet pārbaudītu informāciju, nelienot pārāk dziļumā.
Esmu klausījies arī dažus T2W podkastus, bet tur par tik augstām tēmām runā, ka es esmu sev nosolījies - ja pieķeršu sevi interesējamies par strukturētiem treniņiem un treneriem, tad uzreiz mainīšu hobiju ;) Nu nafig man tas viss, ja man par to algu nemaksā. Pie tam tajos podkastos vadītājs pārāk daudz lien ar savām gudrībām un neļauj treneriem un citiem pieaicinātajiem izteikties, grūti klausīties.[/quote]
Esmu visus noklausījies. Ok, iespējams kaut kādus pēdējos nē. Pārsvarā jau viss forši, visam piekritu, ir tikai dažas lietas, kur it kā nepiekritu, jo ir sava pieredze, bet kopumā ir vērtīgi paklausīties. (y)