Lūdzu padalieties ar pieredzi par rehabilitāciju un sekām pēc meniska operācijas.
Cik ilgs bija rehabilitācijas periods?
Vai celis pēc tam strādāja 100% vai bija ierobežojumi?
Vai bija iekaisumi?
Ieteikumi no kā uzmanīties rehabilitācijas periodā? Ko darīt? Ko nedarīt?
P.S. Tā bija sena (7 gadi veca) ceļgala trauma, kas deva par sevi ziņu kā tiko pārtraucu intensīvu braukšanu rudenī. Rudenī pārgāju uz 1 stundu dienā uz trenažiera un tikai tad sākās problēmas. Celis sāka sāpēt aizvien biežāk kamēr sapampa visa kāja zem ceļa. Bija jāgriež menisks ASAP.
Man izgriezti meniski abiem ceļgaliem kādu 1.5 gadu atpakaļ. Jutīsies vēl diezgan ilgi. Ar riteni gan var braukt jau pēc ļoti neilga laika (cik atceros braukāju jau pēc 2-3 nedēļām), jo uz meniskiem īsti slodze nav, ārsts arī ļāva. Veikborda un snovborda dēļi gan stāv skapjaugšā, skrienot arī jūt :(
Bet jebkurā gadījumā jāoperē pēc iespējas ātrāk, jo savādāk veidojas iekaisumi.
[quote=ValdisC]Man izgriezti meniski abiem ceļgaliem kādu 1.5 gadu atpakaļ. Jutīsies vēl diezgan ilgi. Ar riteni gan var braukt jau pēc ļoti neilga laika (cik atceros braukāju jau pēc 2-3 nedēļām), jo uz meniskiem īsti slodze nav, ārsts arī ļāva. Veikborda un snovborda dēļi gan stāv skapjaugšā, skrienot arī jūt :(
Bet jebkurā gadījumā jāoperē pēc iespējas ātrāk, jo savādāk veidojas iekaisumi.[/quote]
Njaa… snowborda dēli es pārdevu jau pagājšgad, jo divi lūzumi ar operācijām un skrūvēšanu ir perebors. Neskrienu. Meniska operāciju uztaisiju savlaicīgi.
Karoče tu man devi cerību, ka janvāra beigās varēšu aizbraukt uz Paņevežu treku :)
Man meniska operācijas ir bijušas 5 x (vienai kājai 3x , otrai 2x -bet kurai 2 , kurai 3 neatceros). Pati operācija un rahabilitācija nav nekas traks(pēc 3 nedēļām varēju darboties gandrīz uz pilnu slodzi), ja nav bijuši blakus sarežģījumi-mēdz būt aizlūzušais meniska gabaliņš ilgus gadus beržas ceļgalā un saskādē kaut ko citu, piemēram locītavas virsmas skrimsli u.t,t., tad ilgāka rehabilitācija. Bet par to visu jāaprunājas ar dakteri.
P.S. Ar velo braucu diezgan daudz un regulāri.
Pēdējās 4 dr.Jānis Viļums, pirmo dr. Valdis Andersons. 47.[quote=ptsns][quote=Aluminijs]Man meniska operācijas ir bijušas 5 x (vienai kājai 3x , otrai 2x -bet kurai 2 , kurai 3 neatceros).[/quote]
Kur un pie kā taisiji operāciju? Ja nav noslēpums, cik tev ir gadi? …virs 40 zem?[/quote]
Tā - par to aizlūzušo gabaliņu - Tev tā nebija, ja? Varbūt zini/esi dzirdējis, kā izpaužas tas, ka beržas ceļgalā? Vai var būt, ka viņš beržas ceļģalā, bet nesāp?
Bija. Gan sāp , gan nesāp. Pazīstu arī citus , kuri gadiem ir pacietuši it kā sāpes , it kā neērtības -turpinājuši sportot, beigās tāpat jāsaremontē . Un jo ātrāk , jo labāk-mazāki postījumi locītavās. Labāk laikus dotie pie daktera un saprast kas un kā.
Tā - par to aizlūzušo gabaliņu - Tev tā nebija, ja? Varbūt zini/esi dzirdējis, kā izpaužas tas, ka beržas ceļgalā? Vai var būt, ka viņš beržas ceļģalā, bet nesāp?[/quote]
Es ilgus gadus tam nepievērsu uzmanību. Celis neliecās tik daudz kā otrs. Iesāpējās dziļos pietupienos. Ķērās spiežot sajūga pedāli… bet tas viss bez nepaciešamām sāpēm. Neko īpašu nedarot tas vienkārši izbeidzās, uzpampa visa kāja zem ceļa (potīte un ceļgals vienā diametrā).
Man tomēr vajadzēja mazliet ātrāk remontēt, jo ir arī iekaisums. Tagad sēžu uz antibiotikām, trīs nedēļas bez alko :(
Menisks un velosports ir labi savienojams :) Futbols, florbols, basketbols utt ir daudz sliktāk apvienojams it īpaši pēc operācijas.
Es sāku braukt pēc 3 dienām pēc pēdējās meniska operācijas. Ja operācija bez sarežģījumiem, tad normālas darba spējas atgūst diezgan ātri, jo faktiski dakteris neko vairāk nedara kā “iztīra” locītavu. Ja ir bojātas saites vai citi sarežģījumi, tad tā jau ir cita opera.
Tas kur varētu rasties problēmas uz velo ir pie zemas kadences + lieliem vatiem. Tur tomēr slodze celim ir visai liela, ko dakteri vai nu nezina, vai neņem vērā.
Morāle - rehabilitācijas periods ir ātrs, taču jāņem vērā konkurētā gadījuma īpatnības. Jo vecāks cilvēks paliek, jo vairāk laiks jāveltī mazajām lietām - saišu stiprināšanai, locītavu mobilitātei utt. Pie rehabilitācijas vari izmantot visus pieejamos tūļus - tas nāks tikai par labu.
Man vakar veica meniska operāciju Dr. Jānis Viļums Orto klīnikā. Kādas 7-10 dienas esot saudzīgs režīms pa māju. Pēc tam pamazm varot pielikt slodzi. Staigāt var uzreiz pēc operācijas, bet kaut kā psiholoģiski to grūti pienemt :) Sāpēt nekas nesāp.
Man kaite bija apt. 6 gadus sena. Veicot pietupienu un ceļoties augšā celis noklakšķeja, bet sāpes nekādas nekad nebija. Ik pa laikam piepampa, tad pārgāja pats no sevis. Biju pie parasta ortopēda, kurš pēc vizītes man neradija kompetenta speciālista iepaidu. Tādēļ pēc apt. gada devos pie J. Viļuma. Tam sekoja magnētiskā rezonanse, asinsanalīzes, EKG un operācija. Izmaksas par visu kopā 1000,-EUR.
Varu pateikt, ka arī manā gadījumā pēc meniska operācijas, pēc 3 nedēļām ārsts pat ieteica vieglā režīmā sākt braukt ar velo, jo pedalēšana ceļiem esot baigi noderīgā lieta. Kas tieši, vairs nemācēšu paskaidrot, bet IR.
Pēc kāda pusotra mēneša braucu sebu. Tipa, lai mazāka slodze :)
[quote=Uliii]Man vakar veica meniska operāciju Dr. Jānis Viļums Orto klīnikā. Kādas 7-10 dienas esot saudzīgs režīms pa māju. Pēc tam pamazm varot pielikt slodzi. Staigāt var uzreiz pēc operācijas, bet kaut kā psiholoģiski to grūti pienemt :) Sāpēt nekas nesāp.
Man kaite bija apt. 6 gadus sena. Veicot pietupienu un ceļoties augšā celis noklakšķeja, bet sāpes nekādas nekad nebija. Ik pa laikam piepampa, tad pārgāja pats no sevis. Biju pie parasta ortopēda, kurš pēc vizītes man neradija kompetenta speciālista iepaidu. Tādēļ pēc apt. gada devos pie J. Viļuma. Tam sekoja magnētiskā rezonanse, asinsanalīzes, EKG un operācija. Izmaksas par visu kopā 1000,-EUR.[/quote]
Man bija ljoti liidziiga situaacija- celii klakšķis iemetaas pie zemaaka pietupiena, bet nekas nesaapeeja. Taalaak - rezonanse, Viljums, operaacija, rehabilitaacija maajaas uz velotrenazhiera un peec 2 meeneshi SEB
Man arī gadus 20 atpakaļ bija abu ceļgalu meniska operācijas, bet tad vēl grieza, jo artroskopija kaut kā nepalīdzēja, minoties traucējumu nekādu, bet naktīs gan jūt…un pie laika maiņas sevišķi…laikam vecums :)
Gluži kā man. Man bonusā vēl bija artrīts (locītavu iekaisums) ko izraisija nepamanīta un izslimota “laima” slimība. Kā rezultātā 5 nedēļas uz antibiotikām un pretiekaisumu zālēm. Bet pedāļus varēju mīt jau nedēļu pēc operācijas. Pampumu ietekmē klimats. Kamēr biju siltā klimata treniņnometnē nekas nepampa, kad atgriezos Latvijas “pavasarī” pampums mazliet parādījās, bet kad atkal pie mums palika siltāks atkal pārgāja.
Treniņus atsāc uzmanīgi. Velc celīšus vai garās bikses lai ceļi ir siltumā.
Vai operacija meniskam ir obligāta lieta sportam, man arī nu jau 1,5 gadus ir meneska plīsums, magn, rezonanse to arī paradīja, meniskam tikai tas klikšķis dzirdams, kad ietupjās celī un pieceļās. Doc gan teica, ka, ja netraucē nevajag nekādu operāciju taisīt. Vismaz neesmu izjutis nekādus traucējumus ne braucot ar velo vai skrienot futbola spēlē . Tādēļ rodas jautajums par šādas operacijas nepieciešamību?
[quote=ptsns]Lūdzu padalieties ar pieredzi par rehabilitāciju un sekām pēc meniska operācijas.
Cik ilgs bija rehabilitācijas periods?
Vai celis pēc tam strādāja 100% vai bija ierobežojumi?
Vai bija iekaisumi?
Ieteikumi no kā uzmanīties rehabilitācijas periodā? Ko darīt? Ko nedarīt?
P.S. Tā bija sena (7 gadi veca) ceļgala trauma, kas deva par sevi ziņu kā tiko pārtraucu intensīvu braukšanu rudenī. Rudenī pārgāju uz 1 stundu dienā uz trenažiera un tikai tad sākās problēmas. Celis sāka sāpēt aizvien biežāk kamēr sapampa visa kāja zem ceļa. Bija jāgriež menisks ASAP.