Rehabilitācija būs ātrāka un efektīvāka, ja pēc artroskopijas vismaz reizes 10-12 aizstaigāsi pie fizioterapeita (lieliska komanda ir turpat Orto sporta zālē).
Būs smagi jāstrādā, bet progress jūtams pēc katra treniņa.
Ja kāds dr. iesaka neoperēt plīsušu menisku, iesaku aiziet pie cita, piem. šeit daudzkārt pieminētā dr.Viļuma (Orto). Ilgstoša staigāšana ar sadrupušu menisku (pat, ja liekas, ka netraucē) var veicināt skriemeļa nodilumu.
Izvēle par vai pret operāciju ir ļoti personiska lieta. Es ieteiktu aiziet pie vairākiem ārstiem un izdarīt secinājumus pašam vai operācija ir vajadzīga vai nē. “Sporta medicina 1” strādā sporta ārsti, kas varēs detalizēti paskaidrot “par” un “pret” operāciju.
Piemēram… atkarībā no plīsuma veida tas var progresēt vai palikt nemainīgs. Atkarībā no slodzes iekaisums var palikt smagāks vai nemainīgs. Ja tu skrien, tad slodze uz ceļiem ir lielāka nekā tikai braucot ar riteni un ir lielāka iespējamība, ka plīsums progresēs tik tālu, ka menisks būs neatgriezeniski bojāts.
Kopā ar meniska plīsumu bija ari ieplēsta krusteniskā saite,kura sākotneji pec ilgstošas slodzes lika par sevi manīt. Tas ari bija iemesls, kādeļ gāju pie doc, lai uztaisītu magnētu, kur ari par menisku uzzināju. Ārsta noradijumi bija trennet ceļa muskuļus, lai site stiprinās, tieši skriešana un velo, tagad ar saiti viss OK. Jā un skrienu futbola rešīma vairak ka braucu ar velo, bet viss OK. Nezinu varbt aiziet vēlreiz uztaisīt magnetu paskatīties, kā sadzījis viss, ja nekādi jūtami traucejumi nav. Bet katra gadījums jau ir individuāls.
Pēc rezonanses, kurā konstatēja plīsumu, es arī biju pie vairākiem speciālistiem. Viens uzreiz teica, ka jāguļās uz op. galda. Cits atkal pēc ceļa kustināšanas, kājas raustīšanas teica, ja nekas nesāp, tad nav jēga taisīt, jo plīsums varbūt jau ir 10 gadus. Pēc kāda gada, kad skrienot sāka sāpēt, tad uztaisīju ortoskopiju, vai kā viņu tur sauca. Ārsts teica, ka sākumā ir vieglāk nogriezt nost mazu meniska atplīsumu, attiecīgi sekas locītavā arī būs mazākas, jo meniska plīsums ar laiku progresē. It kā. Sāpēšanas vainu gan tas netrisināja :D , toties izgāju cauri visam procesam. Katrā ziņā man radās tāda sajūta, ka šiem ārstiem taisīt operācijas ir tāpat kā tirgot karstus pīrādziņus. Saprotu, ka tas ir viņu bizness. Tādēļ pirms kaut ko taisīt, ja tiešām nav tā, ka nevar paiet, tad labāk 10x padomāt un pakonsultēties ar vairākiem speciālistiem.
nu ko lasiju visus komentarus par meniska operaciju un man shodien ar uztaisija ko varu teikt :
gaidiju rinda gadu
taisija traumas
pec 3 stundam mani izlaida jau ara
jalieto veselu gadu zales specialas
bet neticesiet prasiju kad var braukt ar velo
dakteris teica kautvai shodien un ta ari izdariju
viegla rezhima jau varu braukt
un japulda speciali vingrinajumi kajai tas ar viss
iesaku taisit traumas un jau 5 tiekamies jurmalas maratona
[quote=enkurs30]nu ko lasiju visus komentarus par meniska operaciju un man shodien ar uztaisija ko varu teikt :
gaidiju rinda gadu
taisija traumas
pec 3 stundam mani izlaida jau ara
jalieto veselu gadu zales specialas
bet neticesiet prasiju kad var braukt ar velo
dakteris teica kautvai shodien un ta ari izdariju
viegla rezhima jau varu braukt
un japulda speciali vingrinajumi kajai tas ar viss
iesaku taisit traumas un jau 5 tiekamies jurmalas maratona[/quote]
Dažiem tiešām veicas, vai arī tās operācijas ir kaut kādas citādākas… Es pēc meniska operācijas (teica, ka kaut ko tur sašuva, ārā neko neņēma) kaut kādas 2 nedēļas nevarēju normāli pastaigāt. Pirmās dienas vispār bija max 2km/h un nokāpšana pa trepēm bez palīdzības bija gandrīz neiespējams process :D
Trauma bija saņemta 2 gadi atpakaļ, diagnoze- meniska plīsums.
2 janvārī 2017 tika uztaisīta operācija uz meniska Traumatologijas centrā Duntes ielā. Operēja ārsts O. Gainutdīnovs.
Variu tikaj pateikties viņam par tik profesionālu darbu. Šis ārsts ir ļoti atsaucīgs un profesionāls.
Pēc 2. mēnešiem pēc operācijas vēl tika špricēts celī(šprici taisīja arī viņš), lai celis labāk sadzītu. Kopš tā laika celis gandrīz netraucēja. Darbība uz 100%, atkal varu sportot.