likt pašam vai pirkt gatavu ?

Sveiki!
velo dzelžos un maratonos esmu jauniņais, šis-tas ir zināms, bet palasot forumu, sapratu, ka vēl ir daudz kas interesants. Šajā sezonā iesāku regulāri un intensīvi braukāties, un nonācu arī pie pirmajām gonkām, kuras patika vairāk nekā spēju pirms tam iedomāties.
pašlaik braucu ar vidēju GIANT markas riteni, kkad uz nākamo sezonu ir doma nomainīt savu braucamo uz kko nopietnāk nokomplektētu, kas vairāk paredzēts aktīviem izbraucieniem un lielākām slodzēm.
Un jautājums būtu- vai labāk ir pirkt kko jau gatavu un nokomplektētu, vai arī pašam izvēlēties visu no rāmja līdz riepām? cik zināms, tad internets ļauj iegādāties visu ārpus LV, kur var arī sameklēt draudzīgākas cenas.
atvainojos, ja šāds jautājums forumā jau ir bijis, meklētāju forumā neatradu.

ja tu uzdod tādu jautājumu, tad noteikti labāk ir gatavu un nokomplektētu, pie tam drīz jau sezonas beigas, cenas kļūs vēl labākas…

Gatavs velo būs tāds kāds nu būs rūpnīcā sakomplektēts, savukārt pa daļām liekot vari salikt tādu konstruktoru, kādu vien gribi.
Cenas ir arī šeit draudzīgas, mēdz būt arī draudzīgākas nekā ārpus LV, taču tas viss ir ļoti atkarīgs no tā, ko tieši gribi sagādāt

Ja brauc pirmo sezonu, tad labāk jau nu gatavu riteni - pabrauksi kārtīgi un tikai tad sapratīsi, ko un kāpēc gribi mainīt vai uzlabot.
Par šo ir bijušas diskusijas gan forumā, gan dzīvē, un lielākoties verdikts ir - lasot pa daļām, var riteni uztaisīt labāku par to pašu naudu, bet diez ko lētāk par veikala piedāvājumiem (it sevišķi atlaižu sezonā) nesanāk (+ laika ieguldījums meklējot, pērkot un gaidot detaļas).

paldies par padomiem!
kā vispār ir ar velo iegādi pašā ziemas viedū, teiksim janvarī, ap jauno gadu… vai vispār kkas ir pieejams, nekad neesmu iegriezies velo veikalos ziemas sezonas laikā : )

ziemā viss klusu, oktobris, varbūt vēl novembris ir pēdējais laiks kad kaut ko var dabūt, labās mantas par labajām cenām jau būs izpirktas, vienīgais jauno sezonu modeļus varbūt var iepriekš pasūtīt ar atlaidēm

Pastāstīšu kā gāja man ar to likšanu. Uzzināšanas ziņā par visām lietām manu prāt ir noderīgāk, kad liek pats pa daļām, jo kad jāpērk nākamā detaļa, jāpavada kāds laiks izlūkos. A tā, ja jau Tev gatavs ričuks, tad ne vienmēr interese rakties un meklēties kas ir kas. Tā teikt procesā sanāk uzzināt daudz. Plus vēl tas prieks ka redzi kā viss vācas kopā un iegūst raksturu ar katru jauno daļu. Kā arī man patīk pašam paķimerēties, paskrūvēt utt. Protams arī par to kā lietas izskatās un darbojas ir daudz lielāka sajēga pēc tā visa, un vairs nav vajadzības pēc nekādiem meistairem, nu protams nerunājot par specifiskām lietām, kur nepieciešami kādi smalki instrumenti. Lai vai kā, man liekas ka pa daļām ir pavisam foršāk.

66t, paldies par komentāru, tieši šādu viedokli man gribējās izlasīt.
tieši tas izzināšanas un detaļu izpētes process varētu būt diezgan saistošs, ir ar ko paķēpāties, lai vēlāk būtu gandarījums, pluss vēl, kā man liekas, ir iespējams tikt pie detaļām cauru gadu.
vnk gribējās zināt vai tas nav kkas pārāk neiespējams.
noteikti pirms ķeršanās klāt būtu daudz informācijas jāievāc. Ja tomēr saņemšos, tad būšu biežs viesis forumā : )

tik vien kā zini, lai pašrocīgi visu saķimerētu kopā ir nepieciešami instrumenti - lai tos visus sagādātu var sanākt iztērēt vairāk nekā 100Ls :)

vienmer dosu prieksroku pasa liktam-tiesi tads ka velies lidz pedejam sikumam

Ja Tev ir vidējas velo, kura ģeometrija apmierina, tad iesaku pamazām un pārdomāti mainīt komponentes uz piemērotākām/labākām. Pērkot gatavu velo viennozīmīgi sanāks lētāk, nekā likt kopā (domātas jaunas daļas).

Droši vien arī jaunam velo prasīsies pielāgojumi, kas tāpat kaut ko maksās - varbūt cits klaņu vai iznesuma garums, cits beņķis, tml.

Esmu par to, ka pērk jaunu un oriģinālajā komplektācijā. Protams, maksimali jāizpēta specifikācijas - kas par daļām. Jāatrod komplektācija max. tuvu vēlamajai. Tad parasti pēc velo iegādes paliek dažas detaļas, kas jāpamaina. Piem. beņķis spiež, liek citu; stūre pa augstu, pa zemu, pa tuvu vai pa tālu - pamaina iznesumu u.t.t. Uzskatu, ka tomēr ražotājs vislabāk nokomplektē to velo un ar kautkādu domu, nevis vienkārši vieglākais, lētakais un uz priekšu.

3 dienas veloprofā ir interesantas cenas…

galvenais ir dabūt labu rāmi, pēc tam jau var pamazām mainīt nolietotās detaļas.

Ieteiktu pirkt gatavu.sanāks mainīt daudz mazāk.Pats savējo joprojām lieku un tas sanāk daudz dārgāk … un galu galā rezultāts var arī neapmierināt.tāpēc nopērc kādu velosipēdu uz SLX daļām,ar laiku nomaini dakšu uz ko sirdij tuvāku un varēs kapāt vauru dienu.

pats saliku savu pirmo nopietno braucamrīku šopavasar, vienīgais ko darīja meistars - spieķoja ratus un pievilka monobloku. Lai pārējo varētu darīt pats no specifiskām lietām vajag tikai kasete atslēgu un atkarībā no detaļām arī kādu skrūvjgriežņa uzgali ar 6-zvaigzni. Pārējiem štrumi - stellatslēga, knaibles, seškanši. Palabojiet, ja ko piemirsu.

Un te nu es nepiekrītu, ka pašam salikts sanāk dārgāk, jo kad liec pats, tad precīzi izvēlies vēlamās detaļas, nevis pērc kāds veikalā komplekts ir un tad sāc mainīt to un šo. Un atceramies, ka sapņu riteni nopirkt gatavu nevar.

Viss augstākminētais ir mans subjektīvais viedoklis, viedokļu nesakritības gadījumā, tas nekādā gadījumā nav jāņem par pamatu.

Ja patīk pats izzināšanas process un ķimerēšanās ar riteni, tad lai to piepildītu, nav obligāti jāliek ritenis pa daļām. To var darīt arī pērkot jaunu velo. Ja liekot kopā no jaunām detaļām ir doma ietaupīt, tad tas varētu izdoties tikai dārgā gala velo gadījumā un arī tikai tad, ja ir iespēja detaļas dabūt ar atlaidēm. Ja Tu domā par velo ar “vidēja” līmeņa aprīkojumu ar jaunām detaļām, tad izdevīgāk ir nopirkt jaunu un pielāgot. Turklāt, Tev “nederīgās” detaļas varēsi tirgot kā nelietotas, tādā veidā samazinot izmaksas. Pats esmu “licis” kopā (būtībā es izvēlējos detaļas, bet tās uzstādīja velo servisā) savu sacīkšu velo. Procesu uzsāku ziemas sākumā ar rāmja iegādi un februārī jau viss bija gatavs, līdz ar to ja finanses ir un nav jāgaida īpašie piedāvājumi dārgākajām detaļām, tad tas process nav ilgs. Tas arī ir ieteicamais laiks, jo velo meistari nebūs tik ļoti aizņemti kā sezonas laikā un varēs Tev veltīt vairāk laika.

Pērkot lietotas, bet labi funkcionējošas detaļas var salikt riteni, kas jauns veikalā maksātu divreiz un vēl vairāk. Tas gan var prasīt vairākus mēnešus nepārtrauktas foruma zondēšanas, jo patiešām labs piedāvājums tiek izķerts zibenīgi. Variants - sakrāj čupiņu ar daļām un stiep pie meistara, lai nav tā, ka nepareizi salikts kaut kas sabojātos.

ar lietotām detaļām gan var arī iegrābties, it sevišķi nepieredzējis pircējs.

Tieši tā! Ja dzelžos esi jauniņais, tad jautājums par custom baiku caurmērā atkrīt. Jābūt patikai ķimerēties.

Nu, nu, šim apgalvojumam es īsti nepiekritīšu, t.i. vari salasīt ari baiku, ja esi jauniņais. Kaut kur foruma arhīvos ir topiks par to kā es sāku būvēt savu velosipēdu. Viss sākās ar to, ka izdomāju, cik daudz naudas tam visam priekam atvēlēšu, tad sāku stundām sēdēt pie datora, konkrētāk forumos un skatīties atsauksmes par dažādām daļām, izskrēju praktiski cauri visam xc forumam, izpētīju mtb.lv forumu un palasīju arī ārzemju forumus, tika pētīti dažādi daļu reviewi. Bet es kaut kā sapratu, ka ± izmaksas būs līdzīgas ar stock versijas velosipēdu. Tā nu no superiora bāzes esmu uzbūvējis negantu braucamrīku. Ja ir apņemšanās kaut ko tādu darīt, tad tas ir tikai apsveicami. Varu arī privāti kaut ko pie tējas tases pastāstīt, cik nu pieredze atļauj.