likt pašam vai pirkt gatavu ?

Interesanti cik tad daudz detaļu ir uz velo ko liekot pie rāmja var ko sačakarēt??? es nezinu nevienu… Protams ja strādā pēc principa spēks ir, prātu nevajag, tad var cačakarēt visu. Tomēr ja paskatās un piedomā, tad viss ir elementāri un bez problēmām. nejauks tak visas detaļas pa sastavdaļām, ka piemēram dakšu, monobloku, vai kādu disku bremzi…

Ja aizraujas ar vieglajām detaļām, bojājums var rasties, pārāk stipri pievelkot daudzas skrūves. Raksturīgākie piemēri (pats esmu redzējis):

1. Ieplīsusi karbona sēdekļa stute pie žņauga
  2. Iespiests vieglais skandija vai alumīnija rāmis zem FD žņauga
  3. Ieplīsis iznesums ap dakšas štoku
  4. Nolūzusi vieglā alu stūre pie iznesuma vāciņa
  5. Karbona stūrei iesprāguši gali, jo skrūvēti virsū radziņi
  6. Izrauta no rāmja pudeles turētāja vītnes kniede

Ja aizraujas ar vieglajām detaļām, bojājums var rasties, pārāk stipri pievelkot daudzas skrūves. Raksturīgākie piemēri (pats esmu redzējis):

1. Ieplīsusi karbona sēdekļa stute pie žņauga
  2. Iespiests vieglais skandija vai alumīnija rāmis zem FD žņauga
  3. Ieplīsis iznesums ap dakšas štoku
  4. Nolūzusi vieglā alu stūre pie iznesuma vāciņa
  5. Karbona stūrei iesprāguši gali, jo skrūvēti virsū radziņi
  6. Izrauta no rāmja pudeles turētāja vītnes kniede[/quote]

Tas jau ir tas pats variants “Spēks ir prātu nevajag”…

Pie tam vaitad uz karbona stūres nevar likt ragus??? neesmu par to dzirdējis…

Nemaz ar speeku daudz nevajag lai nochakareetu visu ko var nochakareet. Cik daudz ir sachakareetu raamju shogad vien naacies redzeet, kam cilveeki skruuveejot iekshaa monobloku nochakaree viitni… katru nedeelju ir vismaz viens, kursh skruuveejot pedaali klanii arii to atbriivo no viitnes…
Karbona stuures un ragu buushana ir jau diezgan garsh un specifisks staasts, tur viss nav tik vienkaarshi - likt var, bet ir vajadziigi ielikniishi. Ir profi kas ragus stuurei liek tikai taapeec, lai stuures ruchkas nesliideetu nost… utt utt.

Wow… tad gan… labi man to nesaprast… nekad neesmu spējis pārvilkt, protams 100x skrūvējot vaļā klāt tas notiek, bet liekot kopā pirmo reizi, nekad…

Es jau daudzus gadus savus velo komplekteeju pats, taapeec pastaastiishu nedaudz savas domas…

1. Kaa pirmo detalju es izveelos raami - jo taa ir vissvariigaakaa detalja, kas nosaka to, cik labi ripos velo. Jaa, tieshi taa, velosipeeda riposhanu

galvenokaart nosaka tieshi raamis, nevis rati.
Raamii ir veerts ielikt naudu, jo taa ir detalja kas kalpo visilgaak, taapeec ir veerts izveeleeties labaako. Uzmaniibu parasti pieveershu tam, kaads ir

raamja centrs (es tomeer priekshroku dodu aareejo gultnju sisteemai, nevis preseejamo guultnju sisteemaam), kaadi ir bremzju stiprinaajumi, cik preciizi ir

nostraadaatas metinaajuma shuves, vai ir kaadi papildus raamja stiprinaajumi, kaadaam stuures gultnju bljodaam ir paredzeets raamis, integreeto gultnju

sisteemas man tomeer patiik labaak - stabilaaka sisteema. Seedeklja stute tomeer ir labaak ja ir 31.6, nevis tievaas.

2.Rati:

2.1 Rati saakas ar rumbu izveeli. Rumbaam ir jaabuut galvenokaart ar lielu resursu, izturiigaam, tad naakamais ko izveelos ir suniishu skaits - ne mazaak kaa

3, norma ir 4 sunji kur katram ir sava atsevishkja atspere.

2.2 Aploki. Tos izveelos peec principa ka galvenais ir izturiiba, tad svars, un peedeejaa ir cena. Aplokiem ir jaabuut obligaati dubultajiem un ar kniedeem,

ideaalaa variantaa ja kniedes savieno abas aploka kaartas.

2.3 Spiekji ir ljoti svariiga izveele. Aero jeb plakanos es nekad neizveeleetos prieksh baika, jo ar baiku nebrauc taados aatrumos lai plakanie spiekji

reaali radiitu kaadu priekshrociibu. Spiekjiem obligaati ir jaabuut neruuseejoshiem firmiigiem spiekjiem. Cinkotie ir pilniiga kaka kas speej iztiepties

spiekjoshanas laikaa pat par 3mm un saruusee pat sezonas laikaa. Stieptie spiekji ir pieraadiijushi sevi kaa visizturiigaakie, un iztiepjas tie ljoti ljoti

minimaali. 2-1.8-2 spiekji ir manaa skatiijumaa ideaalais variants - izturiiba un svars augstaakajaa liimenii. 1.5 centri man tomeer nepatiik, jo uz veerpi

nav tik izturiigi.

2.4 Spiekju galvinjas. Nekaadaa gadijumaa nedriikst likt ruuseejoshos kakuchus. Aluminija galvinjas - reekjinieties ka tas ir uz gadu. Spiekjojot ratu ar

aluminija galvinjaam ir vajadziigs specifisks piegaajiens. Turklaat, ja rats tiek intensiivi izmantots, ir jaaveic profilaktiskas regulaaras apkopes, citaadi

galvinjas peecaak nebuus izkustinaamas.

1. Stuures bljodas. Taas izveelos parasti ar parastajiem gultnjiem jo tos var viegli nomainiit. Stuures bljodas ar mashiingultnjiem parasti sagaadaa

probleemas ar to, ka gultnji nav dabonami. Bet ekspluataacijaa iisti neesmu pamaniijis starpiibu ar parastajiem gultnjiem, jo piemeeram pret uudeni ir tikpat

“izturiigi”.

1. Klanju sisteema. Te nu man patiik Shimano klanji ar aareejiem gultnjiem. Iemesls vienkaarsh - monobloki maksaa leeti, bet vislielaakaa ekstra ir taa ka

aareejiem gultnjiem var nomainiit gultnjus. Ieliekot iekshaa piemeeram taadus, kas domaati 10 000 apgriezieniem kas izmantojami uudens suuknjos, lieto kaa

gribi, 4 gadus nebuus ne mazaako probleemu.
Turklaat klanjiem arii zobratus dabuut nav probleema - liec jebko.

1. Bremzes. Ieskrieties lielaa aatrumaa var katrs muljkjis, bet vajag tak arii apstaaties, turklaat aatri un efektiivi. Man patiik DB jo straadaa vienmeer un

jebkaados apstaakljos (labas bremzes, leetie suudi nestraadaa arii labos apstaakljos). 280g ir tas svars uz ko tiecos Db mekleejumos. 80g ir normaals rotoru

svars. Turklaat rotorus ir iipashi ruupiigi jaaizveelas, jo dubljainos apstaakljos rotoriem ir labi jaattiiraas. Pat vislabaakaas bremzes buus metamas ja

rotori neattiiriisies no dubljiem.

1. Riepas. Riepas ir ljot ljoti svariigas jo taas gan noska to kaa ripos velo, bet arii nodroshina sakjeri ar celju. Leetas riepas neturaas pie celja ne

vella, un liikumos nav patiikami just ka sliidi laukaa no trajektorijas…

1. Aizmugures paarsleedzeejs. Te nu ir jaaizveelas ruupiigi, Piemeeram jaunie Deore un SLX aizmugures sleedzji ir totaalaakie suudi - shtanceetaa metaala

pamatne pie slodzes lokaas un deelj taa paarsleegshanaas ir nepreciiza. Sram nepatiik deelj plastmasas kaajaam un deelj rulliishiem ar cauruminjiem - tie

sakraaj visaadus suudus sevii un vel ir nelaags nikjis tiem rulliishiem luuzt. Shimano pluss ir tas, ka sleedzji ir remonteejami. Sram pluss ir tas ka

atshkjiriibaa no Shimano tiem ir garaaks troses gaajiens, un deelj taa srami ir mazaak juutiigi pret netiirumiem.

1. Trosiites. Tikai un vieniigi gludaas/valceetaas/puleetaas. Nekad muuzjaa nenjemshu teflona troses - teflons ir labs tikai kameer troses ir svaigas. Bet

teflona miinuss ir tas ka tas nolobaas no troses un saak iestreegt apvalkos deelj kaa rodas paarsleegshanaas probleemas.

1. Apvalki troseem - Kvalitatiivi Jagvire ir viss ko vajag. Shimano ari nav ne vainas. Nekad nenjemshu Nokonus. Smiltis saiet posmu starpaas un tas troksnis

kas tad rodaas griezj nervos.

1. Kjeede. Shimano razjojumi kas tapushi Japaanaa ir iistaa manta. Bet tiem kas dabuu no kaajaam paaraakaas jaudas un pleesh Shimano kaa lupatas - njemat

KMC zelta modeljus - tie tur paaraakaas slodzes. Sram kjeedes ir vieglas, bet ljoti miikstas. :(

1. Kasete. SLX te nu manaa skatiijumaa ir favoriits- cena un izturiiba ir vislabaakajaa attieciibaa. Sram kasetes ar diemzjeel ir miikstas un aatri

dilstoshas, bet toties taas ir visvieglaakaas. Diemzjeel sleegshanaas zinjaa arii nav vislabaakaas. :(

1. Prieksheejie paarsleedzeeji. Te nu jaasaka ka Sram ir liimenii - cena un izturiiba ir vislabakaa liimenii. :)

Jā, ar rāmjiem ir tā,ka tas var būt kaut kādā veidā ielocīts vai nekvalitatīvi sametināts, kā rezultātā abi rati nebūs stingri paralēli. Kur un kā var pārbaudīt ilgi meklētā un beidzot iegādātā rāmja ģeometriju, un vai to arī iespējams koriģēt??

Latvijaa cik zinu ir tikai viena vieta kur paarbauda un korigjee raamju gjeometriju - Shmerlii…

Paldies! Vai vari ko pastāstīt arī par dakšu, stuti, beņķi, šifterim?

Man kaut kad ļoti sen bija ideja uztaisīt tādu kā howto sacensību velosipēda iegādei. Biju jau sācis rakstīt, bet nepabeidzu. Moš būtu noderīgi.

No savas pieredzes varu teikt, ka pašam komplektējot savu ideālo velosipēdu var ietaupīt tikai tad, ja kopējā summa ir virs 1000 lvl.
Var ietaupīt, ja komplektē ar mērķi ietaupīt - meklējot izdevīgākos piedāvājumus vai izvēloties lietotas detaļas.
Ņemot vērā, ka ir sezonas beigas, gatavus velosipēdus veikalos var nopirkt pa ļoti labām cenām.

1000% taisnība. Minimālā summa, lai būtu vērts domāt par komplektēšanu ir 800Ls, un tad ar nekas prātīgs nesanāks.