Iepriekš ir bijuši visādi risinājumi, ovālie zobrati, ekscentriskie zobrati, klaņi ar kustīgu savienojumu utt.
šoreiz relatīvi vienkāršs realizējums:
http://www.ehub.si/eng/default.asp?stran=opis
Iepriekš ir bijuši visādi risinājumi, ovālie zobrati, ekscentriskie zobrati, klaņi ar kustīgu savienojumu utt.
šoreiz relatīvi vienkāršs realizējums:
http://www.ehub.si/eng/default.asp?stran=opis
es bišk nesapratu… dead-spot laikā tiek ieslēgts “sajūgs” uz mirkli? [nelineāri]
jeb… principā ovālais to pašu vien dara, samazina “pārnesumu”
:??? nu nezinu, vispār skaļi teikts!, bet man tāda aizdoma ka ar to atsperi pakaļējā rumbā būs dīvainas sajūtas.
Es šosezon lietoju šo
pirms tam pagājšgad sanāca palietot Rauša paštaisīto ovālo zobratu, nu tam likās ovālums par daudz, šis ROTOR ir daudz optimālāks, braukšu ar ROTOR arī nākamsezon.
turklāt no fizikas viedokļa, ja atspere “piespiež sajūgu”, tad rodas berze-siltums un t.t. kas savukārt nozīmē ķinētiskās/potenciālās enerģijas pārveidošana siltumā + jāmaina būs tā rumba :)
sorry par murgojumu…
Tas ir 2008. gada jaunums. Ja reiz tas būtu tik efektīvs, tad lielākā daļa Pro Tour komandu jau šogad brauktu ar E-Hub, pat tās, kurus šī kompānija nesponsorētu.
tak nevajag citu rumbu, saregulē, lai amortizators iesēžas uz katru minienu :) būs izlīdzinātais miniens…
varbūt ķēdes vietā vajag gumiju, kas pastiepjas, kad stiprāk uzmin? :D šito varētu patentēt!
labāk nevajag patentēt, jau izmanto kaut ko lidzigu, - siksna. bet tur ir savi limiti. nebus taka kede pa 10 zobratiem prot staigāt
smuki vārdi, smukas bildes ar shēmām - gluži kā zobupastas vai veļaspulvera reklāmā.
atnāks lokālā autoritāte ar nevainojamām fizikas zināšanām un noargumentēs, kāds bulšits tā atsperrumba ir :)
tas rotor mērenais ovālums manā acī baigi atsit veco, labo biopace.
ja kādam ir čaklums rakt - iesaku parakt un salīdzināt.
rauša zobrati gan ir ekstrīms, jā.
vispar jau tagad diezgan daudz razotaji izplata tos ovalos zobratus.
bet tadu popularitati,lai visi profi ar tiem brauktu vini gan nav sasniegusi.
pasam sogad sanaca pabraukt ar sadiem http://www.aerobike.lv/vistadeal/kataloog/Vista_hammakad
viniem tas ovalums nav pat uzreiz pamanams,bet braucot gan sakuma jut atskiribu
[quote=blieztunmaukt]tas rotor mērenais ovālums manā acī baigi atsit veco, labo biopace.
ja kādam ir čaklums rakt - iesaku parakt un salīdzināt.
rauša zobrati gan ir ekstrīms, jā.[/quote]
Tikai neaizmirsti to ka vecais Biopace ar lielako pārnesuma daļu tika likta uz uz dedspot, bet Rotor tiek ar lielāka parnesuma daļu likts uz powerspot!
Tā ideja ar ovāliem zobratiem ir diezgan veca. Savulaik arī shimano eksperimentēja šajā jomā. Viņiem pietika ar vienu sezonu, lai taptu skaidrs, ka zudumi raustot aizmugurējo pārslēdzēju “noēd” visu labumu. Tas pats ЯOTOR izdomāja novietot zobratus uz liela gultņa ekcentriski nobīdītus, tādejāti panākot katrā apgriezienā mainīgu pārnesumu. Kādus 3 gadus cīnijās un eksperimentēja, beigās tomēr atdzina ka gultnis uz kura sēž zobratu “paka” gandrīz visu 10% labumu tomēr apēd. Vēl ir klaņi ar specifisku savienojumu (ja atradīšu linku ielikšu). Visas iepriekšminētās konstrukcijas vienkārši izmaina pārnesuma attiecību katrā pedāļu apgriezienā, atvieglojot pārvarēt “nāves punktu”. Taču e-hub sistēma pārnesuma attiecību nemaina. Tā akumulē enerģiju spēka brīdī (savērpjot atsperi), savukārt atslābuma punktā atspere atgriežas sākotnējā pozīcijā (tādejādi atdodot iepriekš uzņemto enerģiju). Klāt enerģija nepienāk, tikai efektīvāk tiek izmantota esošā. Ļoti līdzīgu efektu esmu novērojis braucot kalnā ar vaļējiem amortizatoriem, protams tur veidojas visādi zudumi, bet “nāves punktu” pārvarēt tas atvieglo.
Kāda cena šai rumbai?
šogad BC iepazinos ar braucēju, kurš brauca ar ehubu, tas nāk no Slovākijas un Astanas komandā daudzi tos izmanto. Pluss ari ir tas, ka samazina iespēju iedzīvoties sāpošos ceļgalos.
Es paskatījos linku, tā tas tiešām ir domāts. Tas būtībā ir KERS (kinetic energy regeneration system), tikai ar tādu darbības trūkumu, ka enerģija tiek ņemta no vajadzīgās (pedalēšanas), nevis no nevajadzīgi disipētās (bremzēšanas). Šī iemesla dēļ uzzīmētais grafiks ir nekaunīgi nepareizs. E-hub līkne nedrīkst būt visos punktos vienlīdz augsta vai augstāka par classic hub līkni, jo tas nozīmē, ka mēs ar e-hub pedalēšanā ieguldīto enerģiju neatņemam nevienā fāzē - kas ir pretrunā ar iepriekš uzrakstīto. Līknēm noteikti ir jākrustojas. Lai novērtētu e-hub ieguvumu ieguvumu no grafika, vajag salīdzināt zemlīkņu laukumus. Pareizi būtu, ja līknes krustotos, bet laukums zem e-hub sanāktu mazliet lielāks (ja efekts ir).
Kas attiecas uz pēdējo teikumu “Its mass is pure energy – almost like E=mc2”, tas ir kā nopietnā piem. mediķu konferencē, kurā referē cerīgu kādas slimības ārstēšanas metodi, referāta beigās palaist kādu mediķu 1. kursa studentu jociņu. Vai tiešām šai e-hub prezentācijas lapai nerūp, lai to uztvertu nopietni? Tiem, kas nezin - Einšteina formula E=mc2 darbojas tikai procesos ar masas defektu: kodolu dalīšanās reakcijas, atombumbas u.tml. Neviens no parastajiem fizikas un ķīmijas procesiem nav ar masas defektu, tāpēc parastajos gadījumos cilāt šo formulu ir bezjēdzīgi.
Jā ar līkni ir pilnīgas auzas. Manuprāt ieguldīto enerģiju pilnā apjomā atpakaļ dabūt nevar (kur nu vēl tās pieaugumu), jo atsperi savērpjot un atgriežot atpakaļ darbojas materiāla iekšējā pretestība (kā rezultātā izdalās siltums). Es tā īsi uzrakstīju, pārlecot detalizētu analīzi. Ceru ka Ansis uztvēra domu. Taču pat ja ir zudumi, praksē var izrādīties ka braukt ir ērtāk (sevišķi smagos apstākļos).
Ērtāk varbūt jā, varbūt nogurt mazāk, bet lēnāk. Man tas izskatās pēc rīka, ar ko noslēpt neizkoptu pedalēšanas tehniku.
Un ja tā labi padomā, kurā fāzē pedālis pavadīs ilgāku laiku, atsperei atvērpjoties atpakaļ, tas būs līdzīgi kā ar 80 gadu Shimano Biopace uz deadspot! tāds ir mans nefiziķa spriedums.
Varbūt kāds man kā nezinītim var 2 vārdos pateikt kas ir Ded spot ( nāves punkts), jo rakstiet jūs gudri, un tas viss būtu labi, bet man nav saprotams kam viss šis domāts ;)
Dzintar, deadspot ir pedāļu kurbuļi vertikāli kur ir vismazākā jauda.