Esmu pamanījusi tādas dīvainības, kas saistītas ar Merida velosipēdiem un elektrību - tātad ar šīs markas velo pabraucot zem augstsprieguma tīklu vadiem velosipēda metāliskās daļas “dod pa nagiem”, ar citu firmu rāmjiem tas nav novērots. Agrāk domāju, ka problēma ir tikai ar manu veco Meridu, bet izrādījās nē - kā Merida, tā zem vadiem “sit”. Paziņa sūdzējās, ka arī Corratec rāmis dikti uzķer elektrību, bet ne ar Trek, ne Scott neko tādu neesmu manījusi.
Pastāstiet man fiziku nezinošam cilvēkam - ar ko tas varētu būt skaidrojams un kādēļ tā reaģē tieši Meridas?
Es vienreiz braucot zem vadiem dabūju sitienu ar elektrību no sēdekļa stieņiem. Braucu ar CUBE velosipēdu. Sākumā sajūta bija tāda it kā lapsene iedzēla kājā bet vēlāk braucot pa to pašu maršrutu atpakaļ un pabraucot zem vadiem atkal dzēliens. Tad sapratu ka tā bija elektrība. Braucu pa Granīta ielu aiz TEC2.
normāla parādība, vienīgais kā izvairīties 100% ir visas detaļas, kur pieskaramies no oglekļa. Kopumā nav ko satraukties, dzīvību neapdraud, jo bīstama ir strāva(kas tur ir ļooti maza) nevis spriegums(kas tur ir diezgan paliels).
Man vislabāk šajā jautājumā patika lietus laikā ar savu lietussargu paejot zem 330 kV līnijas(tās ar dubultvadiem), lietussargam starp metāla stienīšiem sāka lēkāt dzirksteles :), kā arī noteiktos apstākļos(liels gaisa mitrums un tuvu esošie vadi) gaisā var iedekties dienasgaismas lampas(tās garās)
Augstsprieguma liinijas ne tikai ar raamjiem un lietussargiem taadus briinumus ir izstraadaajis…
Bet nu pienjemsim tomeer ka dziive ir taada kaada taa ir, un nekjersim krenjkji - galu taadaa veidaa tomeer lai kaa ar gribeetos, nesanaaks dabuut…
Cik zinu tad oglekļa šķiedra ļoti labi vada strāvu un to izmanto daudz kur netiaki dēļ stiprības, bet arī vadītspējas.
Varētu būt, ka ogleķļa šķiedras rāmī tā nespēj tā inducēties no elektromagnētiskā lauka, kā alumīnija vai metāla rāmjos.
[quote=despecs]normāla parādība, vienīgais kā izvairīties 100% ir visas detaļas, kur pieskaramies no oglekļa. Kopumā nav ko satraukties, dzīvību neapdraud, jo bīstama ir strāva(kas tur ir ļooti maza) nevis spriegums(kas tur ir diezgan paliels).
Man vislabāk šajā jautājumā patika lietus laikā ar savu lietussargu paejot zem 330 kV līnijas(tās ar dubultvadiem), lietussargam starp metāla stienīšiem sāka lēkāt dzirksteles :), kā arī noteiktos apstākļos(liels gaisa mitrums un tuvu esošie vadi) gaisā var iedekties dienasgaismas lampas(tās garās)[/quote]
[quote=Pum]Cik zinu tad oglekļa šķiedra ļoti labi vada strāvu un to izmanto daudz kur netiaki dēļ stiprības, bet arī vadītspējas.
Varētu būt, ka ogleķļa šķiedras rāmī tā nespēj tā inducēties no elektromagnētiskā lauka, kā alumīnija vai metāla rāmjos.
[/quote]
paldies ka precizeeji, palasoties www, taa tiesham ir, vienigi par veloramjiem nekas precizi nebija noradits, bet nu tas taa.