Šodien kārtējo reiz sastapos ar kārtējo mūlāpu, kurš tiesības acīmredzot ir saņēmis pirms gadiem 20… nu velns viņ zin, bet katrā ziņā krievvalodīgais indivīds asteidza mani ar savu sagrabējušo audi un centās speciāli bloķēt piebremzējot un nosedzot ceļa malu - piebraucot pie indivīda aprunāties es nebiju pārsteigts izdzirdot no viņa krievu valodā kritisku piezīmi par to, ka velosipēdistiem ir jābrauc metru no ceļa malas… sagribēja pamācīt/pārmācīt mani acīmredzot par kādu ceļa malā stāvoša auto apsteigšanu vai tamlīdzīgu sīkumu, ko es pat neievēroju.
Parasti es ar tādiem muļķiem ilgās diskusijās neiesaistos, atlaužu spoguli, uzbliežu pa jumtu vai vnk piebraucu un ātri pastāstu cik vinš ir gudrs, bet tā kā pastāv valodas barjera, abpusējs aizvainojums tajā mirklī un citas emocijas, kas traucē nezinošiem autovadītājiem paskaidrot kāpēc viņiem viennozīmīgi nav taisnība (ne vienmēr palīdz dūre sejā vai sabojāts auto - jebgan līdz šim ir bijis ļoti laba metode), tad ierosinu sekojošu lietu:
Šeit mēs varētu apkopot īsos teikumos velosipēdista tiesības piedaloties ceļu satiksmē - uz ielas, uz ietves, dzīvojamajās zonās utt - tad šos īsos patiesības faktus, kuriem, protams, ir atsauces uz konkrētu likuma pantu, sarakstīt skaistā, īsā pārskatā un piedāvāt visiem plaši pieejamā digitālā formā tepat.
Tad mēs, riteņbraucēji, varētu šos skaistos īsos paskaidrojumus izprintēt uz mazākām vai lielākām lapiņām un ikdienas braucienos paķet līdzi pa kādai lapelei, ko konflikta gadījumā laipni pasniegt autovadītājam un netērējot savu laiku braukt tālāk. Tādā veidā šoferi varētu ātrāk izglītoties un pamazām saprastu, ka ar velosipēdu nav obligāti jābrauc, piemēram, metru no ceļa malas pat ja tur ir bedres utt…
Lapiņai būtu jāsatur tikai svarīgākie punkti, par kuriem autovadītāji visbiežāk arī aizmirst, bet šeit būtu vēlams ierakstīt pamazām arī visus pārējos punktus, kas ir strīdīgi (gluži kā iepriekšējās divās tēmās tepat forumā).
Es varu pēc tam arī to visu apkopt, vizuāli noformēt un uzlikt uz servera visiem pieejamai lejupielādei :)
:)