Publikas saplosīšanai nododu, kopā ar Viesturu Silenieku rakstītu, un, ar Rīgas Domes Satiksmes Departamenta atbalstu publicētu brošūru “Velosipēdists satiksmē”!
Izdevums rakstīts kā riteņbraucējiem, tā autovadītājiem. Gājējiem arī noderētu pašķirstīt.
Iespējams brošūra tiks arī nodrukāta, tāpēc, līdz tam laipni aicinu izķidāt, un atrast nepilnības un kļūdas.
Labu ripošanu un pacietīgus autovadītājus vēlot,
Nauris Lārmanis
P.S. Mums bija arī atbalsts no CSN izstrādājošās organizācijas, tā kā rakstītais nav tikai mūsu iedomas.
Pirmais kas krīt acīs tīri vizuāli ir attēli pie kuriem rakstīts, ka bērniem obligāti ir jālieto ķivere, bet visur attēlos ir attēloti bērni bez ķiverēm. Kā piemēram attēls 14. lpp. Sanāk, ka vienu informāciju pauž teksts, bet attēli pavisam pretēju.
Mēs ilgi domājām, un secinājām, ka bērna vecumu nav iespējams parādīt attēlā.
Jo braucot pašam CSN prasa ķiveri tikai no 7 līdz 12 gadu vecumam.
Turklāt dzīvojamajā zonā, kur bērni var braukt vieni bez vecuma ierobežojuma, ķivere arī nav obligāta.
Apsveicami, ka kaut kas tāds tapis, bet - tā kā nekas nav tik labs, lai nevarētu būt vēl labāks, pāris ierosinājumu:
pirmkārt, veloceliņš nevis “nav pats drošākais, kur mācīties braukt ar velosipēdu”, bet tā vispār NAV vieta, kur bērnam mācīties braukt. Nav runa par pārējo braucēju traucēšanu, bet gan par reālu un nopietnu apdraudējumu pašam bērnam (un jo mazāks bērns, jo lielāks apdraudējums). Cita lieta, ja bērns jau prot braukt un pārvietojas pa veloceliņu kopā ar ģimeni. Braukt var mācīties pagalmos, parkos u.c. tādās jaukās vietās.
otrkārt, ja bērns ir apguvis līdzsvara izjūtu uz bezpedāļnieka, viņam vairs nav nekādas vajadzības pēc papildritenīšiem - pārsēšanās uz piemērota lieluma divriteņa ir minūšu jautājums.
[quote=wrongway]Mēs ilgi domājām, un secinājām, ka bērna vecumu nav iespējams parādīt attēlā.
Turklāt dzīvojamajā zonā, kur bērni var braukt vieni bez vecuma ierobežojuma, ķivere arī nav obligāta.[/quote]
Pa lielam mana doma ir tāda, ja ķiveres lietot ieteicams ir visiem, tad kā papildus veicinošais līdzeklis varēja būt arī paši attēli. Nu bet tas tā nākamajam bukletam :) Tā, protams, padarītais darbs apsveicams.
[quote=novērotājs]Apsveicami, ka kaut kas tāds tapis, bet - tā kā nekas nav tik labs, lai nevarētu būt vēl labāks, pāris ierosinājumu:
pirmkārt, veloceliņš nevis “nav pats drošākais, kur mācīties braukt ar velosipēdu”, bet tā vispār NAV vieta, kur bērnam mācīties braukt. Nav runa par pārējo braucēju traucēšanu, bet gan par reālu un nopietnu apdraudējumu pašam bērnam (un jo mazāks bērns, jo lielāks apdraudējums). Cita lieta, ja bērns jau prot braukt un pārvietojas pa veloceliņu kopā ar ģimeni. Braukt var mācīties pagalmos, parkos u.c. tādās jaukās vietās.
otrkārt, ja bērns ir apguvis līdzsvara izjūtu uz bezpedāļnieka, viņam vairs nav nekādas vajadzības pēc papildritenīšiem - pārsēšanās uz piemērota lieluma divriteņa ir minūšu jautājums.[/quote]
Es centos nelietot vārdus ar negatīvu pieskaņu - apdraudējumus u.c.
Mērķis ir cilvēkus iedrošināt nevis atbaidīt.
Bērnu daļu rakstīja Viesturs, kuram ir bērns un pieredze :) (Man ir tikai autiņu mainīšanas pieredze)
Pieļauju, ka katrs bērns ir visnotaļ savādāks par pārējiem.
[quote=reserved]
Pa lielam mana doma ir tāda, ja ķiveres lietot ieteicams ir visiem, tad kā papildus veicinošais līdzeklis varēja būt arī paši attēli. Nu bet tas tā nākamajam bukletam :) Tā, protams, padarītais darbs apsveicams.[/quote]
Es tūliņ izsaukšu uz sevi uguni, bet - IKDIENAS riteņbraukšanā ķiveres ir tikai traucējošs objekts.
Augstāk rakstīju, ka mērķis ir cilvēkus iedrošināt.
No citu valstu (ne tikai DK un NL) mārketinga pieredzes ir zināms, ka ķiveres bildēs atbaida cilvēkus no riteņbraukšanas.
Mēs ilgi domājām, un secinājām, ka bērna vecumu nav iespējams parādīt attēlā.
Turklāt dzīvojamajā zonā, kur bērni var braukt vieni bez vecuma ierobežojuma, ķivere arī nav obligāta.[/quote]
Pareizāk jau ir sabiedrību mācīt lietot ķiveres.
otrkārt, ja bērns ir apguvis līdzsvara izjūtu uz bezpedāļnieka, viņam vairs nav nekādas vajadzības pēc papildritenīšiem - pārsēšanās uz piemērota lieluma divriteņa ir minūšu jautājums.[/quote]
Nu nu …
Man puikam drīz 4 gadi, ar bezpedāļnieku vālē kājas uz stūres dakšas uzcēlis, līdzsvaru māk noturēt kamēr velo apstājas un gāžas uz sāniem. Ieskrienas un ripinas pa līdzenu, brauc no lēzeniem kalniņiem lejā - jūtas kā zivs ūdenī uz tā velo.
Ar pedāļnieku bez ritenīšiem viņš vēl NEVAR pabraukt, jo trūkst spēka pamīt pastāvīgam līdzsvaram nepieciešamajā ātrumā un arī vēl nejūtas komfortabli ar mīšanas kustību lēnām braucot mirklī, kad minošās kājas mainas. Mīt pedāļus nav iedzimta kustība,kā skriet vai satvert, to ir jāiemācas.
Šeit viennozīmīgi autoriem piekrītu.
Brošūra ir brīnišķīga. Dod studijā kontu ziedojumiem! Pāris komentāri pēc fiksās acs uzmešanas:
attēls ir ļoti labs pārsteigums, taču praksē domāju, ka vismaz 50% autovadītāju ceļu nedos, tāpēc jāuzmanās.
attēla skaidrojums par labās rokas principu man šķiet nepareizs, jo riteņbraucējs jau neatrodas uz brauktuves un es šaubos, ka LRP ir spēkā, ja attiecīgie transportlīdzekļi abi neatrodas uz brauktuves.
attēlā iesaku mašīnai gribēt braukt taisni, nevis pa labi.
[quote=wrongway][quote=six6]
Pareizāk jau ir sabiedrību mācīt lietot ķiveres.[/quote]
Pareizāk ir sabiedrību mācīt pārvietoties neapdraudot citus satiksmes dalībniekus, ko arī cenšamies ar šo brošūru darīt.[/quote]
shie abi apgalvojumi viens otru neizsledz! Vari nelietot kjiveri, es lietoshu un ieteikshu ari citiem.
Mani, piemēram, ķiveres kaitina. Tādos brīžos esmu reāls drauds sev un pārējiem satiksmes dalībniekiem. Tā, ka labāk nemaz nesāciet! Joks, protams, bet ķivere lai paliek katra paša ziņā. Ja brošūras sasniegs savu mērķauditoriju, tas būs vienkārši lieliski. varam pat izdomāt punktu, kurā brīvprātīgie varētu paņemt kaudzīti un izdalīt sīčiem savā apkārtnē. Kāpēc ne!