Tieši šādi gribas nosaukt notikumu virkni, kas atgadijās LRF (Latvijas Riteņbraukšanas fedrācijas) rīkotajā balvas izcīņas riteņbraukšanā krosā, sestdien 27. oktobrī, Zilākalnā.
Notikumu secību un savu attieksmi pret notikušo tuvākajās dienās paudīs paši incidentā iesaistītie - Ints Celmaraugs un Aleksandrs Lavišs. Īsumā atstāstot, dēļ sacensību tiesnešu neizdarības un paviršības, šoden LRF mājas lapas “Rezultātu” sadaļā bija lasāms vēl Latvijas riteņbraukšanas vēsturē nebijis fakts:
DALĪBNIEKS AR NUMURU 142 INTS CELMARAUGS DISKAVALIFICĒTS PAR RUPJU UZVEDĪBU (UCI NOTEIKUMI 12.1.040.30.30.2.).
ALEKSANDRAM LAVIŠAM PAR PATVAĻĪGU PIEDALĪŠANOS SACENSĪBĀS BEZ LICENCES UZRĀDĪŠANAS (UCI NOTEIKUMI 1.1.029.) SODS LS 40.00 (ČETRDESMIT LATI 00 SANTĪMI).
Varētu tikai pasmaidīt par LRF darboņu aprobežotību un pavērot no malas ar kādām metodēm LRF taisās iekasēt no Saņas šos 40 Ls 00 sant, arī Kurjeram šī diskvalifikācija izsaka tik pat daudz, cik zaķim STOP sināls, bet
dzīvē reizēm ir gadījumi, kad piegriežas;
nākošo paaudžu vārdā, nedrīkst radīt precedentu;
priekšā gara ziema un jāatrod nodarbošanās saistībā ar riteņbraukšanu (Kurjera atziņa)
TĀDĒĻ, tika pieņemts lēmums nesamierināties ar šo klajo netaisnību un uzsākt aktīvu pretdarbību LRF patvaļai. Jau rīt LRF tiks nosūtīta oficiāla vēstule ar lūgumu izskaidrot radušos situāciju, jo publiski pieejamie dokumenti un normatīvie akti no juridiskā viedokļa neļauj objektīvi izvērtēt radušos situāciju.
AUGSTI GODĀTIE BRĀĻI RITEŅBRAUCĒJI
Mums ir svarīgs Jūsu viedoklis un vērtējums. Tāpat nepieiešma palīdzība, proti, nepieciešams precīzs tulkojums UCI noteikumu 1.1.029. ; 12.1.040 ; 30.30.2. punktiem, uz kuriem atsaucas sacensību “Tiesnešu kolēģija”. Vajadzīgs precīzs tulkojums no pirmavota, nevis LRF mājas lapā publicētā interpretācija.
Nobeigumā izsaku cerību, ka FORUMA Tēviem nebūs iebildumi, ka izmantojam xc.lv, lai publiskotu savu nostāju. Par notikumu gaitu solam informēt sabiedrību.
Šeit būtu UCI noteikumu saistošie punkti oriģinālvalodā:
1.1.029 The following infringements shall be penalised as indicated below:
participation or attempt to participate, in a cycling competition or event without holding the requisite
licence:
start refused
and
a waiting period of one year before obtaining a licence
participation or attempt to participate, in a cycling competition or event without carrying the
licence:
start refused or disqualification
and
fine of 50 to 100 Swiss francs
Other than in cases of negligence, the penalty shall not apply if the licence holder’s status as not
suspended is determined in another manner.
12.1.039 Notwithstanding the penalties as listed hereunder, the licensee who commits a serious fault, may
immediately be disqualified by a commissaire.
If the race incident is a behaviour which harms the image, the reputation or the interests of cycling
or the UCI, the licensee will also be summoned in front of the Disciplinary Commission and penalised
according to article 12.1.005.2. //12.1.005 Anyone subject to UCI Regulations shall be suspended for a minimum of one and a maximum of six
months, who:
behaves in a violent manner or uses defamatory or abusive language to or about a commissaire,
a UCI body or its members or, in general, anyone performing a function provided for in
the UCI Constitution or Regulations, or
behaves in such a way as to blemish the image, the reputation or the interests of cycling or the
UCI, or
without valid reason, fails to respond when convened or summoned by a UCI authority or disciplinary
body.//
12.1.040 Without prejudice to article 12.1.039 race incidents which refer to the following table are sanctioned
as outlined in the table.
The table applies to all races. However, for national races, the respective national federations can
set lower fines than those stipulated in the column “other races” of the table.
“behaves in such a way as to blemish the image, the reputation or the interests of cycling or the UCI”
Nu šito jau gan var piesiet dajebkuram… Kaut vai par saplēstām biksēm dibena daļā, vai netādu žestu fotogrāfam vai piedalīšanos sačos ar par deori sliktākas klases slēdzi :D
Pieteicāmies iepriekš, pa e-pastu, un Arvis rakstīja: SENIORI STARTĒS NE ĀTRĀK KĀ PLKST. 12:30 tā kā varat nesteigties…) bet izrādījās, ka tas ir kaķim zem astes, gandrīz nokavējām numuru saņemšanu.
Pieteikšanās laikā vēl aizvien neviens nevarēja pateikt cikos ir starts (iet runa par grupu 30-45). Sākumā paredzēts bija, ka startēs kopā ar jauniešiem, tad pēkšņi izskanēja info, ka starts būs kopā ar Eliti (10 min pirms elites starta). Tajā brīdī metos ģērbties, smērēties un sildīties vienlaicīgi. Kad ierados uz startu izrādījās ka "organizatori"jau ir paŗdomājuši, un tomēr ar Eliti kopā nestartēsim.
Elites brauciens bija paredzēts nolikumā: U-23, vīrieši – 60 min + 1 aplis, bet beigās tomēr brauca 45 min.
Ierodoties nosacītajā starta zonā (neminēšu kā jābūt nofermētai starta zonai pēc UCI noteikumiem) izrādījās, ka meitenes un sievieteis( visu cieņu viņām), ir nostādītas pašā priekšā. Turklāt šķiet ka tiesnesis (izrādās galvenais sac tiesnesis) saprata ka vispār jau viņas nav stiprākas par senioriem, un tāpēc brīdināja, lai nesamīdām viņas. Nu ļoti loģiska rīcība no tiesnešu puses.
Startā mūsu grupa tika informēta, ka jābrauc būs 4 apļi, bet brīdī, kad devos trešajā aplī - tiesneši informēja, ka šis ir pēdējais aplis.
6)Un tagad pats galvenais, kāpēc mani diskvalificēja.
Dot startu (skaitot sekundes līdz startam) starta un vienlaicīgi arī galv tiesnesis (divi vienā personā) staigāja pa priekšu gar starta līniju, un dotot startu vēl aizvien atradās sarta zonā. Uzsākot kustību viņš bija man tieši priekšā, un nemaz necentās ātri paiet malā, un es uzbraucu viņam virsū, kā dēļ biju spiests apstāties, un pat pielikt kāju pie zemes. Tā visa rezultātā varēju arī sagāzt citus braucējus (interesanti ko viņš tad teiktu, un kādiem vārdiem citi braucēji viņu aplaimotu?). To var redzēt http://www.sportafoto.lv/public/lat/fotografijas/lrf_balvas_izcina_ritenbrauksana_krosa/6726/ . Un šādā brīdī, kad tev kāds pametās zem riteņa parasti cilvēks nekrata ar pirkstu un nesaka: “AI, Ai, kā Jūs nepareizi darījāt”, bet gan automātiski visu, ko domā, tāpat kā uzsitot ar āmuru pa pirkstu. Galu galā es nepienācu pie tiesneša un ne no šā ne tā nesāku viņu aplikt visādiem nesmukiem vārdiem.
Pēc finiša pie manis pienāca Elita grašiņa un jautāja vai es esot tā teicis. Es atzinu ka jā. Taču viņu neinteresēja kāpēc.
Es varētu tagad te uzskaitīt veselu rindu ar UCI noteikumu punktiem, kuri netika ievēroti no tiesnešu puses, tajā pašā laikā no mums pieprasa 100% UCI noteikumu izpildi viņu inerpretācijā.
PS Un vēl sāpīgs jautājums. Mēs tur bijām vismaz 100 cilvēki, taču nebija neviena tualete. Man kā zaļi domājošam cilvēkam bija nepatīkami iet un pieķēzīt apkārtējos krūmus. Interesanti, kā tiesneši tika ar to galā. Varbūt viņiem bija pamperi?
Man pilnīgi nesāp, ka tika atņamta manis izcīnītā 2 vieta, jo nepiedalījās daudzi sportisti, kas varēja cīnīties par godalgotām vietām. .
Un vēl, cilvēks (kas visu diskvalifikāciju rezultātā) 3šo vietu netika par to informēts, un par to uzzināja tikai pēc divām dienām.
Tiko pārlasīju nolikumu, tur ir minēts, ka piedalās licencēti sportisti, taču nekas nav teikts, ka jābūt licencei ir līdzi, kā arī nekādas atsauces uz UCI noteikumiem.
acīm redzot šim velokrosam ir vēl daudz darba ko piestrādāt pie organizatoriskās puses un veikmīgu sacensību sarīkošanas, jo pagaidām izskatās, ka šis kross ir vairāk vai mazāk kā ķeksītis mūsu velosorta virtuvē, ka tikai tas ir sarīkots un miers. Pretējā gadījumā pie veiksmīgas organizācijas, šīs sacensības varētu būt kā sezonas noslēguma svētki, jo ir vienas no pedējām sezonā, kas vieno braucējus no dažādiem velo klubiem.
labi vien bija, ka tik daudz cilvēku neieradās, savādāk cienījamo tiesnešu kolēģiju un LRF tagad ēstu bez sāls…
:D
turpinat informēt par notikumu gaitu! Tautai ir interesanti!
Esmu dzirdējis tik daudz pastāstiņu par LRF un tās tiesnešiem ka šis mani it nemaz nepārsteidza, kaut gan ļoti vēlētos lai tā nebūtu… :( Šķiet ka vienkārši ir jāgaida paaudžu maiņa. Vīri iesūno kā vecas piepes…
1)informācijai tiesneši nav LRF sastāvā!!
2)jebkurš no gudrajiem/laipnajiem/aizvainotajiem/neiesūnojušiem personāžiem var šo lietu vērst par labu un iestāties darbā par tiesnesi lai VISAS MILZĪGĀS nejēdzības novērstu/sakārtotu/izskaustu…formulējat kā katram patīkamāk.
3)tur jau tā Tava nelaime ka klausies PASTĀSTIŅUS…kuru sekas ir pasakas!
Bet lietas būtība ir tāda ka ar NECENZĒTIEM VĀRDIEM SABIEDRISKOS PASĀKUMOS NAV JĀLAMĀJĀS,mēs visi šos vārdus zinam,bet ne katrs tos lieto!
[quote=kurjers]Par to, kas noveda pie šāda iznākuma.
Pieteicāmies iepriekš, pa e-pastu, un Arvis rakstīja: SENIORI STARTĒS NE ĀTRĀK KĀ PLKST. 12:30 tā kā varat nesteigties…) bet izrādījās, ka tas ir kaķim zem astes, gandrīz nokavējām numuru saņemšanu.
Pieteikšanās laikā vēl aizvien neviens nevarēja pateikt cikos ir starts (iet runa par grupu 30-45). Sākumā paredzēts bija, ka startēs kopā ar jauniešiem, tad pēkšņi izskanēja info, ka starts būs kopā ar Eliti (10 min pirms elites starta). Tajā brīdī metos ģērbties, smērēties un sildīties vienlaicīgi. Kad ierados uz startu izrādījās ka "organizatori"jau ir paŗdomājuši, un tomēr ar Eliti kopā nestartēsim.
Elites brauciens bija paredzēts nolikumā: U-23, vīrieši – 60 min + 1 aplis, bet beigās tomēr brauca 45 min.
Ierodoties nosacītajā starta zonā (neminēšu kā jābūt nofermētai starta zonai pēc UCI noteikumiem) izrādījās, ka meitenes un sievieteis( visu cieņu viņām), ir nostādītas pašā priekšā. Turklāt šķiet ka tiesnesis (izrādās galvenais sac tiesnesis) saprata ka vispār jau viņas nav stiprākas par senioriem, un tāpēc brīdināja, lai nesamīdām viņas. Nu ļoti loģiska rīcība no tiesnešu puses.
Startā mūsu grupa tika informēta, ka jābrauc būs 4 apļi, bet brīdī, kad devos trešajā aplī - tiesneši informēja, ka šis ir pēdējais aplis.
6)Un tagad pats galvenais, kāpēc mani diskvalificēja.
Dot startu (skaitot sekundes līdz startam) starta un vienlaicīgi arī galv tiesnesis (divi vienā personā) staigāja pa priekšu gar starta līniju, un dotot startu vēl aizvien atradās sarta zonā. Uzsākot kustību viņš bija man tieši priekšā, un nemaz necentās ātri paiet malā, un es uzbraucu viņam virsū, kā dēļ biju spiests apstāties, un pat pielikt kāju pie zemes. Tā visa rezultātā varēju arī sagāzt citus braucējus (interesanti ko viņš tad teiktu, un kādiem vārdiem citi braucēji viņu aplaimotu?). To var redzēt http://www.sportafoto.lv/public/lat/fotografijas/lrf_balvas_izcina_ritenbrauksana_krosa/6726/ . Un šādā brīdī, kad tev kāds pametās zem riteņa parasti cilvēks nekrata ar pirkstu un nesaka: “AI, Ai, kā Jūs nepareizi darījāt”, bet gan automātiski visu, ko domā, tāpat kā uzsitot ar āmuru pa pirkstu. Galu galā es nepienācu pie tiesneša un ne no šā ne tā nesāku viņu aplikt visādiem nesmukiem vārdiem.
Pēc finiša pie manis pienāca Elita grašiņa un jautāja vai es esot tā teicis. Es atzinu ka jā. Taču viņu neinteresēja kāpēc.
Es varētu tagad te uzskaitīt veselu rindu ar UCI noteikumu punktiem, kuri netika ievēroti no tiesnešu puses, tajā pašā laikā no mums pieprasa 100% UCI noteikumu izpildi viņu inerpretācijā.
PS Un vēl sāpīgs jautājums. Mēs tur bijām vismaz 100 cilvēki, taču nebija neviena tualete. Man kā zaļi domājošam cilvēkam bija nepatīkami iet un pieķēzīt apkārtējos krūmus. Interesanti, kā tiesneši tika ar to galā. Varbūt viņiem bija pamperi?
Man pilnīgi nesāp, ka tika atņamta manis izcīnītā 2 vieta, jo nepiedalījās daudzi sportisti, kas varēja cīnīties par godalgotām vietām. .
Un vēl, cilvēks (kas visu diskvalifikāciju rezultātā) 3šo vietu netika par to informēts, un par to uzzināja tikai pēc divām dienām.
Tiko pārlasīju nolikumu, tur ir minēts, ka piedalās licencēti sportisti, taču nekas nav teikts, ka jābūt licencei ir līdzi, kā arī nekādas atsauces uz UCI noteikumiem.[/quote]
Katram noteikti ir savs viedoklis šajā jautājumā,bet GALVENĀ LIETAS BŪTĪBA IR PAR NECENZĒTU VĀRDU LIETOŠANU ,vai tad cilvēkiem no malas tas bija jāklausās?un piedevām tur vēl bija bērnu bariņš(kaut arī viņi tos vārdus zin).Ja Saņa nebūtu lecis uz Ecēšām tad viss būtu nokārtots,Kurjers ar varēja bez tiem 3vārdiem un fiziskā kontakta ar tiesnesi iztikt par to esmu 100% pārliecināts,jo Es biju tieši uz starta vietas.Bet katrs mēs esam tādi kā esam un uz attiecīgo situāciju reaģējam kā nu katrs spējam/nespējam!
P.S. Tualešu nebūšanu var uzkraut Man,bet attapīgākie atrada tualeti(ne krūmiņos).50m no reģistrācijas.
Šī situācija ar sodiem nav pēkšņi uzradies jautājums,bet jau labu laiku briedusi situācija kas LV sacensībās ir pierasta lieta(no sac.dalībnieku puses) NECENZĒTU VĀRDU LIETOŠANA,jo tiesnešu brigāde ir tā pati kas tiesā ,labi rīkotajos SEB maratonos.Nesaprotu kurš te no kura būtu jāglābj kā te izskanēja doma…
Vai tieši otrādi visi ejam pie tiesnešiem/trases veidotājiem/starta naudu iekasētājiem/policistiem/apsardzes/med.dienesta/putras vārītājiem utt. katros mačos un liekam cik vien stāvos vēlamies…TĀ BŪTU PAREIZĀ RICĪBA lasot šo citātu no Lauva rakstītā :
“TĀDĒĻ, tika pieņemts lēmums nesamierināties ar šo klajo netaisnību un uzsākt aktīvu pretdarbību LRF patvaļai. Jau rīt LRF tiks nosūtīta oficiāla vēstule ar lūgumu izskaidrot radušos situāciju, jo publiski pieejamie dokumenti un normatīvie akti no juridiskā viedokļa neļauj objektīvi izvērtēt radušos situāciju.”
Šeit diez vai juridiskie viedokļi būtu jāņem par galveno vērtējumu,bet pašu sac.dalībnieku nespēja savaldīties.
ir seni viedi vārdi - lai pirmais met akmeni tas, kas pats bez vainas.
jeb var teikt, ka par organizatorisko pusi žēloties var tas, kas pats ir kādu pasākumu perfekti saorganizējis.
nu tas tā, kāpēc es katrā mačā daudz laprātāk meklēju foršās lietas, nevis čīkstu par trūkumiem.
bet par to, ka meitenes vājākas… hmm, vispār es tai sākuma kalnā spēju uzbraukt augstāk nekā vairāki ar mani kopā startējuši kungi. tā ka nezinu, kā būtu godīgāk nostādīt uz starta :)) varbūt vajag ierosināt rīkot prologu kalnā un pēc tā rezultāta visus grupās salikt? :)))
iedotā falšstarta dēļ 1.aplī labi redzēju, kas un kur sāk stumties. bet vainoju pati sevi, ka reaģēju uz visiem “aiziet!” ;)
vēl par spēkiem - pēdējā Riextu kalna Trek kausā bija aplami sieviešu eliti nostādīta aiz un laist kopā ar V18, jo tās grupas beigugals jau pirmajā kāpumā lēnītēm brauca augšā, aizņemot visas braucamās trajektorijas :(
so par šo jautājumu gan necepies, meitukus varēji apsteigt pašā startā, ja esi par viņām stiprāks!
[quote=Anda]ir seni viedi vārdi - lai pirmais met akmeni tas, kas pats bez vainas.
jeb var teikt, ka par organizatorisko pusi žēloties var tas, kas pats ir kādu pasākumu perfekti saorganizējis.
nu tas tā, kāpēc es katrā mačā daudz laprātāk meklēju foršās lietas, nevis čīkstu par trūkumiem.
bet par to, ka meitenes vājākas… hmm, vispār es tai sākuma kalnā spēju uzbraukt augstāk nekā vairāki ar mani kopā startējuši kungi. tā ka nezinu, kā būtu godīgāk nostādīt uz starta :)) varbūt vajag ierosināt rīkot prologu kalnā un pēc tā rezultāta visus grupās salikt? :)))
iedotā falšstarta dēļ 1.aplī labi redzēju, kas un kur sāk stumties. bet vainoju pati sevi, ka reaģēju uz visiem “aiziet!” ;)
vēl par spēkiem - Riextu kalna Trek kausā bija aplami sieviešu elita nostādīta aiz V18 un laist kopā ar V18, jo tās grupas beigu gals jau pirmajā kāpumā lēnītēm brauca augšā, aizņemot visas braucamās trajektorijas :(
so par šo jautājumu gan necepies, meitukus varēji apsteigt pašā startā, ja esi par viņām stiprāks![/quote]
Anda, Anda Jūs jau paliekat par daudz, būs jāpaskatās atpakaļ, ko LRF runas vīri ir pagātnē pieņēmuši par Latvijas sieviešu riteņbraukšanu - ja atmiņa neviļ AIZLIEGT UN neesmu forštatē dzīvodams dzirdējis par atcēlumu un CELLO teiks, ka braukdams pēdējais 70 gadu vecumā krosā saskatījies nepatiesu informāciju , bet man tak nebija laika vākt info, kad jācīnās ar to meitēnu , kā kaķim ar peli un vēl beigās jāliek kardāns un ko var darīt , ja uz zemes nav taisnība un nāks Jaunais laiks, kas šalkās trīc
Atgadījums Zilākalna krosa laikā jādala divās epizodēs (pie šādas atziņas es nonācu šodien iepazīstotires ar oficiāliem sacensību dokumentiem, kurus pēc Zvērināta notāra pilnvaras iesniegšanas man laipni izsniedza LRF ģenerālsekretārs I.Erta)
Šovakar par Inta Celmarauga epizodi
Tātad, pēc starta signāla, uzsākot kustību, ~2m no starta līnijas, Ints atdūrās pret Tiesnesi, kā rezultātā bija spiests apstāties un tikai laimīgas sagadīšanās pēc nesatraumējās pats un neizraisīja masu kritienu pašā startā. Par sportisko pusi nerunāsim, kaut gan Ints bija viens no pretendentiem uz uzvaru. Tiesnesis pat necentās izvairīties no sadursmes, tieši pretēji, radās iespaids, ka sadursme tika izprovocēta apzināti, jo gan Ints, gan Sanya Lavišs ir komandas biedri arī vizuāli ļoti līdzīgi. Citu izskaidrojumu incidentam rast nav iespējams, jo kā gan cilvēks, (ja vien viņam nav garīgi vai koordinācijas traucējumi) var dot startu un pats nostāties sportista ceļā??? Sašutis par notikušo Ints nosauca tiesnesi par: “perversu homoseksuālistu ar liekā svara problēmām”(mans tuklojums no krievu valodas). Ar to incidents beidzās, Ints ar nokavēšanos devās trasē, bet tiesnesis pildīt savus pienākumus.
KOMENTĀRS PAR NOTIKUŠO.
Ja kādam radās iespaids, ka es cenšos attaisnot Inta “NECENZĒTU VĀRDU LIETOŠANU” (citāts no CELLO), tad esmu pilnvarots paziņot, ka Ints Celmaraugs atzīst izdarīto pārkāpumu, pieņem par pareizu uzlikto sodu un nožēlo savu rīcību. Gatavību atvainoties viņš izteica jau sacensību vietā scensību vecākai mērķa tiesnesei E.Grašiņai.
Manis izteiktais “bezpriģela” apzīmējums attiecināms nevis uz Inta sodīšanas faktu, bet uz apstāki, ka sacensību galvenā tiesneša Aleksandra Trofimova rīciba netika kritiski izvērtēta nedz oficiālajā sacensību dokumentācijā, nedz no kolēģu tisnešu nedz LRF puses. Jo acīmredzami ir tas, ka vainīgas ir abas puses, bet sodu saņem Ints Celmaraugs toties Tiesnešu brigādes darbs Sacensību atskaitē ir novērtēts ar atzīmi “TEICAMI”.
TĀLĀKĀ RĪCĪBA
Pēc oficiālo dokumentu saņemšamas, tiks izvērtēta konfliktā iesaistīto pušu rīcība un sniegts protests LRF. Pirmie iespaidi - iepazīstoties “kā tika kārtotas ģelas” šo sacensību tiesnešu starpā, apzīmejums “Bezpriģels” ir vietā. Protesta saturs sabiedrībai tiks darīts zināms.
P.S. Aleksandra Laviša epizode ir nedaudz komplicētāka, tādēļ par to nakamreiz
[quote=Anda]ir seni viedi vārdi - lai pirmais met akmeni tas, kas pats bez vainas.
nu tas tā, kāpēc es katrā mačā daudz laprātāk meklēju foršās lietas, nevis čīkstu par trūkumiem.[/quote]
Man gan būtu priekšlikums: paliksim katrs savā vietā un darīsim savu darbu. Mēs kā sacensību dalībnieki, savukārt LRF, tiesneši, Mērķa tiesneši, Galvenie Mērķa tiesneši, sekretāri, trašu marķētāji u.c. sporta dzīves aktīvisti kā sacensību organizātori. Nezinu kā Tev, Andiņ, bet man nācās padzīvot laikā, kad jebkura “ķekša” varēja vadīt valsti. Nekas labs no tā nesanāca.
Un nav mans pienākums perfekti organizēt pasākumus lai atļautos aizstāvēt savas intereses, pietiek ar to ka es laiku pa laikam tajos perfekti piedalos
Runājot par diskvalifikācijām vispārīgi, tās ir tikai noderīgas. Jo vairāk cilvēki redzēs tās protokolos, ja tās būs pamatotas un par trasē aktuālām problēmām, tad dalībnieki un sacensības kopumā tikai iegūs. Pārkāpēji sāks apdomāties, kaut nedaudz, bet tomēr, arī tas ir ieguvums.
Pilnīgi piekrītu. Vienīgi paliek atklāts jautājums - kas un uz kada pamata šīs diskvalifikācijas dalīs? Runājot šeit populārās analoģijās - vai mēs gribam ka par satiksmes noteikumu pārkāpumiem mūs soda, teiksim, piedzēries ceļu policists?
Un kā darbosies atgriezeniskā saite - kurš un kā sodīs neizdarīgus tiesnešus? Tikai nepiedāvājiet rīkoties ka teikts SEB nolikumā:
Jebkurš riteņbraucējs, kurš uzskata, ka ir ticis ierobežots ar kādu darbību, līdz šķērsojis finiša līniju, var iesniegt pretenziju galvenajam tiesnesim. Pretenzija jāiesniedz rakstiski 15 minūšu laikā pēc sava brauciena beigām, iemaksājot 20 Ls galvenajam tiesnesim.
Tas jau vairāk atgādina apsmieklu nevis problēmas risinājumu.
Par to pašu SEBa protestu iesniegšanu, vai kāds var piedāvāt reālu vai izdomātu gadījumu, kad būtu jēga protestēt, un būt pārliecinātam, ka protests tiks apmierināts (Ls 20 netiek zaudēti)? Bez tam divi, trīs varianti- elite, cīnamies par trijnieku jebkurā no klasēm, un esam kaut kur pa vidu arī jebkurā no klasēm.
Pilnīgi nepiekrītu!
Šāda pieeja stipri atgādina “vecos laikus”. Runāšu no pieredzes citā sporta veidā, kur “rupjas lietas” nav retums un esam veltījuši daudz laika, lai mēģinātu sakārtot sodu sistēmu cīņai ar šo tendenci. Nezinu gan, vai LRF’jā ir izstrādāta sodu sistēma dažādām situācijām, bet gribu norādīt, ka sportā pastāv vairāki sodu veidi: aizrādījums, brīdinājums, naudas sods, laika pielikšana, diskvalifikācija u.c…
Gadījumā, kad rupjus vārdus tiesnesim ir izteicis dalībnieks, nekādā veidā nav piemērojama diskvalifikācija. Diskvalifikācija parasti ir piemērojama gadījumos, kad sportists ir guvis priekšrocību attiecībā pret citiem dalībniekiem: apzināti vai neapzināti ir startējis neatbilstoši savai ieskaites grupai (tādā gadījumā sods pienākas arī par to atbildīgajam tiesnesim), saīsinājis distanci, apzināti traucējis konkurentiem (pirmajā reizē varētu būt laika pielikšana) utt. Šajā gadījumā, manuprāt, sportistam bija jāsaņem brīdinājums un naudas sods. “Diskvalifikāciju dalīšana” visās situācijās tikai norāda uz tiesnešu vājumu, bezspēcību cīnīties ar dalībnieku sliktu uzvedību.
Vēlreiz gribu uzsvērt, ka nepareiza sodu piemērošana neveicina pārkāpumu samazinašanos un biežā atsaukšanās uz starptautiskiem noteikumiem vairums gadījumos ir smieklīga…