[quote=wrongway]
ar šo es negribēju un negribu uzsākt diskusiju par ķiveres lietderību.[/quote]
Tēmas nosaukums, gan norāda uz ko citu “Baiļu sabiedrība”- ķiveres.
[quote=wrongway]
Ar šo es gribēu uzsākt diskusiju par to, ka konflikti starp riteņbraucējiem un autovadītājiem būs.[/quote]
Skaidrs, ka konflikti būs- kamēr pa vienu ceļu brauks transportlīdzekļi, kas nespēj vai nevēlas braukt vienā plūsmā.
moto-auto-rolleri-velo
Man personīgi liekas, ka tas ir arī būtiskākais iemesls, kura pamatā ir prasta neiecietība.
Otrs ir daļas autovadītāju pārliecība, ceļš pieder mašīnām un ir domāts tikai tām.
Rezumē:
Pirmais nekur nepazudīs, otrais samazināsies- mainoties paaudzēm.
[quote=wrongway]
Un ķiveres esamība vai neesamība būs arguments par labu riteņbraucēja noniecināšanai, jebkura gadījumā.[/quote]
Ja mēģina iedziļināties šajā ķiveru niansē, kas sabiedrībā un mēdijos vienmēr tiek uzsvērta, tad nonāku pie šādas filozofijas:
Ķiveres likšanu vai nelikšanu, nekādā gadījumā nedrīkst saistīt ar bailēm, bet gan ar ATBILDĪBU pret sevi, saviem piederīgajiem un citiem satiksmes dalībniekiem.
Iedomāsimies situāciju, ka uz veloceliņa saskriesies divi velosipēdisti, abi vienlīdz vainīgi, kāds nokrīt un pārsit galvu pret apmali vai barjeru un slimnīcā mirst (protams, bez ķiveres)! Kā tavuprāt jūtas otrs velosipēdists un bojā gājušā ģimene par ko viņi domā? Šī nāves līdzdalības sajūta kaut kur pazūd? Vainas sajūta, es varēju šitā, būtu to, būtu šitā utt.
Līdzīga situācija, auto vs auto, vainīgais nav būtisks, negadījums, viens no vadītājiem nav piesprādzējies- uz vietas mirst. Šī nāves līdzdalības sajūta kaut kur pazūd? Vainas sajūta, es varēju šitā, būutu to, būtu šitā utt.
ķiveres un jostas stāsts ir identisks, tieši ar šo savu elementāro darbību: piesprādzēties=uzlikt ķiveri- braucam, un tu esi izpildījis normu attiecībā pret sabiedrību un likumu.
- Ja šo elementāro normu neizpilda, velos-auto-motobraucējs ir bezATBILDĪGS pret sevi, saviem piederīgajiem un citiem satiksmes dalībniekiem, īsāk lasi- pats vainīgs!