[quote=triscilveks]salīdzinājums tiešām vietā - vannas istaba un ielas satiksme. Ārkārtīgi pārliecinošs arguments.
tie, kas ķiveri nelieto vai nevēlas lietot, lai to nedara, jo katrs tomēr ir pats savu orgānu saimnieks. Bezatbildīgi paliek, kad šādi cilvēki savu pārliecību sāk iebarot citiem.
Izteikšu apgalvojumu, ka rokas, kājas, lauztie kauli un sistie orgāni sadzīs vai tiks sadakterēti, bet smadzeņu traumu šobrīd izārstēt nav iespējams. Ķivere no tās daļēji pasargā.[/quote]
La la laalaaa. Šie argumenti derēs? Statistika ir nepielūdzama maita :p
Ar noteiktām slimībām slimojošu pacientu reģistrā par pacientiem, kuri guvuši traumas un ievainojumus reģistrēto traumu gadījumu skaits 2010. gadā pēc norises vietas sadalījumā pa dzimumiem un vecuma grupām
Mājas 8248
Transporta zona: publiski pieejamas autostrādes, ielas vai ceļi 4781
Runājot par autobraucēju un velobraucēju savstarpējām attiecībām.
IMHO ceļu satiksmes dalībnieku attieksme var mainīties uz pozitīvo pusi, redzot, ka kāds brauc ar ķiveri. Ja vēl esi veloformā, plusiņš klāt.
Nekas vairāk par cilvēku psiholoģiju, ja redzi, ka cilvēks domā par savu drošību(ķivere asociējas ar drošību), vairumā gadījumu brauc atbildīgi un domā arī par citiem stiksmes dalībniekiem.
[quote=despecs]Runājot par autobraucēju un velobraucēju savstarpējām attiecībām.
IMHO ceļu satiksmes dalībnieku attieksme var mainīties uz pozitīvo pusi, redzot, ka kāds brauc ar ķiveri. Ja vēl esi veloformā, plusiņš klāt.
Nekas vairāk par cilvēku psiholoģiju, ja redzi, ka cilvēks domā par savu drošību(ķivere asociējas ar drošību), vairumā gadījumu brauc atbildīgi un domā arī par citiem stiksmes dalībniekiem.[/quote]
Tu man iesaki uz darbu un lekcijām braukt veloformā?
Jo redz pats domā, ka tad ir “plusiņš klāt”?
Lai par mani labāk domā, ka esmu atsaldēts, un apbrauc ar lielu līkumu. Tā visiem būs drošāk.
[quote=wrongway]Tu man iesaki uz darbu un lekcijām braukt veloformā?
Jo redz pats domā, ka tad ir “plusiņš klāt”?
Lai par mani labāk domā, ka esmu atsaldēts, un apbrauc ar lielu līkumu. Tā visiem būs drošāk.[/quote]
Diezgan true story, plusiņu man ar nedabūt, ja braucu uz mācību iestādi :(
Un arī jā, labāk lai mani kā idiotu apbrauc ar lielu līkumu, nekā kā sportistam rīvē elkoņus ar spoguļiem, jo sak’ “Viņš jau nenoraustīsies…”
Pēc pagājušā gada lidojuma Siguldā, ķiveri gan atļaujos uzvilkt vienmēr, jo jā, es baidos, ka ar mani var notikt šādi http://www.mediashow.ro/show/56702-1/Helmet+makes+me+look+stupid.jpg
un ir situācijas, kurās neviens profs nevar izlocīties vai kaut ko paredzēt.
Ahh :D. Man viņai vējā švīkst sprādžu lentas un braucot ātrāk par ~20km/h šņākšana faktiski vienīgais, ko dzirdu, bet tad arī braucu ar to rēķinoties - visu laiku skatos apkārt. Dažreiz aizdomājos, varbūt labāk būtu ja dzirdētu, nekā galvu tik daudz grozītu.
Bet kopumā es esmu liels ķiveru atbalstītājs un cik vien tas ir iespējams, maksimāli cenšos braukt ar ķiveri.
Viens smieklīgs arguments no pieredzes - braucot ar ķiveri, galā mati nebūs vertikāli gaisā :D.
Runājot par praktiskiem faktoriem, kā jūs darāt vēsajos gadalaikos. Kad paliek siltāks, lietoju ausu/pieres vējsargu un dažreiz plānu, plānu cepurīti, bet kad ir vēsāks faktiski ķiveri galvā nevar dabūt. Vai tik biezu cepuri var uzskatīt par kādu aizsardzību, jeb jūs lietojat speciālas ķiveres/siltinājumus?
Ja šo elementāro normu neizpilda, velos-auto-motobraucējs ir bezATBILDĪGS pret sevi, saviem piederīgajiem un citiem satiksmes dalībniekiem, īsāk lasi- pats vainīgs![/quote]
Tu vannasistabā ķiveri lieto? Kur ir Tava atbildība?[/quote]
Konstruktīvāk, tēmu tomēr nopietna pacelta.
Es tikai mēģinu iztulkot sabiedrības un mēdiju attieksmi pret šo mūžīgi uzsvērto ķiveri un jostu nelaimes gadījumos. Situācijas, protams, ir dažādas.
Taču kopumā mana pārliecība, ja velosipēdists ir uz brauktuves bez ķiveres, tas tomēr kaut kādā mērā vēsta par attieksmi un netikai pret sevi.
Piemēram, cita situācija: nelaimes gadījums, velosipēdists miris, ķivere bijusi, tad šis žurnālists, ja var virzīties tālāk uz nākošo vājo punktu un sabiedrībai izcelt jaun/citu problēmu, agresīvs, neuzmanīgs autobraucējs un turpināt dzīt šo virsrakstu…
Kā zināms, cilvēki lasa tikai virsrakstus, jo dzīve ir pārāk īsa:)
kas atkal kopumā var tikai velosipēdistu dzīvi uzlabot, jo tiks sabiedrības uzmanība pievērsta “sliktās” kategorijas autobraucējiem, un līdzīgi, kā dzērājšoferi, var tikt izskausti līdz minimumam ar attiecīgu mēdiju atbalstu.
Par masu mēdiju nostāju šajos jautājumos piekrītu. Tas atgādina karikatūru, kur gabalos sadalīt riteņotājs guļ uz ceļa, bet mama dēlam saka: “Skaties, viņam galva ir neskarta, jo viņš lietoja ķiveri!”
Nu bet par ķiveres nozīmi gan pateikšu, ka viņa ir noderīga līdzko tu brauc virs 25km/h… Parcik, reti kurš spēj laikus pareizi noreaģēt piezemējoties ar tādu ātrumu, visi kas ir krituši paši zin, ka uz kritiena brīdi ir paliela dezorientācija. Bet arī paskatoties youtubes “veiksminiekus”, var redzēt, ka, kādi, procenti 70 piezemējas uz galvas, bet ar ķiveri krist ir mīkstāk…
Un no paša pieredzes, nestāstīšu, ka sanāca vairākas reizes “iestādīties”, ar galvu pa priekšu, tā ir klasika, bet bija, ka neaprēķināju saķeri ieejot līkumā, saslīdēju un apgūlos uz jaukas, cietas grants, ar ātrumu 30- 35km/h. Izglāba no traumas tikai tas, ka atspiedos pret klipša pedāļiem un ķiveri, tādā veidā paceļot ķermeni virs zemes… tiku cauri tik ar sīkiem nobrāzumiem un varēju vēsi turpināt sacensību…
Visu cieņu, bet vai par šo faktu ir veikts kāds vērā ņemams pētījums? (šis ir retorisks jautājums)
Runājot par statistiku - tie ir cipari, ar kuriem spēlējas tie, kas tos kontrolē. Tā kā pats ikdienā strādāju ar statistisko informāciju, tad ļoti labi zinu, ka no vieniem un tiem pašiem datiem bieživien var izdarīt 2 pilnīgi pretējus secinājums. Vis atkarīgs no tā caur kādu prizmu uz tiem skatās.
Ar to es gribēju teikt, ka statistika, runājot par drošību, nav nekāds arguments!
Diemžēl, bet varbūt pat labi (uz planētas taču ir pārapdzīvotība), lielākā daļa cilvēku parasti domā PĒC negadījuma. Pie kam pēc negadījuma, kas noticis tieši ar viņiem (citu cilvēku pieredze/liktenis viņus kaut kā neuzrunā). Vienīgais, ka visdrīzāk pēc negadījuma, ja cietusi galva, būs par vēlu domāt!
Kā jau te tika minēts - galvas traumas ir vienas no smagākajām un parasti atstāj paliekošas sekas uz visu mūžu.
Kāds te bija minējis, ka galvenais nav ķivere, bet gan braukšana ar galvu - apkārtnes vērošana, situācijas paredzēšana utt.
Pilnīgi piekrītu, ka jābrauc ar galvu. Un pirmais, ko izdara cilvēki, kuri tiešām brauc ar galvu - uzvelk ķiveri! (Tāda ir mana pārliecība)
Tieši šie cilvēki saprot, ka ne visu dzīvē var paredzēt, it īpaši citu cilvēku uzvedību (auto, moto braucējus, gajējus).
Visi pārējie uzkāpjot uz velo, paļaujās uz savu apšaubāmo reakciju un VEIKSMI. Neaizmirstiet - veiksmei ir tendence BEIGTIES.
Mīļie draugi, velciet ķiveres un miniet droši, lai mūsu veiksme netiek par velti tērēta un tās būtu pietiekami brīdī, kad tā tiešam ir nepieciešama.
[quote=Deryl]Visu cieņu, bet vai par šo faktu ir veikts kāds vērā ņemams pētījums? (šis ir retorisks jautājums)
[/quote]
Tas pēc personīga uzskata… .Man problēmas mīksti piezemēties parasti sākas pie manis minēta ātruma. Es sevi pieskaitu pie “Average Dzo”, tāpēc nedomāju, ka pēc statistikas būtu pārāk lela atšķirība manis teiktajam… un pa lielam, viatad nav vispārpieņemts, ka ja cilvēks nepievieno atsauces uz konkrētu pētījumu, rakstu, viņš izsaka savu viedokli???Pēdejais jaut tieši Derly domāts …:) lai gan vienreiz nebiju gatavs un nokritu braucot ar 15km/h, saņemot balvā smadzeņtrīci un sāpīgu žokli…
Es nesaprotu, kas šitā vispār par diskusiju.
To ķiveri ir tik grūti uzvilkt? Viņa galvu spiež? Sver 3 kg? Maksā 450 Ls? Uzvilkšana prasa 15 min? Par 53 % pasliktina redzamību? Par to mēdz uz ielas piekaut, ka ķivere galvā? Izstaro radiāciju uz smadzenēm?
Tas ir lēts, viegls aksesuārs, kas palielina drošību pret galvas traumām. Jūs varbūt sāciet metināt bez maskas, jo vispār viņa ir tāda pasmaga un tu pēc muļķa viņā izskaties…
Kaut kāds BS
[quote=Uldis17]Es nesaprotu, kas šitā vispār par diskusiju.
To ķiveri ir tik grūti uzvilkt? Viņa galvu spiež? Sver 3 kg? Maksā 450 Ls? Uzvilkšana prasa 15 min? Par 53 % pasliktina redzamību? Par to mēdz uz ielas piekaut, ka ķivere galvā? Izstaro radiāciju uz smadzenēm?
Tas ir lēts, viegls aksesuārs, kas palielina drošību pret galvas traumām. Jūs varbūt sāciet metināt bez maskas, jo vispār viņa ir tāda pasmaga un tu pēc muļķa viņā izskaties…
Kaut kāds BS[/quote]
Tas tāds cilvēku vipendrons, tipa esmu tik ekstra liels ass, ka man to ķiveri nevajag. Tāpat kā ir motobraucēji, kuri brauc t kreklā un šortos…
Šodien manīju velo ģimenīti: tēvu, māti un meitu-visi bez ķiverēm. Pa skaisto senči meitu māca kas ir drošība… :(