Atkal savējais nelaimē.

ja šitā turpināsies, drīz jau varēs sabrauktiem kurjeriem pieminekli celt.

neticu tiem, kas apgalvo, ka autovadītājs kurjeru varēja nepamanīt. var jau būt, ka kurjers nepieredzējis, tomēr galīgi svētdienas braucēji par kurjeriem strādāt neiet. ir viņiem čujs, kā izvairīties no sadursmēm ar agresīviem autovadītājiem. lai arī reizēm daža laba kurjeru braukšanas stils no malas izskatās pašnāvniecisks, tie puiši zin, ko dara. līdzīgi kā operatīvā transporta vadītāji. atšķirība vien tāda, ka ar bākuguni un sirēnu aprīkota mentu vai ātrās palīdzības brigāde, vai prezidenta kolonna liek autobraucējiem cienīgi piebremzēt un dot ceļu, bet tikpat veikli braucošs kurjers sazin kāpēc izskatās pēc kaitnieka, nelieša, tāda, kuru, nākamreiz ieraugot, noteikti jāpacenšas paņemt uz kapota vai vismaz piespiest pie malas.
kurjeru fluoriscējoši dzeltenās vestes/jakas reāli kož acīs, cik pats esmu tādas krāsas tērpā braucis, vienmēr auto ir ieturējuši lielāku distanci nekā tad, kad braucu neitrālas krāsas apģērbā.

bet, kā dzejnieks teicis, always look at the bright side of life:

sabiedrībā ir radusies diskusija. nu kurjeri dabon dzirdēt, ko par viņiem domā tie metāla zārku piloti, rūdītie mazohisti, kuriem man neizprotamu baudu rada dirnēšana sastrēgumos. savukārt šie zārku piloti beidzot dabū iečekot izmaiņas csn, kas ir spēkā nu jau gadus piecus, ja ne vairāk - par velosipēdistu tiesībām veikt kreiso pagriezienu, izmantot ne tikai labo malējo joslu, braukt “iespējami tuvu brauktuves malai”, nevis metru no tās.
(pēdējais punkts man īpaši patīk; gadījās nupat pavizināties pa pilsētu ar krūzeri, kam stūre gandrīz metru plata, lietū, kad metru pusotru no brauktuves platuma aizņem dziļa peļķe, kurai irties cauri nejutu ne mazāko motivāciju. iela šaura, viena josla katrā virzienā. neviens auto, protams, garām netiek, brauc visi rindā aiz manis un draudzīgi taurē. saglabāju pozitīvu attieksmi, domāju labas domas un novēlu tiem nepacietīgajiem braucējiem apsvērt velo un moto transporta priekšrocības.)

pievienojos tiem, kas cietušajam vēl drīzu izveseļošanos. turu īkšķus, lai tie kauli dzīst.

panesas man.
ar ko gan atshiras velosipedists no atutobrauceja? tads pats vien satiksmes dalibnieks ir un ar to jarekjinas. jarekjinas ar to ka musu celi ir stipri bedraini un prieksha braucoshais velosipedists var sho bedri apbraukt. ja autovaditajs izraisa sadursmi ar velosipedistu tad 90% vinsh ir vainigs jo jasaprot ka brauc ar auto sedi dzelzs kaste bet velosipedists ir neaizsargats ar visam no ta izrietoshajam sekam. vnk braucot jasamazina atrums vai japarkartojas tapat ka daritu ja pirms tevis brauc cits auto un bus stipri mazak problemu.
par to velosipedistu redzeshanu pedeja laika ir loti uz labo pusi gajis apkarinati ar atstarotajiem + vel tas mentu spidigas jakas ta ka redzet var labi vienigi nesaprotu tos autovaditajus kuri laikam trene savu braukshanas prasmi vai ko citu apdzenot megjina pec iespejas tuvak nobraukt gar velosipedistu. tik nevajag apvainoties cik nu ir nacies pasham redzet sheit vairak greko autovaditajas. vinam ari grutak ir ar cela doshanu.
par negadijumiem vnk jatiesajas ar autovaditajiem un varbut jaskatas likumdoshana iespeja versties pret valsti ka nav izveidotas joslas velosipedistiem lai vsm jaunajos celu projektos tadas atrastos.
lai atri dziist!

bla bla bla sliktie autovadītāji, šodien elizabetes un marijas krustojums, 3 joslas - 1 pa labi, 1 pa kreisi, 1 taisni, stāvu tajā kas griežas pa labi, kamēr aizmīcos līdz krustam sāk jau mirgot zaļais, ar IESLĒGTU pagrieziena rādītāju nesos pagriezienā un kas man lika paskatīties spogulī, ja nebūtu to izdarījis lasītu moš te vēlvienu sēru vēsti - pazīstamā dzeltenā soma dažu centimetru attālumā no spoguļa aizlido taisni pāri krustam, prātiņ nāc mājās, velopedists ir neaizsargāts, bet mans metāla lūznis maksā vismaz reizes 100 dārgāk nekā viņa pedālejamais, un ja nu es viņu būtu paķēris uz sāniņa un ja nu man nebūtu kasko, tad man arī valsti iesūdzēt?
velosipēdistus par agresīvu braukšanu nevar pie dziesmas paķert? :D

Ja zaļais sāk mirgot, tev nekur vairs nav jānesas, vai tad ne? Agresīvais autovadītājs, pfe…

nu ne gluži, Eduard. Kā teikts csn, tad pie mirgojoša zaļā pāri krustojumam jābrauc tādā gadījumā, ja apstāšanās ceļš metros līdz krustojumam mazāks par pusi no braukšanas ātruma kilometros/stundā - tātad, ja braucam uz 50 km/h, un ceļš līdz krustojumam brīdī, kad sāk mirgot zaļais, ir 24 m, braucam droši pāri. ja automašīna atrodas krustojuma VIDŪ pie sarkanā luksafora signāla - tas ir pārkāpums un par to saņemams sods. bet arī tā nav agresīva braukšana - lūdzu, būsim korekti terminos. nekā agresīva te nav - agresiju redzu drīzāk “pozitīvā” autobraucēju provocēšanā, negribot braukt pa peļķi, vai absolūtā autobraucēju tiesību un savu pienākumu igonorēšanā jeb “…īkstā” uzlikšanā. protams - autobraucējs ir sliktais, sēž savā zārkā, viņš ir aizsargāts, viņš ir agresīvs, un greizsirdīgs uz riteņbraucēju. mēs esam tie jaukie, vienmēr taisnības cīnītāji, zaļi domājošie, neaizsargātie un atstumtie. tikai atceramies, ka gan vienai, gan otrai pusei ir gan rakstīti, gan nerakstīti likumi, morāles un ētikas normas. tad jau viss būs čikiniekā.

Ja zaļais sāk mirgot,tad ir jāturpina braukt, jo ja bremzēs tad tas var sanākt pārāk strauji! Un ja arī krustojums tiek šķērsots pie dzeltenā signāla (pat pie sarkanā) - tā nav agresīva braukšana.

pilnīgi pareizi. Straujas braukšanas izmaiņas (it sevišķi bremzēšana) CSN definēta kā nevēlama, jo ir potenciāli avārijas situācijas izraisoša. Turpretī agresīva braukšana ir atkārtota vai secīga vai vienlaicīga vairāku CSN punktu pārkāpšana/neievērošana. Neredzu agresīvas braukšanas pazīmes tajā, ka tiek gandrīz notriekts velosipēdists, kurš, neskatoties uz automašīnas ieslēgtu labo pagriezienu, turpina taisnvirziena kustību pāri krustojumam - pats pie mirgojoša zaļā, uz kuru šis luksafora signāls attiecās tieši tik pat daudz, cik uz autovadītāju. Ja velosipēdists pārvietojas pa braucamo daļu, tas pieskaitāms pie citiem mehāniskajiem satiksmes līdzekļiem kā pilntiesīgs un atbildīgs satiksmes dalībnieks. Ja velosipēdists pārvietojas pa ietvi vai gājēju ceļu, tas pieskaitāms pie gājējiem ar visu izrietošo.

Ja šis pašnāvnieciskais (nu ir arī stiprāki apzīmējumi, no tiem šoreiz atturēšos) puisis būtu lasījis CSN, tad zinātu, ka cita transportlīdzekļa apsteigšana pa labo pusi apdzīvotās vietās pieļaujama tikai tad, kad šis cits trasnsportlīdzeklis negrasās nogriezties pa labi. Cik saprotu šajā gadījumā ir bijis skaidrs, ka gaidāma nogriešanās, jo bijis ieslēgts pagrieziena rādītājs. Nav iespējams pārvietoties pa pilsētu, neievērojot - vai apzināti ignorējot - šādas lietas.

nonoliedzami idioti ir velosipedisti un autobrauceji un pietiekami daudz idiotu un !@#$%^&*&^%$# ir uz celjiem. Vel vakar ap kadiem 23.00 no mazaksvariga celja griezhoties uz galveno celju uz kapota gandriz uzsedinaju kadu brashinieku ar velo!!! kapec? celjsh nav apgaismots BET lielaka problema bija tad kad tam idiotam nebija ne atstarotaji ne par 3ls noperkama mirgojosha lampinja lai varetu redzet velosipedistu. visi apdirsh autovaditajus bet tas velogalvas varbut ari varetu pakontrolet ko vinji pashi dara uz ielam

ekhem, nu jā, katram sava taisnība - labākais, ko varam darīt, ir būt samērīgi iecietīgi un pieklājīgi viens pret otru, it sevišķi tad, ja vienu dienu esam viens - bet otru dienu otrs. tāpat mums jāsadzīvo un viens bez otra nevaram (kā tiksim uz Smiltenes posmu no Rīgas savādāk? :D) protams, katrs kļūdāmies, jācer tikai, ka vienas vai otras puses kļūdām neseko nelaimes gadījumi, nepamatoti pārmetumi un rupeklības - ne uz ielas, ne kur citur…

katrā ziņā nav īpaši droši pārvietoties ar tādu velo nakts laikā, kuram nedarbojas vai nav uzstādītas gaismas vai vismaz atstarotāji - ja ne apgaismotās vietās, tad ārpus tādām noteikti.

lai man atvaino jautro tremolo pasišanu pa pīpināmo divaisu puisis, kas aizvakardien apm. plkst. 22os vakarā brauca pa Vanšu tiltu apm. pusmetru no barjeras… uz brauktuves pusi… izskatījās nopietns braucējs ar mugureni un nopietnu velo, tikai pamanāms gan bija nenopietni vēlu. pilllllīgā tumsā - ne uz pedāļiem, ne sēdekļa stutes, ne mugurenes, ne dubļu sarga nebija ne miņas no atstarotāja vai, kā iepriekšējais rakstītājs teica, kaut trīslatīgas gaismiņas. ja brauc pa iepriekš diskusijā par vanšu tiltu aplūkoto automašīnu daļu, varbūt būtu jēdzīgi cienīt sevi un apkārtējos, vai nu uzstādot kādu no šīm lietām, vai, zinot, ka tādu nav… pārvietoties uz īpaši velobraucējiem paredzēto daļu…

un kas pats čābīgākais skatoties no autobraucēja viedokļa - kādreiz tādu tumšo vīriņu ar velo uz šosejas vai salu tilta paņemt uz izbrīnu, tfu tfu tfu protams, bet ej nu pēctam pierādi ka viņam nespīdēja tie atstarotāji, ja tādi uz velo ir, bet aizmesti ar dubļiem, cik nervu būs pazaudēts un cik laika ņemoties pa policiju un nedo dies vēl tiesu.
vispār jau man personīgi liekas, ka latvijas klimatiskā josla nav tā pateicīgākā, lai pa rudeni/ziemu močitu ar velo, bet nu katrs dara pēc vajadzības un iespējām …

nē nu katram jau ir tiesības braukt, kad viņš to vēlas, un vairumā gadījumu tam var nebūt ne mazākās saistības ar finansēm, iespējām, vai vēl ko citu - tikai, ja mēs skaļi izpaužam savu viedokli par to, ka autobraucējam jāciena velosipēdists, varbūt nevajadzētu tā pilnīgi aizmirst, ka arī no otras puses šim “fenomenam” jāparādās…

man šķiet, ka “misijas apziņa” ir tas, kas vienam otram kurjeram reizēm pārmāc vēlmi cienīt autovadītājus un liek braukt agresīvi. viņi tomēr dara sasodīti svarīgu un vajadzīgu darbu (arī ārsti mēdz pārsniegt ātrumu un izdarīt citus csn pārkāpumus, kuri neapdraud pārējos satiksmes dalībniekus, steigdamies pie pacienta privātā auto, un menti viņiem piedod, ja noceļ no trases). tikuntā kurjeri biežāk nokļūst autovadītāju izraisītās sadursmēs un avārijas situācijās, nekā paši tādas rada.
vairākums citu velosipēdistu, kuriem gadās saķerties ar auto vai nokaitināt autobraucējus, brauc nevis agresīvi, bet nedroši un nemākulīgi (piemēram, mēģinādami lāčplēša/satekles krustā pa lāčplēša ielu virzienā no daugavas aizbraukt taisni pa pirmo joslu), vai neapdomīgi (stāsts par nopietno puisi uz vanšu tilta). ar tādiem riteņotājiem ieteicams samierināties kā ar nenovēršamu, taču maz izplatītu stihiju, gluži kā ar ņiprajām penšām, kas mēdz spontāni sperties pāri ielai/ceļam random vietās.

kurjeriem (man šķiet) ir nevis misijas sajūta, bet naudasmaka sajūta, jo maksā taču par nogādāto paku/nobraukto km skaitu. 15 minūtes vēlāk atvests papīrs dzīvību neizglābs (nevaru iedomāties pretēju gadījumu), bet 15 minūtes vēlāk atbraukusi ātrā palīdzība var būt letāla. misijas sajūta ir laba lieta, bet vai tā ir objektīva. padomā pirms riskē!

nē nu šeit nebija domāts par sevi laikam, bet par pieņēmumu, ka tas varētu tā dažiem kurjeriem būt - un, aptuveni zinot darba apstākļus, laika daudzumu un samaksas sistēmu - imho, daudziem kurjeriem tā arī varētu būt

domāju, ka kurjeriem pēc zināma laika vienkārši iestājas zināms profesionālais kretīnisms - mānīga sajūta, ka viņi uz riteņa pilsētā spēj visu, jo viņš taču brauc jau n ilgu laiku. Tā man viens celtnieks uz nenostiprinātām sastatnēm bez jebkādiem nodrošinājumiem arī teica -“a nekad tak neesmu nokritis” ;)

p.s. Neapgalvoju, ka tas bijis par iemeslu topika subj negadījumam…

Par kurjeriem pilnīgi pareizi viss teikts - naudasmaka sajūta, pieredze, padaudz atļaujās… Bet šorīt kārtējo reizi pārliecinājos, ka ievērojot visus csn noteikumos tu neesi pasargāts - laikam uzstādīju šorīt pers. rekordu - varēju samīcīt 5 autiņus… kur bija vainīgi auto (2x brīvības ielas 180 pagrieziens uz pretējo pusi (pirkart nepartraukta liniju un netljautā vietā) un tieši priekšā man kad esmu 2…3m līdz bamperam, 2x apdzīšana pa kreisi un tad momentāni nogriež ceļu pa labi - redz viņš steidzās [tas nekas, ka es viņam priekšā esmu], 1x momentāna parkošanās - kad iebrauc brīvajā vietā uz pus-autiņu, tad sāk rādīt pagriezienu) - 2 lexus, 1 maršrutka, golfs un opeļs (bmw šodien mierīgi)

Pec savas pieredzes. Piekrītu bobcom par to profesionālo kretīnismu. Bet pavērosim kāda vecuma brauc par kurjeriem, 17-27 pārsvarā. Viņiem tas maximālisms itin visur.

Vācijā uz ceļa vienmēr vainīgs autovadītājs .

Auto vadītāji Vācijā jebkurā gadījumā ir atbildīgi par notriektajiem velosipēdistiem un gājējiem, pat, ja pēdējie rupji pārkāpuši ceļu satiksmes noteikumus. Minhenes pilsētas tiesa atzinusi par vainīgu vadītāju, kura auto notrieca velosipēdisti, un piespriedusi naudas kompensāciju.

Tas viss, neskatoties uz to, ka sieviete braukusi ar velosipēdu pa vienvirziena ielu pretēji auto plūsmas virzienam naktī, turklāt vēl ignorējusi luksofora signālu. Tiesa, tiesa samazinājusi vadītāja atbildību līdz vienai trešdaļai cietušās ārstēšanā izmaksu.

omg… omg… vnk vārdu nav…
Tagad iedomājies, kas notiktu LV, ja būtu tādi likumi…

LV sabiedrības atbildība nav tādā līmenī, lai ieviestu šādus noteikumus. Mūsu izpratnē demokrātija vēljoprojām ir visatļautība, ar visu izrietošo.