… bez aerobaa treninja izturiibas sportaa NEKAADA forma nebuus! Un to var uztreneejot tikai saakot ar zemu pulsu un lielu apjomu.[/quote]
zems pulss un liels apjoms-ta ari ir manis piemineta pamatbaze,ko parasti veic ziema.
bet uz ‘‘svaiguminu’’ strauji pacelt formu ir daudz vieglak,protams ta tik ilgi neturesies,ka sportistam ar labu bazi…
tai pasa Belgija ir simtiem brauceji,kuri ziema gandriz netrenejas,bet tuvojoties sezonai ta biezak pabraukajas aiz motorolera un pirmajas gonkas ‘‘lido’’ diezgan labi.protams aprili vai maija tu to gonsiku uz starta visticamak vairs nesastapsi :))
Bet neviens tā arī nevar paskaidrot kāda ir atšķirība starp vienkāršu treniņu un braukšanu aiz motora un kur tad slēpjas brīnumainie rezultāti. Vai tad braucot aiz motora pedāļi nav jāgriež tieši tā pat? Visdažādākos intervālus variējot intensitāti, laiku un kadenci var braukt arī bez motora. Iespējams, ka ieelpotajām izplūdes gāzēm tiešām arī ir kāds efekts.
Jebkurā gadījumā sacensībās neviens mocis pa priekšu tā pat nebrauks.
Kāds kompetentāks cilvēks varētu sīkāk paskaidrot dziļo jēgu, jo es zinu, ka daudzi profiņi izmanto šādu treniņu metodi (piem. tas pats visiem apnikušais LA).
P.S.
Man jau liekas, ka visa ‘‘fiška’’ ir kadencē
visa fiska ir jaudas un kadences apvienojums.
nu nevaresi tu ilgstosi pabraukt uz 350W vai 400W ar 110 apgr/min viens pats braucot,bet aizmotora to var…
tur ari viss tas joks ir paslepsts :))
PM man nav, bet liekas, ka es nevarēšu ne 400W ne 350W no sevis izspiest ne viens pats ne arī aiz motora.
Bet vienalga nesaprotu, kapēc aiz motora varētu izspiest lielāku jaudu. Tīri intuitīvi liekas, ka vislielāko jaudu varētu izspiest braucot pret kalnu (kadence protams zemāka). Šeit kāds vārds būtu sakāms Ansim, jo šajā jautājumā bez akadēmiskām fizikas zināšanām laikam neiztikt.
Bet labi, ka dažreiz te kāds topiks arī par trenēšanos un treniņiem aiziet, jo reizēm liekas, ka visi pārāk aizņemti ar savu braucamo tūnēšanu un pulēšanu un gramu skaitīšanu.
wtf? aizmotoram ir kāda paranormāla iedarbība? jauda@kadense vienmēr būs viena, to nekādīgi tiešā veidā neiespaido motors, aizvējš un t.t.
Pamatos velosipēdu kustina kājas, kājas - spēks, ātrums = spēka/kadences rezultāts.
tas ir arī tas ko es jau gribēju netieši pateikt savā pirmajā postā - var iet un vnk trenēties uz biķerniekiem kur būs minimāls atslābums - jo nav luksofori, cits trafiks (relatīvi), taisnes, plakans reljefs (mazais aplis). mežs daļēji vēju “absorbēs”.
piekrītu arī par to - sacenēs neviens nebrauks pa priekšu.
[quote=Delfins]wtf? aizmotoram ir kāda paranormāla iedarbība? jauda@kadense vienmēr būs viena, to nekādīgi tiešā veidā neiespaido motors, aizvējš un t.t.
Pamatos velosipēdu kustina kājas, kājas - spēks, ātrums = spēka/kadences rezultāts.[/quote]
pienemsim ka bez aizmotora tu brauc ar 53x11 uz 75 apgr/min bet aizmotoraa tu sos pasus 53x11 varesi griezt ar visiem 110-120 apgr/min.luk no kurienes ta jauda…
es saprotu ka daudzi te vienkarsi grib ‘‘pakasities’’ un piesieties pie lietam ar kuram pasiem nav bijusi ipasa pieredze un saskarsme…
Jūs kasās, es jau divus aizmotorus sabraucu!!!
Vai nepietiek ar to ka nošpiko ko un kā dara līderi?
Te jau zinātāji skaidri pateica, ka galvenais, ko var satrenēt aizmotorā, ir ātrums. Viens pats tādu ātrumu nekad neattīstīsi. Baikeriem tas īstanībā nemaz nav vajadzīgs, jo baikeri žargonā runājot ir “kardanščiki” un baikos tāds ātrums nav vajadzīgs. Šosejā bez ātruma ar kardānu vien tālu neaizbrauksi- lai kaut vai nosēdētu grupā, tur vajadzīga ātruma izturība un ātrums. Rezultāts ir tāds, ka, ja tīram bika braucējam, kas nekad nav trenējis ātrumu, arī iedod šošejnieku, viņš, kaut arī fiziski ir ļoti spēcīgs, no grupas šosejas gonkā tāpat izvaļī, jo trūkst ātruna izturības.
[quote=Delfins]wtf? aizmotoram ir kāda paranormāla iedarbība? jauda@kadense vienmēr būs viena, to nekādīgi tiešā veidā neiespaido motors, aizvējš un t.t.
Pamatos velosipēdu kustina kājas, kājas - spēks, ātrums = spēka/kadences rezultāts.[/quote]
aizvejsh iespaido jaudu tieshaa veidaa.
es gan nezinu vai es pareizi sapratu ko tu veeleejies pateikt.
Tie zinaataaji skaidri un gaishi pateica, ka aatrumu taadaa veidaa NEVAR attiistiit.
palasīju un nedaudz iesaistīšos.Te tika monēts ka labāk izmantot pikapu ar atvērtu bagāžnieka vāku tas esot labi,bet sedana auto neesot tik efektīvs tad varu ieteikt tieši sedanu izmantot nevis pikapu(station wagon),jo aiz sedana=kā aiz mopēda/moča šis aizvējš ir mazāks līdz ar to vairāk tiek attīstīta spēka/izturība.
bet ja brauc aiz pikapa ar atvērtu bagāžnieku tad ātruma un spēka attīstīšnana ir minimāla jo vēja pretestības nav nekādas līdz ar to tikai kājas ir ātri jākustina kas daudziem no MTB braucējiem ir liela problēma.
Daži te minēja ka MTB vajag tik kardanēt un viss būs čiki,tad šiem gudriniekiem gribu pajautāt kā šis kardanētājs spēs pārcelties no 2grupas uz 1grupu ja atstarpe starp grupām būs 50m un abas grupas brauc ar ātrumu ap 45km/h…šeit mēs varam daudz diskutēt par MTB un šosejas braucēju atšķirībām utt.,bet pats galvenais ka VISI stiprākie MTB braucēji ne tikai LV/EST ,bet arī Pasaulē pamatdarbu veic šosejā.
Pajautājiet kāpēc 1SEB 1-3v.ieguvēji martā gandrīz mēnesi pavadīja siltajās zemēs un cik km/% viņi no visa treneņu apjoma veica pa XC vai marathon trasēm???
Šķiet katram jāatrod savs Zelta vidusceļš un jāturpina braukt…
Vēlreiz atkārtošu ātruma-izturība nav ātrums,tās ir ļoti dažādas lietas,lai Tevi apgaismotu ātrums ir 200m gaitā trekā +/- 10sek. pārējais jau ir ātruma izturība,jo pieslēdzās citas organisma reakcijas!
Andersonam būtu jāsaka man Paldies ka dodu viņam padomu,pa velti!!!nevis jātēlo aizvainotais!
Peace!
NU,… kurš tagad ko spēs iebilst?!
Atļaušos tik piekrist un piebilst ka šoseja ir visa pamats.
[quote]Vēlreiz atkārtošu ātruma-izturība nav ātrums,tās ir ļoti dažādas lietas,lai Tevi apgaismotu ātrums ir 200m gaitā trekā +/- 10sek. pārējais jau ir ātruma izturība,jo pieslēdzās citas organisma reakcijas!
Andersonam būtu jāsaka man Paldies ka dodu viņam padomu,pa velti!!!nevis jātēlo aizvainotais![/quote]
Paldies, ka atgādināji sen zināmas lietas. Daudzi no tiem, kas te diskutē, nekad mūžā nav braukuši trekā 200m un nav pat braukuši treniņu aizmotorā. To, ka šoseja ir visa pamats, arī pilnīga taisnība. Ātrums, savukārt, visvairāk vajadzīgs trekā.
Par Andersonu: Andersons ir tīrais amatieris, bet brauc razdelkas labāk par lielāko daļu pašreizējo Latvijas profesionāļu. MTB viņš nebrauc, bet specializejas tieši razdelkās. Starpība ar tevi ir, ka tev: 1) bija cita specializācija, 2) līdzīgi ar viņu tā varēji pabraukt tad, kad tikai to vien darīji kā profesionali trenējies un brauci pie profiem.
Par aizmotoru: aizmotorā var braukt dažādi, bet klasiski aizmotorā trenējas ar lielu pārnesumu max ātrumā. Viens pats tādu pārnesumu tādā kadencē ilgi patīt nevar. Tā trenē ātruma izturību. Baikeri parasti brauc ar mazāku kadenci, bet ar lielu pārnesumu. To žargonā sauc par “kardanēšanu”. Kardanējot nogurst mazāk un kardanēt var ilgāk.
[quote=pumpido]Vēlreiz atkārtošu ātruma-izturība nav ātrums,tās ir ļoti dažādas lietas,lai Tevi apgaismotu ātrums ir 200m gaitā trekā +/- 10sek. pārējais jau ir ātruma izturība,jo pieslēdzās citas organisma reakcijas!
Andersonam būtu jāsaka man Paldies ka dodu viņam padomu,pa velti!!!nevis jātēlo aizvainotais!
Peace!
Paldies, ka atgādināji sen zināmas lietas. Daudzi no tiem, kas te diskutē, nekad mūžā nav braukuši trekā 200m un nav pat braukuši treniņu aizmotorā. To, ka šoseja ir visa pamats, arī pilnīga taisnība. Ātrums, savukārt, visvairāk vajadzīgs trekā.
Par Andersonu: Andersons ir tīrais amatieris, bet brauc razdelkas labāk par lielāko daļu pašreizējo Latvijas profesionāļu. MTB viņš nebrauc, bet specializejas tieši razdelkās. Starpība ar tevi ir, ka tev: 1) bija cita specializācija, 2) līdzīgi ar viņu tā varēji pabraukt tad, kad tikai to vien darīji kā profesionali trenējies un brauci pie profiem.
Par aizmotoru: aizmotorā var braukt dažādi, bet klasiski aizmotorā trenējas ar lielu pārnesumu max ātrumā. Viens pats tādu pārnesumu tādā kadencē ilgi patīt nevar. Tā trenē ātruma izturību. Baikeri parasti brauc ar mazāku kadenci, bet ar lielu pārnesumu. To žargonā sauc par “kardanēšanu”. Kardanējot nogurst mazāk un kardanēt var ilgāk.[/quote]
Kardaneejot lielaakaa dalja slodzes ir uz lielajaam muskulju grupaam, kardaneejot nogurst vairaak (ja grib tureet liidzi kaadam kursh griezh normaalu 90-95) vai arii naakas braukt leenaak(lai lielie muskulji var straadaat aerobi).
Bez tam bez labas pedaleeshanas(kardaanistiem neraksturiigi) arii kalnos iisti neuzbrauksi. Taadeelj es tomeer sliecos domaat, ka nebuust iisti pareizi par tiem baikeriem kardaanistiem…
[quote=pumpido]Vēlreiz atkārtošu ātruma-izturība nav ātrums,tās ir ļoti dažādas lietas,lai Tevi apgaismotu ātrums ir 200m gaitā trekā +/- 10sek. pārējais jau ir ātruma izturība,jo pieslēdzās citas organisma reakcijas!
Peace!
Par aizmotoru: aizmotorā var braukt dažādi, bet klasiski aizmotorā trenējas ar lielu pārnesumu max ātrumā. Viens pats tādu pārnesumu tādā kadencē ilgi patīt nevar. Tā trenē ātruma izturību. Baikeri parasti brauc ar mazāku kadenci, bet ar lielu pārnesumu. To žargonā sauc par “kardanēšanu”. Kardanējot nogurst mazāk un kardanēt var ilgāk.[/quote]
Es runāju par Māti,bet Tu par Meitu ;)!
es runāju par lietas būtību,kas ir ātrums(nejauc ar to ka daudzi no foruma dalībniekiem nav braukuši trekā vispār,šis jautājums netiek apspriests).
Ātrums ir vajadzīgs visās velo disciplīnās,bet katrā no tām ātrumam ir savs pieletojums.
To kas ir Andersons un viņa specializāciju es zinu ,man nav skaidrs kāpēc Tu salīdzini mani ar viņu…?mēs šķiet nerunājam kurš ko var pabraukt,bet kā aizmotors var uzlabot fiziskās īpašības,rezultātus!
Ir LIELA atšķirība vai sportists brauc aiz mopēda vai aiz mašīnas,domāju pats esi abus pamēģinājis,bet ar secinājumiem Tev nav izdevies…
Nu par to kardanēšanu gan Tu iebrauci auzās,bet lai paliek…
Kasio - nav cilvēka ķermenī LIELO un MAZO muskuļu!!!Pēc tevis teiktā Kultūristiem ir tikai lielie muskuļi(kardanētāji) un maratonistiem mazie muskuļi(tinēji)…?
Neviens te netēlo aizvainoto.
PEACE!
Un es arī nevienu necentos aizskart, paldies aktīvistiem kas iesaistās šajā diskusijā, ir vismaz interesanti palasīt.
ir lielaas muskulju grupas piemeeram dibena muskulis un kvadricepss. Un taas ir lielaas visiem - gan kultuuristiem, gan maratonistiem.
mans apgalvojums par nogurshanu balstaas uz to, ka kardaneejot shie muskulji veic lielaako dalju darba pedaalju apgriezienaa.
Atkariibaa no sagatavotiibas pie noteiktas jaudas shie muskulji dabuus straadaat anaerobi.
Pie shiis pashas jaudas 90-95 apgriezieniem iespeejams kompenseet sho muskulju darbu iesaistot mazaakus muskuljus, ko kardaneejot nevar iesaistiit, jo tie nevar attiistiit nepiecieshamo jaudu.
cello,nav verts ar so pargudro tautu strideties.tu,ka bijusais profs,centies vinus pamacit,bet vini tapat tacu ir gudraki…
lai tik vini kardane un turpina brinities kapec entos gadus tajos pasos SEBos viniem nav nekads rezultatu progress.
ta turpiniet ‘‘profini’’ !!!
Es jau rakstīju, ka aiz mašīnas (aizmotorā) var trenēties dažādi. Jaunībā esmu gan vilkts aiz moča, esmu arī, protams, braucis dāžados veidos terniņos aiz mašīnas, bet tam nav nekādas nozīmes, jo te daudzi gribēja saprast, ko vispār dod aizmotors. Es to centos naudaudz to īsi paskaidrot. Ar baikiem ir tā: kad sāku tikko braukt ar baiku, sāku saprast, kur ir atsķirība, un atšķirība starp šoseju, krosu, nerunājot par treku, baikiem ir diezgan būtiska- baikos brauc ar mazāku kadenci (vairāk “kardanē”). Tīrie šosejnieki, savukārt, ar atsevišķiem izņēmumiem ir paraduši vairāk tīt jeb, “nepiedzenot kājas”, braukt ar lielāku kadenci. Tāpēc baikos ātruma īpašības ar laiku zūd un, ja ir iespēja, pabraukt aizmotorā ir ļoti svētīgi. Kad ir bāze, aizmotorā var arī ātri uzdzīt “hodus” (arī žargons). Tev čello vajag beigt sēdēt internetā, atcerēties jaunību (tik vecs jau nemaz neesi) un sākt pašam piedalīties kādos vietējos mačos, piemēram, pamēģināt izmest razdelkā Andersonam vai baikos Zviedrim.