1 maijs / Kritiska Masa velobrauciens 2018

Ja visi ievēros visus noteikumus, tad pasākumam nav jēgas :D

-Sacensībās ir noteikumi, nu piem. kad var un kad nevar mainīt joslas, kad var apdzīt (un kad nevar apdzīt), kas jādara pirms apstāšanās.

-Ka minēju es braucienā biju 1x (2012.g.) un, kas pa šiem gadiem ir mainījies? Ja nemaldos tagad var braukt pa sabiedriskā tra-ta joslām.
+autovadītāji retāk rāda pagriezienus, vairāk runā pat telefonu (neiet runa par aprīkojumu), bet par novērstu uzmanību.

Izskatās, ka iztrūkst kāds posms starp organizatoriem un dalībnieku de fakto izturēšanos. Jo norādītie ieteikumi ir tiešām sakarīgi un pamatoti. Protams, individuālās kultūras, atbildības utt. apsvērumi ir pavisam cits stāsts…
Varbūt organizatoriem vajag kādus 5-10 gregarus, kas brauciena laikā atgādina grupai noteikumus, palīdz neizstiepties desā utt.?
Par sarkanajām gaismām runājot, Barselonā dara tā: ja iedegas sarkanais, kamēr grupa vēl turpina šķērsot krustojumu, daži minēji nobloķē ceļu stāvošajām mašīnām, pieklājīgi paskaidrojot, ka pārbrauks visa grupa un viņi varēs doties savās darīšanās, tas aizņems maks. 1,5 minūtes. Vēl kaut ko piemin, ka “esam pelotons” :D nezinu, varbūt turienes vietējie CSN paredz kaut ko tādu, ka riteņbraucēju grupa ir viens “transportlīdzeklis”, bet autovadītājiem tas izraisa sapratni.
Organizēti braukt pāri sarkanajam jebkurā gadījumā sanāk drošāk nekā sadalīties grupiņās un veicināt auto apdzīšanu, vairāktonnīgu metāla ķermeņu ielīšanu starpā starp mazāk aizsargātajiem indivīdiem. Tiesību aktu aspekts ir cita lieta, jā, bet nu tā kaut kā.

[quote=MakeMeGoAway]Par sarkanajām gaismām runājot, vai tiešām visi apzinīgie vienmēr stāv?

Tā kā veloinfrastuktūras mums nav, uz ielas bieži traucē mašīnas (Valdemāra ielā starp mākslas akadēmiju un Arēnu Rīga šoferi domā, ka virzienā un Skansti ir 2 joslas un attiecīgi arī stājas pie luksaforiem), bet uz ietves negribas notriekt kādu gājēju, tad ielas šķērsošana pie sarkanās gaismas ir vienīgais veids, kā iespējami mazāk zaudēt minūtes.

Ja uz maģistrālajām ielām būtu veloceliņi, es varētu savu braucienu saplānot labāk, lai varu paripot, kad redzu priekšā sarkanu un uzmīt, lai paspēju šķērsot ielu pirms sarkanās gaismas.[/quote]

Nabaga cilvēks, kam uz ielas traucē mašīnas, bet uz ietvēm gājēji. Un vienīgais, kad karalis var braukt, ir pie sarkanās gaismas :D
Jā, es ievēroju sarkanās gaismas gan kā gājējs, gan velobraucējs, gan autovadītājs. Un arī citus noteikumus - piemēram, gājēju palaišana uz pārejām. Braucu praktiski tikai pa ielu (pa ietvi braucu tikai tad, ja jānobrauc ne vairāk kā puskvartālu pa vienvirziena ielu pretējā virzienā)
Minūšu zaudēšana mani nesatrauc. Vienīgos, kurus varētu uztraukt pāris minūšu zaudēšana ceļā uz treniņu (vai mājās), ir kurjeri. Taču pieļauju, ka viņi gana labi zina pilsētu, lai savus maršrutus varētu izplānot ne pa Čaka vai Valdemāra ielām :)

P.S. Ko Tu šajās minūtēs es paveicis tādu, ko nebūtu paveicis šo minūti pastāvot pie sarkanā? :)

[quote=Bzh][quote=MakeMeGoAway]Par sarkanajām gaismām runājot, vai tiešām visi apzinīgie vienmēr stāv?

Tā kā veloinfrastuktūras mums nav, uz ielas bieži traucē mašīnas (Valdemāra ielā starp mākslas akadēmiju un Arēnu Rīga šoferi domā, ka virzienā un Skansti ir 2 joslas un attiecīgi arī stājas pie luksaforiem), bet uz ietves negribas notriekt kādu gājēju, tad ielas šķērsošana pie sarkanās gaismas ir vienīgais veids, kā iespējami mazāk zaudēt minūtes.

Ja uz maģistrālajām ielām būtu veloceliņi, es varētu savu braucienu saplānot labāk, lai varu paripot, kad redzu priekšā sarkanu un uzmīt, lai paspēju šķērsot ielu pirms sarkanās gaismas.[/quote]

Nabaga cilvēks, kam uz ielas traucē mašīnas, bet uz ietvēm gājēji. Un vienīgais, kad karalis var braukt, ir pie sarkanās gaismas :D

Princis. Karaļiem luksoforu nevajag :D

Jā, es ievēroju sarkanās gaismas gan kā gājējs, gan velobraucējs, gan autovadītājs. Un arī citus noteikumus - piemēram, gājēju palaišana uz pārejām. Braucu praktiski tikai pa ielu (pa ietvi braucu tikai tad, ja jānobrauc ne vairāk kā puskvartālu pa vienvirziena ielu pretējā virzienā)
Minūšu zaudēšana mani nesatrauc. Vienīgos, kurus varētu uztraukt pāris minūšu zaudēšana ceļā uz treniņu (vai mājās), ir kurjeri. Taču pieļauju, ka viņi gana labi zina pilsētu, lai savus maršrutus varētu izplānot ne pa Čaka vai Valdemāra ielām :)

P.S. Ko Tu šajās minūtēs es paveicis tādu, ko nebūtu paveicis šo minūti pastāvot pie sarkanā? :)[/quote]

Te netiek skaitīta atsevišķa minūte, bet teiksim laiks (gara garumā). Pa to laiku domāju, var izlasīt dažas labas gramatas.

[quote=creative_77]

Te netiek skaitīta atsevišķa minūte, bet teiksim laiks (gara garumā). Pa to laiku domāju, var izlasīt dažas labas gramatas.[/quote]

Man interesē, kur šīs ietaupītās minūtes (vai stundas) gada beigās parādīsies? :)
Teiksim, es gada garumā ik dienu ietaupu pa minūtei un uz Ziemassvētkiem gribu šīs te 6h pavadīt lasot grāmatu. Nu ok, uz Ziemassvētkiem nesanāks, jo egle, dāvanas, radinieki u.c. darīšanas. Nākamajā dienā pēc Ziemassvētkiem :) Varbūt es vienkārši nepareizi daru un pēc iespējas vairāk ir jābrauc pie sarkanajām gaismām (kur netraucē ne gājēji, ne mašīnas :D)

[quote=creative_77]
Te netiek skaitīta atsevišķa minūte, bet teiksim laiks (gara garumā). Pa to laiku domāju, var izlasīt dažas labas gramatas.[/quote]

šādi skaitīt laiku ir tik pat stulbi cik braukt pie sarkanajām gaismām

Te ir āķis. Grāmatas ir jālasa, jo, attīsta domāšanu.
Jā, taisnība, bet racionāli domājošs indivīds centīsies ekonomēt uz korķiem.
Teiksim ir zaļais koridors ko visi zina, ne tikai auto, bet arī velo, kad pa Barona ielu brauc uz 30km/h, būs jāstājās, bet, ja
visu dari pareizi, OK, negāzē, ja redzi priekšā sarkano, bet, izbrauc uz ‘zaļo’. To var ;-)
p.s. 1s ļoti gudrs profesors uz policista jautājumu, kāpēc nepamanījāt sarkano atbildēja, ka braucu tik ātri, ka nespēju atsķirt sarkano no zaļā (tur ir fizika) un tā nav fantastika :-)
p.s. balsoju par ‘ieekonomētām minūtēm’!

Kāpēc taupīt tikai uz sarkanajām gaismām? Tak nevienam nekāda skāde neradīsies arī tad, ja rimčikā paēdīšu no grauzdiņu groza un pagrauzīšu riekstiņus (kas, starp citu, ir legāli) :)
P.S. Un būtu policists gudrāks, viņš sodītu par ātruma pārsniegšanu. Doplera efekts parādās krietni virs ātruma, kurš ir atļauts pilsētā :)
P.P.S. Balsoju lai minūšu taupītājus policija ķertu vairāk.

Starp citu, tā arī neieguvu atbildi - kā man tās ietaupītās stundas izmantot grāmatas lasīšanai? Nu tā, konkrēti pa soļiem, kas būtu jādara :)

[quote=Bzh]Kāpēc taupīt tikai uz sarkanajām gaismām? Tak nevienam nekāda skāde neradīsies arī tad, ja rimčikā paēdīšu no grauzdiņu groza un pagrauzīšu riekstiņus (kas, starp citu, ir legāli) :)
P.S. Un būtu policists gudrāks, viņš sodītu par ātruma pārsniegšanu. Doplera efekts parādās krietni virs ātruma, kurš ir atļauts pilsētā :)
P.P.S. Balsoju lai minūšu taupītājus policija ķertu vairāk.

Starp citu, tā arī neieguvu atbildi - kā man tās ietaupītās stundas izmantot grāmatas lasīšanai? Nu tā, konkrēti pa soļiem, kas būtu jādara :)[/quote]

Ja nebūtu sarkano gaismu nebūtu iespēju ietaupīt, vai ne?
Tad nebūtu laika grāmatām, nemaz nerunājot pa citām izklaidēm, kā vien ceļot no galaktikas uz galaktiku :-)
Garlaicīgi.
Elementārs izklaides piemērs. Es eju uz veikaliem no rīta, kad nav rindu un visu var ātri nopirkt.
Nestāvu rindā.
Ar iegūto laiku varu … braukt ilgāk un tālāk.
Kurš šogad min uz Embūti?

To apgalvo Tu, nevis es. Es teiktu, ka sarkanās gaismas ietaupījums, salīdzinot pret citiem ietaupījumiem, piemēram, dumju komentāru rakstīšanu xc, ir ļoti nenozīmīgs.

Šo atkal apgalvo Tu. Lai gan nekādi neparādi, kur un kā es šīs ietaupītās 6h varētu izmantot :)

Ja pasūta internetā, tad var ietaupīt laiku un uz veikalu vispār neiet. Tev vēl ir kur augt! :)

[quote=Bzh][quote=MakeMeGoAway]Par sarkanajām gaismām runājot, vai tiešām visi apzinīgie vienmēr stāv?

Nabaga cilvēks, kam uz ielas traucē mašīnas, bet uz ietvēm gājēji.[/quote]

Uz ietves es nevēlos traucēt gājējam.

Tā nav gajēja vaina, ka man nav kur braukt, bet es personīgi esmu pret pilsētas centru kā vietu, kur jāatrodas automašīnām.

Attiecīgi - nevēlos traucēt gājējiem un mašinas traucē man.

Ietaupītās sarkanās gaismas minūtes?

Samazinu ātrumu, lai apstātos, stāvu, uzņemu ātrumu. Iespējams, ka šīs stāvēšanas dēļ izeju no ritma un iekrītu vēl uz čupiņu sarkano… Man no mājām uz darbu attālums ir ~13km kā reiz caur centru.
Tās ietaupītās minūtes nozīmē, ka varu mazāk laika pavadīt elpojot izplūdes gāzes, ilgāk pagulēt no rīta, pirms iziešanas no mājas vēl ko uzspēt izdarīt un tik un tā nenokavēt darbu. :)

manas 5as kapeikas:
gadiem braucu ar auto un velo pa Rīgu. šad tad pat eju ar kājām.
manuprāt, Rīgā velo infrastruktūra ir pietiekama, vienīgi tā ir slikti būvēta. velojoslas ir pilnīga kaka. veloceliņi, kur ik pēc 10 metriem ir jābrauc uz/no trotuāra ir pilnīga kaka. seguma kvalitāte daudzviet ir pilnīga kaka.
šādas sanākšanas tikai rosina velobraucēju, autobraucēju un gājēju savstarpēju nepatiku vienam pret otru, jo visi visiem traucē, bet risinājuma nekāda tam nav.
gan jau arī pats piedalīšos, ja būs patīkams laiks, un nebūs nekā labāka ko darīt :)

[quote=Bzh][quote=creative_77]
[/quote]
To apgalvo Tu, nevis es. Es teiktu, ka sarkanās gaismas ietaupījums, salīdzinot pret citiem ietaupījumiem, piemēram, dumju komentāru rakstīšanu xc, ir ļoti nenozīmīgs.

Šo atkal apgalvo Tu. Lai gan nekādi neparādi, kur un kā es šīs ietaupītās 6h varētu izmantot :)

Ja pasūta internetā, tad var ietaupīt laiku un uz veikalu vispār neiet. Tev vēl ir kur augt! :)[/quote]

Nenoliedzami, ir kur augt :)

[quote=Bzh][quote=creative_77]
[/quote]

[/quote]
Sākšu revidēt svešas finanses, tūlīt :)

Par laiku ir laba filma ‘In time’ (2011).
(In a future where people stop aging at 25, but are engineered to live only one more year, having the means to buy your way out of the situation is a shot at immortal youth)

https://www.imdb.com/title/tt1637688/?ref_=fn_al_tt_1

[quote=creative_77][quote=Bzh][quote=creative_77]
[/quote]

Ja pasūta internetā, tad var ietaupīt laiku un uz veikalu vispār neiet. Tev vēl ir kur augt! :)[/quote]

Nenoliedzami, ir kur augt :)[/quote]

meistarklase būtu pasūtīt internetā stāvot pie sarkanā :D

Kāpēc šī diskusija vēl nav izdzēsta un tiek popularizēts šis nejēdzīgais pasākums? Cik saprotu šis forums ir paredzēts velo entuziastiem un jebkurš normāls velo braucējs vēlas labas attiecības ar auto vadītājiem un, lai savā starpā uz ielām būtu cieņa vienam pret otru kā pilnvērtīgiem satiksmes dalībniekiem. Pēc ieraksta spriežot organizatori klaji aicina pārkāpt satiksmes noteikumus un tas nekādā veida neuzlabos savstarpējās attiecības uz ceļa. Pats pagājušo gadu braucot ar auto noskatījos, kā vesels bars mērkaķu brauc pie sarkanā un krustojumā nedod ceļu automašīnām kurām ir zaļais luksofora signāls. Brauciens nebija organizēts, nebija policija kas regulē satiksmi, pilnīgi atšķirīgi no moto sezonas atklāšanas parādes. Un sakiet, lūdzu, kā var gaidīt pozitīvu attieksmi no autovadītājiem, ja jūs paši uz ceļa neievērojot elementāras lietas? Ja ir vēlēšanās pabraukt lielākā kompānijā tad ir pietiekami daudz ogranizēti pasākumi/sacensības kur braukt.
Var jau būt, ka esmu pārpratis pasākuma būtību, ja tur tik daudz dalībnieki piedalās.

Es rādu vidējo pirkstu un lamājos. Tai īsajā mirklī jāspēj izanalizēt vai cilvēks steidzas, ir aizmāršīgs jeb speciāli traucē un rada bīstamu situāciju. Pēdējie tad arī saņem laipno žestu. Esmu pieķēris sevi pie domas, kā lai izvadā līdz jēlu olu, lai tādam censonim iežvidzinātu logā :D

Atceros amizantu gadījumu, kad vajadzēja auto vadītajam kautko parādīt, bet, nesanāca nekas oriģinālāks par piecelšanos no sēdekļa :D
p.s. stūre vienmēr jātur ar abām rokām :)

Daža statistika.
https://ibb.co/bu4H8c

Un kurš vel pateiks ka nevar ieekonomēt! (uz sarkanā) :-)

Pie mums tas vēl nav pārāk populāri, bet ekonomējot uz sarkano var visu saekonomēto pazaudēt pildot protokolu un vēl -15eur.
Domāju ka jo vairāk būs “uz sarkanā ekonomētāju”, jo drīzāk tā būs ikdienas realitāte.