Iepriekš par šo nebiju interesējies - tapēc varbūt tāds stulbs jautājums sanāks:
Vai MTB ir pieejamas ziemas riepas - ar radzēm, vai kaut kā tā. Un ja tādas ir - vai tās var iegādāties ar Latvijā ?
Braucu uz darbu ar velo, bet līdz šim to darīju tikai vasarā. Šodien radās doma - bet kapēc nedarīt to arī ziemā ?
Un tā kā man ir paranoja no nekontrolētas izslīdēšanas ātrumā ejot līkumā - iedomājos par radzēm savam velo.
Latvij’a noteikti var nopirkt. Bet esot d’argas.
Es pag’aju’so ziemu uz skolu braucu ar riteni. Vienu reizi sasl’id’eja uz sniega l’ikum’a. Bet man bija gal’igi nodilusas riepas.
Es dom’aju, ka var braukt ar’i ar lieliem protektoriem. Oblig’ati nevajag radzes.
Piekriitu, radzes muusu ziemas apstaaklliem ir liekas, ja vienkaarssi paarvietojies, teiksim bez ekstreema, uz darbu…baraucu visu ziemu, nopirku tirgus velo bodees MAXXIS pa Ls 5 gab. un bez probleemaam…vieniigais, ja gadaas kaartiigi sabremzeeties us apledojossa asfalta (parasti no riita), tad 100% uz mutes, domaaju arii ar radzeem…
Nu es parasti nebraucu mierīgi…
cenšos darīt to max ātri un ar palēcieniem kur vajag…
mēdzu saslidēt arī uz slapja asfalta - tādēļ zinu, ka apledojis asfalts, vai blīvs sniegs man garantēs kritienu - tādēļ arī par tām radzēm štukoju
pagājušo ziemu pa Rīgu nobraucu ar ļoti pumpainām riepām (nāca līdzi Felt Q600) bija ok. bija arī doma radžotas nopirkt, bet nekur neatradu, un paliku bez, bet beigās secināju, ka tās man būtu derīgass tikai kādas 4-5 reizes, kad bija bik ledutiņš.
[quote=raich]Nu es parasti nebraucu mierīgi…
cenšos darīt to max ātri un ar palēcieniem kur vajag…
mēdzu saslidēt arī uz slapja asfalta - tādēļ zinu, ka apledojis asfalts, vai blīvs sniegs man garantēs kritienu - tādēļ arī par tām radzēm štukoju[/quote]
Nu redz, tad ar radzēm tu uz pļuras kurai cauri var izspiesties līdz asfaltam tu saslīdēsi daudz, daudz biežāk.Jo metāls uz asfalta diezgan labi slīd ;) Un ar to līdzi vadājamo metālu svaru lēkāsi daudz grūtāk.
Brauc vien ar normālām pumpenēm un iemācīsies braukt. Uz savas ādas ātri atklāsis visas savas braukšanas tehnikas kļūdas ;)
Ar tādām dārgām radžu riepām būs žēlāk braukt pa pārspīlēti sāļo sniega putru. Kad vispār būs sniegs, pa kuru braukt (ja atceras iepriekšējo ziemu).
Manos plānos arī ietilpst kaut kādu lēto un pēc iespējas pumpaināku riepu iepirkšana ziemai. Tā, lai nav žēl pēc vienas sezonas izmest, ja izjuks vai nodils.
Man vienam draugam ir riepas ar radzēm, ko viņš ziemā lieto. Viņš gan neko daudz nebraukā, bet vispār no viņa atsauksmēm var spriest, ka lielas jēgas no tām radzēm nav. Nu, parastos gadījumos.
Man ir pieredze radžoto ziemas riepu lietošanā.
Braucu jau divas ziemas, izmantoju Nokian produktus. Pirmajā ziemā bija modelis HAKKAPELIITTA W106 ar 106 radzēm. Pagājušoziem bija un šogad būs EXTREME 294 ar 294 radzēm.
Modelis W106 der tikai pilsētai ar tīrām un taisnām ielām. Līkumos viegli var izslīdēt, jo radzes ir tikai divās rindās uz vidu.
EXTREME 294 jau ir ekstrēmākai braukšanai, jo radzes ir dažās rindās un vairāk uz malām. Līkumos turas lieliski, tikai jānodarbina intuīcija, lai zem sniega un ledus uzminētu iespējamās briesmas.
Noteikti jāņem vērā, ka radžu riepas bremzējot viegli nobloķējas un bremzēšana kļūst pat nevadāma un apstāšanās ceļš garāks. Ir gadījies izslīdēt krustojumos auto priekšā. Bremzējot ar bloķētām riepām ir iespēja zaudēt radzes. Tā iemesla dēļ ar jaunām radžu riepām ražotāji iesaka braukt pirmos piecdesmit kilometrus mierīgi, lai radzes iestrādājas. Manām riepām radžu zudums pa sezonu ir apmēram 4.gab. katram apvalkam.
Braukšana lielā sniegā joprojām visām ziemas riepām ir liela problēma, jo tās līdzīgi kā silts nazis aukstā sviestā, viegli „nogrimst”.
Radžu riepām lielākais pluss ir tas, ka tās ļauj braukt pa gājēju ceļiem, kur sniegs ir piemīdīts un ir ledaini slidens. Nav jārūpējas par smilšu maisiņu! Ar retiem izņēmumiem iespējams bez stresa braukt pa ielām- tikai jāuzmanās no auto, kuriem radžu nav…
Mīnuss- tad, kad ir pavasaris vai ziema vēl īsti nav sākusies un ripojot pa asfaltu ir mežonīgs troksnis. Mīnuss ir arī salīdzinoši liela cena par riepu komplektu.
Ir viedoklis, ka ziemai iestājoties, velopedāļus vajag nomainīt pret parastajiem. Tomēr es arī ziemā ekstrēmojos ar velokurpēm. Nelielos izbraucienos lietojus botas ar biezu zoli. Trenēšanās ir nenopietna, bet dažas tehniskas braukšanas nianses ziemā var apgūt.
Par velosipēda kopšanu ziemā. Tieši tāpat kā vasarā arī ziemā tas ir jāmazgā un jāievasko. Nevajag pakļaut straujām temperatūras maiņām, lai nerastos kondensāts. Viss slapjums noteikti uzreiz ir jānoslauka, lai tas nesalien vietās, kur nav uzreiz redzams.
Pēc savas pieredzes varu teikt, ka braukšana aukstā, klasiskā Latvijas ziemā ar lielu salu ir bīstama dažādām ķermena daļām. Bet salīdzinoši siltā ziemā nobraukti 90km var būt lieliski pavadīts laiks.
Loggiski buutu, ka ir ziemas velo, un vasaras. No pieredzes varu teikt, braucu uz darbu ar velo katru dienu, neatkariigi no laika apstaaklliem, jo ir iespeeja velo apccubinaat gan darbaa, gan maajaas. Pagaajusso ziemu, MAX no riita bija - 18 graadi, bet ja pareizi esi apggeerbies, tad viss OK, protams, ir nianses (ssii teema tika jau forumaa cilaata). Nezinu kaa citi, bet peec brauciena parasti velo vienkaarssi noslauku, mezglus ieelloju (sapraata robezzaas) un uz priekssu. Kaa jau rakstiiju, riepas ar labu protektoru un uz priekssu…jaabuut tikai gribeessanai…un kkivere OBLIGAATI…
…tad pavasarim iestaajoties, velo izjauc, iztiiri, saello, un IEVASARO :)
Ar Kenda K-rad riepaam mieriigi var braukt pa ziemu, galvenais, lai tu negrieztu ziema strauji prieksheejo ratu, kaa drosvien meedzat dariiit vasaraa, bet ja lenaam grieziisiet, tad nekritiisiet to4na. :)
Nejūtos nekāds baisais ziemas braukšanas specs bet, ja runa iet par braukšanu uz darbu un arī XC Latvijā (iesk. pa Cēsu apkaimes reljefu), nekādas radžu riepas nav vajadzīgas IMHO. Jau kādus gadus sešus ziemā braucu ar Continental Explorer (viena no riepām visu šo laiku izturējusi) un pat uz noblietēta sniega nekādu problēmu. Ja tiek uz slapja ledus tad gan jāuzmanās, bet tas pats par sevi saprotams.
Protams, ka ziemā saķere sliktāka, bet ar kaut cik normālām pumpenēm Latvijas XC maršrutus un pilsētas var izbraukt.
Divas ziemas nobraucu ar Schwalbe Ice Spiker http://www.schwalbe.com/gbl/en/bicycle/on_tour/produktgruppe/produkt/?ID_Produktgruppe=16&ID_Produkt=39&ID_Land=38&ID_Sprache=2&ID_Einsatzbereich=2&tn_mainPoint=Fahrrad&tn_subPoint=On+Tour
Pirms tam kādas divas trīs ziemas braucu ar parastajām niknām. Starpība ir kolosāla. Ar radzenēm divās ziemās ne reizi nebiju nokritis, kaut gan gadījās braukt visai jautri un agresīvi. Lielākā izprieca bija dzīt mašīnas pa apledojušiem meža ceļiem. Mašīnas jau pie 20 kmh slīdēja ārā, es pie 30 jutos pilnīgi pārliecinoši. Pāris reizes, bremzējot uz klaja ledus, gandrīz pārlikos pāri stūrei :) Pagriezienos jābūt bišku uzmanīgākam, nekā vasarā, nedrīkst daudz nosvērt riteni sāniski. Protektors patiesībā ir vēl niknāks, nekā izskatās bildēs, un riepa pati ir ļoti plata- velk drīzāk uz 2.3, nekā uz 2.1. Tāpēc sniegā vai sniega putrā problēmas nerodas. Kā tik spēka pietiek.
Radžotu riepu dēļ nācās pāriet no v-bremzēm uz diskiem.
Kopumā nobraucu ap 1500 km, vairāk pa asfaltu (braucu uz darbu). Pa to laiku nedaudz (par kādiem 0.3 mm) nodila centrālās radzes, un zobi centrālā daļā uz kādu pusmilimetru (no 10 mm). Radžu zaudējums 0 (nulle). Vienu es gan atklāju pusizkritušā stāvoklī, ar mazu skrūvgriezi iestūmu atpakaļ.
Priekš tāda niknuma riepas ripo pa asfaltu pārsteidzoši labi (t.i. kautkā ripo :) ). Troksnis uz asfalta kapitāls, uz mīkstākiem segumiem absolūti klusa. Uz ledus paliek smuks punktēts celiņš :)
Mans secinājums- ziemā bez radzēm var tikai uz īsu mirkli, ja gribas patrenēt līdzsvaru, vietās kur nav mašīnu un gājēju. Cena ir ievērojama (bet ne lielāka par augstas klases XC riepām), bet drošums uz ceļa ir tā vērts. Un izskatās, ka manējās riepas noturēsies vēl kādus gadus desmit.
Nu iedomājies 2.3 riepu (aplipušu ar ledu un sniegu) vēl uz šauras xc aploces.
Bez tam ziemā DB iraid pulka labākas, jeb tām nav par traucēkli slapjā apledojuma kārtiņa uz bremzējamās virsmas.