Velejos padalities pieredze un dzirdet jusu domas shajaa sakaraa. Taatad ir shis CSN punkts:
“Ceļu satiksmes noteikumos rakstīts:
230. Velosipēdu vai mopēdu vadītājiem aizliegts:
…
230.6. braukt pa ceļu, ja tam blakus atrodas velosipēdu ceļš
…”
Populaaraakaa vieta riidziniekiem vareetu buut teiksim vanshu tilts. Cik palasiiju sheit forumaa tad dazhi, brauceejus kuri paarvietojas pa tilta braucamo dalju, sauc par trakiem.
No otras puses - kaa iisti juus pa to velocelinju varat braukt?
Uznaakoshais aatrums naakot no paardaugavas puses pirms pasha lielaa tilta ir ~40-50km/h - buutu mulkjiigi baigi bremzeet un kratiities pa labi lejaa gar preses namu lai leenaa garaa uzklumbureetu uz velo celinja/trotuaara kur arii visi paarvietojas visnotalj leeni, taa vietaa lai ar shvunku uzskrietu tiltaaa.
Nee nu ir jau mazliet riskanti, jo tos “korkjii seedoshos” auto naakas apsteigt starp nosaciiti pirmo un otro joslu. Arii tur aatrums ir paliels lai arii mazaaks jo naakas “seedeet uz nazhiem” gadiijumam ja kaads izlien priekshaa.
Taapat arii nekur nemanu noteikumos rakstiitu - cik taalu skaitaas taa savelkamaa paraleele ar velocelinju? Teoreetiski danckainais velocelinjsh arii iet paraleeli juurmalas shosejai. Un arii tur braukshanas aatrumu/komfortu saliidzinaat nevar.
Taapat tajos noteikumos ir rakstiits, ka velosipeedistiem ir paredzeets braukt gar tuvaako labo malu celjam, iznjemot gadiijumus kad ir jaamaina braukshanas virziens un/vai jaaveic apsteigshanas/apdziishanas manevrs. Vai braukshanu pa brauktuvi var uzskatiit par vienu lielu apsteigshanas manevru? :)
Taapat arii - es saprotu ka daljai ar 2"+ plataam riepaam ar nelielu spiedienu un noamortizeetiem no zobiem liidz papeezhiem tie trotuaari un velocelinji galvas saapes nesagaadaa, tomeer man braucot ar <1.5" ~5bar riepaam ir ljoti nepatiikami paarvareet taas “pludenaas” trotuaaru uzbrauktuves un izvairiities no visas taas stiklainaas drazas… Kaa arii tas buutiski samazina tempu un “sarausta” braukshanu. Tiiri nokljuushanai no punkta A uz B vai vizinaashanaas noluukos tas iespeejams nekaadas probleemas nesagaadaa. Savukaart es veelos no punkta A uz B nokljuut aatri un pilseetas ielaas un tiltos esmu aatraaks par auto “piiikja stundaas” kuraas lielaakoties arii paarvietojos pa pilseetu.
Tajaa pat laikaa iisti nesaprotu kaa gan policija var mani noshtraafeet par aatrumu vai braukshanu “ne tur” ja briidii kad uzbraucu uz trotuaaru velosipeedists kljuust par magjisko “gaajeeju”? :) Kaa arii pakaljdziishanos velosipeedam ar auto nav atljauts veikt - vinji driikst tikai sekot… ja speej… :)
Taa nav spiitiiga noteikumu neieveeroshana - es vienkaarshi neredzu nevienu iemeslu kaadeelj lai samazinaatu savu videejo aatrumu ~2x un bojaatu veseliibu “raustoties”?