Vēlreiz par pulsa zonām

Trenējos un braucu ar velli pirmo gadu. (bet nu nav gan tā, ka līdz šim nezinātu, kas ir kardioslodze :)) Darbojos prieka pēc un tāpēc ka man tas patīk. Nepretendēju uz pjedestālu utt bet pieturos pie principa “ja darīt, tad darīt pareizi”. Palasīju diskusiju par “treniņu tehniku mtb amatierim”, paskatījos, ko raksta polar.fi par treniņprocesu un izdomāju, ka jānosaka beidzot arī man aerobais/ anaerobais slieksnis. Aizgāju uz sportab Brīvības ielā. Rezultāts: AS 138, AnS 171. Viss būtu vienkārši, ja mēnesi vēlāk šo pašu nebūtu izdarījis vēlreiz Vipsport. (atmetiet jautājumu kāda x pēc? Vienkārši man likās interesanti salīdzināt :)) Rezultāts:AS 115, AnS 146. Zinu, ka abi pielieto dažādas metodes - viens balstās uz izelpas analīzi, otras caurumo pirkstus un spiež asinis. Un, protams, abiem weblapā ir rakstīts ka viņu metode ir tā pareizā :). Bet nu man kaut kā liekas, ka starpība rezultātos ir tā kā par lielu… Paskatījos sportab “paraugtesta” rezultātus - tur šādi sliekšņi (138/171) ir “Profesionālam sportistam zem 30 gadiem”, kas es nu nekādi vairs neesmu - ne es sportists, ne man vairs 30 :). Īsāk sakot - nav vairs nekādas skaidrības par trenēšanās zonām… Tagad braucu vienkārši kā gribās un ko saka pašsajūta - ja gribās maukt, tad maucu, ja jūtu, ka nevaru, tad mierīgāk :)

nezinot tevi un tavas spējas, es gribētu teikt, ka sportlab ir tuvāk taisnībai nekā vipsport.

es ar te domāju tuvākajā laikā iet uz atkārtotu testu(pirmo reizi biju pagājušajā gadā sportlab), tiešī tagad man arī interesē uz kurieni lai labāk iet, uz to pašu sportlab vai uz citu vietu tepat LV, kur to visu dara ar laktāta mērījumiem!

es gan teiktu, ka vipsport mērījumi varētu būt precīzāki, jo viņi mēra laktāta līmeni. cits jautājums ir par rezultātu interpretāciju - to viņi veic “uz aci” skatoties sazīmētos grafikus, bet pieļauju, ka arī sportlabā tiek zīmēts grafiks un atzīmēti “lūzumu” punkti.
pie tam arī vipsporta rezultāts JSVR gadījumā ir ticamāks (AS 115 un AnS 146), jo sportlaba rezultāts tiešām ir tuvāks ļoti labi trenētiem cilvēkiem.

134/171… noteikts pēc tā paša laktāta principa, bet ne abās augstāk minētajās iestādēs (olimpiskās vienības laboratorija). Un par sevi es varu teikt, ka ne tuvu neesmu labi trenēts un “jaunībā” izturības sporta veidi ne tuvu nepatika. UZ velo esmu tikai 2-tro gadu un pirmajā bieži tika braukts- čerez ņemagu. Šogad, kad vienās sacensībās pirmo reizi paņēmu līdzi pulsometru (Talsu Trek), tad vidējais rādītājs bija 173 (max 184) un finišēju vairāk uz beigām.
Labāk ļaut secinājumus izdarīt tiem pašiem laboratoriju speciālistiem.

Tas, ka ir augsti sliekšņi - vēl neko neizsaka :) Svarīgi ir wati (jauda) pie šiem sliekšņiem ;)

Un man šoreiz neliekas ticami vipsporta sliekšņi. Kaut kur ir kļūda! Paskaties vēlreiz vipsport izdrukā, varbūt nepaņēmi max rādītājus, bet kautkādus citus. Vai arī tur tie laktāta līmeņi (mmol) nav pareizi sarakstīti. Šo Ansis varētu pastāstīt :)

[quote=ssandijss]Tas, ka ir augsti sliekšņi - vēl neko neizsaka :) Svarīgi ir wati (jauda) pie šiem sliekšņiem ;)

Un man šoreiz neliekas ticami vipsporta sliekšņi. Kaut kur ir kļūda! Paskaties vēlreiz vipsport izdrukā, varbūt nepaņēmi max rādītājus, bet kautkādus citus. Vai arī tur tie laktāta līmeņi (mmol) nav pareizi sarakstīti. Šo Ansis varētu pastāstīt :)[/quote]

Tieši tā, pliki sliekšņi neko nedod, lai saprastu savu trenētību, jāsaprot, kādu darbu veic sasniedzot šos sliekšņus. Tev varbūt tas 171 iestājas jau ejot kājām pa ielu, kamēr citam tikai Siguldniekā braucot augšā :))

tik parastie minēji tos watus ierauga tajās laboratorijās un nevis ikdienā :)
Iesācējiem sākumā tas pulsametrs ir kā vadlīnija kā kapāt + pašsajūta.

[quote=ssandijss]Tas, ka ir augsti sliekšņi - vēl neko neizsaka :) Svarīgi ir wati (jauda) pie šiem sliekšņiem ;)

Un man šoreiz neliekas ticami vipsporta sliekšņi. Kaut kur ir kļūda! Paskaties vēlreiz vipsport izdrukā, varbūt nepaņēmi max rādītājus, bet kautkādus citus. Vai arī tur tie laktāta līmeņi (mmol) nav pareizi sarakstīti. Šo Ansis varētu pastāstīt :)[/quote]

Es vairāk biju domājis to, ka augsts aerobais vai anaerobais slieksnis vēl nenozīmē ļoti augstu trenētību!
Man arī ir pietiekami augsts slieksnis, bet vairāki, kuriem slieksnis ir zemāks, atmēra man vismaz pusstundu SEBā :)

piekrītu par vatiem. pēdējā testā (šogad pavasarī) pie anaerobā sliekšņa sasniedzu 300 vatus, intereses pēc pajautāju, kādi rezultāti ir līderiem un saņēmu atbildi, ka, piemēram Smukulim pirms pāris gadiem aerobais slieksnis bija pie 320 vatiem, t.i., tad, kad es jau mirstu nost un esmu tuvu savam maksimumam, Smukulis vēl brauc iesildīšanās režīmā :)

No visām laboratorijām viszinošākā manuprāt ir Olimpiskā vienības laboratorija. Esmu redzējis vairākus ne pārāk ticamus Sportlab rezultātus, kas liek uzmanīgi skatīties arī uz pārējos viņu testiem. Piemēram, puisim anaerobais slieksnis ir ļoti tuvu no maksimālajam, turklāt skatoties tabuliņā O2 un CO2 koncentrācijas, var redzēt ka šīs līknes nekrustojas (gāzu analīzē krustpunkts nosaka anaerobo slieksni). Ja arī bija problēmas ar aparatūru, vai sejas maska nepiegūla precīzi, tad vajadzēja to klientam uzreiz arī pateikt. Man pašam slieksnis ir bijis uzrādīts 160 sitieni, taču pirms tam LOVā bija 172, un pēc tam arī 172.

anaerobo slieksni tā kā protu +/- noteikt pēc sajūtām, bet aerobo gan vēl neesmu iemācījies, tā kā šīm testa laboratorijām būtu jābūt precīzām, lai vispār būtu kāda jēga no tām.

jā, un palasot literatūru, izskatās, ka mazāk trenētiem cilvēkiem pēc laktāta ir jābūt māksliniekam, lai noteiktu aerobo slieksni, jo laktāts sāk izdalīties stipri ātrāk nekā elites sportistiem.

Paldies par izrādīto uzticību, bet man nav vēlēšanās iesaistīties diskusijā par AeS un AnS mērīšanu. Arī tāpēc, ka man pašam šis jautājums nav aktuāls, jo es neskābējos ciet - man ir maza muskuļu masa, gandrīz visas muskuļu šķiedras padarītas par oksidējošam, un pietiekami liela sirds, lai muskuļus apgādātu ar skābekli. Pēc Viktora Selujanova rakstiem, tas ir gadījums AnS=MSP. Sporta ārsti man ir devuši rekomendācijas muskuļu masas palielināšanas virzienā, bet es savā veterāna vecumā to darīt nevēlos. Man ir sākušas izspiesties un sāpēt kreisās kājas vēnas, kas pāris pēdējos gados man ir kļuvusi par sportošanas problēmu Nr.1.

[quote=despecs]anaerobo slieksni tā kā protu +/- noteikt pēc sajūtām, bet aerobo gan vēl neesmu iemācījies, tā kā šīm testa laboratorijām būtu jābūt precīzām, lai vispār būtu kāda jēga no tām.

jā, un palasot literatūru, izskatās, ka mazāk trenētiem cilvēkiem pēc laktāta ir jābūt māksliniekam, lai noteiktu aerobo slieksni, jo laktāts sāk izdalīties stipri ātrāk nekā elites sportistiem.[/quote]

Tad, kad taisnā gabalā, turot vienu ātrumu, pulss lēnām kāpj. Teiksim, brauc uz 27, pulss slīd nost, vēl esi zem, brauc uz 32, pulsiņš tik tik lēni kāpj augšā - tātad, esi pārsniedzis.

Tas, ja es pareizi atceros.

Par augšējo slieksni šeit minētais piemērs, kur sacensību vidējais pulss ir tikai mazliet augstāks par labaratorijas mērījumu - to jau rakstīju iepriekš citā tēmā.

vipsport mēra to, kas notiek muskuļos, bet sporta laboratorija to, kas notiek plaušās. Galvenais ātruma bremzētājs ir muskuļi, jo palušas uztrenēt ir vieglāk un ātrāk. Bez tam sporta laboratorijā un arī olimpiskajā vienībā ir jābrauc sēdus uz velotrenažiera, bet vipsport vari braukt testu ar savu ričuku (pedāļu garumam, sēdekļa augstumam, sēdeklis diezgan ietekmē muskuļus). Tāpēc es kaut kā vairāk tomēr paļautos uz vipsport mērījumiem, jo īpaši tad, ja gribi noteikt ar kādu pulsu braukt treniņu ar savu ričuku.

Vēl kas ietekmē pulsu, ja testa mērķis ir noteikt ar kādu pulsu jābrauc treniņos, ir stress. Ļoti daudzu testu rezultāti ir pārādījuši, ka uzliekot neprofesionālam cilvēkam skābekļa masku rodas stress un rādītāji nav objektīvi. Profesionāls sportists pie skābekļa maskas būs pieradis pēc kaut kāda skaita testu, bet jaunietim pirmās reizes būs izmesta nauda.

Tiesa, man bija savulaik 165bmp uz starta stāvot :) Kaut arī fiziski to īpaši tā nejūt.

LOV Tu vari droši ņemt lidzi savus pedāļus, savu sedekli un līdz ar to brauc kā ar savu ricuku :)

Es biju tikai vienu reizi, bet maska sākumā neradīja stresu, kad slodzes bija zemas. Stress parādījās, kad pulss jau bija augsts un elpošana spēcīga, tad likās, ka nevar kārtīgi paelpot. Tāpēc maksimālo HR nesasniedzu, man tā šķiet.