Velodetaļu atšķirības

Iespējams, ka muļķīgs jautājums, bet vai kāds cilvēcīgi saprotamā valodā nevarētu paskaidrot kas ir tās būtiskās atšķirības starp altus - deore - lx - xtc… Ok, es saprotu, atšķirības ir kvalitātē, varbūt gramos, izskatā. Bet jautājums radās tādēļ, ka patreiz braucu ar pašu lētāko komplektāciju, kāda vispār iedomājama - proti sis pārslēgi un viss slēdzas tik smuki, bez aizķerēm, ka pat nezinu, ko vairāk man vēl vēlēties. Iepriekš bijuši man 2 ričuki ar accera, kas it kā skaitās krutāki, bet nu tie ķērās ļoti bieži. Vienīgi nelaba sajūta, ka drīz kaut kas varētu tur salūzt un tad vajadzēs domāt ko likt vietā… Varētu jau nopirkt ričuku pa 700Ls, bet nespēju tam rast motivāciju. Mana doma uzlabot esošjam to, kas prasās. Ja var iztikt ir ok.
Ā, jā, esmu tik sapratis, ka kaut kad pārslēdzēja ručkas gribēšu tās kur slēdzelējas ar bremzeni uz augšu/leju. Liekas baisi ērti.

Pats galvenais parametrs detaļām (ne tikai velo) - dilumizturīgums.

Tas ka tev slēdzas labi, braucot pa rigas ielinjam ar atrumu piem 20kmh, nekur neforsējot… tas nav rādītājs.
Aizbrauc uz jebkuru MTB gonku, kur ir dubļi, smiltis, bieža pārnesuma maiņa… tad tā vairs nerunāsi.

Slēdzas pietiekami labi arī gonkā. Pagaidām.

nu pec paris gadien jau shimano uztaisiis sis ar dualcontrol kloķiem un disku bremzeem

Kādreiz arī braucu ar altus, likās (tāpat kā viuk’am) normāli, bet kad tagad iehevoju visu no Lx, nevaru saprast kā es varēju Altusu nosaukt par normālu :D Vnk viss ir labāks, darbojas labāk un no ilgas “ņergāšanas” nesaiet (tik ātri) “sviestā”.

Nu šodien pat, pie slodzēm arvien vairāk krakšķi parādās, tātad gals vairs nav tālu. Tad nupat domāju - gonkā lielākoties visiem paskatīju ir xtr. Ja es sev visus xtrus salikšu, tad imo izskatīšos pēc blondīnes - braukt nejēdz, bet dzelžus saskrūvējis no augstākajiem plauktiem :) Nu a vot ja kāds varētu man paskaidrot kuros konkrēti momentos man tas xtr būs pārāks par Lx, vai deore…
Starp citu jāatzīst, Vaidavas kausā sajutu, ka pārslēdzēji ir vājā vieta manam nabagam, jo tur slēdzelēšanās pamatīga sanāca, kā rezultātā vienreiz sarāvu ķēdi zobratos tā, ka uz minūtēm piecām nočakarējos.

Nu re, sis ir nodilis pa divām stundām:)

LV kā jau zīmuļu valstī - XTR ir standarts, lai tu skaitītos NORMĀLAIS braucējs :)
Viss ir atkarīgs kā pac lieto pirm. to slēdzi un kā kop. Ja nelāgi slēdz, tad nokausi ari xtr. Ja sajūti slēgšanos brīdi un spēj samazinat slodzi tajā brīdī, un citādi viņu tīri un nelauz tad strādās ilgi arī Alivio. Pac ar tādu braucu - pietiekoši ilgi lai 10x atpilnītu ieguldītos 15Ls. Tad tiešām palēto dabūju senu XT - protams, ka pārejot no noņurkāta Alivio atšķirība bija jūtama, bet citādi taspac vien ir :) OK - pāris vietās tam XT ir izdomāts kas gudrāks, lai neietu dubļi trosē un nediltu rullītis…
Ak jā, savam vecajam Alivio ieliku gultņu rullīšus - ļoti viegli kļuva mīties ;)

Nesen ar Eduardu taisni spriedām par detaļu klasēm - ka tādiem hobija cilvēkiem kā mums, maksimums ko price/performance ziņā saprātīgi var likt ir ne šī gada XT.

Kamēr viss strādā - brauc. Kad nebrauks tad sapratīsi uzreiz un varēsi samainīt - ļoti vienkārši. Dārgākām detaļām ir mazāks svars (tas vienmēr), bet izturība ne vienmēr, jo tas kas domāts sacensībām tiecās vairāk uz svaru (bet vēlreiz ne vienmēr). Īstenībā jāskatās, kur var uzlikt dārgāku, bet kur tas nav vajadzīgs…

Uzkāp uz MTB kas sver 9kg, un uzbrauc pāris reizes siguldniekā.
Pāris dienas atpūties, paņem savu SIS hlamu, un mēģini vēlreiz uzbraukt siguldniekā. Ja protams varēsi :)

db rumbas nu jau ir zem deores - m475. kas nu vinjas skaitaas, acera vai alivio. un db tach arii shimano ir kaut kaadas leetaas, vai ne? progress :)

jā KKTK, par to zīmuļu valsti gan taisnība - ja nav pēdējā cayenne turbo, neesi īsts cilvēks (ok pārpīlēju, ar s-type džagu arī var spīdēt ;)) - tāpat ar feļļiem - un tāpēc PIEDODIET VISI, bet lielāka bauda ir apdzīt kādu, kas no galvas līdz kājām notērpies a’la tour de france tērpos un apkāris ričuku ar xtriem un db un krutajiem “ļitakiem”, nekā kādu, kas tāpat ar savu acera/altus/alivio/deore no visiem spēkiem minās… bet jo vairāk jau mēs par to visi runājam, jo vairāk domājam, jo labāk tas viss paliek - nu nav vairs cilvēkiem jā-pašapliecinās citu acīs nevajadzīgi…

ir jau cilvēki, kas tos dārgos verķus pērk un lieto nevis lai apliecinātos, bet gan tāpēc, ka tā ir viņu sirdslieta. ļoti bieži dārgās detaļas un velo nodrošina arī lielāku braukšanas komfortu un ja cilvēks var atļauties par to maksāt - kāpēc nē? :)

nerunāju par tiem, kas iepērk 2000 Ls vērtu riteni, lai vienreiz gadā izbraukt gar jūru. Bet tiešām prieks par tiem daudzajiem, kas čubinās ar saviem velo, veic dažādus uzlabojumus - katram jābūt lietām dzīvē, kas sagādā prieku un kāpēc tas nevarētu būt pašrocīgi uzkarinātais xtr vai disku bremzes?

man liekas, ka šī tieksme pēc vislabākā bieži vien ir saistīta ar šo te sirdslietas padarīšanu :) bet braukšanai LV apstākļos, manuprāt, pilnīgi pietiktu arī ar LX grupu :)

Kāda nu kuram bauda:)) Varbūt vienkārši nevajag dikti saspringt ? Varbūt tomēr vieglāk ir dzīvot, ja iekšēji pats jūti savu vērtību?
Es ,piemēram, trasē cīnos ar dalībniekiem, nevis XTRiem :)))- un uz veikalu ejot arī nevelku slaloma zābakus, lai apliecinātos, ka varu pa ielu ātrāk par omītēm paiet:)))
Varbūt tomēr kāds var iedomāties, ka pastāv “feinšmekeri” katrā jomā- ja cilvēkam tā lieta (visi XTRi un visas citas fiškas) dikti patīk- nu nav taču viņam jākļūst par profesionālu velobraucēju, lai varētu tās baudīt :)- bet atšķirība tiešām ir :)
P.S. Viss šeit rakstītais ir ņemts no dzīves, taču ja kāds te saskata līdzību ar sevi, tad tā ir tikai nejauša sakritība, jo visu tēlu vārdi un uzvārdi ir mainīti :)

visi varoņi, līdzās skrējēji un braucēji, visi ir izdomāti - viss tīrākā fikcija, bet balstīta uz dokumentāliem notikumiem ;)

nu protams, ka ir atšķirība - neviens jau nesaka, ka nav. protams, ka feinšmekeriem ir vēlme uz labāko - tikai te tā dziļi jāielūkojās feinšmekera bolīgi šķidrajās acīs un jāpadomā, cik godīgi šis te šmekeris atbildēs uz jautājumu, sak:
“šmekeri, šitais priekš snobiska izskata vai reālas jēgas?”

tikai jāatcerās, ka gala beigās teiciens “naudu veicī atstāja visu, bet kājas tā arī nenopirka” joprojām aktuāls :D :D

braucu ilgu laiku ar vecum vecu lx. pilnīgi, absolūti nekādu problēmu - un slēdzās labāk, nekā dažam labam duālie, hidrauliskie, xtr, vai vēl sazin kas. sacensībās nekādu problēmu. ričuks netīrs kā velllls, bet slēdzas kā pasakā ;)

protams protams, ja cilvēks iefano par to lietu reāli, un iespējas atļauj, un slodze un brauktmāka pieprasa - protams, priekš tam jau tie xo un xtr tiek ražoti… tikai es gan nezinu nevienu fabriku, kur ražotu tādus komplektus - pārāks skatiens, kas slēpts aiz spoguļ brillēm pa 80 latiem, nopietnas disko bremzes un carbona rāmis, nopietns vēderiņš un nopietna veloforma, bet kā bonuss tam visam - stumšanās augšā pirmajā noietnajā kalnā… :D nu atvainojos par vārgi slēpto ironiju, un protams, visas lomas izdomātas ;)

Neviltotu smaidu izdraisa pieklājīga paskata kungi, kas uz sava top-end Connandale uzstutē vēderu un nesteidzoties pedalizē :) bet no otras puses ir tikai apsveicami, ka atrodas arī tādi vīri (velo veikali noteikti nesūdzas), tomēr aktīvs dzīvesveids kustība, tas ir daudz labāk nekā brīvdienas pavadīt uz sava motorkutera, katrs brauc ar ko grib un ko var atļauties. Nevar jau uz kārtīga džipa likt kaut kādu lētuci…

Atgriežoties pie Topika tēmas ir jau gan tās krutās detaļas labākas un ja var atļauties kāpēc gan nē? Brauc jau prieka pēc, bet ja ritenis diezgan bieži čakarējas prieka ir maz…

Top detaļas ir vieglāk noregulēt un tik ātri nezaudē savu iestatījumu, pārslēdzēji strādā precīzāk un vieglāk, rumbas kalpo ilgāk un labāk griežas, protams arī svars!

stūres, stutes, iznesumi- Tikai svars labāks

p.s.
ritens nekļus labāks, ja nomainīs vienu pašu Deore pret XTR slēdzi, visām detaļāsm ir jābūt līdzvērtīga līmeņa tad var sajust atšķirību. pirmkārt: rāmis, rati, klaņi pēc tam tikai pārslēdzēji, bremzes,…

daudziem liekas, ka velo vērtība ir lieta par ko jātaisnojas kā par kaut ko nevajadzīgu ( db, FS, xtr utt.) Salīdzinājumam pērkot auto šis +/- tūkstotis it kā ir pašsaprotami.

Ir tāds teiciens par labsajūtu nevar pārmaksāt. Nedomāju kādu apsmiet par to, ka viņam ir puncītis(man arī ir), vai arī , ja viņš pa beigām ar krutu velo brauc vai upē zivis ķer ar dārgu spiningu, viss no cilvēka atkarīgs, galvenais, lai labs pipars būtu.

bet runājot par šo tēmu, tas ir mārketings un zinātne. Kā tā? paskaidrošu.

velo (detaļu) ražotāji iegulda nopietus līdzekļus katru gadu, lai padarītu nākamos modeļus iekārojamākus. tā kā tie vīri un sievas, kas ir galvenā mērķauditorija, visu šo lietu pārzina ļoti labi, tad gan šimans, gan srams (gan jebkurš mazākais ražotājs) dabū nopieti pasvīst (un nopietni pašķiest mārketinga naudiņas), lai liktu šiem te nopietnajiem vīriem un sievām noticēt, ka tiešām vajadzīgs jaunākais. protams otrs ir tas, ka divus gadus vecu xt spriegotāju jaunu vairs nekur nenopirksi, jo tagad jau drīz 08 gada būs aktuāli. tas, cik nopietni šimanam un sramam (un pārējiem) sanācis pasvīst arī nosaka, cik laba (lasi: “obligāti nepieciešama”) tā sanākusi. pirms kādiem gadiem man šķiet, tikai xtr nāca no fabrikas rullīši ar gultņiem - tagad jau LX-am jaunajam tas ir, ja nekļūdos (ja kļūdos, spam welcome ;)). šie te it kā neprašam bezjēdzīgie labākie gultnīši really do the trick - vieglāk slēdzas, lielāka ilgmūžība, un citas ĻOTI VAJADZĪGAS lietas. Ar laiku lielākā daļa jaunievedumu XTR un XT līmenī nonāk arī pie LX, deore, vai pat vēl zemāk. un protams - runājot par komofrtu un braukšanas baudu - tā uzlabojas. Kā zināms, vidējais patērētājs ir tāds kukains, kuram nekad nav gona un vajag vēl un vēl, un to ļoti labi izmanto jebkurš ražotājs.

te atkal jājautā, cik konkrētā lietotāja vajadzība pēc labākā ir OBJEKTĪVA, bet cik - tīri kompleksu dzīta. kaut kad nesen runāju ar paziņu, kas itin bieži slēpo no kalna zviedros - sak, tur nav nekāds retums nopietna paskata vecīši ar 5 gadus vecām slēpēm un - katrā ziņā nē pēdējo kombinezonu ar mega materiāliem pa 600 latiem - kas brauc kā dievi, bet ekipējums kā jebkuram (nu pat ļoti) mirstīgajam. un tad stāvvietā šis iesēžās pēdējajā cayennē ;)) (te gan tā cayenne mazliet nesaprotama, bet nu uz kalna viņa maka biezumu vismaz neviens nenojauš un neciena, bet braukt prasmi - gan)

labsajūtu, kurā n-procenti ir pārākuma apziņa tikai tā dēļ, ka man tur pie pakaļas karbona krāsas mechs pielipis, un n-procenti tā dēļ, ka šis karbona gabals tiešām labāk slēdzās (tikai… eee… kaut kā starp x7 srama spriegotāju un xo īpašās atšķirības neesot pamanītas) un šīs labākās slēgšanās dēļ rezultāts labāks…

a nav gadienā tā - redz kur fellis, kāp virsū un minies…? :D :D

šo procentu attiecība varbūt arī to piparainību pamaina… ;)