Velo iegāde un piegāde Vācijā no privātpersonas

Nesen interesējos par velosipēda iegādi un piegādi no Vācijas sludinājumu portāla (no privātpersonas). Padalos ar savu pieredzi — varbūt kādam noderēs. Ironiski, sākotnējo informāciju AI man tieši “padeva” no šī foruma, tāpēc atdodu atpakaļ apritē.

Mērķis un galvenā loģika

Uzdevums bija iegādāties karbona gravel par pieņemamu cenu (mazlietots x2 lētāk kā veikalā) un to atvest uz LV. Papildus nosacījums: pirkšanas līgums ar pārdevēju un iespēja to korekti parakstīt arī preces savākšanas brīdī.

Vienkāršoti mans scenārijs bija šāds:

1. Kad esmu atradis to kas man nepieciešams, sarakstē ar pārdevēju apspriedis papildus informāciju, piegādes iespējamību darījuma norisi, arī aptuveni sapratis pārdevēja uzticamību (tostarp sazvanoties whatsapp, ne vienmēr bet mēdz būt):

2. Nosūtu pārdevējam Kaufvertrag/pirkuma līguma paraugu 3 valodās.
    Piemēram, mans līguma paraugs

3. Apmaksa caur PayPal “Goods & Services”.
    Pārskaitu naudu pirms savākšanas, norādot pamatojumā: sludinājuma ID, ko pērk, un no kurienes savāc.

• Ieteikums: arhivējiet sludinājumu (piem., webarchive), lai vēlāk nepazūd pierādījumi.
  • Svarīgi: naudas pieprasījumu PayPal sistēmā jāizveido pārdevējam, jo tas ir divpusējs darījums (viņš izsaka piedāvājumu, jūs piekrītat).
  1. Pārdevējs aizpilda un paraksta līgumu.
    Savākšanas brīdī kurjers/šoferis arī paraksta, ka preci ir paņēmis (t.i., apliecinājums, ka velo tiešām savākts).

2. Pirms apmaksas/savākšanas pārbaudu rāmja numuru datubāzēs.
    Ja viss OK, tad kā labticīgam ieguvējam vēlāk parasti pietiek ar līgumu, lai šeit reģistrētu un apliecinātu īpašumtiesības, balstoties uz līgumu (ne tikai uz “veikala čeku”).
    Protams, ja pārdevējam ir arī pirkuma dokumenti — prasiet tos līdzi.

Par līgumu, parakstiem un PayPal “naudas atbrīvošanu”

• Līgums faktiski “nostājas spēkā” līdz ar savākšanu, bet PayPal naudas atbrīvošanu labāk veidot tā, lai jums ir atļautajā periodā laiks velo pārbaudīt (piem., vai rāmis nav bojāts), ja vien līgumā nav atrunāts citādi.
  • Ja nerunājam par e-parakstiem, tad savu parakstu uz līguma var uzlikt jau LV — galvenais, lai pārdevējam līgumā ir jūsu dati un viņš redz, kam pārdod.

Ja pārdevējs ir “sarežģīts” (klasiskais Vācijas variants)

Ja pārdevējs nav atvērts šādam darījumam (bieži negrib dalīties ar telefonu/konta datiem, nemaz nerunājot par ID), var piedāvāt alternatīvu:

• Norēķins uz vietas preces saņemšanas brīdī + līguma noformēšana turpat (pārdevējam iepriekš gandrīz nekas nav jādara — tikai jāsagatavo velo transportēšanai).
  • Vai izmantot darījumu/escrow servisus, piem., Paylax.de u.c., kur var minimizēt datu apmaiņu un saņemt apliecinājumu par darījumu. (Ir arī vēl labāki servisi Vācijā, kur velo līgumu formē kopīgi, bet LV puse ne vienmēr var būt darījuma “otrā puse” pēc viņu noteikumiem.)

Pārvadātāju aptauja: ko prasīju un ko saņēmu

Aptaujājot pārvadātājus, man bija svarīgi:

• kas un no kurienes jāpaņem (velo, gabarīti, svars),
  • iespēja parakstīt līgumu savākšanas brīdī,
  • sūtījuma apdrošināšana,
  • iespēja norēķināties uz vietas (ja vajag).

Aptaujāju 3–4 variantus. Rezultāti:

• EJ transports: Paši nodrošina visu procesu jo savi šoferi. Cena: 80 €. Saziņa bija ērta - caur WhatsApp.
  • Deshop: Tikai menedžē procesu; partneri nogādā preci noliktavā un tad uz LV. Norēķinus neuzņemas. Cena: 80 € + PVN. Apdrošināšana pieejama tikai jaunām precēm. Uzņēmums atrodas ārpus LV un ES jurisdikcijas – pretenziju gadījumā jāvēršas UK (norādītie rekvizīti). Saziņai izmantoju zvanu, tad sūtīju e-pastu, un saņēmu atbildi (principā uzņēmums jauns, visticamāk pieredzes šādās velo piegādēs kur nu vēl ar darījumu, nav).
  • Ebaypiegāde.lv: Transportēšana ar CMR pavadzīmi. Izmaksas: 181.50 € (150 € + PVN). Piedāvā rāmja numura salīdzināšanu. Skaidras naudas nodošana iespējama (maksa atkarīga no summas). Līguma pārbaudi uz vietas nenodrošina. Saziņa e-pasta veidā.
  • Busiņi (Facebook): Pēc informācijas pieprasīšanas komunikācija pārtrūkst. Attiecīgi, ja tomēr darījums notiks, pastāv risks, ka bez pārdevēja kontaktiem un kurjera parakstīta līguma otra eksemplāra pie tā, preces pazušanas gadījumā nebūs tiesiska pamata tās atgūšanai.
  • Pašizvešana ja tas pie pašas vācijas robežas un velo ir dārgs var aizbraukt pašiem vai sarunāt satikties kaut kur Polijas vidū. Viss atkarīgs no pušu komunikācijas spējām un intereses.
1 Like