vai "sadzīvos" road double klaņi un 135mm rumba?

Ir nepieciešams padoms:

Gribētu mēģināt savam fitness/trekking (vai vienalga, kā viņus tur sauc) velosipēdam uzlikt road compact klaņus. Konkrēti raugos uz Tiagra FC-4550 (50-34).
Jautājums ir par to, kas notiks ar chainline, jo ir iegadījies tā, ka šim ričukam aizmugurējā rumba ir 135mm? Vai viss darbosies?

Esmu parakājies interneta resursos, bet īsti savu gadījumu neesmu uzgājis. Vairāk ir cepšanās par šosejas klaņiem uz MTB un par to, ka zobrati beržas pret plato rāmi, kas man laikam īsti nedraud. Par pārslēdzēju un tā iespējamiem gļukiem šobrīd īpaši nedomāju, gribu saprast, vai šādā kombinācijā ķēde neies galīgi šķērsām.
Reiz kaut kur pavirši pārlasīju diskusiju par road klaņiem un plato rumbu, bet tad mani tas īpaši neinteresēja un linku pazaudēju. Atmiņā vien palicis izteikums, ka īsti labi tur kaut kas neesot. Tādēļ šis posts…

Ja tam ir nozīme, gribu braukt ar 8sp kaseti.

Paldies!

Tas ir viens no jautājumiem, kurā vajadzētu būt pilnīgai skaidrībai, bet pēc manas pieredzes ir bēdīgāk…
Paskaties, ko raksta klasiķis Šeldons Brauns:
http://www.sheldonbrown.com/chainline.html
“47,5-50 mm. 47.5 preferred, but for frames with oversized seat tubes, the longer dimension may be needed, because the fat tube places the derailer mechanism farther to the right.”
Tātad šeit tiek pieļauta nobīde par 2,5 mm uz āru, kas ir tieši puse no starpības rumbu platumā: (135-130)/2.

Man ir bijis Shimano Hollowtech II BB ar trijiem 2,5 mm gredzeniem. Pēc instrukcijas, divi gredzeni ir jāliek vienā rāmja pusē, viens otrā. Es reiz intereses pēc uzliku to 2+1 kombināciju otrādi. Tālākais gals slēdzās jūtami sliktāk!

Tā kā rēķinies ar to, ka ideālai regulācijai varbūt nāksies pārlikt vienu 2,5 mm gredzenu otrā pusē - ja ir 68 mm rāmis. Perfekcionistiem tas nepatīk, jo tad viens pedālis iznāk maziet tuvāk rāmim, otrs tālāk.

Ansi, pilnīga skaidrība visos jautājumos būs pēc gada. Es apsolu! Pašlaik mana “velokonstruktora” pieredze ir tieši tik veca, cik vecs ir sniegs aiz loga. :)

Šo te no Šeldona es reiz izpētīju, arī aizdomājos, ka gan jau var sašeibot uz vienu pusi, bet jā – likās jocīgi, ka pedāļi būs dažādos attālumos no rāmja. Ja saki, ka tā ir vienīgā iespēja, tad laikam jāmet šī doma pie malas un ar šo rāmi jābrauc 48/36/26.

Ir iespeeja uztaisiit visu taa, ka gan sleegsies viss kaa vajag, gan klanji buus pareizi - vienaadaa attaalumaa abaas pusees.
Njem savu konstruktoru un brauc uz Shmerli - bonusaa dabuusi izsmeljoshu konsultaaciju + karstu teeju.
p.s. cepumi jaanjem pasham…

A Vanags,

Par slēgšanos priekšā stresa nav. Grasos šim verķim likt auna ragus ar bar end šifteriem, bet tiem kreisais ir friction, tā kā aizslēgs visur, kur vajag. Ļaunākais, kas, manuprāt, varētu notikt, ir tas, ka varbūt nederēs esošais LX 48T slēdzis – ķēde varētu rīvēties braucot ar 34.
Pēc problēmas izskatās lielākā zobrata attālums no centra road double gadījumā. Pēc skaitļiem tabulās, tas atradīsies apmēram tur, kur patreiz vidējais, ja ne vēl tuvāk centram, kas laikam nav gluži ok. Par regulēšanu ar šeibām ir skaidrs, bet tad pedāļi ir šreijā. Ko vēl var darīt šāda modīgā “monobloka” gadījumā?

Vai tieshaam teoreetiskie 2,5mm rada tik lielu stresu? Drusku tagad nesapratu, par ko tad iisti ir jautaajums? Ja par sleegshanos priekshaa stresa nav, tad kur probleema? Jo aizmuguree probleemu neredzu.

Jautājums ir par to, vai braucot ar šādu salikumu nepārtraukti un pastiprināti netiek čakarēta ķēde un zobrati? Atvainojos, ja sākumā pajautāju nesaprotami. Likās ar “ķēde šķērsām” pietiks. :)

Cik savaa praataa iedomaajos, kaa tas vareetu buut, un kaa to var visu salikt un sareguleet, nekas neliekas tik ljoti shkjeersaam.
Bildes vai kaads cits vizuaalais materiaals ljoti naaktu par labu, jo shobriid iisti nav skaidrs, kaads tad ir tas velo.

A Vanags,
Tas ir gluži parasts ričuks ar 28" ratiem un visu MTB navesku. Tātad aizmugurē ir MTB rumba 135mm, priekšā MTB crankset (chainline 47.5-50mm pēc tabulas, kuru var atrast tepat, Anša postā), bet es gribu uzlikt šosejas divzobratu klaņus (chainline 43.5 pēc tās pašas tabulas). Pēc šādas maiņas priekša nobīdās rāmja virzienā par apmēram puscentimetru, bet aizmugure paliek turpat, kur bija. Tā taču sanāk pēc cipariem? Atmetam slēgšanos, ja vien tas neskar aizmuguri, kā darbosies pārējais?
Vai tas nav tas pats, kas ar MTB visu mūžu kapāt ar vidējo vai pat mazo zobratu?

Ja nepārliek gredzenus, reāli problēma var būt tikai tur, ka neies kombinācija priekšā mazais, aizmugurē, teiksim, otrais mazākais (vismazākais tad droši, ka neies). Jo tad ķēde berzīsies priekšā gar lielo zobratu. Padomā, varbūt vari mierīgi pieciest, ka aizmugurē jāliek vismaz uz trešā mazākā, ja priekšā ir uz mazākā.
Pirms kādiem 10 gadiem es tādu problēmu risināju, aiznesot rumbas asi pie virpotāja, lai noņem no kreisās puses bukses vajadzīgos mm nost un izvirpo glītu alu šeibu labajai pusei. Bet tad jāpārspieķo rats atpakaļ uz centru, un labās puses spieķiem iznāk ļoti liels spriegojums. Apsverot visus par un pret, neiesaku tādu metodi.
Ja aizmugurē nav DB, pārspieķot aizmugurējo ratu uz 130 mm rumbu negribas?

Tieshaam par visaam variiteem vajag shosejas divu zobratu sisteemu? Kaapeec tad nelikt Soru ar 3 zobratiem?
Ok, ja 2 zobratu, tad lai taa buutu. 50-11z ganjgjii kapaasi? Interesanti…
Tad skatamies no citas puses - shosejas Tiagra priekshaa, bet chainlains reaali mainaas aizmuguree par 2,5mm, jo rumba ir nevis 130mm bet 135mm. Ir arii likti MTB ar shosejas klanjiem (klienta pieprasiijums), un MTB baaze lai arii iisaaka, nav radiijusi probleemas. Tad kaapeec lai buutu probleemas uz 28njnieka?

p.s. ar MTB braucu ar videejo, un robezja ir 50Km/h…

Ansi, nē, nav DB. Par 130mm un šeibām malās jau iedomājos, bet lieta tāda, ka rats ir burtiski tikko uztaisīts ar smuku Novatec rumbu un smukiem DT spieķiem. Pat ceļu nav redzējis. Tagad jaukt ārā… žēl kaut kā. Tad ir jātaisa cits, protams labāks, un tad jau arī priekšējais, lai vienādi un tad, un tad, un tad… :)
Par to, ka ķēde varētu berzties gar lielo zobratu, gan uz papīra zīmēdams neaizdomājos. Re kur arī pirmā reālā ķeza, paldies!

Atbildot AVanagam -nē, par varītēm nevajag. Par varītēm nevajag pat šosejas klaņus kā tādus, bet ja tomēr, tad double. Iemesls vienkāršs - man patīk, kā tie izskatās! :)

“Pavelkot svītru” zem šī…

Biju pārāk aizrāvies ar ievērojamajām attālumu izmaiņām priekšā, īsti neizprotot/nepamanot, ka kompensējamais lielums ir tik vien, kā puse no rumbu platuma atšķirības. Ehh, šie iesācēji!.. :) Bet nu galā tikām!

Gribēju zināt, ko iesākt ar šo un šādām tēmām, kurās nekādu jautājumu vairs nav un viss ir pilnīgi skaidrs? Tās būtu jādzēš vai jāatstāj?

Teemu buutu jaatstaaj, jo buus gana daudz cilveeku, kam buus liidziigas idejas un liidziigi jautaajumi.