Pagājušogad man tika uzstādīta jauna SRAM 990 (45 ls) kasete uz otra riteņu komplekta, uz kura turu slikus. Ar tiem sāku braukt tikai ziemā, un pamanīju, ka ātrumi pārlec - par ko biju pāsteigts, jo ķēde jauna, pārslēdzēja trosītes pats nesen nomainīju un regulēšanā esmu pietiekami “iebraucis”. Vairākus vakarus nočakarējos meklējot vainu, kāpēc pārlec - arī par jaunu nomainīju ātrumu trosīti, līdz, izbraucot ar vasaras ratiem, uz kā stāv xt kasete, beigās ienāca prātā, ka SRAM kaseti man varbūt uzlika jau krietni brauktu. Salīdzinot abas šķiet ka SRAMs man ir nobraukts…
Šajā sakarā lūdzu pieredzējušākus kolēģus novērtēt kā izskatās - ir nobraukta, vai tomēr nav. Ar šo kaseti esmu braucis 250-500 km.
It kau jau tā varētu būt, ja uz pabrauktas (kaut vai nedaudz) kasetes uzliek jaunu ķēdi … man ir bijis arī tā, ka uz kādus 300 km brauktas kasetes, dēļ tā ka ierāvu sprunguli, uzliku jaunu ķēdi … tā arī pārleca uz vairāk lietotajiem zobratiem, tāpēc sataisīju vaco ķēdi un turpināju braukt tālāk bez problēmām … bet it kā jau vajadzētu piestrādāties arī jaunajai ķēdei …
Skatoties abās bildēs, droši var teikt, ka ir nobraukta. 3. un 2. mazākais zobrats it sevišķi.
Zobrati nav nobraukti tad, ja, skatoties ar aci, droši nevar konstatēt, ka zoba liekums uz vienu pusi ir dziļāks, uz otru lēzenāks.
Apgādājies ar vidēja izmēra apaļo un plakano vīli (labas vīles maksā ap 4 Ls/gab) un izvīlē, lai zobu liekumi abās pusēs izskatītos vienādi. (Nevīlē virzienā uz zobrata centru!) Kad uzliksi izvīlētu kaseti atpakaļ, kamēr izvīlētās vietas precīzi pieslīpēsies ķēdes skritulīšiem, kasete pirmos apm. 100 km “gurkstēs”, bet pāri nelēks. Pēc tam ies kā jauna:)
Ansi - paldies! tieši šāda veida viedokli es meklēju! Man arī tā likās, taču nebiju drošs. Nu man ir skaidrs, ka attiecīgais veloserviss (nu vai varbūt - darbinieks) mani ir ļoti rupji apčakarējis. Nu ko - skola maksā naudu, diemžēl.
Rakstiski vārdā nesaukšu, bet sarunās neslēpšu, kas ar šādu biznesu nodarbojas. Jāsaka gan ka šis veloserviss nav starp šī foruma apspriestajiem.
fusio
Džeki Tevi nav uzmetuši, jo SRAM kasetes ir mīkstākas par Shimano un tamdēļ ar lietotu ķēdi tā ir iedilusi zoba aukšdaļā relatīvi ātri. Ja kasete būtu bijusi lietota, tā izskatītos savādāk. Morāle - nekad neliec jaunu kaseti kopā ar lietotu ķēdi (sabojāsi kaseti). Otrādi var, lietota kasete + jauna ķēde. Ja ķēde būs mainīta pie 0.75 % izstiepuma problēmu nebūs, un to atkārtot varēs reizes trīs.
Ansi
abas zoba puses kasetei nekad nav bijušas vienādas, taču ja galva strādā var saprast kādai ir jābūt velkošās puses zoba formai.
Šeit es nobildēju ļoti maz brauktu Shimano kasetes 13T zobratiņu. Vai, skatoties ar aci, abas ieloku puses nav vienādas? (Ja skatās ļoti smalki, jāņem vērā ēnojums.)
Jautājums nav par nošķēlumiem zobu galos, bet tikai par zoba ieloka formu! http://foto.inbox.lv/les_idees/Zobrats/zobrats.jpg
Nav vienādas (man ir šāda tāda pieredze kasešu vīlēšanā, tāpēc acs uztrenēta). Man priekšā ir divas pilnīgi jaunas kasetes, uz tām grūti atrast divus vienādus zobus, kur nu vēl divas vienādas pretējas malas!
Starp citu, tajā gabalā, kas ir palicis aiz kadra, jābūt dažiem zobiem ar nu pavisam nesimetriskām malām- kur ķēde pāriet no viena zobrata uz citu
Galvenā atšķirība ir pie zoba augšas. Tajā puse, kuru ķēde spiež, zoba maliņa ir stāvāka pie galotnes, “slinkajā” pusē maliņa ir bišku lēzenāka.
Ansis>elektrolitr
mēs trijatā ļoti labi saprotam kādai ir jābūt zoba “pareizai” formai, taču lai to nodotu tālāk “masām”, ar foto nepietiks. Kad sanāks laiks, uzzīmēšu nodilušu zobu un tā atjaunošanas “virzienu”. Ar vīli var darboties tikai izjaucamas kasetes gadījumā, nejaucamās kasetes labo ar 9mm cilindrisko frēzi vai dimanta uzgali turbīnai. Arkādijs savulaik to sniedza kā pakalpojumu, taču tas ir laikietilpīgs un galvenais nerentabls pasākums, tamdēļ tas paliek katra paša ziņā. Šādi “pielabojot” kaseti var nobraukt vismaz 10!!! ķēdes.
Kā man būtu prātīgāk šobrīd darīt, ja man ir maz braukta xt kasete un ķēde un man ir otri (mazāk svarīgi) rati, kam man prasītos uzlikt normālu kaseti?
Nopirkt kaseti un nomainīt ķēdi, ar domu mazbraukto ķēdi nobraukt pēc laika, ka kasetes būs “apdilušas” vai labāk uzlikt uz otriem latiem vnk lētāku šimano kaseti un ļaut tai piedilt?
Varbūt mainot ratus mainīt arī ķēdi katru reizi - neliela ķēpa, bet principā paveicams.
[quote]>Ansis>elektrolitr
mēs trijatā ļoti labi saprotam kādai ir jābūt zoba “pareizai” formai, taču lai to nodotu tālāk “masām”, ar foto nepietiks. Kad sanāks laiks, uzzīmēšu nodilušu zobu un tā atjaunošanas “virzienu”.[/quote]
Situācija valstī ir tāda, ka laiks jāatrod.
Esmu jau kārtīgi piešāvis roku uz vīlēšanu. Mana recepte ir šāda.
Ja tā īsi izsakās, tad jāņem apaļa vīle, apmēram ķēdes gredzena diametrā vai nedaudz mazākā. Un ja tā ģeometriski var izteikties, spiešot virzienā kādi 30 grādi uz iekši no zobrata riņķa līnijas pieskares. Tā, lai zoba gals paliek neskarts, bet tālāk līdz zoba apakšai ir redzamas vīlējuma pēdas. Vīlēju lielākajiem zobratiem mazāk reižu, bet mazākājiem zobratiem vairāk reižu novelkot vīli. Tas tādēļ, ka mazākie zobrati ir vairāk padiluši un biezāka metāla.
Braucu līdz apm. 1% ar savu MTB ričuku. Parasti tikai sacensībās un treniņos pa mežu. Divas kārtīgas dubļu gonkas un jau jāmaina ķēde! Un ko tad? Jaunu kaseti pa 30Ls?! Nē taču, liekam veco, izvīlēto ;)