klau, Vains, tu mok zini pateikt, kas slikts var notikt, ja ilgaaku laiku minas ar pulsu, kas paarsniedz max ?
biju uz veloergonometriju, dabuuju smukus skaitljus, cik ilgi kaadaas robezhaas var to pulsu tureet. bet tobriid mani no sliedeem izsita citas lietas, neparasiiju tam dokam - reaali dziivee it viegli ir paarsniegt un ilgstoshi tureet pulsu, kas ir lielaaks par to max…
Ļoti vienkārši - tas nav tavs maksimālais pulss. Jautājums, kur tev noteica tādu pulsu? Varbūt biji iepriekšejā dienā uztaisījis vienu megasmago treniņu, pārsauļojies vai pārsēdējies saunā, tāpēc rezultāts varēja būt neprecīzs. Maximālo pulsu normāli, ja vari noturēt nu minūti, divas, moška trīs (izņēmuma gadījumos). Varbūt tas ir tas anaerobais slieksnis, ko gan var turēt diezgan ilgi - kādas 10-20min. Ja bišķi zem šī slieksņa, tad jau var mēģināt nobraukti visu sacīksti. Pavisam aptuveni maksimālo var noteikt, ja no 220 atņem savu gadu skaitu, bet tas ir ļoti neprecīzi +/- 10-15sitieni.
Vai, ja pareizi atceros, tad reegs ir daiļā dzimuma pārstāvis. Jums parasti maksimālie pulsi ir nedaudz lielāki, kā vienaudžiem vīriešiem, bet tas nemaina lietas būtību. Maksimālo pulsu vienkārši organisms pats neļaus pārāk ilgi turēt. Vienīgi, ja gadījumā nav nopietnas problēmas ar sirdi - tad maksimālais pulss var parādīties vienkārši guļot uz dīvāna un tas nemaz nav labi.
Vains, paklau, man tas anaeirobais slieksnis ir 171, bet sacensiibu rezhiimaa (krosos) es parasti braucu apmeeram uz 180 (nu vismaz, es censhos pulsu notureet zem 190,kas jau nav viegli, un ir baiigi labi ja izdodaas notureet taa pie 180)
nu un shitaadaa rezhiimaa tiek kapaata apmeeram stunda. maratonos censhos tureet ap 170
varbuut man arii nav pareizi noteikts anaerobais slieksnis? (uz paarbaudi pie Dignas es aizbraucu ar riteni, un aatri, man gan pateica fui fui un lika atpuusties paaris stundas, bet…)
nu man bij taa, ka to max noteica 171 - paaris min nedeeljaa tik varot. a reaali es pie 181-184 sajuutu, ka ir par daudz [saak trauceejoshi elpas truukt] un metu nost slodzi - ja vien iespeejams. bet ir maniits arii virs 200 kaadreiz…
pusotru nedeelju pirms testa meegjinaaju maratonu noskriet. vx.
uz to veloergonometriju [sporta mediciinas centraa vai kaa nu tas nosaukums - rainja bulvaarii], kad gaaju, jutos normali, tik galva saapeeja, bet muskulji jau bij tikpat kaa aizmirsushi to skrieshanu [un paardesmit km klainjoshanu pa mezhiem naakamaa dienaa :)]
tikai - asinsspiediens bij paaugstinaajies - no ierastiem 95-60 uz k/kaadiem 140-95… un tas tad arii man neljaava pieveersties jautaajumu uzdoshanai :)
bet ja man sirds normaali darbojas, nav veerts iipashi satraukties, ja pulsometrs raada vairaak, ja?
Gonkas laikā lielai slodzei nav ne vainas! Treniņos gan labāk tā mierīgāk!
Atkārtojam vēlreiz: max pulss ir max, vairāk konkrētam cilvēkam nav iespējams:) To var noteikt šādi: iesildāmies uz velo (kārtīgi, vismaz 15 minūtes) un tad kāpinām tempu līdz maksimāli iespējamam (tik cik var izturēt un vēl mazliet), nav slikti, ja tas notiek garā kāpumā:) un šo “cik vat izturēt” izturam minūtes 5. Tas, ko beigās, kad miriens būs tuvu, rādīs pulsometrs, tad arī būs max pulss.
Vairāk var palasīt šeit:
http://www.cptips.com/hrmntr.htm
nu a tie, kuri negrib uz savu galvu eksperimenteet, uzvelkot liidz, cik var tureet un veel mazliet, tie aiziet uz testu.
reegs
es arī biju sporta centrā uz Raiņa bulv. tur nenosaka max pulsu, to tu vari noteikt pati kaut vai pēc felix pārtulkotā no www.cptips.com ,pēc tam aprēķini % no max pulsa (mērķzonas) un trenējies tajās.
ja tev apmeklējuma brīdī bija paaugstināts asinsspiediens, veloergometra programmas
izdotie dati nav pareizi, jo neattiecas uz tavu “normālo” stāvokli.
ps. ja sirds ir vesela, ko NOTEIKTI NOSAKA Raiņa bulv.sporta centrā, var braukt tik cik
iekšās uz max.pulsa vai anaeirobā sliekšņa neko nesačakarējot, cita lieta, ka tam maz
jēgas, liela iespēja pārtrenēties un tad jau atjaunošanās process būs ilgs!
oo, danke, Biker, par to postscriptum, jo redz - taa lielaakaa shance dabuut to lielo pulsu ir sachaas. manaa gadiijumaa- piedz. sachas diennakti un ilgaak. nu jaa, ne jau visu laiku tur taada slodze, bet nu tomeer savaacas.
Es pats savu pulsu uzzināju pagājušā gada Hānjas maratonā, kad sākuma posmā pārlieku azartiski kopā ar ašajiem igaunīšiem bālenīšiem šturmēju kādu no dubļainajiem kāpumiem meža celiņā:) Izrādījās krietni lielāks, nekā rēķinot 220 - gadu skaits:) Katram tas max ir savs, ne tikai vecuma un dzimuma, bet arī iedzimtības noteikts. Ar trenētību tur nav daudz sakara. Bet uz max braukt ilgāk par dažām minūtēm nemaz nav iespējams - pienskābes koncentrācija muskuļos liedz tiem ar pietiekamu jaudu darboties:)
Gudra tauta, nav ko teikt… nevienu stulbu frāzi nevar lasīt. Patiesībā nezināju, ka visi par šīm tēmām ir tik labi izglītoti. Patiess prieks. Nopietni.
Reegs - 171 nu točna nevar būt tavs max, ja nu vienīgi tavs gadu skaits netuvojas astotajam desmitam. Augstais asinsspiediens uzliek tādu kā bloku maximālajai sirdsdarbībai saudzēšanas nolūkos, lai nepārplīst asinsvadiņi. A ja sirds vesela var močīt, tikai Fox jau minēja, nevajag pārdozēt.
Fubar - ja tev maksimālais ir tuvu pie 200, kā var noprast, tad 171 priekš anaerobā liekas diezgan pazems. Varbūt uz doto brīdi nebiji īsti formā + vēl tas miniens uz LOV.
Mans max, ko esmu konstatējis uz pulsometra arī ir augstāks kā 220-gadi. Īstenībā daudziem tā ir. Tātad mēs visi baigie sprinteri, salīdzinot ar gorņikiem, kuriem max mēdz būt zemāks par 220-gadi, vismaz spriežot no Eurosport pārraidēm.
Piebildīšu, ka par indivīda trenētību (arī gēniem) liecina min.pulss, respektīvi - miera stāvoklī.
Trenējoties, min.pulss samazinās, jo sirdij vajag retāk pumpēt, kļūstot trenētākai.
ja miera stāvoklī pulss vairākas dienas ir paaugstināts, esat pārtrenējušies.
Šogad cītīgāk pasekoju pulsametra rādījumiem . Pēdējā laikā visos sačos pulss turas daudzmaz vienādā stāvoklī t.i. Max 183-185 , Vid. 165-167 . Treniņos pabraucam Vid. 130 -135 . Pulss miera stāvokli’ap 50 ± . Bet pēdējos sačos Kandavā , iestājās besīts ( braucot sporta klasē) + parādījās tāda sajūta it kā pakausis visus laiku saltu , kaut gan laiks nebij notiem aukstākiem .Ko tas varētu nozīmēt ,vai tas nav saistīts ar asinspiedienu , kaut gan iepriekš uzbaudījos viss it ka bij normā. Dažreiz gan pasāp galva un iedzeru kādu citramona tableti.
anlens
tajā brīdī kad sāp galva, ieej aptiekā un izmēri asinsspiedienu.
cik tev maximālais, 185?
ne…anlenam jaieiet turpat blakus bode eun japanem viens Vanags,vai Bocmanis…pirms kandavas laikam parmaz ar Vanagu draudzejies,ko?;-) un A.A bija stipri prieksaa uz kada asara muguras uzbrauca…vai ka saduras…tik smiltenes posma man pa sito bazaru neizrokat kadu bedriti,ok!!
Nuja vairāk par 185 neizdodas uzdzīt . Pagāju;so gad varēju līdz 190 ,šogad nekā. Vai tas ir labi vai slikti ej nu sazin . cello < es tagad vairāk spiežu uz Brenguļu tumšo ): viens pazīstams džeks iegādājās alus aparātu ,tādu kā krogā ,tagad vienmēr alus vēss. A.A. sameklāja kādu stiklu Abavas krastos ,kaut kā šogad viņam neiet, bet formā jau ir Olimpiskā .jābrauc svētdien uz Munameģi ,tad jau mat’'is kā ies.
tad panemat brenguli kartigi uz kruti,busi laikam satrenejies ka augstak nevari uzdzit…uz savaigumu var…pavasari pamegini,tikai skaties ka motors nenobeidzas tad gan bus s…i vagaa!
braukt sacensibas pec pulsa nav parak spoza ideja. Es pulsa meritaju izmantoju tikai treninos. Pirmkart sacensibas pulss no sacensibu stresa paaugstinas par aptuveni 10 sitieniem un uz katriem 1% pazaudeto skidrumu no kermena masas vel 5-6 sitieni nak klat. Tatad ja sacensibas jus braucat ar 170 pulsu , tas atbilst 155 trenina laika. Tatad braucat krietni lenak.
Nu, nu. 15 sitienu atšķirība točna nav. Bet domu gājiens visumā loģisks.