treniņu metodes iesācējai

Skaties pulsu/laiku/kadenci/pašsajūtu attiecīgam treniņam. Distance un ātrums ir tikai informatīvas vērtības, un neiespringsti uz to.

kāda jēga pa asfaltu deldēt xc riepas? es tikai tapēc treniņiem lieku slikus, ok ātrums ir lielāks, bet nu tapēc brauc garāku distanci. Turklāt ātrāk ir patīkamāk braukt it sevišķi tik vasarīgā laikā!

[quote=duu]un ar to saistībā vēl viens jautājums zinātājiem.
ZInu, ka daudzi MTB braucēji, braucot bāzi pa šoseju, liek šosejas riepas. Vai nav tā, ka tas tikai palielina km skaitu, kas jānobrauc? Respektīvi, ka, braucot ar MTB riepām, var nobraukt mazāku attālumu un jēga būs tāda pati?[/quote]

Vairāk gan taupa sacensību inventāru, respektīvi samaina riteņus un liek kautko lētāku.

Par visu pārējo runājot - jāāiziet pamērīties uz sporta laboratoriju. Varbūt tavs ‘motorītis’ ir jau gatavs lieliem panākumiem no bērnības utml. un atliek mācīties braukt pareizi.

Par roku tirpšanu un sprandu arī šeit ir apspriests - var palīdzēt stūres/sēdekļa pieregulēšana.

Tur jau tā lieta, ka vieglāk ripo un pie tās pašas slodzes var braukt ātrāk. Pamēģini asfalta riepas - sapratīsi. Kā arī rupjš protektors uz asfalta ātri dilst.
Treniņiem vari kaut piekabi kabināt aizmugurē. Ieslēdz vieglāku pārnesumu un veic to pašu treniņa apjomu tikai mazākā kilometru skaitā.

[quote=duu]
un ar to saistībā vēl viens jautājums zinātājiem.
ZInu, ka daudzi MTB braucēji, braucot bāzi pa šoseju, liek šosejas riepas. Vai nav tā, ka tas tikai palielina km skaitu, kas jānobrauc? Respektīvi, ka, braucot ar MTB riepām, var nobraukt mazāku attālumu un jēga būs tāda pati?[/quote]
Šosejas riepas noteikti vajag. Ne tikai lai taupītu dārgas sacensbu riepas. Ja treniņa mērķis ir pēc iespējas vienmērīgāka slodze, tad tas ir pie lielāka ātruma, un šosejas riepām. Tā pretestība no XC riepām tikai traucē nobraukt produktīvu šosejas treniņu. Tā kā vislabāk maiņas ratu komplekts, ja ir viens velosipēds. Treniņu ratiem nav obligāti jābūt super viegliem, riepām nav obligāti jābūt sacensību, folding u.tml., bet labāk protams ar pārduršanas aizsardzību.

[quote=duu]
Tavā diskusijā bija runa par intervāliem ik pa x sekundēm: 10 sek, 20 sek, 30 sek, utt. vai tiešām ir reāli braucot kontrolēt tās sekundes? man tas šķiet visai murgaini…[/quote]

Par intervaliem: es braucu taa, 2 min spiezhu ar pulsu 160, tad kadas 2-3min kamer nokritas uz 130, utt.

Par riepam un braukshanu aizvejaa: esmu dzirdejis no spechukiem (un pasham arii taa patiik), ka labaak trenneties vienatnee. Tad tu vari pati kontroleet vienmerigu slodzi. Shosejas.xc riepam neredzu starpibu. Es trennejoties nebraucu pec spidometra, bet gan pec pulsa + laika (piekritu vitamiinam). Atrums trenninjaa nav svariigs (nu vienigi psihologiski ktutaak ir braukt ar tievam riepaam aizvejaa uz 35km/h nekaa teiksim ar xc riiepam pa jurmalas smiltim uz 22).

No finansiala viedoklja treninjos lietoju padilushas vecakas riepas (kas ir arii nodilushas gludakas) un sacensibas uzlieku jaunaakas riepas - lai labaka sakjere.

Pulsometru gan tomer iesaku. Bez taa man pasham piemeram ir gruti pamaniit, ka esmu sacis spiest par atru. Tas ljauj objektivi tureet trenninjus pareizajos ramjos.

Par riepam un braukshanu aizvejaa: esmu dzirdejis no spechukiem (un pasham arii taa patiik), ka labaak trenneties vienatnee…
Nez kurs ir tas 'spechuks"!
Foruma member Anda Tev varetu daudz ko pastastit ka vina saka braukt MTB par treninjiem,sacensibam utt. domaju tas Tev noderetu labak par 99% vechu “padomiem” un pec paris gadiem tad jau vechu padomi ar butu derigi.No savas pieredzes varu pateikt ka ar damam nav tik vienkarshi ka ar dzekiem.

Kas tad ar mums tāds nevienkāršs?

Kas tad ar mums tāds nevienkāršs?[/quote]
Pashas jus noteikti vislabak zinat ;)

Cello tur rezervē sūtīšanu uz tējas dzeršanu pie Kurjera, lai tas pastāsta par aizmotora treniņiem…
Pēc manām domām, amatiera līmeņa velobraucējam vienatnē vajag braukt ļoti garos gabalus, 200+ km, ja nav saprotoša treniņu biedra. Tik nopietnā lietā, “sapinoties ar kompāniju”, var sanākt visādi - te viens sākumā pārāk intensīvi velk, te nav laika braucot enerģijas batoniņu apēst, jo pārējie atkal velk, te vienam rāmī ir tikai viena velopudele, un daži nemaz nepieļauj domu kaut kur apstāties, un tad ar 750 ml ir jāizvelk visi 200 km - karstumā dehidratācija garantēta.
Es šodien viens izbraucu Jūrmala - Engure - Upesgrīva - Talsi - Jūrmala, tieši 200 km, izgriežot ēšanas pauzi (neviens mani no tās neatturēja!) 32,15 km/h.

200 km? Why?

Ansis malacis, super!
2ktn kāpēc gan nevarētu kādas reizes pa sezonu uzvilkt tos pašus 200km? Ja ir pietiekoši resursi, nekas neiespējams tas nav, es svētdien arī paņēmu vienreiz par samērā ilgiem laikiem riktīgi garo treniņbraucienu, pieveicu 312 km ar vidējo 35km/h izgriežot ēšanas un bioloģiskās pauzes.
Protams jābūt adekvātai atpūtai pēc tāda darba un labi padzert un paēst, lai sāktos atjaunošanās procesi pēc iespējas ātrāk un labāk.

Cita starpā psiholoģiskais triks. Tie, kuri domā dzīvē vēl kaut reizi iziet triatlona Ironman, mēdz treniņos braukt solo virs 180 km, lai sacensībās 180 km distance tiktu uztverta kā kaut kas īsāks.
Latvijas amatieru sniegums Ironman veloposmā aug nežēlīgi. Pirms nieka 3 gadiem nobraukt 180 km pa 5:20 skaitījās ļoti labi, tagad ir izaugusi jaunā paaudze, kas par patiesi labu rezultatu uzskata tikai zem 5 h (virs 36 km/h). Nu, V40 vīri par to saldsērīgi pasmaida, bet lai nobrauktu pa 5:20 - 5:15, arī treniņos jābrauc ļoti garie solo.

P.S. Uz tēmu “treniņu metodes iesācējai” attiecas tikai tas, lai iesācēja apdomā, cik garus treniņu gabalus drošāk un ērtāk liekas braukt vienai.

Tie, kuri domā dzīvē vēl kaut reizi iziet triatlona Ironman[/quote]
OK, labs pamatojums.

Nepārprotiet mani, es neesmu pret 200km… vnk., ar mērķi nepamatotai treniņu programmai būs grūti rast motivāciju (un arī jēgu) ;)

man prieks par visiem gargabalniekiem, bet tas šoreiz tiešām laikam nav īsti par tēmu :)

no šīs diskusijas esmu izlobījusi, ka

1. sporta kluba treniņi jāaizstāj ar intensīvākiem/intervālu/meža treniņiem,
  2. jāiegādājas pulsometrs un jāpierod braucot kontrolēt nevis ātrumu, bet pulsu,
  3. Jāiegādā Joela Bible vai jāpiesakās uz konsultāciju pie kāda trenera
  4. sprandas sāpes varētu mēģināt novērst pamainot stūres un sēdekļa pozīciju.

Paldies par visiem linkiem un ieteikumiem!

[quote=cello]Par riepam un braukshanu aizvejaa: esmu dzirdejis no spechukiem (un pasham arii taa patiik), ka labaak trenneties vienatnee…
Nez kurs ir tas 'spechuks"![/quote]

Precizi nepateikshu, kur lasiju, bet cik atceros bija pieredzeejis sportists (no arzemniekiem).
Protams tas ir gaumes jautajums, bet man pasham ir daudz vienkarshaak trenneties vajadzigaa rezhiimaa, ja braucu viens pats.
Tas tachu ir logiski…, ja sedi kadam astee, tad naksies pielagoties otra brauceja atrumam.

[quote=ufo95]

Precizi nepateikshu, kur lasiju, bet cik atceros bija pieredzeejis sportists (no arzemniekiem).
Protams tas ir gaumes jautajums, bet man pasham ir daudz vienkarshaak trenneties vajadzigaa rezhiimaa, ja braucu viens pats.
Tas tachu ir logiski…, ja sedi kadam astee, tad naksies pielagoties otra brauceja atrumam.[/quote]

Un tad tas nabaga iesācēj pirmajā gonkā grupas vidū ģorgāsies un veidos kritienus, bet parejie brauceji bļaus virsu smagiem vārdiem.

Ieteikums ir visai loģisks un labs. Es arī trenējos viens, tādējādi nav jāpielāgojas kādam un necieš kvalitāte. Cita runa ir par garajiem gabaliem, kurus vienam braukt parasti neceļas kājas. Par ģorgāšanos u.c. štruntiem - vnk. kādam jāpalūdz, lai treniņa laikā pamāca.

[quote=DzintarsP][quote=ufo95]

Tas tachu ir logiski…, ja sedi kadam astee, tad naksies pielagoties otra brauceja atrumam.[/quote]

Un tad tas nabaga iesācēj pirmajā gonkā grupas vidū ģorgāsies un veidos kritienus, bet parejie brauceji bļaus virsu smagiem vārdiem.[/quote]

gluži kā TdF. Un tur džeki trenējas grupās ļoti daudz. Un nepalīdz

Kungi! Ja meitene tikko ir sākusi trenēties, tad iemācīties neģorgāties grupā galīgi nav prioritāte. Tiem, kuri tur sen nav bijuši, atgādināšu, ka SEBa vidējos un aizmugurējos koridoros tāds fenomens kā “grupa”, “strādāt”, “iet uz maiņu” vienkārši neeksistē. Tur ir pa kādai virtenei ar braucējiem, kuri sēž priekšējam astē, un tās pašas izjūk pie pirmās taciņas. Kad duu brauks treniņus Kurjera kompānijā un spēs pulsu saglabāt aerobajā zonā, tad arī būs laiks mācīties braukšanu grupā :)

Ar to es negribu teikt, ka nevajag mācīties braukt “uz kaļosa” - vajag un tas ir ļoti noderīgi, it sevišķi tādām sacensībām kā SEB. Bet iesācējai būs grūti, ja ne neiespējami, atrast treniņu biedrus, kuri brauks piemērotā ātrumā, lai kopā veiktu garos gabalus - pat aizvējā sanāks braukt virs aerobās zonas (vai arī priekšējam braucējam sanāks vizināšanās, nevis treniņš), un regulāri 2 stundu garumā “pārķert” nav diez ko veselīgi. Nemaz nerunājot par to, ka treniņā ir jauki paskatīties uz putniņiem un puķītēm, nevis 2 h blenzt uz priekšējo ratu :)