Un ne tikai vispārējo treniņu, bet arī pirms/pēc/starp vingrinājumiem jātaisa locīšanās/iesildīšanās.
[quote=adix]Vienīgi tāds silts ieteikums puikiem, kuri nekad nav darbojušies svaru zālē vai ļoti sen to darījuši pēdējo reiz, diez vai vajadzētu sākt ar pietupieniem ar stieni vai stieņa vilkšanu (Romanian Deadlift), nemaz nerunājot, ja jums ir problēmas ar muguru.
Tad noteikti ir labāk sākt ar ko vispārīgāku, ne tik specifisku![/quote]
Pilnībā piekrītu, tā vietā var taisīt kāju presi, un dabūt praktiski to pašu efektu ar daudz mazāku muguras traumas risku. Papildus tam- papildus lasītajam internetā ieteicams konsultēties ar zāles personālu par pareizu vingrinājumu izpildi. Piemēram, Seated cable row arī nav nemaz tik viegli izpildāms pareizi.
[quote=adix]Vienīgi tāds silts ieteikums puikiem, kuri nekad nav darbojušies svaru zālē vai ļoti sen to darījuši pēdējo reiz, diez vai vajadzētu sākt ar pietupieniem ar stieni vai stieņa vilkšanu (Romanian Deadlift), nemaz nerunājot, ja jums ir problēmas ar muguru.
Tad noteikti ir labāk sākt ar ko vispārīgāku, ne tik specifisku![/quote]
Jā, un šis ieteikums sevišķi aktuāls ir puikiem 35+ :)
Ja veterāna vecumā atsāk treniņus vieglatlētikā (- to es labāk zinu), ceļgaliem pieiet ļoti uzmanīgi. Parasti progresē tā:
- Lēni pietupieni bez svara
- Ātrāki pietupieni un ar minimālu izlēcienu bez svara
- Zoss gājiens
- Pietupieni ar svaru
Es atceros, ka pusaudža vecumā varēja darīt 100+ pietupienus ar augstu izlēcienu, cik vien kāju muskuļiem spēka, ceļgalus un muguru nemaz nejuta…
Mans ieteikums tiem kas svaru stieni nav rokās turējuši kādus gadus,sākt ar kalanētiku vai pilatēm (vairāk pastrādāt uz statiskajiem vingrinājumiem kas nostiprina iekšējos vai dziļos muskuļus) un tad ķerties pie dinamiskajiem vingrinājumiem (tiem kurus piedāvā Eduards).
pat tiem, kuri svaru stieņus cilā iesaku paklausīt cello padomam. man te fizioterapeite arī stāstija brīnumus par kačokiem, kuriem dziļā muskulatūra ir vārga tīņa līmenī, toties pēc paskata - baigais mačo :)
Tad esi bijis pie Judītes no VC4 :D
Pastaigaaju uz VC4 uz therapymaster, kas nostiprina tieshi dziljo muskulaturu. Pirms tam reizeem mociija muguras saapes, pavingroju- paargaja. Bet sakumaa bija interesanti, triceeju kaa diegs, pie tiem neparastiem vingrinajumiem dziljajai muskulaturai :)
Varētu tuvāk paskaidrot, kādi ir tie specifiskie vingrinājumi dziļajai muskulatūrai?
Labāk aizej pāri reizes uz ārstniecisko vingrošanu (~ 5 Ls par nodarbību). Vingrojumi itka ir primitīvi, bet viss slēpjas to pareizā izpildīšanā un sākumā, bez profesionāļa klātbūtnes, šaubos, vai varēsi to izdarīt pareizi.
Palasi internetā par cello ieliktiem terminiem. Būtība nekas tur sarežģīts nav, vienkārši vingrinājumu vairs nav spēka ar lielu amplitūdu, bet lēni un konkrētajās “pozās”
Pirms ši topika jau pats atklāju, ka presīti labāk taisīt (jūt lielāku atdevi), kad ceļ nevis visu ķermeni, bet galvu un plecus. Ja paņemsi ar pirkstiem un sataustīsi muskuļu sasprindzinājumu - sapratīsi. Pēc vingrinājuma arī būs attiecīga sajūta - ja pēc pilnās preses jūt tik daļu muskuļu noslogojumu, tad pēc šitās jau prakstiski visus, un it īpaši dziļi vēderā :)
Ātrais links, kur atradu pilnu aprakstu un izskaidrojumu savam atklājumam :D
http://www.irlaiks.lv/health/sport/fitness/article.php?id=6564848
Man tāds stulbs jautājums, kalanētika nav kaut kas līdzīgs tam, ko visādos cīnas veidos rāda kā vingrinājumus “enerģijas koncentrēšanai”?
Es pievienojos viedoklim par nosacīti “ārstniecisko” vingrošanu. Laba fizioterapeite, (it sevišķi kas specializējas uz sportu) ātri pateiks, kas tev nav gana labi un attiecīgi piemeklēs vingrojumus, kas nodarbina tieši problemātisko vietu. Ļoti iespējams, piemēram, ka kāju vietā ir jātrenē mugura vai pleci.
Ja kādam liekas, ka ārstnieciskā vingrošana ir tikai rociņu\kājiņu pavicināšana un vispār ir fufelis, tad varu teikt, ka es svaru zālē nekad neesmu tā izbesījies, kā pāris reizes pie terapeites… :)
Nē, kalanētika ir vingrojumi muskulatūras nostiprināšanai, pēdējā laikā ļoti populāri sporta zālēs (pamatā gan starp sievietēm). http://woman.delfi.lv/health/fitness/article.php?id=14574300
Ja uz nodarbību atnāk kāds stiprā dzimuma pārstāvis, tad vismaz pirmajās reizēs ļoti cīnās, lai pierastu pie vingrojumu specifikas, tas nekas, ka pirms tam trenažieru zālē bijis pirmais puisis ciemā :)
ui, pie daudzām esmu bijis, bet konkrēti šos gadījumus stāstija Rūta no 1. slimnīcas (tagad kaut kur citur strādā, Teikā)
Delfin - es mazliet padomāju un sapratu, ka ar tiem enerģijas koncentrēšanas vingrinājumiem Tu droši vien biji domājis Ci-gun. Rīgā ir iespējams atrast Ci-gun nodarbības un pamēģināt, vai patīk - katrā ziņā vispārējai trenētībai par sliktu nenāk, un varbūt var iemācīties paņemt stāvākos kalnus “ar Ci spēku” :)