"Tautas"klases braucēju pārcelšana uz "Sporta" klasi

Tēmas autors pieminēja motokrosu kā paraugu.
Ir gan vēl viens, daudz labāk organizēts motokross Latvijā par LČ - Superkauss un tajā rīkotāji arī nevienam neuzspiež pāriet uz PRO klasi (stiprākās klases nosaukums seriālā). Un par to arī ir ļoti daudz diskutēts!

Tajā pašā laikā organizatori spēcīgi domā par motivāciju dalībniekiem pāriet uz PRO klasi!!! Piemēram, komandu ieskaitē PRO klasē par 10.vietu dod daudz vairāk punktus kā 1.vietai zemākā klasē utml.

Rezumējums - nu nevar ar varu piespiest braukt Sporta klasē, bet ir jārada motivācija to darīt!

[quote=triscilveks]visiem pārcēlājiem jautājums - vai vieglatlētikā 100 metru olimpiskos finālistus arī būtu jāpārceļ uz 200m distanci, 200 m finālistus uz 400 m distanci un tā tālāk?

Vai svarcelšanā vienas svara kategorijas pirmais trijnieks būtu jāpārceļ uz nākamo svara kategoriju?

Vai boksā savas svara kategorijas čempions būtu jāpārceļ uz smagāku?

vai futbolā sezonas labākais spēlētājs būtu jāpārceļ uz basketbolu?

Vai trekā sprinta ceturtdaļfinālistus būtu jāpārceļ uz kilometra braucienu?[/quote]
Atļaušos teikt, ka Tu jauc ābolus ar apelsīniem. Runa ir par sasniegto līmeni un sacensību ar sev līdzīgiem.

Man arī patīk runāt līdzībās.
Svarcēlājs, kas kādās sādžas cilāšanas sacensībās rauj pirmās vietas (un ne jau katru otro reizi, bet katru), lai iet uz novada mačiem un sacenšas ar cilvēkiem, kur ir vairāk atlasījušies līdzīgie, nevis ar kaimiņu Sašu, Gunču, Peķku, kas gaterī cilā dēļus un vēl piedevām 55 gadīgo Jāzepu, kam vienkārši patīk piedalīties visur. Ja viņš neiet, tur, protams, neko nevar darīt, bet tas nav sportiskais princips, kur jāsacenšas ar sev līdzīgiem, savādāk Tu parādi savu vēlmi visu laiku būt augšgalā un nespēju cīnīties ar stiprākiem, kas norāda tikai uz to, ka vēlies iegūt balvas, iegūt nepārtrauktu atzinību, slavu un būt kapteinis savā vannā, bet baidies būt matrozis uz kuģa.

Jau iepriekšējā spama topikā pieminēju boksu. Svara kategorijas ir viena lieta, bet sagatavotības līmenis attiecīgajai līgai/grupai/federācijai ir cita lieta. Iedomājies, ja Tu būtu bokseris un tavā boksa kluba trešdienu turnīrā kāds dauzītu Tevi ar pamatīgu pārsvaru, bet neizmantotu iespējas iet un piedalīties mačos ar sava spēka cilvēkiem. Sāpīgi būtu, ne? Bet redz, riteņbraukšana jau nesāp.

Futbols un basketbols ir vislielākā ābolu un apelsīnu salīdzināšana. Salīdzini ābolus ar āboliem! Futbols patiesībā ir visreālākais piemērs, kas parāda, kā komandas izkrīt no savas līgas, jo ir pārāk vājas un kā stiprās komandas atkal kāpj uz augšu, jo savā līmenī ir pierādījušas, ka ir stiprākās.

Tas pats par vieglatlētiku un treku. Tie ir divi sporta veidi Sprints un pusgarās distances, par kuriem Tu runā, ne līmeņi, bet SEB MTB maratonā ir viens sporta veids un tikai nedaudz atšķirīgs distanču garums.

Lielākā daļa pārcelšanas “īdētāji” šeit neīd par to, ka viņiem nav laiks, spēka un ka viņi grib tikt augstākās vietās, jo nekas tak nemainītos, jo no augstākās grupas tā pat nokristu cilvēki, kas īdētājiem neļautu kāpt augstāk; īdēšana notiek par to, ka ir cilvēki, kam patīk vienkārši būt krutiem un neizvirzīt sev augstākus mērķus, vienkārši sakot, neizprot sportiskās sacensības principu un neļauj tautas klasei izveidoties tādai, lai sacenstos līdzīgi ar līdzīgiem.

Risinājums - pārsaucam īso distanci par krosu, garo par maratonu un visi laimīgi :)

Priecājieties, ka ir tāda gonka Latvijā, kur piedalās 1500+ dalībnieku. Ja nepatīk īsie gabali un konkurence, tad brauciet garos gabalus TREK’ā vai citās sacenēs.

SEB Tautes klase dod tikai pozitīvu: piesaista cilvēkus veselīgam dzīves veidam; tas, ka apkārt brauc tā lielā masa rada veselīgu konkurunci, ka redz, kaimiņu Janka nobrauca 630. vietā, bet es 1100. vietā, būs nākošgad jātrennējas… un tad rodas apņēmība, piespiešanās, trenniņi, literatūra, utt… kas dod rezultātus. Un tie kas brauc pa top, sasniedz to tikai ar darbu (protams nozīme arī ģenētikai, ko māte daba devusi).

Par ko satraukties? Vai tad skolā kad skrējāt krosiņus, tad labākiem arī bija kaut kur jāiet prom?

Stāsts iz dzīves: Puika 8 g.v. iet peldēšanā un trennējas, ir labākais savā vecuma grupā. Kas notiek tālāk? Visos mačos citi saceļ traci, jo atkal ŠIS piedalās, un mums jau nav izredzes vinnēt. Puiku pieliek trenniņos un sacenēs pie 10 g.v. zēniem… Kas notiek? Zūd interese, jo tos viņš nevar vinnēt, un vairs peldēšanā netrennējas, nīkst pa mājām.
Super ne?

Bija… vispirms rajona mači, pēc tam Rīgā (pirmās vietas pielaida tik, ja nemaldos). Normāls progress.

Bija… vispirms rajona mači, pēc tam Rīgā (pirmās vietas pielaida tik, ja nemaldos). Normāls progress.[/quote]
Pag, bet klases ietvaros tak turpināja skriet… :) Tas pats te - brauc SEB Tautas un pie reizes dažreiz nobrauc TREK Maratonu. :)

Ja kāds ir tik spēcīgs, ka 1. vietu Tautas klasē ieņemt traucē tikai Tautas klasē braucošie sportisti, tad droši vien var izlaist šo starpposmu un iet pašam cīnīties Sporta klasē …

[quote=ska][quote=triscilveks]visiem pārcēlājiem jautājums - vai vieglatlētikā 100 metru olimpiskos finālistus arī būtu jāpārceļ uz 200m distanci, 200 m finālistus uz 400 m distanci un tā tālāk?

Vai svarcelšanā vienas svara kategorijas pirmais trijnieks būtu jāpārceļ uz nākamo svara kategoriju?

Vai boksā savas svara kategorijas čempions būtu jāpārceļ uz smagāku?

vai futbolā sezonas labākais spēlētājs būtu jāpārceļ uz basketbolu?

Vai trekā sprinta ceturtdaļfinālistus būtu jāpārceļ uz kilometra braucienu?[/quote]
Atļaušos teikt, ka Tu jauc ābolus ar apelsīniem. Runa ir par sasniegto līmeni un sacensību ar sev līdzīgiem.

Man arī patīk runāt līdzībās.
Svarcēlājs, kas kādās sādžas cilāšanas sacensībās rauj pirmās vietas (un ne jau katru otro reizi, bet katru), lai iet uz novada mačiem un sacenšas ar cilvēkiem, kur ir vairāk atlasījušies līdzīgie, nevis ar kaimiņu Sašu, Gunču, Peķku, kas gaterī cilā dēļus un vēl piedevām 55 gadīgo Jāzepu, kam vienkārši patīk piedalīties visur. Ja viņš neiet, tur, protams, neko nevar darīt, bet tas nav sportiskais princips, kur jāsacenšas ar sev līdzīgiem, savādāk Tu parādi savu vēlmi visu laiku būt augšgalā un nespēju cīnīties ar stiprākiem, kas norāda tikai uz to, ka vēlies iegūt balvas, iegūt nepārtrauktu atzinību, slavu un būt kapteinis savā vannā, bet baidies būt matrozis uz kuģa.

Jau iepriekšējā spama topikā pieminēju boksu. Svara kategorijas ir viena lieta, bet sagatavotības līmenis attiecīgajai līgai/grupai/federācijai ir cita lieta. Iedomājies, ja Tu būtu bokseris un tavā boksa kluba trešdienu turnīrā kāds dauzītu Tevi ar pamatīgu pārsvaru, bet neizmantotu iespējas iet un piedalīties mačos ar sava spēka cilvēkiem. Sāpīgi būtu, ne? Bet redz, riteņbraukšana jau nesāp.

Futbols un basketbols ir vislielākā ābolu un apelsīnu salīdzināšana. Salīdzini ābolus ar āboliem! Futbols patiesībā ir visreālākais piemērs, kas parāda, kā komandas izkrīt no savas līgas, jo ir pārāk vājas un kā stiprās komandas atkal kāpj uz augšu, jo savā līmenī ir pierādījušas, ka ir stiprākās.

Tas pats par vieglatlētiku un treku. Tie ir divi sporta veidi Sprints un pusgarās distances, par kuriem Tu runā, ne līmeņi, bet SEB MTB maratonā ir viens sporta veids un tikai nedaudz atšķirīgs distanču garums.

Lielākā daļa pārcelšanas “īdētāji” šeit neīd par to, ka viņiem nav laiks, spēka un ka viņi grib tikt augstākās vietās, jo nekas tak nemainītos, jo no augstākās grupas tā pat nokristu cilvēki, kas īdētājiem neļautu kāpt augstāk; īdēšana notiek par to, ka ir cilvēki, kam patīk vienkārši būt krutiem un neizvirzīt sev augstākus mērķus, vienkārši sakot, neizprot sportiskās sacensības principu un neļauj tautas klasei izveidoties tādai, lai sacenstos līdzīgi ar līdzīgiem.[/quote]

salīdzinājums ar vieglatlētiku un treku ir visprecīzākais - ir viens sporta veids bet dažādas distances. Tas pats ir SEBā - viens sporta veids un divas distances, un nav loģiski, ka kāds tiek piespiests startēt citā distancē, kā viņš trenējas un kā vēlas startēt. Var būt runa par dažādām “līgām” piemēram augstākā, 2. līga, 3. līga…utt. tautas un sporta distancē, bet to jau pa lielam atrisina koridori, kas sadala braucējus pa “līgām”. Nevienā sporta veidā nekur pasaulē uzvarētājiem nespiež iet cita sporta kategorijā. Līgā vai līmenī jā, kad sasniegts zināms līmenis, bet ne citā kategorijā. Sporta un tautas klasi nedrīkst uzskatīt par dažādām viena sporta veida līgām, jo tās ir dažādas distances jeb dažādas kategorijas.

Tas nemaina būtību, tā sistēma bija - progress, jātiek citā līgā. Esmu izgājis gan krosā (skola, rajons, Rīga), gan matemātikas olimp (skola, rajons,Rīga). Tālāk netiku, bet loģiski, ka stiprākie iet ārpus LV un pat ved medaļas mājās. Uzdevuma sarežģītību vari pielīdzināt distances pagarinājumam.

SEBu nebraucu, bet Ozolu saprast nevaru.

Piekrītu, neko nekur pārvietot nevajag un nedrīkst. Cilvēkus ir tikai jāmotivē pievērsties garajai distancei, padarot to interesantāku. Viens no veidiem - komandu kopvērtējumu veidot no abu distanču rezultātiem, par sporta klasē sasniegto dodot vairāk punku, piemēram 2000 pret 1000 uzvarētājam. Tāpat ar dažādām citām lietām - balvas, sportistiem 2x vairāk putra :D. Tomēr neredzu arī lielu vajadzību mainīt status quo, jo tēma par ko čīkstēt atradīsies vienmēr.

es neizprotu tos kas baigi trennējas, lai tiktu vietējās sādžas(lasi SEB) gonkā pirmajā desmitā vai tml., nu ir jau atsevišķi, kuri var sev to atļauties un ziedoties tā, ka neko citu neredz kā savu priekšējo kaļosu, bet nu ziedot savus labākos gadus tam, nu kautkā man neaiziet :).

Varbūt, ka es nepareizi domāju un ar šādu attieksmi vispār nedrīkstu (ņemot vērā dažus stereotipus) piedalīties nekādās sacīkstēs, bet manos mērķos ietilpst nobraukt distanci bez nokāpšanas :). Tiesa SEBus šogad esmu nomainījis pret TP maratonu, liekas, ka no tumsas esmu iebraucis gaismā :)

viss augstākminētais ir mans subjektīvais viedoklis, paldies, ka lasījāt :).

Labi ka skriešanā šādas problēmas neeksistē un neviens nekurn, nepukst, ja jāskrien vienā trasē kopā ar Žolneroviču Valēriju vai kādu Kenijieti vai arī kādu citu no ātrajiem skrējējiem :D

despec, Tev ir ļoti nepareizs priekšstats radies. Varbūt cilvēkam vienkārši ļoti patīk braukt ar to velosipēdu un treniņi un sacensības rada prieku? Kādēļ braukšana ar velo jāuzskata par ziedošanos? Un ko tad citu tajos “labākajos gados” vajadzētu darīt? Dzīvoties pa krogiem apkārt?

Vai tiešām ir tik ļoti grūti saprast dažas elementāras lietas, no kurām galvenā - cilvēki IR dažādi. Dažāda motivācija, mērķi, fiziskās iespējas un intereses.

Nevajag pārcelt! Lai nav tik liela burzma tur sporta klasē. Šogad, piemēram, aizkavējos uz startu, startēju no pašām beigām, pēc 3 km jau biju iesēdies priekšējā grupā. Ko es darītu, ja tur 1000cilv. brauktu?!

Nu SEB nav gluži vietējās sādžas gonka. Principā tur brauc ļoti daudz cilvēku ļoti labā, vai labā līmenī. Tas arī ir visinteresantākais, redzēt sevi starp praktiski visiem, kas brauc un cenšas braukt. Lai nu kā dažreiz tiek zākātas trases u.c. SEBs paliek viens no nozīmīgākajiem pasākumiem Latvijas mērogā. Vienības brauciens ar saviem n-tajiem tūkstošiem, piemēram, ir ar zemāku sportisko līmeni, nekā SEB maratons.
Par to cik katrs var atļauties veltīt laiku treniņiem - tā nu ir katra individuāla lieta. Bieži vien ir tā, ka gribas braukt, bet nav laika, nav iespēju. Ne jau visi ir bez ģimenes, ar labi apmaksāju darbu, daudz brīvu laiku. Nedzīvojam jau arī pārtikušākajā un sakārtotākajā eiropas daļā:) Ir dažādi apstākļi, dažādas problēmas cilvēkiem.
Tā, ka par SEBu, man sķiet, ka viss ir labi kā ir pašlaik.

nav pareizu un nepareizu priekšstatu! Ir tikai stereotipi! Vai mēs to tā pieņemam ir cita lieta.

Katram ir savi mērķi, un nevar tos salīdzināt, bet var neizprast! Viss ko mēs daram vai nedaram ietekmē mūsu laimes izjūtu, katrs (ne)sasniegtais mēķis tieši tāpat. Es jau ar varu sacensties ar savu bērnu un viņu vislaik vinnēt, bet tas man nedod gandarījumu, tieši otrādi, man dod gandarījumu, kad es viņam zaudēju un tad redzu kā viņš priecājas.

Ir cilvēki, kas atdod lielāko daļu ienākumu par līzingā ņemtu auto, kas rezumējās viņa laimes sajūtā. utt utjp

[color=#FF0000] viss augstākminētais ir mans subjektīvais viedoklis! [/color]

Nu jau filozofija panesās! :)
Jāgaida piektdienas un sestdienas nakts, pēc pāris glāzītēm te droši vien taps daudzas ģeniālas idejas :)

nevajag viņus uz TP seriālu, kolhozs lai paliek savā vietā, mēs paliksim savā :)

edit: limits ta ir, jau tagad pāris pēdējās gonkās pie takas sākuma bija grūstīšanās

TP tak ir 600 dalībnieku limits- TP patrioti tāpat jau laicīgi piesakās :)

Stāsts jau kuro reizi ir par to, ka tautas klasē sacensībai jābūt pašam ar sevi.
Bez balvām un kopvērtejumiem.
Sporta klasē vari sacensties ar savu kaimiņu vai Leldi.
Un ja uzvari, tad dabu balvu.

Kad Trek maratonos braucu kopā ar draudzeni, tad braucu atverto distanci un patīkami pavadu laiku.
Kad braucu viens, tad braucu garo distanci un domāju - ja, tie ātrie džeki gan ir monstri.

Bet Japiņš par šo visu pat nezina :D