Stūres iznesums

Jautājums tāds - domāju komplektēt velo no detaļām. Kam jāvērš uzmanība, izvēloties stūres iznesumu MTB velosipēdam? Cik esmu skatījies, tie ir gan garāki, īsāki, stāvāki, taisnāki…
Gribētu dzirdēt speciālistu viedokli, kas no tā kaut ko saprot. Pats esmu iesācējs šādā jomā…
Paldies!

Grūti pat atbildēt, tur ir tik daudz faktori, kas nosaka konkrēta iznesuma - stūres garumu/slīpumu utt. Lai gan vairāk tas ir atkarīgs no rāmja piemērotības braucējam… ja rāmis tāds pamazs, tad vajag garāku iznesumu, ja rāmis paliels, tad īsāku. Daudz tur visa kā ir…

Svarīgi ir nenozāģēt dakšas trubu pārāk īsu… kamēr neesi skaidrībā par savu ideālo stūres augstumu, zāģē dakšu ar 1 cm rezervi, uzliekot vienu 1 cm gredzenu virs stūres iznesuma (dažs labs WW fans varbūt dabūs no tā sirdstrieku…). Otrs knifs ir pirkt iznesumu ar visai mazu leņķi (piem 7 grad), lai to varētu uzlikt gan ar leņķi uz augšu, gan uz leju. Ir iznesumi ar tam nolūkam veidotu duālu uzrakstu - liec kā gribi, augšējas uzraksts būs pareizi. Piem. ZZYZX un UNO Eagle. Visvairāk tauta brauc ar 11 un 12 cm iznesumiem.

Iznesums atkarīgs gan no riteņa (un braukšanas stila) gan no auguma īpatnībām. Šosejas riteņiem parasti ir gari, zemi (horizontāli) iznesumi, turpretī, downhilla mašīnām - pavisam īsi “plaukti”. Attiecīgi pārējām disciplīnām - kaut kas pa vidu. Vispārējā tendence ir - jo “tehniskāka” trase (kam ritenis vairāk domāts), jo īsāks iznesums (palabojiet, ja tagad runāju muļķības). Ar garu iznesumu ritenis ir it kā stabilāks, ar īsu - labāk manevrējams. Protams, gara auguma cilvēkiem arī vajadzīgs garāks iznesums, īsa - īsāks. (Sievietēm, manuprāt, vispār nevajadzētu garāku iznesumu par 100, es braucu ar 80 un 90.)

Irenai ir taisnība, piebildīšu ka patreiz konstruktīvās modes tendences ir taisīt garākus rāmjus nekā agrāk (+2 cm). No kā izriet ka iznesumi paliek īsāki. Vidējais “optimālais” ir 90-100 7grādi.

ar iznesuma garumu var kompensēt rāmja atbilstību/neatbilstību augumam. skat www.wrenchscience.com par rāmja izmēriem

Bet kur tad tur var redzēt, kādu viņš iznesumu piedāvā?

sveiki !
vai stūres iznesumu ar Dakšas caurules skavas augstumu 30 mm vispār var dabūt ( stūre 25mm)

Dakšas caurule ir metāla vai karbona? Metālniecēm bija tāds īpatnējs iznesumu tips, kurus savilka nevis kā tradicionālo žņaugu, bet skrūvējot iznesuma korpusā iekšā buksi ar slīpām maliņām. Tie laikam bija 30 mm. Kasio viens tāds iznesums ir 1" dakšai, viņš varētu izmērīt:)
Pārdevās Purvciema ZZK (vairākus gadus atpakaļ).
Vēl vajag ievērtēt, vai esošo stūres gultņu komplektu nevar nomainīt pret “zemāku”. Piem., ja esošajam augšējais vāciņš ir ar augstajām malām, tad maini nost pret plakano.

Iznesumam garumu mēra no dakšas stutes centra līdz stūre centram? Ir sajūta, ka ir par garu, tāpēc jāsaprot, cik sanāks saīsināt.

Tieši tā.

Ja kādam ir kas īss piedāvājumā, esmu atklāts. Var būt lietots, jo ir jāsaprot, vai iznesuma garuma samazināšana atrisinās problēmu.

Kas par problēmu ?

Sajūta, ka prasās nedaudz atpakaļ. Rāmis ir paliels, kaut gan arī augums nav mazs, bet tomēr gribas nedaudz atpakaļ. Tīri pēc sajūtām. Tāpēc gribu pamēģināt īsāku.

Man tā pat bija, nolēmu sākumā noaminīt iznesumu uz 60mm, rokas kļuva tuvāk ķermenim, iznesumu neesmu mejģinājis, tagad nolēmu paņemt mazaku rami.
Sāc ar iznesumu un stuti, ja nelīdzes, tad meklē sev jaunu velo vai rāmi

[quote=Huligāns]Man tā pat bija, nolēmu sākumā noaminīt iznesumu uz 60mm, rokas kļuva tuvāk ķermenim, iznesumu neesmu mejģinājis, tagad nolēmu paņemt mazaku rami.
Sāc ar iznesumu un stuti, ja nelīdzes, tad meklē sev jaunu velo vai rāmi[/quote]
Īsākais izmesums, ko atradu, ir 50 mm, kas manas rokas pavirzīs 40 mm tuvāk. Domāju, ka ar to arī pietiks.

Varu iedot 60mm pamējģināt, lai nemocītos ar to visu pirkšanu - derēs, nederēs

Piektdien būšu Rīgā, tavs Nr. man ir. Ja derēs, kāda atpirkšanas vērtība?

sarunāsim