SRAM ķēde stiepjas ātri.

varbūt ne pa tēmu, bet ziniet, tie kilometri nav absolūts rādītājs. baigi atšķiras atkarībā no tā, kā un kur brauc. vot piemēram, nupat redzēju 971 ķēdi uz tūrista velo, kas bija atbraucis no beļģijas (startā būdams pilnīgi jauns), nobraucis ap 3000 km. nemērīju izstiepumu, bet ķēdes sāni pat nebija izdiluši no slēgšanas, tik pārklājums sānos zaudējis spīdumu, slēdzot noberzdamies gar zobratiem. kasete, neatceros kāda, bija kondīcijā “mierīgi var braukt vēl tikpat un tad likt uz viņas jaunu ķēdi”, un slēdzās viss pasākums (2009 lx pārslēdzēji un šifteri) ar panetīru ķēdi “bik štruntīgāk nekā jauns”, a pēc ķēdes izmazgāšanas un saeļļošanas slēdzās pat ļoti pieklājīgi.
tā ka pieņemu - nepateikšu neko jaunu -, ka dilšanu ietekmē mazāk tas, vai braucējs ir kardanētājs vai nav, vairāk braukšanas sportiskums/agresīvums kopumā (slēgšanās biežums/slēgšanās zem slodzes/dubļi’n’smiltis utt.).

tb, ja braukšanas ekstrēmuma skalas viena galā ir mierīgi tūristi (kuru pieminēšana neiekļaujas šī vortāla tematikā), bet otrā - profesionālie “apvidus krosa kalnu riteņbraukšanas” kuiļi, kā arī kurjeri ziemā, tad savus velo saudzējoši tautas klases braucēji ir kaut kur pa vidu, un ķēdes tādiem iet daudzākus kilometrus nekā niknajiem braucējiem.

Piekrītu ! Kad es pēc 20 gadu pārtraukuma nopirku velo, tad pirmā ķēde nogāja knapi 500km ( nezināju, ka vajag pārslēgties tā pat kā auto :) ). Ar nākošo jau nobraucu gandrīz 2000km. Šogad uzliku Shimano M520 pedāļus, nopirku kurpes un sāku braukt SEBus un atkal ķēde jāmaina 600-800km robežās. Tā kā viss tiešām atkarīgs no pedalēšanas. Jo agresīvāk brauc, jo ātrāk jāmaina ķēde un es šaubos, vai tur daudz atkarīgs no ražotāja ( te es domāju orģinālas Sram un Shimano daļas ) !

Es laikam esmu spārnotais eņģelis, jo man jau divās nedēļās sanāk ~500km(treniņi + sacensības) un tā jau kopš aprīļa, bet komplektiņš PC-991 + PG-990 gluži svaigs, servisā vēl prasīja(pag.sestdien) vai kasete ir tikko likta. Iespējams neesmu no tiem stiprākajiem(SEB 100nieks un TREKā ar pa vidu), bet galīgi jau sēņot ar nebraucu un viss strādā. Respektīvi - sūdzību par SRAM nekādu!!

P.s…ir pieredzēts, ka jūrmalas smiltis nokauj jebko, kur viņas tiek(graudiņi mazi un reti riebīgi cieti), varbūt tiem, kam ātri izbeidzas ķēdes ir pie vainas tieši tās, jo esmu dzirdējis, ka daudzi mīl trenēties pa kāpām un vēl šur tur, kur mazliet reljefs, sūnas un smilšu vannas.

Nu man tie 500 km bija lielākoties pa Baldones mežiem un kalniņiem, tā ka smiltis tā ķēde dabūja redzēt.

Lielāka pieredze man ar SRAM…agrāk 991, tagad testēju 971.
Nav bijušas problēmas ne ar vienu no šiem…jāatzīst galīgi neesmu “kardanētājs”, bet tagad vairāk braucu pa samērā reljefainu apvidu…pārsvarā mežu…un ar tīšanu arī galīgi nenodarbojos:) Neesmu pārrāvis nevienu Srameni, ar posmiem arī nav bijušas problēmas, par dilšanu nesūdzos…
…Pašlaik iet ~5 sotaks ar 971, pačekošu, kad iestāsies 0,75%

Pie viena gribu uzjautāt, kā tur ir ar tām kasetēm: respektīvi, piefiksē nobraukumu ķēdei 1%, bet kasete ir OK, tad uzliec jaunu ķēdi. Kamēr piebrauc ķēdi, ir kādas slēgšanās izmaiņas, vai kādas citas blakusparādības…?

Es jaunu ķēdi uzliku uz ~200-300km brauktas kasetes [tā sanāca]…piebraucās ļoti ātri…~20km laikā…nākamā dienā braucu gonku bez problemām.
Tā blakusparādība bija pārlekšana! Vairāk pabrauktai kasetei, pieļauju, piebraukšanas km būs lielāki!

Kas domāts ar “nepareizu eļļošanu”? (Saprotu, ka neeļļot nedrīkst. WD40 nav ītais līdzeklis, tas arī skaidrs. Pārliet eļļu, tā ka šlakstās arī nevajag). Bet vai tad var saeļļot nepareizi???

Uzliku jaunu 9sp kaseti PG-970 un jaunu ķēdi PC-951, teica man ka ies kādi 700km. Nobraucu tos norādītos km un neko nemērot uzliku jaunu PC-971, nekas slēgšanās procesā neizmainījās, manuprāt neko tur nevajadzēja piebraukt. Noriposu ar šo 1500 km (teica ka tik varot noripot) liksu jaunu un tad jau redzēs. Kasete izskatās nedaudz padilusi un uz viena zobrata tā kā negrib uzcelt ķēdi, šī problēmiņa parādījās kopā (šķiet) ar ķēdes maiņu.

Ķēdes nodilums atkarīgs no dažādiem apstākļiem, tāpēc to būtu jāmaina, kad nepieciešams, nevis pēc konkrētiem kilometriem.

Treniņos un sačos nobraucu deore ķēdi un kaseti vismaz 5k km, tad samainīju uz xt ķēdi un kaseti un nobraucu tikpat. Protams, ka uz beigām vairs neslēdzās ideāli, bet treniņiem tāpat bija ok. Par sram nezinu, neesmu lietojis, taču nevar būt, ka tās tik ātri nodilst.
Bet palasot šo te, liekas, ka daži maina ķēdi ik pēc pāris simtiem km. Sviests kautkāds, tad jau sanāk, ka nobrauc pāris garos treniņus un maini ķēdi!? Vispār jau tā arī var darīt, ja finanses atļauj, visu laiku perfekti slēgsies un būs ievērojami labāks rezultāts tautas klasē…:)

Ja pats neesi lietojis SRAM, tad varbuut nevajag neko rakstiit?

Ja pats esi tik slinks, lai iedziljinaatos topikaa, tad paskaidroju: ir taadi cilveeki, kas nobrauc kjeedi liidz galam un tad maina kopaa ar kaseti (vai zobratiem) un ir taadi cilveeki, kas ar vienu kaseti nobrauc 2-3 kjeedes. Ja pareekjinaasi, cik maksaa laba kjeede un cik kasete, sapratiisi kaapeec taa.

Kas domāts ar “nepareizu eļļošanu”? (Saprotu, ka neeļļot nedrīkst. WD40 nav ītais līdzeklis, tas arī skaidrs. Pārliet eļļu, tā ka šlakstās arī nevajag). Bet vai tad var saeļļot nepareizi???[/quote]
Es vienkārši pajautāju, jo ir tādi, kas brauc ar sausu ķēdi vai ar pliku vasku, nemazgā utt. Skaidrs, ka netīra vai sausa ķēde dilst ļoti ātri.

[quote=Grey]J
ir taadi cilveeki, kas nobrauc kjeedi liidz galam un tad maina kopaa ar kaseti (vai zobratiem) un ir taadi cilveeki, kas ar vienu kaseti nobrauc 2-3 kjeedes. Ja pareekjinaasi, cik maksaa laba kjeede un cik kasete, sapratiisi kaapeec taa.[/quote]
Esmu sapratis, ka mērīt ķēdes izstiepumu uz lētajām kasetēm ir bezjēdzīgi. Braukšu savu HG50 kaseti par 12LVL līdz galam ar 1 ķēdi. Apnikušas ķēdes par padsmit latiem, kas kalpo 1000-1500 km līdz 0.75% izstiepumam. Redzēs cik km no kasetes ar 1 ķēdi izdosies izspiest (ceru ~10 000 km).

Kas domāts ar “nepareizu eļļošanu”? (Saprotu, ka neeļļot nedrīkst. WD40 nav ītais līdzeklis, tas arī skaidrs. Pārliet eļļu, tā ka šlakstās arī nevajag). Bet vai tad var saeļļot nepareizi???[/quote]
Es vienkārši pajautāju, jo ir tādi, kas brauc ar sausu ķēdi vai ar pliku vasku, nemazgā utt. Skaidrs, ka netīra vai sausa ķēde dilst ļoti ātri.[/quote]
Paldies, Grey, skaidrs. Es jau nepiekasos pie vārdiem “nepareiza eļļošana”. Es tik nobijos, ka būšu ko palaidis garām, šajā smalkajā ēļļošanas mākslā :)