Sporta labaratorijas

Neesmu spečuks, bet no lasītas teorijas:
Anaeroba nav jo nav krustojušas O2 un CO2 līknes - man bija. Ja mērījumi ir pareizi, tad sanāk, ka muskuļi var uzņemt tik skābekļa cik organisms tiem nespēj dot.

Teica, ka muskuļi labi, sirds vairāk jātrennē, elpošanas tilpums it kā labs. Tas varētu būt saistīts ar to, ka muskuļi netiek līdzi sirdij vai otrādi? Kur var palasīt šādas teorijas? Nesaprotu, tad man ikdienā arī nesanāk sasniegt to anaerobo vispār?

vai tad pats nelasi savu teikumu?

Lasīt it kā lasu, lieta tāda, ka man skaidri nepateica, kas tur ir ar to anaerobo (ko es arī visvairāk gribēju uzzināt), vai tas ir tieši saistīts ar sirds spējām vai nē…
Un, ja es līdz beigām neskrēju, tas nozīmē, ka varētu hipotētiski sasniegt pulsu 220 ar anaerobo slieksni 200?
Tad anaerobais slieksnis ir pulss, kurā CO2 līkne krustojas O2 līkni? Provizoriski kāds tad viņš varētu būt, visi 200 vai?

Tad man vairāk jātrennē sirds, un tad varēšu sasniegt anaerobo?

Viņi teica, ka tikko vairāk negribu vai nevaru paskriet, lai saku. Kad kādu brīdi biju paskrējis uz 17km/h (izrādās, ka cēla arī celiņa leņķi), sāku justies neērti uz mazā celiņa, kad jāskrien neikdienišķā ātrumā un kad pielīmētie vadi visu laiku kratās un no tiem jāizvairās, lai rokas nesapiņķerētos. Tā nu es domāju, ka vairāk nav jēga sisties.

Tas nozīmē, ka man bija jāskrien līdz vairs kājās neturos?

Slodzes test tak ir jāuztver kā sacensības, nevis aiz nekodarīt nomēriet man pulsu aptiekā… Līdz ar to attiecīga gatavošanās un attiecīga atdeve testā.

Tavos nofotografētajos ciparos tās VCO2 un VO2 līknes patiešām nekrustojas. Pulss bijis ~190, negribas ticēt, ka nebiji sasniedzis slieksni. Tātad atliek mērījumu kļūda, iespējams, ka maskai kaut kur lieki rāva cauri gaisu gar malu. Ej nu sazini.

Tas nozīmē, ka pārtraukt vingrinājumu Tu pieņēmi ar prāta slēdzienu - reaģējot uz traucējošajiem faktoriem. Medicīniskais iemesls ir CSN - centrālās nervu sistēmas “uzteikums”.
Lieta tāda, ka vismaz Sportlab laboratorijas testā šis iemesls nemaz nav anketā kā atzīmējamais. (Tur ir: sasniegts max pulss; nogurums kāju muskulatūrā; elpas trūkums; vispārējs nogurums). Sporta laboratorijas izliekas, ka tāda iemesla nemaz nav, jo tad būtu jāpārskata visa klasiskā teorija par izturības slieksni, kas ir izveidota, kā angliski vienā vārdā trāpīgi apzīmē, brainless.
Vairāki pasaules klases sporta fiziologi vēršas pret brainless modeļiem. Cik es esmu lasījis, vistiešāk Timotijs Nouks:
http://www.ssisa.com/pages/science–research/prof-timothy-noakes/?prev=1
Šajā jautājumā vislabākā ir viņa publikācija: NOAKES T.D. Testing for maximum oxygen consumption has produced a brainless model of human exercise performance. Br. J. Sports Med., Jul., 42(7): 551-555, 2008.

Kaut kā sen nav sanācis uz sporta laboratoriju aiziet bet labi atceros kad aizpagājšgad testējos, slēdziens bija vispārējs nogurums.

Tajā slēdzienā viņi pierakstīja, ka pārtraukšanas iemesls bija sasniegtais ātrums, bet tas nav tik būtiski.

[quote=Ansis]Vairāki pasaules klases sporta fiziologi vēršas pret brainless modeļiem. Cik es esmu lasījis, vistiešāk Timotijs Nouks:
http://www.ssisa.com/pages/science–research/prof-timothy-noakes/?prev=1
Šajā jautājumā vislabākā ir viņa publikācija: NOAKES T.D. Testing for maximum oxygen consumption has produced a brainless model of human exercise performance. Br. J. Sports Med., Jul., 42(7): 551-555, 2008.[/quote]

Tev šis materiāls ir pieejams? Varbūt vari padalīties? Ieinteresēja no anotācijas šis teikums: ‘‘even though they exercise at intensities below that at which the VO2max is reached and at which, according to that model, cardiovascular function is not maximal and cannot therefore, by definition, be the “limiting” factor.’’
Šķiet, ka tas ir tieši par mani.

Vēl joprojām esmu apjucis, kapēc VO2 un VCO2 līknes nekrustojas, kādā veidā man šāda situācija ir radusies un ko tas nozīmē treniņu procesos. Nesen tikai par to esmu sācis intereresēties un šķiet, ka tā parasti nav.

Klau, noskrien 5000m un pasaki laiku… protams, iesildoties un tā… būtu interesanti uzzināt :)

Kaut kāds slinkums uznācis, lai skrietu; šis varētu būt objektīvākais skrējiens no tuvās pagātnes, ieskaitot iesildīšanos/atsildīšanos 9.59km@47min@4.55min/km@154bpm (ir bijis arī viens ar 4.28min/km) http://www.endomondo.com/workouts/173384502

[quote=Spektators]Tev šis materiāls ir pieejams? Varbūt vari padalīties? Ieinteresēja no anotācijas šis teikums: ‘‘even though they exercise at intensities below that at which the VO2max is reached and at which, according to that model, cardiovascular function is not maximal and cannot therefore, by definition, be the “limiting” factor.’’
Šķiet, ka tas ir tieši par mani.[/quote]
Man ir pieejams, jo es esmu zinātnes nomenklatūrists:)
Atraksti man PM, lai redzu Tavu e-mail adresi, nosūtīšu.

5000 m vēl veterāna vecumā 35+ ir skrieti ap 17:30, t.i., 3:30/km.