Pavisam nejauši radāss jautājums…
Tātad, ir divu veidu spieķi, abi nerūsējošie, melni.
Vienīgā atšķirība - vieni pievelkās pie magnēta, bet otri ne.
Jautājums - kuri būtu izturīgakie?
Man pašam doma ir tāda - tiem kurus magnēts nepievelk, sastāvā ir vairāk kā 18% hroma + citas piedevas. Šie spieķi ir cietāki un nestiepjas, vai arī stiepjas tikai nedaudz. Vienīgais kas nāk prātā negatīvs - pie attiecīgas slodzes tie trūks, jo nestiepjas, bet tas laikam jau tāpat ir vienalga, jo tie kas stiepjās būs gana daudz deformējušies lai rastos gana jūtamas problēmas…
Es domāju ka izvēlies tos spieķus, kurus magnēts nepievelk, šie būs nerūsējošie, kurus magnēts ņem, potenciāli var arī rūsēt. Par to stiepšanos un nestiepšanos, tos kuri stiepjas gluži loģiski biežāk spieķosi.
Es balsoju par tiem, kuriem ir tās magnētiskās īpašības :) Kārtīgs tērauds vienmēr būs drošāks. Un tas, kad pastiepjas ir labi, jo tad nenotrūkst, nebūs trausls sabrukums. T.i. ir plūstamības robeža kādi 350MPa, bet pārraušanas vairāk kā 400MPa. Tas nozīmē, ka viņš pie tiem 350MPa sprieguma sāks stiepties, un trūks tad, kad būs vairāk kā 400, un tad jau viņš būs pagarinājies.
Ar lielāku hroma un ne tikai piedevām, tomēr būtu izturīgāks. Nez kā no ritņebraukšans viedokļa, bet par to otru ja velkas pie magnēta tad hvz kas tur ir, tā vienozīmīgi grūti pateikt. Visvienkārška paķert divus spieķus un aizstaigāt līdz universtrātei, RTU gandrīz katrā katedra ir kāds raušanas verķis tad var paskatīties kas tur notiek.
Īstenībā laba diskusija - vērtīga. Vajadzētu vienreiz par visām reizēm tikt skaidrībā, jo bieži iznāk ar klientu diskusija, par to, ka ņeržas spieķiem neesot jāpievelkās ar magnētu. Grūti iestāstīt, ka viss atkarīgs no metāla sakausējuma sastāva.
Viss ideālak uz ezermalas ielu pie profesora J.Ozoliņa, viņs ir ļoti atsaucīgs un Latvijā viens no labākajiem metālu zinātājiem, viņiem tur arī ir visatbilstošāka testēšanas laboratorija metāliem ne tikai stiepes. Es gan nezinu vai tur tā laidīs iekšā, bet vispār ar viņu var mēģināt sarunāt. Būvniekos toč atļaus pārbaudīt, ja dosies uz 327 kabinetu un teiksi ka tev ir velosipēds :D Dabūs uzreiz arī ārā līknes un terētisko modelies domāju tur tie fanāti ar uzreiz uzmetīs.
Nezinu vai tas bija tas 327. kabinets, bet kad es savulaik gāju interesēties, tad ļaudis bija dikti atsaucīgi, izrādīja visus savus testējamos verķus un nekādas naudas ar neprasīja. Ja tiešām ir interese, iesaku aiziet.
Es no braucēja viedokļa, neesmu spējīgs teikt neko par matereāliem, bet tikai par to stiepšanos.
Es labāk braucu vairākus gadus un, varbūt, izlaužu kādu spieķi, nekā nesu pa pārmēnešiem pievilkt.