vairāk šeit:
http://www.delfi.lv/news/national/politics/article.php?id=25343573
Šeit dažas papildus detaļas par pasākumu
http://www.rdsd.lv/?ct=sanu1&fu=read&id=178&start=
V-Celiņš no Vecmīlgrāvja man lieti noder un skatos, ka cilvēki to ir iecienījuši, piļauju, ka dienā kāds simts velo + skrituļotāji un gājēji pa to pārvietojas.
Mani moka tāds jautājums:
pēc manām domām mat ir priekšroka braukt taisni pa velo celiņu attiecībā pret tiem auto, kas griežas piemēram uz viada tanku, rimi, un pa to ielu, kas aiziet zem tilta - vai arī man ir jāvaktē autiņi un jāapstājas pirms katras nobrauktuves no viestura prospekta
Varbūt kāds ir nesen licis velo tiesības un ir gudrs šai jautājumā?
īsti tādu priekšrocību nav. var jau mīt kā pa galveno, bet, ja paraus uz kapota tad pats vien būsu vainīgs.
pašam pirms rimi iebrauktuves ir nācies vairākas reizes mest velo pa mēmajiem, jo auto ar velobraucējiem bieži vien nerēķinās
Nezinu, kā tur īsti ir tieši ar velo celiņiem, bet pēc CSN jebkurā gadījumā pat šķērsojot gājēju pāreju krustojumā uz velosipēda nevis to stumjot, Tev nav priekšroka attiecībā pret tiem auto kuri nogriežas …
CSN rakstīts, ka autovadītājam jādod ceļš tiem gājējiem kas šķērso brauktuvi uz kuru tas nogriežās ( pieļauju, ka tā pat ir ar vello)
Kā arī tas, ka autovadītājam ir jādod ceļš tiem velosipēdistiem kas šķērso brauktuvipa veloceliņu, taču velosipēdists drīkst šķērsot brauktuvipa veloceliņu tikai tad, kad ir ārliecinajies, ka autovadītājs var droši apstāties un iedot tam ceļu.
Spriediet paši, taču braucot ar riteni ir jāuzmanās un jāmēģin paredzēt ko darīs apkārtējie, ādēļ paļautes uz priekšrocību un gāzt pār galvu unkaklu nevaidzētu.
Dzintar, parādi konkrētus pantus.
- Uz veloceliņa nav priekšroka.
- Lai iegūtu gājēja priekšrocības uz gājēju pārejas, ir jānokāpj no velo. To, protams, neviens nedara.
Priekšrocības velosipēdistam reāli parādās tad, kad mašīna ir piebremzējusi nolūkā šoreiz velo palaist pa priekšu (varbūt pie auto stūres sēdošais pats ir arī riteņbraucējs?). Citādi tomēr priekšrocības atvēlu motorizētajiem braucējiem, jo negribu ārstēt traumas (vai labot velo) ar labu apziņu, ka taisnība bija man, nevis tam šoferim.
Viadukts un benzīntanks/rimi ir pilnīgi dažādas lietas.
Viadukts ir tur kur priekšroka ir vienmēr auto (ja nav gājēju pārejas un tu nestumies). Tas ir vienkārši ceļš.
Benzīntanks un rimi ir iebrauktuves teritorijā (ja nav ielas nosaukuma), gluži tāpat kā iebraukšana pagalmā. Tur autovadītājiem iekšā UN ĀRĀ braucot ir jālaiž pilnīgi visi, neskatoties vai viņi brauc, skrien, iet vai rāpo.
Es tā domā. Tāpēc jau ir tās bremzēšanas joslas (pie rimi laikam bija), lai auto varētu netraucējot satiksmi sabremzēties līdz 0 un palaist visus.
Jā piekrītu arī novērotājs teikajam, bet ja nu sanāk šaize tad ir jāzina savas tiesības vai arī savs pārkāpums, lai attiecīgi vari reaģēt ;)
Ceļu satiksmes noteikumi
78.punkts. Izbraucot uz ceļa no blakusteritorijām (pagalmiem, stāvvietām, degvielas uzpildes stacijām, uzņēmumiem utml.), transporta līdzekļa vadītājam jādod ceļš gājējiem un citiem ceļu satiksmes dalībniekiem, kas virzās pa ceļu.
79.punkts. Nobraucot no ceļa uz blakusteritoriju, transporta ļīdzekļa vadītājam jādod ceļš gājējiem un citeim ceļu satiksmes dalībniekiem, kuru ceļu viņš šķērso.
Palasiijos tos noteikumus un pantus, secinaajums vienkaarsh - velosipeedists ir satiksmes daliibnieks, kuram ir vismazaakaas tiesiibas… taa luuk, ir muusu valstii…
[quote=bobcom]Ceļu satiksmes noteikumi
78.punkts. Izbraucot uz ceļa no blakusteritorijām (pagalmiem, stāvvietām, degvielas uzpildes stacijām, uzņēmumiem utml.), transporta līdzekļa vadītājam jādod ceļš gājējiem un citiem ceļu satiksmes dalībniekiem, kas virzās pa ceļu.
79.punkts. Nobraucot no ceļa uz blakusteritoriju, transporta ļīdzekļa vadītājam jādod ceļš gājējiem un citeim ceļu satiksmes dalībniekiem, kuru ceļu viņš šķērso.[/quote]
Tātad, ja uztver ĻOTI burtiski, tad, ja es braucu pa veloceliņu, kas ir uz gājēju ietves, es neesmu cits satiksmes dalībnieks, jo nebraucu pa ceļu un es neesmu gājējs, jo es neeju kājām. Tātad tiešām visdiskriminētākais stāvoklis.
uz veloceliņa velo ir satiksmes dalībnieks, jo veloceliņš daļa no ceļa, jeb kļūdos !?
manuprāt jēdziens ‘ceļš’ nebija iekš CSNot nodefinēts, un zinot mūsu valstī pastāvošo likumu piemērošanas ‘pēc burta’ nevis ‘pēc būtības’ praksi, visprecīzākā atbilde būtu ‘hvz’. kā nu amatpersonai labpatiksies iztulkot pantu…
28.06.2009 “arazens” sarakstīja: “VELO bībele”
Arī palasījops noteikumus.
Iekš CSN ir jēdziens brauktuve un ja brauktuvi apzīmē ar velosipēda zīmi, tad pa to var braukt tikai velo, laikam arī mopēdi, tad vēl visādu dienestu transports un vēl komerctransports preces piegādei.
Savukārt pa ‘parasto’ brauktuvi var braukt ar velo tikai ja kabatā ir velo vai citas tiesības, pretējā gadījumā jābrauc pa ietvi vai ceļa nomali.
Interesanti, ka benzīntankos un auto stāvvietās priekšroka ir ne tikai gājējiem bet arī velosipēdistiem.
Un kā izrādās, velosipēdu var novietot arī uz brauktuves labās malas, protams tur kur tas vispār ir atļauts, bet ne vairāk par 2 velo rindā. Vienīgi, tad varētu nākties pirkt stāvietas biļeti ;)