Pasta

Lasot forumu, nonācu pie secinājuma, ka lielākā daļa “rij” dažādus gēlus, lai sasniegtu labākus rezultātus, bet nesen izlasīju gudru speciālistu grāmatu, kurā ir rekomendācijas pirms lieliem mačiem no rīta apēst porciju pastas, kura sniedz enerģiju visas gonkas laikā, jo satur visas nepieciešamās izejvielas…

Ja esi pirms tam labi trenējies, un pietiekami ēdis, tad ir jau uzkrātas enerģijas rezerves. Savukārt ja to nav, tad viena porcija makaronu diez vai izglābs. Toties droši, ka pilns vēders distances laikā noteikti traucēs. Doma paēst brokastis nav nepareiza, taču nepieciešams izstāstīt izvērstāk. Vai vari iedot linku uz to grāmatu? (pdf, vai Amazon.com)

Linka nav, jo tas bija raksts par futbola izlasi, neatceros par kuru, bet rekomendācija bija visiem, kuri skrien vai brauc - long distance - tā lūk…Kaspars, lai atpūšas…

Labāk, manuprāt, iepriekšējā dienā, ne īpaši vēlāk par 18:00. Vismaz man no rīta par smagu.

Nu vispar jau nav nekas slikts pirms gonkas brokastis uzest pastu,jo tie jau visparastakie oglhidrati vien ir,kurus tu dzistance ari visvairak sadedzini.
Daudz efektivak gan ir uznemt vairak oglhidratus iepriekseja diena pirms gonkas.
Uz SEB gonkam varbut tas nebus tik aktuali,bet ja tev distance japavada 3 un vel vairak stundas,tad gan.
Bet vislabak protams ir paeksperimentet un atrast sev vissoptimalako variantu

Makaronu ēšanas tradīcija pirms klasiskā maratona skriešanas sacensībām iedibinājās jau astoņdesmito gadu vidū. Maratona starts parasti tiek dots agrākā vai vēlākā rītā, “Pasta party” vai vāciski rakstošajās zemēs “Nudel Party” ir iepriekšējās dienas vakarā, kā no savas maratonu skriešanas laikiem atceros, ap 18:00-20:00. Vēlāk nē, lai var aizmigt. Optimālais ēšanas laiks skaitījās 12 h pirms starta, lai makaroni pilnībā sagremojas un glikogēna veidā uzkrājas aknās un muskuļos. Ēst makaronus rekomendēja, cik vien var ieēst… 12 h laikā visu lieko pārpalikumu tā vai tā izvadīja no organisma ārā.
Makaroni nevis satur visas nepieciešamās izejvielas, bet uzkrājas tāda glikogēna veidā (glikogēns ir cilvēka organismā pēc sagremošanas sasintezējies lielmolekulārs ogļhidrāts), kas enerģiju atbrīvo lēni un vienmērīgi. Dabīgo pārtikas produktu kategorijā tas sanāk ideāls enerģijas avots maratona distances noskriešanai, ja plāno laiku ap 2:30-3 h, un ieēsts ir daudz (pēc teorijas, uzkrātās ogļhidrātu rezerves izlietojas ātrāk kā 2 h laikā, taču ir svarīgi, cik pakāpeniski tās iet uz beigām).
Mūsdienās “Pasta party” makaronu galdi tiek papildināti arī ar rīsu, dažādu pupu u.c. dārzeņu piedāvājumu. Ja dominē komerciālās intereses, ir arī Coca-Cola, frī kartupeļi ar augstu sāls saturu u.tml. apstrīdami produkti… aliņu arī var dabūt:)

Nu ja gonka ir stundu, tad var ēst gaisu, ja gonka ir 3h+, kā jau Kalvis teica, pie lielas slodzes un nedod dievs daudzdiena, tad lielas maltītes pirms gonkas, gonkas laikā un pēc gonkas ir ļoti, ļoti svarīgas atjaunošanās procesam. Gandrīz pirms katras gonkas starta brokastīs ēdu makaronus.

Man “viena tante teica”, ka esot labi sākt lietot makaronus uzturā nedēļu pirms sacensībām jeb pāriet uz makaronu diētu nedēļas garumā.

Ļoti svarīgi - neeksperimentēt pirms svarīgām sacensībām ar uzturu! Vajag kaut katru nedēļas nogali pirms garā treniņa notestēt, kas organismam patīk - makaroni vakarā, rītā, varbūt rīsi, varbūt neēst utt.

tantes teikto 90-o gadu beigas plashi pielietoja Pro brauceji,bet pirms tas pastas nedeljas 2nedeljas bija cita edienkarte.

[quote=Ansis]Makaronu ēšanas tradīcija pirms klasiskā maratona skriešanas sacensībām iedibinājās jau astoņdesmito gadu vidū. Maratona starts parasti tiek dots agrākā vai vēlākā rītā, “Pasta party” vai vāciski rakstošajās zemēs “Nudel Party” ir iepriekšējās dienas vakarā, kā no savas maratonu skriešanas laikiem atceros, ap 18:00-20:00. Vēlāk nē, lai var aizmigt. Optimālais ēšanas laiks skaitījās 12 h pirms starta, lai makaroni pilnībā sagremojas un glikogēna veidā uzkrājas aknās un muskuļos. Ēst makaronus rekomendēja, cik vien var ieēst… 12 h laikā visu lieko pārpalikumu tā vai tā izvadīja no organisma ārā.
Makaroni nevis satur visas nepieciešamās izejvielas, bet uzkrājas tāda glikogēna veidā (glikogēns ir cilvēka organismā pēc sagremošanas sasintezējies lielmolekulārs ogļhidrāts), kas enerģiju atbrīvo lēni un vienmērīgi. Dabīgo pārtikas produktu kategorijā tas sanāk ideāls enerģijas avots maratona distances noskriešanai, ja plāno laiku ap 2:30-3 h, un ieēsts ir daudz (pēc teorijas, uzkrātās ogļhidrātu rezerves izlietojas ātrāk kā 2 h laikā, taču ir svarīgi, cik pakāpeniski tās iet uz beigām).
Mūsdienās “Pasta party” makaronu galdi tiek papildināti arī ar rīsu, dažādu pupu u.c. dārzeņu piedāvājumu. Ja dominē komerciālās intereses, ir arī Coca-Cola, frī kartupeļi ar augstu sāls saturu u.tml. apstrīdami produkti… aliņu arī var dabūt:)[/quote]
18:00-20:00 nederes Spanija,jo tur vakarinjas sakas ne agrak ka plkst.21:00,protams maratons nav San Sebastian klasika,bet spanju parazhas neizmainit(tas no pieredzes).Labi ka esam Latvija ;) un shii foruma dalibnieki brauc 60km distanci.

Ja nopietni par pastu tad nezinu vai to vajag SEB braucejiem,bet Pro brauceji gandriz pirms katram sacikstem 200km un vairak brokasto 2reiz,otrajas brokastis vienmer ir pasta,TdF kad pasta piegriezhas tad netiek smadeti riisi un omletes dazhadas variacijas.
Spanji/kolumbieshi parsvara spiezh uz riisiem,pareja eiropa uz pastu.

Te lasa un raksta arī iesācēji :)
Viss tas jauki strādā, ja vakarā uzēd makaronus, izgulies 10 stundas, sēdies uz velo un startē. Cita lieta, ja celies 6-os, 4 stundas pie stūres, fiksi sakārtot velo, iesildīties un uz starta. Nenominot 5km, vieglās brokastis un banāns pirms starta jau ir izčibējis …
Tiek mēģināti varianti un uzkrāta pieredze, ko īsti darīt. Tas, ka ir atšķirība nobraukt 350 km līdz sacensībām jeb 60km vai 0 km - viennozīmīgi.

http://twitpic.com/5p76z8
Tāpat var palasīt pro braucēju twitterus, dienasgrāmatas, paskatīties braucēju dokumentālās vai behind the team…
Riteņbraukšanas virtuves divas galvenās sastāvdaļas - rīsi un makaroni, viss pārējais vienkārši ir nulles vērts. Sautēti dārzeļi ir pliks ūdens, cepti kartupeļi ir pliki tauki. Rīsos, makaronis ir proteīni, daudz ogļhidrāti, viss kas vajadzīgs. Protams, omlete, pankūkas arī, bet tas jau stipri retāk.

Inars, neviens pieceļoties uzreiz nestartē. Nevajag mācīties no debiliem padomju pionieru nometnes vadītājiem, kas uzskata ka pieceļoties jānomazgā muti un jāiet skriet rīta rosme. Pieceļoties ir jāļauj organismam iestartēties, ir jāpaēd un jāuzņem naktī zaudētās barības vielas un šķidrums. Guļot organisms arī patērē enerģiju un ja tiek gulēts 10 stundas un no rīta netiek ēsts, tad var uzreiz palikt mājās, dīvānā. Protams, ir reti izņēmumi, katrs sportists ir individuāls, dažiem ir lielas rezerves, citiem ir jāēd un jāuzņem šķidrumu cauru dienu, pat ja negribās, jo rezerves ir ļoti niecīgas.

Lasiet paši. Produktu nosaukumus varat aizvietot ar jebkuru citu, būtība nemainās.
http://www.hammernutrition.com/downloads/fuelinghandbook.pdf?utm_source=guide&utm_medium=link&utm_campaign=guidetosuccess

  1. lappuse, nodaļa “Ko un kad ēst”.

Jā, 300 kalorijas.

Nu tad man šonedēļ ieplānotā harčo zupa ar gana daudz rīsiem ir pašā laikā, jo kā Kaspars saka dārzeņi un ūdens ir tikai ūdens :D Viena tante teica, ka arī liela glāze sarkanvīna iepriekšējā vakarā nākot par labu. :)
Pirms Panadola ieturēju kārtīga Italiano vakariņas ar pastu un Chianti, no rīta auzu putru ar banānu un viss bija bumbās.