Nopirku riteni ar Rock Shox TORA 302 Air 100mm remote PoplocTM dakšu. Liekas, ka ir par mīkstu. Arī pārdevējs teica, ka vajagot uzpumpēt. BET. Es nedzīvoju Rīgā, un man nav tik vienkārši aizvest riteni pie meistara. Taču, man mājās ir kompresors ar nepieciešamo uzgali. Atliek vien noskaidrot, cik atmosfēras pildīt iekšā. Esmu 55 kg smags. (varētu pat teikt, ka viegls) Un dakšai domāju ne vairāk kā 100 mm gājienu. Cik daudz atmosfēru pildīt nepieciešams? No tās tabulas ne velna nesaprotu, kas rakstīta uz dakšas. Tur ir kkas rakstīts par PSI.
NEESMU SPECIĀLISTS
Bet šeit forumā runāja par to, ka dakšu var sabojāt, to pumpējot “Statoilā pie kompresora”. Var jau būt, ka šo baumu palaida pumpju ražotāji :)
Tak jebkurā neta meklētājā ieraksti lodziņā “convert pressure”, un spiediena vienību konvertieri nobirs kā no pārpilnības raga. Kaut vai šis: http://www.onlineconversion.com/pressure.htm
PSI ir pound / square inch
100 PSI ir 7,0 tehniskās atmosfēras.
Parastie kompresori tikai līdz kādām 5 atm uzspiež…
7 atmosfēras uz 55 kg?! Nu velns. 7 atmosfēras… Tas tiešām liekas kautkas traks. Dakšai taču nav jābūt akmenim. Tas nav taka bišku par daudz? :o
EDIT: P.S Tas kalkulators man kosmosu ar atmosfērām aprēķināja. Ķipa saprotatu tā, ka tajā lodziņā ir jāieraksta tas PSI, kas ir uz dakšas? (atbilstošais) Un ar ko atšķiras tehniskās atmosfēras no parastajām?
Es nezinu kas ir ‘parastie kompresori’, bet staķiku kompresori šosejas riepās 8atm iepūš mierīgi un ir arī sanācis rīkoties ar kompresoriem, kas var arī 20atm iepūst.
Kalkulātōrs rāda, ka vajagot iepumpēt 8.1 standarta atmosfēras un 8.4 tehniskās. Kā viņas atšķirt? Un tas varētu būt ticami, ka 8 atmosfēras dakšā jāpilda?
Nu ja liekas, tad uzvelc ķiveri - sasitīsies.
Ja tev iedod linku no ražotāja lapas un tu te vēl kautko filozofē, tad kāda jēga tev šajā forumā uzdot jautājumu? Pūt taču cik pats uzskati par vajadzīgu un beidz nost to savu dakšu.
Nēesmu eksperts, tāpēc pārjautāju, vnk salīdzinu ar riepu atmosfērām. Zinu, ka manam MTB ir 3 atmosfēras riepās un liekas, ka tās ir diezgan cietas. Ja dakšā pilda 8 atmosfēras, tad man atliek brīnīties. Ar dakšu izskatās, ka ir nopietnāk. Atliek pat pajautāt vai ar 8 atmosfērām viņa vispār kustas. :?
Parastā atmosfēra pēc definīcijas ir normāls atmosfēras spiediens - ko mēra ar dzīvsudraba staba milimetriem vai kādas citas konstrukcijas barometru. Paskālos tas iznāk 101300. Sakritības pēc tas ir skaitliski ļoti tuvu (bet ne precīzi!) viena kilograma radītam spiedienam uz kvadrātcentimetru. Par cik tehniķiem ir vienalga, ārā ciklons vai anticiklons, tehnikā t.sk. riepās lieto kg/cm^2, kas ir tehniskā atmosfēra.
Nevar tieši salīdzināt spiedienu dakšas kamerā ar riepas spiedienu, jo “virzuļa” laukumi un kameru tilpumi ir ļoti dažādi. Tauta šajā forumā ļoti labi zin, ka 26" baiku riepās parasti pumpē 2,5-3,5 atm…
“Nestes” kompresori ar mīkstām gumijas šļaukām tikai līdz 5 atm uzspiež:(