Laktāta metabolisms

Ja kādam ir interese kautko mazliet sarežģītāku palasīt par šo tēmu pa brīvajiem vakariem, tad rakstat uz meilu. Nosūtīšu jums savu garadarbu.

Nosūtu Tev kādu linku - http://www.nytimes.com/2006/05/16/health/nutrition/16run.html?_r=1&ex=1149998400&en=1ca20ac30745f2db&ei=5070&oref=slogin

Būtu interesanti zināt Tavu viedokli. Jāsaka gan, ka nekas jauns tas nav - Ļeņingradas kara medicīnas akadēmijā to mācīja jau 80-os gados.

Nu moins, kas par darbu! Un tie termini, turpinu lasīt, cerams ka 3 rezes izlasot iebraukšu :), bet ir ļoti interesanti!

Šis ir labais… nikotīnamīdadenīndinukleotīda

PALDIES!!!

Tiešām, kapitāls un vērtīgs darbs!!!

Saprotu, ka mans jautājums par Tavu attieksmi pret G.A. Brooks apgalvojumiem bija lieks.

Vai, rakstot darbu un rokoties literatūras avotos, nav iznācis saskarties ar sekojošiem, man no praktiskā pielietojuma aspekta interesējošiem, jautājumiem:

1. polilaktāti un laktāta metabolisms (lm);
  2. dzintarskābe un lm;
  3. fosfāti un lm;
  4. eksogēnais piruvāts un lm;
  5. mildronāta un hipoksēna ietekme uz lm;
  6. lm īpatnības pubertātes un nobriešanas periodā - t.i. 12-~18gv.

Varbūt vari iedot linkus, gadījumā, ja šādas tēmas trāpījušās.
PALDIES!

nu Vains tu tagad džinu no pudeles izlaidi…:) tik daudz profesoru būs…:)) un ļoti ceru ka tas nesīs pozitīvus augļus!

Es arī ceru :) savādāk nebūtu laidis :D
Paul, diemžēl ar linkiem nevarēšu palīdzēt. Neviena no minētajām substancēm literatūrā netika pieminēta vai arī tas bija maznozīmīgi. Tiesa gan, uzreiz neatceros dzintarskābes ķīmisko noskaumu vai anglisko variantu, varbūt, ka tā bija… Par polilaktātiem pirmo reizi dzirdu.
Cik saprotu, tad viss šitas tevi interesē kā iespējamais legālais “dopings” - diemžēl manis minētajā literatūrā tur nekā noderīga nebij. Un vispār raksti par lietām “kas strādā” ir ļoti ierobežotā daudzumā. Bet netā var parakties, varbūt pēkšņi kas atrodas…

Dzintarskābe - Succinic Acid sive Butanedioic Acid
Polilaktāts - buferēts pienskābes polimērs, atšķirībā no pienskābes nav skābe
Abi (tāpat kā fosfāti un piruvāts) jau visai pailgi tiek lietoti sportā pienskābes līmeņa pazemināšanai - gan sporta dzērienos (piem. Cytomax) gan speciālos preparātos. Jautāju Tev tādēļ, ka pēdējā laika konceptuāajiem atklājumiem laktāta lomas sakarā, ko perfekti esi aprakstījis savā darbā, vajadzētu izmainīt arī attieksmi pret šo aģentu lietošanu.
Šīm tēmām sekoju jau ilgstoši. Dīvaini ir tas, ka pēdējā laikā praktiski pazudušas publikācijas šajā sakarā. Pieļāvu, ka esmu palaidis garām.

6) lm īpatnības pubertātes un nobriešanas periodā - t.i. 12-~18gv.

• šī tēma ir ļoti interesanta, jo, domāju, praksē esi saskāries ar visai zemajiem laktāta cipariem jaunajiem sportistiem - pat pie relatīvi ievērojamām slodzēm. Publikāciju arī praktiski nav. :(

Terminam - legālais “dopings” - šajā gadījumā kategoriski nepiekrītu - tad par legāliem “dopingiem” būtu jāuzskata arī visi sporta dzērieni un vitamīni

… Bet netā var parakties, varbūt pēkšņi kas atrodas… kā tas ir? to nesaprotu???

Cik es esmu meklējis nopietnas, citējamas zinātniskas publikācijas internetā, tad varu apgalvot, ka atrast var, taču praktiski viss būs iegūstams tikai par maksu. Tevi varētu interesēt SpringerLink, EBSCO, ScienceDirect vai Proquest datu bāzes. Par medicīnu neesmu meklējis, taču šajās infromācija varētu būt.

LU Fizikas institūts taisās slēgt līgumu par pieeju ScienceDirect datu bāzei. Ja tas notiks, konkrētus rakstus es varēšu novilkt:)

THANKS IN ADVANCE ! :)

Šīs manis nosauktās datu bāzes pieejamas arī RTU studentiem. Kā tikt klāt interesējieties uz vietas. Iespējams, pietiek tikai piesēst pie kāda no bibliotēku datoriem.

Par rakšanos internetā jau kompetenti cilvēki ir izteikušies - es tieši tāpat arī meklēju savus rakstus, bet lielākā daļā ir par $, ja nav kādas pieejas.
Jā, mans personīgais secinājums pēc darba uzrakstīšanas tāds arī ir: nav jēga meklēt līdzekļus, kas samazina laktāta līmeni, jo tas diezin vai uzlabos sniegumu. Vairāk uzmanība jākoncentrē uz citām fizioloģiskām niansēm… kuras gan vēl jānoskaidro :)