Ķēde / riteņi

Man saimniecībā ir tikai 7-8 ātrumu braucamie. Līdz šim uz visām iegādātajām ķēdēm (pārsvarā kmc) ir rakstīts ka tās der gan 7 gan 8 ātrumu braucamajiem. Vakar biju nedaudz pārsteigts, kad secināju ka vienas 7-8 ātrumu kmc ķēdes savienotājs (kmc pwerlinka variants) neder otrai 7-8 ātrumu kmc ķēdei. Papētot sīkā tiešām atšķīrās uz savienotājiem esošie numuri. Nākas secināt ka atšķirīgas mēdz būt pat viena ražotāja noteiktam ātrumam paredzētās ķēdes. Laikam ne par velti kmc tos savienotājus dod līdzi katrai ķēdei.
Srama 8sp powerlinks ari šai ķēdei nederēja, uzlikt varēja, bet bija par ciešu un veidojās „mirušais” savienojums.

Lai neatvērt jaunu tēmu jautāšu šeit.

Šodien nopirku KMC ķēdi ar powerlinku. Paskatīju Powerlinku, tas vispār nefiksējas un aizvērtā pozīcijā ir lufts.
It ka tas nofiksesies kad ķēde būs uzlikta(izstiepsies) uz ričuka, bet ko darīt ja ķēde nokritīs? Vai tas Powerlinks pats par sevi neizkritīs?
Powerlinka apzīmējums: KMC CL573R un otrā pusē ir indeks 0J

[quote=Andris_R]Lai neatvērt jaunu tēmu jautāšu šeit.

Šodien nopirku KMC ķēdi ar powerlinku. Paskatīju Powerlinku, tas vispār nefiksējas un aizvērtā pozīcijā ir lufts.
It ka tas nofiksesies kad ķēde būs uzlikta(izstiepsies) uz ričuka, bet ko darīt ja ķēde nokritīs? Vai tas Powerlinks pats par sevi neizkritīs?
Powerlinka apzīmējums: KMC CL573R un otrā pusē ir indeks 0J[/quote]
Powerlink is Sram nosaukums, KMC gadijumā tas ir missing link… nez vai nosaukums arī liecina par īpašībām, bet lufte saslēgtā veidā(uz ķēdes, ne pirkstos) nav nekas labs

[quote=cx]
Powerlink is Sram nosaukums, KMC gadijumā tas ir missing link… nez vai nosaukums arī liecina par īpašībām, bet lufte saslēgtā veidā(uz ķēdes, ne pirkstos) nav nekas labs[/quote]

Nu ja. es mēģināju saslēgt to missingu bez ķēdes. Varbūt ar ķēdi tas problēmas nebūs.

Ha, labais!:)
LOOK noteikti ir redzējis (izskatās, ka atšķirībā no Tevis) standarta ķēdes mērītājus, kuriem vienā pusē ir iegravēts 0.75, otrā 1. Tas ir izstiepums procentos. 0.75 nozīmē “jāsāk domāt par ķēdes maiņu”, 1 - “ķēde jāmaina nekavējoties”. Var arī paņemt stipri izstieptu ķēdi, nolikt blakus jaunai un redzēt, ka uz metru starpība ir ap 1 cm.

Kašķim: es nezinu par Sram 7 sp un 8 sp atšķirībām, jo nelietoju ķēdes, kuras savienojas ar powerlinku. Ātrumā atradu Šeldonā Braunā:

The 7 or 8 speed SRAM PowerLink works with SRAM and Shimano chains, probably others too. The 9-speed PowerLink works reliably with SRAM chains, but it reportedly may lead to a Shimano chain’s jumping forward. The 10-speed SRAM Powerlock (note different name) is good for one-time use only: You’re better off sticking with 9 or fewer rear sprockets.

Ar šiem “probably” un “reportedly”, apvienojumā ar savu bēdīgo pieredzi ar powerlinkiem man pilnīgi pietiek, lai lietotu tikai ar adatu savienojamās ķēdes.

Braucu piekto sezonu ar Powerlink un vēl līdz šim ar nekādām problēmām neesmu saskāries.Bet ka tagad shimano ķēdēm kvalitāte nokritusies,tam gan piekrītu (uzliku jaunu ķēdi pirms Tukuma SEB + nobraucu Jurmalas maratonu+treniņos kādi ap 400km un ķēdes izstiepums 0.75

Varbūt precizē, tieši kuru modeli?

Varbūt precizē, tieši kuru modeli?[/quote]

Modelis Shimano HG 93!!! Un piebildīšu,ka kasete un priekšejais zobrats ari tika uzlikti jauni:)
Tagad domaju ko mēgināt,man ieteica SRAM PC991 Cross step,bet nu nav uzticibas SRAM ķēdēm.Ko vēl varētu ieteikt?Bet cenu robeža 25Ls veikala cena :)

Pec tukuma var beigties jebkura kjede ;)

Bet ne jau jauna :D Ar kuru noripinats 10km :) Tukuma braucu Tautas distanci.

Varbūt tiešām, kā A.Vanags reiz minēja, ka vienam un tam pašam modelim var būt dažādi iepakojumi un ražotājvalstis. Attiecīgi arī kvalitāte ir atšķirīga. Pašam man nebūs datu, lai to apstiprinātu vai noliegtu.

Drusku žēl, ka cilvēku attieksmi tik ļoti izmaina viena neveiksme ar konkrēto produktu. Vienreiz pārrauj ķēdi - SHIMANO ķēdes sliktas, vienreiz salauž PowerLinku - nekad vairs tos nelietošu, vienreiz līkumā nomaucas - SCHWALBE riepas s*ds. Šķiet, ka cilvēks pats ir vainīgs pie neveiksmes 95% gadījumu. Katrā gadījumā tas ir nenopietns lēmums tagad vairs neizmantot HG93 ķēdes, man tādas ir visiem riteņiem virsū gan ar SRAM kaseti, gan SLX, gan arī 8 ātrumu kaseti, viss slēdzas manām vajadzībām perfekti, 0.75% izstiepumu dabūju apmēram pēc 1500-2000km, braucot sacensībās pa dubļiem, smiltīm un visu pārējo. PowerLinki ne reizi nav pievīluši, nevienu ķēdi neesmu pārrāvis, nekā tamlīdzīga. Un ja arī vienreiz gadīsies, tad tādēļ līdz mūža galam pārstāt lietot SHIMANO ķēdes vai SRAM PowerLinkus - tas taču būtu muļķīgi.

P.S. Piemērs - apmēram ar gada intervālu esmu salauzis jau divus beņķus - parādās plaisa pa vidu. Vai tad tā ir beņķu vaina? Nu nē taču - tā ir mana vaina! Iespējams, ka sēžu pārāk daudz uz priekšu… vai nepieceļos kājās, kad vajadzētu…

Šī gada Tukuma SEB nav rādītajs. Varēji pamērīt pēc Tukuma SEBa - būtu jau kādi 0.5%. Tas ir normāli. Ar jaunu ķēdi var nobraukt tikai divus tādus Tukumus, kādi tie bija šogad !
Tas ir kā uzlikt uz kādas “virpas”, visu laiku bērt smultis un liet virsū ūdeni, un tā 2h garumā.
Esmu par HG-93 savienotu ar tapu. Powerlinks var arī atnākt vaļā kādos īpašos gadījumos. Ir tā bijis, ne man protams :)
Šogar nācās nobraukt vienu HG-73. Nezinu kā tas gadījās, bet pāris reizes ķēde savērpās. Laikam mīksts metāls. Pāris reizes arī bija taisnota. Rezultātā atnāca vaļā posms. Tas gan notika tikai pie ~1%. Bet nepatīkami.
Agrāk atceros braucu gan ar HG-92, gan HG-93, gan XTR. Visādi tika mocītas, bet nekas slikts tā arī ar viņām nenotika.

[quote=averza]Drusku žēl, ka cilvēku attieksmi tik ļoti izmaina viena neveiksme ar konkrēto produktu. Vienreiz pārrauj ķēdi - SHIMANO ķēdes sliktas, vienreiz salauž PowerLinku - nekad vairs tos nelietošu, vienreiz līkumā nomaucas - SCHWALBE riepas s*ds. Šķiet, ka cilvēks pats ir vainīgs pie neveiksmes 95% gadījumu. Katrā gadījumā tas ir nenopietns lēmums tagad vairs neizmantot HG93 ķēdes, man tādas ir visiem riteņiem virsū gan ar SRAM kaseti, gan SLX, gan arī 8 ātrumu kaseti, viss slēdzas manām vajadzībām perfekti, 0.75% izstiepumu dabūju apmēram pēc 1500-2000km, braucot sacensībās pa dubļiem, smiltīm un visu pārējo. PowerLinki ne reizi nav pievīluši, nevienu ķēdi neesmu pārrāvis, nekā tamlīdzīga. Un ja arī vienreiz gadīsies, tad tādēļ līdz mūža galam pārstāt lietot SHIMANO ķēdes vai SRAM PowerLinkus - tas taču būtu muļķīgi.

P.S. Piemērs - apmēram ar gada intervālu esmu salauzis jau divus beņķus - parādās plaisa pa vidu. Vai tad tā ir beņķu vaina? Nu nē taču - tā ir mana vaina! Iespējams, ka sēžu pārāk daudz uz priekšu… vai nepieceļos kājās, kad vajadzētu…[/quote]

Es jau nesaku ka sliktas vinas ir,bet kaut ka pedejas 2 kedes ir parak atri izstiepusas :D
Bet domaju ka joprojam taslietosu,jo citas alternativas neredzu,par tadu cenu :)
Un Powerlink ir pats labakais kas irizdomats,kedi atri nonemt var un izmazgat,perfekti :)
Drosi vien ka nobraucot Tukumu nodilums bija ieverojams,jo smiltis un dubli,kas bija ieks SEB bija neparspejami :)

Jums te nav gadījumā kaut kādas kreisās ķēdes/powerlinki? Lasu un brīnos.

Nē, vismaz man ir bijuši īstie, oriģinālie. Tie, kas laiku pa laikam nosprakšķ un, vienreiz slēdzoties, atnāk vaļā… es pieļauju, ka vaina varbūt bija nepareizi piedilušos zobratos un grantī, bet es negribu braukt ar tādu ķēdes stiprinājumu, kas dažādu iemeslu dēļ var atnākt vaļā.
Ja par powerlinka galveno priekšrocību tiek uzskatīta ķēdes noņemšana, lai to izmazgātu, tad tas tāpēc, ka nav apgūta ķēdes mazgāšana ar mašīnīti. Mašīnīte, ja to intensīvi darbina, šķiež netīro šķidrumu, bet tā nav problēma, ja ķēdei apkārt apliek avīzes un nostiprina tās piem. ar veciem veļas knaģiem. Pēc 3 min intensīvas Park Tool mašīnītes griešanas ķēde ir izmazgājusies pavisam tīra, un tāpēc es neredzu nekādu vajadzību to regulāri āķēt nost.
Bez tam, forumos lasāmais, ka vienas firmas powerlinki mēdz sprakšķēt uz citas firmas zobratiem, jādomā, ka ir balstīts uz patiesiem novērojumiem. Priekš kam tā vietā, lai mierīgi brauktu, rūpētos, vai powerlinks droši strādā?..

Te būs vēl divi labumi no PowerLinka:

1. Ja ķēde ir netīra un konkrētajā brīdī slinkums mazgāt (vai arī jāsteidz uz sacensībām), var fiksi apmainīt pret citu tīru.
  2. Uz vienu kaseti var cikliski mainīt 3-4 ķēdes, lai kasetes zobratu nodilums būtu atbilstošs ķēžu izstiepumam. Mana pieredze - uzliku jaunu kaseti un ķēdi, pabraucu kādu laiku, ķēdei vēl pat nebija 0.75%, uzliku jaunu ķēdi un uz dažiem zobratiem, stiprāk uzspiežot, lēca pāri.

Cikliski mainot man sanāk tā, ka uz otro ķēdi jāmaina, kad ir ~ +0.6 mm, mērot ar bīdmēru uz 120 mm. Uz trešo jāmaina nedaudz agrāk laikam, nesen samainīju pie +0.55…0.6 mm, uz viena zobrata vispār gandrīz nevarēja pabraukt, uz otra nedaudz kabāk, bet arī slikti, pēc kādiem 200 km zobrati piestrādājās jaunajiem apstākļiem, un ir ok …

Nu man arī pēc Tukuma diviem velo ķēdes un kasetes bija metamas (braukti tikai iepriekšējie šīs sezonas sebi). Ar linkiem (sram kmc) nekādas problēmas nav bijušas. Katrās lielākās sacensībās ir vairāki velo, kuriem sakrītot dažādiem apstākļiem izbeidzās kāds ķēdes posms un ķēde pārtūkst. Pēc statistikas vienā no n (ķēdes posmu skaits) gadījumiem tas būs savienotājposms, bet tas nebūt vēl nenozīmē ka problēma ir pašā savienojumā. Kā mēs zinām arī parastie posmi mēdz izbeigties.

Jā, tas IR iespējams!!!