laba diena. gribēju uzzināt kā var izmērīt ķēdes nodilumu tieši ar bīdmēru. zinu ka ir speciāli instrumenti, bet interesē tieši bīdmērs. esmu redzējis ka ar to arī mēra. cik lielu izmēru un uz cik posmiem jāliek?
esmu atradis arī netā kā ar linealu mērīt, bet tur visur ir pēdās nevis metriskajā sistēmā. ar bīdmēru būtu arī precīzāk.
Uzliec uz bīdmēra 120mm un tad mēri, ja uzrāda 121mm tad maini ķēdi, jaunai ķēdei jābūt 120mm ieliekot bīdmēra iekšējā diametra mērāmās spices iekš ķēdes posmiem.
mani, savukārt, interesē, kā bīdmēra rādījumi korelē ar speciālo instrumentu rādījumiem.
vai tas, ko šie verķi izmēra, ir milimetri uz 120mm garu ķēdes posmu? vai rādījums “1.0” atbilst 121mm, “0.75” attiecīgi 120.75mm, utt.?
šķiet, ka tā, bet drošs neesmu. nav gadījies empīriski salīdzināt abas metodes, tīmeklī rakties slinkums.
Nē. Man pašam ir bildē redzamais Park Tool CC-3. “1,0” iekrīt iekšā ķēdē, ja sasniedz 1%, analogi arī 0,75 ir domāti 0,75%.
Vispārīgi ņemot, tas verķis iekrīt ķēdē divu ķēdes parametru izmaiņas dēļ:
posmi izstiepušies garāki
nodiluši gredzentiņi ap asītēm (jo verķis divus gredzentiņus atspiež uz ārmalām)
Kāds ir samērs starp 1 un 2, es neesmu nekur lasījis.
Dabiski, ja ķēdei mēra no ārpuses attālumu starp asīšu centriem, tad izmēra tikai “1”.
Jā, ja 1%, tad ir jāreizina ar 1,01.
Tikai es nupat izmērīju ar bidmēru, manam Park Tool verķim “1%” ir 120,6 mm. No kurienes jūs tos 120 mm raujiet? Ķēdei taču viss ir collu daļās.
Aizskrēju uz dārzu-paņemu bīdmēru ,izmēru savu 9ātr. sram-PC-951.Nu labi gimenē viss lielākais kilometru skaits-tātad ķēdes
maiņa.Pamēru Bračkam Coraku hmm-ķeros pie Dēla -svaigs Scot…
Paliku nesaprašanā ar doto 121-jāmaina 3 ķēdes..............
Ar shimano ķēdēm ir tā ka ķēdes garums starp posmiem ar laiku nepalielinās ,ķēdes solis ir 12.7 mm, nodilst rullīši un slogotajā daļā ass.
Tāpēc nav nozīmes mērīt starp 10 vai 5 posmiem, var vizuāli ievērtēt rullīti un vienkārši nomainīt ķēdi.
interesanti, kjeedes garums starp posmiem ja nepalielinaas, tad kaadaa veidaa shimano kjeede, paliek garaaka? Kaa rulliishu nodilums var pagarinaat kjeedi?
Jā, ja 1%, tad ir jāreizina ar 1,01.
Tikai es nupat izmērīju ar bidmēru, manam Park Tool verķim “1%” ir 120,6 mm. No kurienes jūs tos 120 mm raujiet? Ķēdei taču viss ir collu daļās.[/quote]
120mm ir tautas gudrība, pirmavots nav man zināms.
paldies, tu atbildēji uz manu jautājumu, kā šī tautas metode iet kopā ar park tool mērījumiem.
bet park tool vieninieks, ka izrādās, redz nav vis nekāds procents. lai nu kā, uzskatīt, ka šis vienieks nozīmē “laiks mainīt ķēdi”, un mainīt to pie 120.6mm - tā man šķiet lieka greznība.
A worn chain shifts poorly and wears sprockets at an accelerated rate. The CC-3 is a “Go, No-Go” gauge designed to accurately indicate when a chain reaches 0.75% and 1% wear, the point at which most chain manufacturers suggest replacement. If the 0.75% side fits into the chain, the chain is worn to 3/4 of 1%. The chain should be replaced soon. If the 1% side fits into the chain, the chain is worn out and should be replaced. Made from precision, laser cut steel. Fits all chain of 1/2-inch pitch, including 10-speed chains.
dilstot rullīšu iekšējais diametrs palielinās, rullīšu ass diametrs samazinās, līdz ar to rullīša “brīvgājiens” paliek lielāks, kas ļauj rullītim kļūt ekscentriskam un paiet uz malu, līdz ar ko rullītis vairs nesēž savā vietā.
Bet rullīši dod tik to mazāko atšķirību, ķēdei visupirms dilst kniedes ķēdei visu laiku locoties caur visiem zobratiņiem, esu redzējis kāda izskatās kniede ar rievām kura ir izspiesta atvienojot vecu ķēdi.
dilstot rullīšu iekšējais diametrs palielinās, rullīšu ass diametrs samazinās, līdz ar to rullīša “brīvgājiens” paliek lielāks, kas ļauj rullītim kļūt ekscentriskam un paiet uz malu, līdz ar ko rullītis vairs nesēž savā vietā.[/quote]
Paldies par info, bet tam nav nekaada sakara ar manis uzdoto jautaajumu. :D