Neesmu sirds dakteris, bet…
Nesen lasīju pētījumu, ka kafija ir bīstama cilvēkiem, kuriem jau ir kāda iedzimta sirdz kaite vai arī ir dabīgu vai organisma īpatnību dēļ paaugstināts risks saslimt ar sirds slimību. Tātad reāli veseliem cilvēkiem kafija nekaitējot pat 5 tasītes. Tāpēc arī Itāļi un Brazīlieši dzer 3 tasītes melnu melnās kafijas dienā, un nemirst!
Reāli, neviens no mums nevar droši pateikt, vai mums ir riekss saslimt ar sirds slimību.
Taču 5 kafijas dienā + sēdošs darbs birojā + negulētas naktis ballītē, un MTB maratons nedēļas nogalē - tas noteikti nebūs veselīgi…
Mazāk kafijas, vairāk treniņu !!! :)
Ir tač sporta gēli, batoniņi ar kofeīnu. Bet ja org ir ļoti pieradināts pie kof, tad viņi gonkas laikā nedod vajadzīgo/gaidāmo efektu. Viss ieķš mēru.
Lasīju, ka kofeīns liek organismam ātri atdot enerģiju, tāpēc ir sajūta, ka no kafijas pamostamies un kļūstam enerģiskāki. Organisms ātri atdod enerģiju un tikpat ātri tā izbeidzas. Cilvēks jūtas noguris, miegains utml. un atkal prasās pēc kofeīna. Tāpēc tiek ieteikts batoniņus un gēlus ar kofeīnu gonkās lietot tikai pašās beigās. Un vēl jau jāņem vērā, ka kofeīns veicina šķidruma atdošanu, kas gonkā tāpat jau notiek pastiprināti. Savukārt, par daudz dzert gonkā arī nav labi, līdz ar to - kā kompensēt?
Par ikdienas kafijas lietošanu gan nezināšu teikt, tikai tīri no pieredzes - man palīdz pamosties un vakarā, ja dzerta, neļauj aizmigt :) Savukārt, no jūtīgākiem (pret kofeīnu) cilvēkiem esmu dzirdējusi, ka tā arī esot, ka sākumā kafija dod enerģiju, bet jau pēc laiciņa, kad iedarbība beidzas, jūtot sagurumu un tad atkal prasās iedzert kafiju. apburtais loks! Manuprāt, ja kafija tiek dzerta enerģijas iegūšanai, tad vairākas krūzes nebūs diezko veselīgi. Tad labāk pareizi ēst.
Kafija enerģiju nedod, tikai stimulē sūkni, uz tā rēķina, jūtamies možāki.
šķiet tad visi Itāļi un Spāņi mirtu ar sačakarētām aknām…[/quote]
…vājas zināšanas par lielākajiem kafijas dzērājiem pasaulē…
šķiet tad visi Itāļi un Spāņi mirtu ar sačakarētām aknām…[/quote]
…vājas zināšanas par lielākajiem kafijas dzērājiem pasaulē…[/quote]
…vai tad runa iet par lielākajiem kafijas dzērājiem pasaulē???..
Spēcigās zināšanas lūdzu studijā…
lai visi zinam!!!
Ujjj…cik daudz gudrību sarastīts…:-)))no teorētiķu puses…kā raksta Cello(riteņbraukšanas guru - kura padomā vērts ieklausītie),arī kurjeram var ticēt:-) - visiem itāļiem sirds ''kāptu pa muti ārā"…Es arī dzeru koofe 3-4 krūzītes dienā,stipru un pliku(bez cukura un krejuma),kā arī padzeros neilģi pirms mačiem:-)Ieklausies koraksta Cello par pārbaudēm,nedaudz jasamazina svars un regulāri treniņi(pie nosacījuma - kad vēlies gūt baudu no braukšanas).Nejau ar muskuļu masu brauc ar ričuku…tad jau Švarcenēgers savu laiku būtu bijis labākais minējs pasaulē…
labas kafijas …Latvijā ir retums
padalies info kur ir tās retās vietas?
padalies info kur ir tās retās vietas?[/quote]
Nu …,ja te panesās tēma par kafiju - labas nemaltas grauzdētas kafijas pupas maksā vismaz 10 lvl kg.Lielvekalā 0.5 kg maltas kafijas paka ( kautkādas merildas,vai citi širpatrebi) maksā aprox 2.80…kā to cenenu/kavlitāti/nekvalitāti dabū lieltirgotāji,lielveikali,nav īsti saprotams…
Pats pirms sacensībām parasti stundu iepriekš izdzeru kafijas krūzi,nezinu cik tas pareizi,nepareizi,to lai pastāsta speci.
[quote=Antuanete]Ja esi pieradis dzert daudz kafijas darbā, tad tikpat labi tas var būt arī tīri psiholoģisks pieradums, nevis tikai vajadzība pēc kofeīna - tāpēc iesaku apgādāties ar labu bezkofeīna kafiju (malto, nevis šķīstošo draņķi) un pāriet uz to. Ja vajag tieši kofeīnu, tad vismaz pusi dienišķās kafijas devas aizstāt ar bezkofeīna kafiju un pakāpeniski samazināt kofeīna daudzumu.
- jāatceras, ka kafija skalo laukā no organisma kalciju, tāpēc papildus jālieto piena produkti (iespējams, es tagad reproducēju kādu no urbānajiem mītiem; ja kļūdos, speciālisti drīkst palabot).[/quote]
Bez kofeīna cik esmu dzirdējis it kā sirdij neesot laba.
Parasti ar smēķēšanu un alkoholu ir tā, ka pieradums ir jāaizvieto ar citu, lai aizmirstu iepriekšējo.
Tas var būt jebkas, kas interesē, garšo un aizrauj.
[quote=Kalniņš]
Bez kofeīna cik esmu dzirdējis it kā sirdij neesot laba.[/quote]
nu ja tā pieiet šai temai, tad jau dzīvot arī ir kaitīgi.
Nesen lasīju ka dikti kaitīgi esot tēja ar pienu (kaut kadas tur skabes reaģējot) - ak nabaga angļi :(
Un kartupeļi ar gaļu pavisam nereāls salikums no dietologu skatījuma - ak nabaga latvieši :((